Rozwiązanie umowy przez pracodawcę.

Pracowaliśmy w dwójkę na stanowisku które musiało być zabezpieczone od godz.6.00 do 18.00 ( jedna osoba pracuje 6-14, druga 10-18 ). Mamy takie same obowiązki, za to samo odpowiadamy. Poprosiłem szefa o możliwość przejścia na 1/2 etatu, zgodził się i od czerwca pracuję krócej. W międzyczasie ( w maju ) zatrudnili następną osobę na to samo stanowisko co my - pracuje z nami, a w połowie lipca czwartą osobę ( w ogłoszeniu były wyszczególnione obowiązki które my już wykonujemy - nie wiem czy już podpisali z tą osobą umowę bo do dzisiaj tej osoby jeszcze nie było w pracy).
No i teraz najlepsze - wezwał mnie szef i powiedział że chcą mnie zwolnić bo pracuję na 1/2 etatu, chyba za bardzo się nie angażuję w związku z tym w pracy, mam za co żyć (jestem emerytem) więc nic takiego się nie stanie. Myślę że chcieli "za porozumieniem" ale dałem do zrozumienia że pójdę do sądu, więc na razie cisza. Jeżeli będą chcieli mnie zwolnić to oczywiście zrobią to, więc mam pytanie - czy w sądzie pracy mam szansę na odszkodowanie.
anonim cytuj
05-12-2023
Jaka umowa? Od kiedy pracujesz?

anonim cytuj
05-12-2023
Umowa na czas nieokreślony. Pracuję 4 lata.

anonim cytuj
05-12-2023
Nie będziemy na forum wróżyć ale jak najbardziej - wszystko zależy jaki powód poda pracodawca w piśmie wypowiadającym umowę.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Umowa najmu na dane innego wynajmującego.
Cześć, Jestem najemcą mieszkania na czas określony i zastanawiam się czy podpisana umowa prawnie ma moc, ponieważ w umówię jako osoba wynajmująca są podane dane Pana właściciela, a ostateczny podpis na umówię jest wykonany przez jego żonę, która ma zupełnie inne nazwisko od niego. Dodatkowo umowa została zawarta bez obecności jej męża. Pilnie poprosiłabym o odpowiedź ponieważ teraz właściciele kombinują a chciałabym mieć dodatkowa linię obrony...
Co grozi za niepowiadomienie o popełnieniu przestępstwa?
Zatrzymano faceta, który sprzedawał narkotyki. Mieszkał u nas w drugim mieszkaniu. Mówiłam mu żeby nie przychodzili tam tacy ludzie, bo sobie nie życzę. Domyślałam się, ze sprzedaje. Czy jeśli policja zobaczy smsy odnośnie tego, że domyślałam się, ze handluje narkotykami będę miała z tego problemy? ...
Czy na umowie na okres próbny (3 miesiące) przysługuje urlop chociażby na jeden dzien?
Czy na umowie na okres próbny (3 miesiące) przysługuje urlop chociażby na jeden dzien? od początku zawarcia umowy przepracowałam okolo 445,5h. najblizsza zmiane mam w konkretny dzien, czy moge na ten dzien wziac urlop czy to pracodawca decyduje? ...
Wypowiedzenie umowy najmu na czas określony.
Cześć, wczoraj napisała do nas właścicielka mieszkania, że w dniu dzisiejszym o 18 przyjedzie wręczyć nam wypowiedzenie najmu, z tego powodu, że chcę sprzedać to mieszkanie w którym mieszkamy i jej się śpieszy. Czy musimy to podpisywać? Z tego co wiem to sprzedaż mieszkania nie jest powodem wypowiedzenia najmu okazjonalnego. Nie uszkodziliśmy nic w mieszku, nigdy nie zalegaliśmy z kasą i nie podejmowaliśmy nikomu. Umowę mamy do 1.06.2024 r....

Wyszukiwarka