Zablokowanie konta.

Komornik zablokował konta dłużnikowi na poczet alimentów. Alimenty wysyła bezpośrednio pracodawca.
Doszły mnie słuchy że były mąż już coś wymyśla byle by nie płacić wysokich alimentów.
Pracuje w firmie i teraz chce się zwolnić, dogadać z komornikiem z wpłatami alimentów żeby sam płacił.. po czym ponownie chce się zatrudnić w tej samej firmie. Byle by pracodawca sam nie wpłacał komornikowi alimentów. Chwalił się że komornikowi będzie płacił tyle ile on uważa a pracodawca już nie może nic wypłacić komornikowi bo będzie zablokowany bo on sam płaci. Tak można?
anonim cytuj
09-12-2023
Nie można. On się może dogadywać z komornikiem jak chce ale komornik ma tytuł wykonawczy i ma zająć wypłatę nawet jak się znowu zatrudni i konto na poczet alimentów. Przerabiałam to z ex. Tak się chwalił i że komornik to kumpel itp. I nic nie wskórał swoim gadaniem.

anonim cytuj
09-12-2023
A to nie jest tak że jak on będzie płacił sam alimenty komornikowi to komornik jest zablokowany i nie może dokonywać dalej potrąceń? U mnie się pochwalił naszemu wspólnemu znajomemu że tak chce zrobić a wiem że jak on sam będzie pokonywał wpłat to będą to małe wpłaty..

anonim cytuj
09-12-2023
Komornik nie może wycofać zajęcia z wypłaty do póki wierzyciel nie wycofa wniosku. A to że super tata chce sam nosić do komornika to niech nosi. Pójdzie na zaległości jak są, na koszty komornicze itp. a resztę będzie mógł odzyskać jak się komornik przychyli.

anonim cytuj
09-12-2023
No ale jak będą małe wpłaty, mniejsze niż alimenty to i tak komornik wlezie mu na konto albo na pensję.

anonim cytuj
09-12-2023
No właśnie nie wiem dlatego pytam bo już od dwóch osób słyszałam że jeśli on sam będzie płacił komornikowi alimenty to komornik nie może wejść już na konto i pobierać jeszcze z pensji. Bo komornik będzie zablokowany, wpłaty są? Są. Jest wypłacalny i jest bo płaci więc jak może jeszcze sam sobie pobierać z pensji.

anonim cytuj
09-12-2023
Po 1. Musiałby spłacić całe zadłużenie.
2. Musiał by wpłacić na specjalne konto zabezpieczenie w wysokości sześciokrotności miesięcznych alimentów, w tedy dopiero pozbędzie się komornik.
Ale jeżeli nie będzie płacić potem na bieżąco to najpierw komornik ściągnie z zabezpieczenia a potem i tak wejdzie na pensję.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

brak wypłat, zbywający szef
Dzień dobry, piszę bo mam pewien problem. Pracowałam na wakacje przez 2 miesiące w pewnej lodziarni. Rozmawiając na początku z szefem powiedział mi on, że umowę o zlecenie może wypisać nawet 2 miesiące od rozpoczęcia. Więc praca tak jakby na czarno (umowy dalej się nie doczekałam, bo facet mnie zbywa i przekłada spotkanie, na którym miałam tę umowę podpisać :)) Pierwszą pensję za lipiec elegancko mi wypłacił, a za sierpień coś...
Co może firma windykacyjna?
Dzień dobry, mam parę pytań: 1. Czy firma windykacyjna może powiększać sumę zadłużenia o koszty prowadzonych czynności windykacyjnych? 2. Czy wysyłając wezwanie do zapłaty firma windykacyjna musi wskazać jakiej wierzytelności dotyczy dług oraz kiedy powstał? 3. Jeżeli w wezwaniu (dot. pkt. 2) nie wskaże jakiej wierzytelności dotyczy dług oraz kiedy powstał można od niej tego zażądać? 4. Czy dłużnik po odebraniu wezwania do zapłaty może zażąd...
Wady ukryte po kupnie domu.
W styczniu 2022 roku kupiliśmy dom przy pomocy kredytu hipotecznego. Był to dom do końca użytkowany przez właścicielkę, w ciągu paru miesięcy od zakupu zauważalne były wady ukryte w postaci pleśni na ścianach, wody stojącej w podpiwniczeniu, zagrzybiałej podłogi pod panelami, a teraz jeszcze się okazało, że prawdopodobnie okna od jednej strony domu są niezgodne z prawem bo budynek znajduje się zbyt blisko sąsiadującej działki (2,5m do płotu). W c...
Auto bez OC, złomowanie.
Jak uporządkować sprawę auta bez OC. Auto jest niesprawne , stoi od kilku lat . Chcę to wyprostować a auto wyrejestrować i zezłomować . Znajduję w Internecie sprzeczne informacje ile lat wstecz takie ubezpieczenie można/trzeba opłacić .Gdzie i jak to zgłosić , aby koszt był jak najmniejszy , czy istnieje jakaś forma " czynnego żalu " tak aby zapłacić tylko zaległe opłaty bez ewentualnej kary/mandatu ?...

Wyszukiwarka