Komornik zablokował konta dłużnikowi na poczet alimentów. Alimenty wysyła bezpośrednio pracodawca.
Doszły mnie słuchy że były mąż już coś wymyśla byle by nie płacić wysokich alimentów.
Pracuje w firmie i teraz chce się zwolnić, dogadać z komornikiem z wpłatami alimentów żeby sam płacił.. po czym ponownie chce się zatrudnić w tej samej firmie. Byle by pracodawca sam nie wpłacał komornikowi alimentów. Chwalił się że komornikowi będzie płacił tyle ile on uważa a pracodawca już nie może nic wypłacić komornikowi bo będzie zablokowany bo on sam płaci. Tak można?
Nie można. On się może dogadywać z komornikiem jak chce ale komornik ma tytuł wykonawczy i ma zająć wypłatę nawet jak się znowu zatrudni i konto na poczet alimentów. Przerabiałam to z ex. Tak się chwalił i że komornik to kumpel itp. I nic nie wskórał swoim gadaniem.
anonim cytuj
09-12-2023
A to nie jest tak że jak on będzie płacił sam alimenty komornikowi to komornik jest zablokowany i nie może dokonywać dalej potrąceń? U mnie się pochwalił naszemu wspólnemu znajomemu że tak chce zrobić a wiem że jak on sam będzie pokonywał wpłat to będą to małe wpłaty..
anonim cytuj
09-12-2023
Komornik nie może wycofać zajęcia z wypłaty do póki wierzyciel nie wycofa wniosku. A to że super tata chce sam nosić do komornika to niech nosi. Pójdzie na zaległości jak są, na koszty komornicze itp. a resztę będzie mógł odzyskać jak się komornik przychyli.
anonim cytuj
09-12-2023
No ale jak będą małe wpłaty, mniejsze niż alimenty to i tak komornik wlezie mu na konto albo na pensję.
anonim cytuj
09-12-2023
No właśnie nie wiem dlatego pytam bo już od dwóch osób słyszałam że jeśli on sam będzie płacił komornikowi alimenty to komornik nie może wejść już na konto i pobierać jeszcze z pensji. Bo komornik będzie zablokowany, wpłaty są? Są. Jest wypłacalny i jest bo płaci więc jak może jeszcze sam sobie pobierać z pensji.
anonim cytuj
09-12-2023
Po 1. Musiałby spłacić całe zadłużenie.
2. Musiał by wpłacić na specjalne konto zabezpieczenie w wysokości sześciokrotności miesięcznych alimentów, w tedy dopiero pozbędzie się komornik.
Ale jeżeli nie będzie płacić potem na bieżąco to najpierw komornik ściągnie z zabezpieczenia a potem i tak wejdzie na pensję.
W mojej klatce mieszka nienormalna starsza sąsiadka. Wszystkich się czepia, straszy policją, sądami, bombą itp. Dowiedziałam się, że od wielu lat nie wpuszcza kontroli gazu i kominiarza. Chciałabym to zgłosić, bo jest to niebezpieczne. Do tego często przy jej drzwiach czuć gazem. Mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej. Jak to zgłosić, żeby nie było na mnie. Sąsiadka i tak mi utrudnia życie....
Witam mam takie pytanie. Mój znajomy około 10 lat temu został skazany za oszustwo, dzisiaj już sprawa jest zamknięta, poszkodowani spłaceni i znajomy jest osoba oficjalnie nie karana (zatarcie wyroku)
Po 10 latach otrzymał wiadomość od banku, że posiada u nich kont, które kiedyś zajęła mu prokuratura wraz z środkami. Myślał, że to konto jest zamknięte, ale nie jest. Poszedł do banku aby zamknąć konto, a okazało się, że są tam jeszcze środki z os...
Witam miał może ktoś taka sytuację że starał się o odprawę pośmiertną dla dziecka od pracodawcy zmarłego? Jak napisać taki wniosek ? Czy może lepiej załatwić po przez adwokata?...
Hej, jaki zapisek dodać w umówię, aby mieć gwarancje że cena wynajmu nie wzrośnie?
Sprawa wygląda tak, ze wynajmujący może nam dać gwarancje ceny wynajmu 1700zł przez pół roku. Cena może wzrosnąć po tym czasie (stwierdzili, że zależy to od raty kredytu) telefonicznie powiedziałam, ze nie chce aby doszło to do 2000zl. Właścicielka powiedziała ze to uważa że jeśli miałoby wzrosnąć to nieznacznie, ale chce siw zabezpieczyć. Powiedziałam ze dodam t...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: