Rozwiązanie umowy przez pracodawcę.

Pracowaliśmy w dwójkę na stanowisku które musiało być zabezpieczone od godz.6.00 do 18.00 ( jedna osoba pracuje 6-14, druga 10-18 ). Mamy takie same obowiązki, za to samo odpowiadamy. Poprosiłem szefa o możliwość przejścia na 1/2 etatu, zgodził się i od czerwca pracuję krócej. W międzyczasie ( w maju ) zatrudnili następną osobę na to samo stanowisko co my - pracuje z nami, a w połowie lipca czwartą osobę ( w ogłoszeniu były wyszczególnione obowiązki które my już wykonujemy - nie wiem czy już podpisali z tą osobą umowę bo do dzisiaj tej osoby jeszcze nie było w pracy).
No i teraz najlepsze - wezwał mnie szef i powiedział że chcą mnie zwolnić bo pracuję na 1/2 etatu, chyba za bardzo się nie angażuję w związku z tym w pracy, mam za co żyć (jestem emerytem) więc nic takiego się nie stanie. Myślę że chcieli "za porozumieniem" ale dałem do zrozumienia że pójdę do sądu, więc na razie cisza. Jeżeli będą chcieli mnie zwolnić to oczywiście zrobią to, więc mam pytanie - czy w sądzie pracy mam szansę na odszkodowanie.
anonim cytuj
05-12-2023
Jaka umowa? Od kiedy pracujesz?

anonim cytuj
05-12-2023
Umowa na czas nieokreślony. Pracuję 4 lata.

anonim cytuj
05-12-2023
Nie będziemy na forum wróżyć ale jak najbardziej - wszystko zależy jaki powód poda pracodawca w piśmie wypowiadającym umowę.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

500+ A WYJAZD OJCA DZIECA ZA GRANICĘ
Pobieram w Polsce 500 plus na synka jego ojciec od stycznia przebywa za granicą na pracy tymczasowej. Opieka zblokowała mi wypłatę wszystkich świadczeń na synka pod pretekstem że teraz kraj w którym przebywa jego ojciec powinien te świadczenia płacić. Nie jesteśmy po ślubie ale oboje mamy pełne prawa rodzicielskie, synek mieszka ze mną od samego początku i uczy się w Polsce . Ja obecnie nie pracuje. Mieszkam z mężem i dziećmi. Czy jest możliwe że...
Podział działki na mniejsze.
Witam, rozeznaję temat podziału mojej działki rolno budowlanej, prośba o wsparcie w temacie. Posiadam działkę rolno - budowlaną powierzchni 0,63 ha, część działki o powierzchni 0,14 ha jest oznaczona w planie zagospodarowania przestrzennego pod zabudowę jednorodzinną. Chciałbym podzielić tą działkę na trzy części. Część pierwsza działka rolna o powierzchni 0,32 ha, część druga rolno-budowlana o pow. 0,17 ha oraz część trzecia rolno - budowlana ...
Wypowiedzenie umowy użyczenia.
Moja siostra zameldowała w naszym domu swojego faceta z którym ma małe dziecko. Mieszkają tu od ponad roku. Za prąd płacę ja ,on się nie dokłada do rachunków .Jestem z siostrą współwłaścicielem nieruchomości i całej działki. Czy mogę w tym przypadku wypowiedzieć umowę użyczenia mieszkania temu mężczyźnie pomimo iż został tu zameldowany przez moją siostrę i ja się początkowo na to zgodziłem?...
Upadłość konsumencka.
Dzień dobry . Mam kolegę bardzo zadłużonego . Chciał on sprzedać nieruchomość ale dowiedział się że nie może bo 1/4 domu ma rodzina z Niemiec z którą nie ma żadnego kontaktu a 3/4 ma on odziedziczone w spadku wraz z długami po jego zmarłej matce. Chcę się dowiedzieć czy faktycznie nie może tej nieruchomości sprzedać ?...

Wyszukiwarka