Otóż mam problem, a mianowicie chcę kupić nieruchomość rolną zabudowaną z licytacji komorniczej. Nieruchomość ta jest niezamieszkała od około 10 lat i na posesji stoi stary wrak samochodu z tablicami rejestracyjnymi z tego co się zorientowałem na operacie szacunkowym i na zamieszczonych tam zdjęciach z 2009 roku i obecnie 2023 to samochód stoi tam przez cały ten okres lekko 14 lat. I tutaj jest moje pytanie jak go usunąć z tej posesji o ile wyszedłbym w jej posiadanie poprzez wygranie licytacji komorniczej. Raczej wartość tego samochodu to tylko cena złomu i nie jest on zajęty przez komornika.
Kolejne pytanie dotyczy tego czy taką nieruchomość która jest zamknięta i nikt tam nie przebywa/mieszka mogę obejrzeć w środku. Rozmawiałem z komornikiem to powiedział że nie, bo on nie ma dostępu do kluczy od tego domu. Czy to tak jest?
I 3 ostatnie pytanie.
Na nieruchomości ciąży hipoteka umowna i hipoteki przymusowej z urzędu skarbowego oraz zus, fuz, fgśp itp. i pytanie czy w momencie wygrania licytacji usuwane są też hipoteki przymusowe z ksiąg wieczystych czy muszę ją spłacić, bo jest ona przymusowa.
Licytuj na spokojnie, jak wygrasz to możesz wezwać dłużnika któremu to zlicytowano do zabrania rzeczy w terminie 30 dni na przykład, w przypadku nieodebrania i braku zainteresowania wywozisz na utylizację. Wysyłasz to na adres - komornik na pewno ma - zamieszkania listem zpo i tyle. Kwitami na auto się nie przejmuj, wezwiesz lawetę zabiorą bez problemu. Wyrejestrowanie w wk to nie Twój ból głowy jeśli nikt się nie zgłosi.
Witam, czy jest możliwość odstąpienia od umowy zakupu pojazdu? Kolega około 30 dni temu kupił pojazd który ma podłożnice wypchane pianką od osoby prywatnej, wcześniej tego nie było widać jeśli tak to na jaką podstawę prawną można się powołać?...
W roku 2021 odbyła się sprawa o uznanie ojcostwa. Odbyły się badania dna. Przyszedł wynik wykluczający ojca. Wyrok prawomocny. Matka do dziś jest pewna, że wskazany facet jest ojcem, współżyła tylko z nim w trakcie 3 letniego związku. Tydzień temu ten wskazany ojciec na imprezie u znajomych przyznał się, że na badanie poszedł jego kolega z kolekcjonerskim dowodem osobistym na jego dane. Dodatkowo to co on mówi zostało nagrane telefonem. Czy matka...
Cześć,
W najbliższych dniach będę podpisywał akt notarialny zakupu mieszkania. Notariusz sporządził projekt aktu, gdzie w opisie nieruchomości posłużył się liczbą pomieszczeń wskazanych w KW. W rzeczywistości, liczba pomieszczeń jest inna - sprzedający robił remont mieszkania, zmieniał układ pomieszczeń, wydzielono także nowe pomieszczenia.
Mam w związku z tym pytanie - czy ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie w kontekście aktu notarialnego? Cz...
Mam zapytanie:
Czy jeśli w umowie darowizny jest zapis na życzenie darczyńców o dożywotniej i bezpłatnej oraz niepodzielna służebność osobista mieszkania- czy to trzeba zgłosić do ksiąg wieczystych? Czy bez tego wpisu Umowa darowizny ma moc prawną?
Drugie zapytanie:
Mój ojciec wydziedziczył przy Umowie darowizny syna z I małżeństwa. Moja matka z kolei miała syna z I małżeństwa, który zmarł, ma 2 dzieci. Nie wydziedziczyła swojego syna. Jakie p...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: