Komornik zablokował konta dłużnikowi na poczet alimentów. Alimenty wysyła bezpośrednio pracodawca.
Doszły mnie słuchy że były mąż już coś wymyśla byle by nie płacić wysokich alimentów.
Pracuje w firmie i teraz chce się zwolnić, dogadać z komornikiem z wpłatami alimentów żeby sam płacił.. po czym ponownie chce się zatrudnić w tej samej firmie. Byle by pracodawca sam nie wpłacał komornikowi alimentów. Chwalił się że komornikowi będzie płacił tyle ile on uważa a pracodawca już nie może nic wypłacić komornikowi bo będzie zablokowany bo on sam płaci. Tak można?
Nie można. On się może dogadywać z komornikiem jak chce ale komornik ma tytuł wykonawczy i ma zająć wypłatę nawet jak się znowu zatrudni i konto na poczet alimentów. Przerabiałam to z ex. Tak się chwalił i że komornik to kumpel itp. I nic nie wskórał swoim gadaniem.
anonim cytuj
09-12-2023
A to nie jest tak że jak on będzie płacił sam alimenty komornikowi to komornik jest zablokowany i nie może dokonywać dalej potrąceń? U mnie się pochwalił naszemu wspólnemu znajomemu że tak chce zrobić a wiem że jak on sam będzie pokonywał wpłat to będą to małe wpłaty..
anonim cytuj
09-12-2023
Komornik nie może wycofać zajęcia z wypłaty do póki wierzyciel nie wycofa wniosku. A to że super tata chce sam nosić do komornika to niech nosi. Pójdzie na zaległości jak są, na koszty komornicze itp. a resztę będzie mógł odzyskać jak się komornik przychyli.
anonim cytuj
09-12-2023
No ale jak będą małe wpłaty, mniejsze niż alimenty to i tak komornik wlezie mu na konto albo na pensję.
anonim cytuj
09-12-2023
No właśnie nie wiem dlatego pytam bo już od dwóch osób słyszałam że jeśli on sam będzie płacił komornikowi alimenty to komornik nie może wejść już na konto i pobierać jeszcze z pensji. Bo komornik będzie zablokowany, wpłaty są? Są. Jest wypłacalny i jest bo płaci więc jak może jeszcze sam sobie pobierać z pensji.
anonim cytuj
09-12-2023
Po 1. Musiałby spłacić całe zadłużenie.
2. Musiał by wpłacić na specjalne konto zabezpieczenie w wysokości sześciokrotności miesięcznych alimentów, w tedy dopiero pozbędzie się komornik.
Ale jeżeli nie będzie płacić potem na bieżąco to najpierw komornik ściągnie z zabezpieczenia a potem i tak wejdzie na pensję.
Dzień dobry.
Sytuacja jest następująca: Osoba X zamówiła w sklepie internetowym 1 produkt Y, a kurierem otrzymała 2 produkty Y w jednej paczce. Prawdopodobnie pomyłka na magazynie.
Wiem, że w przypadku kontaktu ze strony sprzedającego (jeśli nie żąda zapłaty za drugi produkt) jest obowiązek zwrotu drugiego produktu na koszt sprzedawcy.
Chciałbym się dowiedzieć co w przypadku, gdy sprzedający nie upomni się o drugi produkt. Czy istnieje obowiąz...
Witam wszystkich.
Zmarła siostra mamy. Mama jedzie w poniedzialek do notariusza zrzec się spadku. Wiem ze od tej chwili mam 6 miesiecy na to.
Jestem w ciąży termin na marzec.
Czy za nienarodzone dziecko musze sie zrzec? Jak to zrobić?
Nie jestem mężatką i nie wiem czy ojciec dziecka je uzna, bo raz mówi tak a raz inaczej.
...
Moja matka rozwodzi się z ojcem. Sąd zasądził jej 600 zł alimentów na moją niepełnoletnia siostrę. Dowiedziałam się, że ojciec ma w planach leczyć się psychiatrycznie, żeby uznano go za niezdolnego do pracy i pozwać mnie i moją drugą (pełnoletnią) siostrę o alimenty na niego. Nie wyobrażam sobie cokolwiek mu płacić, mam męża i 2 dzieci mam na kogo pracować. W dzieciństwie w domu miałam przez niego piekło. Wiecznie nie pracował, robił awantury znę...
Męża zakład pracy ma urlop wakacyjnych na początku lipcu. Mamy zabudowany pobyt wakacyjny na przełomie lipca/sierpnia. Czy mąż musi godzić się na urlop wtedy kiedy stoi cały zakład pracy. Dodam, że jest to bieżący urlop. Na jaki artykuły może powołać się mąż lub co możemy zrobić w tej sytuacji. Nie mamy jak przełożyć terminów domków, są już opłacone....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: