Zablokowanie konta.

Komornik zablokował konta dłużnikowi na poczet alimentów. Alimenty wysyła bezpośrednio pracodawca.
Doszły mnie słuchy że były mąż już coś wymyśla byle by nie płacić wysokich alimentów.
Pracuje w firmie i teraz chce się zwolnić, dogadać z komornikiem z wpłatami alimentów żeby sam płacił.. po czym ponownie chce się zatrudnić w tej samej firmie. Byle by pracodawca sam nie wpłacał komornikowi alimentów. Chwalił się że komornikowi będzie płacił tyle ile on uważa a pracodawca już nie może nic wypłacić komornikowi bo będzie zablokowany bo on sam płaci. Tak można?
anonim cytuj
09-12-2023
Nie można. On się może dogadywać z komornikiem jak chce ale komornik ma tytuł wykonawczy i ma zająć wypłatę nawet jak się znowu zatrudni i konto na poczet alimentów. Przerabiałam to z ex. Tak się chwalił i że komornik to kumpel itp. I nic nie wskórał swoim gadaniem.

anonim cytuj
09-12-2023
A to nie jest tak że jak on będzie płacił sam alimenty komornikowi to komornik jest zablokowany i nie może dokonywać dalej potrąceń? U mnie się pochwalił naszemu wspólnemu znajomemu że tak chce zrobić a wiem że jak on sam będzie pokonywał wpłat to będą to małe wpłaty..

anonim cytuj
09-12-2023
Komornik nie może wycofać zajęcia z wypłaty do póki wierzyciel nie wycofa wniosku. A to że super tata chce sam nosić do komornika to niech nosi. Pójdzie na zaległości jak są, na koszty komornicze itp. a resztę będzie mógł odzyskać jak się komornik przychyli.

anonim cytuj
09-12-2023
No ale jak będą małe wpłaty, mniejsze niż alimenty to i tak komornik wlezie mu na konto albo na pensję.

anonim cytuj
09-12-2023
No właśnie nie wiem dlatego pytam bo już od dwóch osób słyszałam że jeśli on sam będzie płacił komornikowi alimenty to komornik nie może wejść już na konto i pobierać jeszcze z pensji. Bo komornik będzie zablokowany, wpłaty są? Są. Jest wypłacalny i jest bo płaci więc jak może jeszcze sam sobie pobierać z pensji.

anonim cytuj
09-12-2023
Po 1. Musiałby spłacić całe zadłużenie.
2. Musiał by wpłacić na specjalne konto zabezpieczenie w wysokości sześciokrotności miesięcznych alimentów, w tedy dopiero pozbędzie się komornik.
Ale jeżeli nie będzie płacić potem na bieżąco to najpierw komornik ściągnie z zabezpieczenia a potem i tak wejdzie na pensję.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Otrzymano więcej sztuk produktu zamówionego w sklepie internetowym.
Dzień dobry. Sytuacja jest następująca: Osoba X zamówiła w sklepie internetowym 1 produkt Y, a kurierem otrzymała 2 produkty Y w jednej paczce. Prawdopodobnie pomyłka na magazynie. Wiem, że w przypadku kontaktu ze strony sprzedającego (jeśli nie żąda zapłaty za drugi produkt) jest obowiązek zwrotu drugiego produktu na koszt sprzedawcy. Chciałbym się dowiedzieć co w przypadku, gdy sprzedający nie upomni się o drugi produkt. Czy istnieje obowiąz...
Odrzucenie spadku. Czy za nienarodzone dziecko muszę się zrzec?
Witam wszystkich. Zmarła siostra mamy. Mama jedzie w poniedzialek do notariusza zrzec się spadku. Wiem ze od tej chwili mam 6 miesiecy na to. Jestem w ciąży termin na marzec. Czy za nienarodzone dziecko musze sie zrzec? Jak to zrobić? Nie jestem mężatką i nie wiem czy ojciec dziecka je uzna, bo raz mówi tak a raz inaczej. ...
Alimenty na rodziców, jak tego uniknąć?
Moja matka rozwodzi się z ojcem. Sąd zasądził jej 600 zł alimentów na moją niepełnoletnia siostrę. Dowiedziałam się, że ojciec ma w planach leczyć się psychiatrycznie, żeby uznano go za niezdolnego do pracy i pozwać mnie i moją drugą (pełnoletnią) siostrę o alimenty na niego. Nie wyobrażam sobie cokolwiek mu płacić, mam męża i 2 dzieci mam na kogo pracować. W dzieciństwie w domu miałam przez niego piekło. Wiecznie nie pracował, robił awantury znę...
Pracodawca narzuca termin urlopu.
Męża zakład pracy ma urlop wakacyjnych na początku lipcu. Mamy zabudowany pobyt wakacyjny na przełomie lipca/sierpnia. Czy mąż musi godzić się na urlop wtedy kiedy stoi cały zakład pracy. Dodam, że jest to bieżący urlop. Na jaki artykuły może powołać się mąż lub co możemy zrobić w tej sytuacji. Nie mamy jak przełożyć terminów domków, są już opłacone....

Wyszukiwarka