Otóż mam problem, a mianowicie chcę kupić nieruchomość rolną zabudowaną z licytacji komorniczej. Nieruchomość ta jest niezamieszkała od około 10 lat i na posesji stoi stary wrak samochodu z tablicami rejestracyjnymi z tego co się zorientowałem na operacie szacunkowym i na zamieszczonych tam zdjęciach z 2009 roku i obecnie 2023 to samochód stoi tam przez cały ten okres lekko 14 lat. I tutaj jest moje pytanie jak go usunąć z tej posesji o ile wyszedłbym w jej posiadanie poprzez wygranie licytacji komorniczej. Raczej wartość tego samochodu to tylko cena złomu i nie jest on zajęty przez komornika.
Kolejne pytanie dotyczy tego czy taką nieruchomość która jest zamknięta i nikt tam nie przebywa/mieszka mogę obejrzeć w środku. Rozmawiałem z komornikiem to powiedział że nie, bo on nie ma dostępu do kluczy od tego domu. Czy to tak jest?
I 3 ostatnie pytanie.
Na nieruchomości ciąży hipoteka umowna i hipoteki przymusowej z urzędu skarbowego oraz zus, fuz, fgśp itp. i pytanie czy w momencie wygrania licytacji usuwane są też hipoteki przymusowe z ksiąg wieczystych czy muszę ją spłacić, bo jest ona przymusowa.
Licytuj na spokojnie, jak wygrasz to możesz wezwać dłużnika któremu to zlicytowano do zabrania rzeczy w terminie 30 dni na przykład, w przypadku nieodebrania i braku zainteresowania wywozisz na utylizację. Wysyłasz to na adres - komornik na pewno ma - zamieszkania listem zpo i tyle. Kwitami na auto się nie przejmuj, wezwiesz lawetę zabiorą bez problemu. Wyrejestrowanie w wk to nie Twój ból głowy jeśli nikt się nie zgłosi.
W sierpniu odbyła się sprawa rozwodowa, na której ustalono, że dziecko mieszka z matką, a ojciec ma płacić alimenty w wysokości 400 zł. Mamy listopad, a ojciec dziecka unika płacenia, ponieważ, jak twierdzi, dopóki nie przyjdą pocztą dokumenty potwierdzające rozwód i wykrok sądu, nie będzie płacił.
Czy matka dziecka w takiej sytuacji ma związane ręce? Czy może jakoś egzekwować te alimenty? I jak długo można czekać na te dokumenty?
Bardzo prosz...
Witam mam dwie kary zastępcze pozbawienia wolności. kara podstawowa to 3 miesiące ograniczenia wolności 20 godzin w stosunku miesięcznym oraz 10% z wynagrodzenia zamieniona na 40 dni pozbawienia wolności oraz druga kara ograniczenia wolności w wymiarze 8 miesięcy ograniczenia w wymiarze 30 godzin w stosunku miesięcznym zamieniona na 120 dni pozbawienia wolności. chciałbym złożyc wniosek o wyrok łączny w tych sprawach a co za tym idzie powrócić d...
Witam. Ojciec córki ma kontakty ustalone sądownie. Wyjechał zagranice. Przyjeżdża raz na pol roku. Żąda ode mnie że wtedy kiedy ma ustalone kontakty ma mieć kontakt z dzieckiem przez telefon. Czy ja mam obowiązek dawać córce komórkę żeby z nim rozmawiała? Grozi mi że pójdzie do sądu, żeby mnie ukarali bo utrudniam mu kontakty. Corka ma 7 lat....