Rozwiązanie umowy przez pracodawcę.

Pracowaliśmy w dwójkę na stanowisku które musiało być zabezpieczone od godz.6.00 do 18.00 ( jedna osoba pracuje 6-14, druga 10-18 ). Mamy takie same obowiązki, za to samo odpowiadamy. Poprosiłem szefa o możliwość przejścia na 1/2 etatu, zgodził się i od czerwca pracuję krócej. W międzyczasie ( w maju ) zatrudnili następną osobę na to samo stanowisko co my - pracuje z nami, a w połowie lipca czwartą osobę ( w ogłoszeniu były wyszczególnione obowiązki które my już wykonujemy - nie wiem czy już podpisali z tą osobą umowę bo do dzisiaj tej osoby jeszcze nie było w pracy).
No i teraz najlepsze - wezwał mnie szef i powiedział że chcą mnie zwolnić bo pracuję na 1/2 etatu, chyba za bardzo się nie angażuję w związku z tym w pracy, mam za co żyć (jestem emerytem) więc nic takiego się nie stanie. Myślę że chcieli "za porozumieniem" ale dałem do zrozumienia że pójdę do sądu, więc na razie cisza. Jeżeli będą chcieli mnie zwolnić to oczywiście zrobią to, więc mam pytanie - czy w sądzie pracy mam szansę na odszkodowanie.
anonim cytuj
05-12-2023
Jaka umowa? Od kiedy pracujesz?

anonim cytuj
05-12-2023
Umowa na czas nieokreślony. Pracuję 4 lata.

anonim cytuj
05-12-2023
Nie będziemy na forum wróżyć ale jak najbardziej - wszystko zależy jaki powód poda pracodawca w piśmie wypowiadającym umowę.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Nie otwarty testament
Dzień dobry. Sytuacja wygląda następująco: po zmarłej 2 lata temu osobie pozostał testament. Jedna z osób, która możliwe, że jest ujęta w testamencie (dziecko zmarłego) kilkukrotnie nie stawiła się na sprawę, przez co testament do tej pory nie został otwarty. Wie o terminach spraw, ale celowo się na nie nie stawia. Osoba ta zajęła jedną z nieruchomości, zmieniła zamki mówiąc do pozostałych osób (też dzieci) że to jej sie należy i rzekomo jest je...
Córka z zięciem wynajęli mieszkanie w którym nie zamieszkali bo zięć zmarł. Czy w przypadku śmierci właścicielka powinna oddać kaucję? (zapis w umowie że przez pół roku nie musi tego robić)
Witam moja córka z zięciem wynajęli mieszkanie w którym nie zamieszkali bo zięć zmarł umowa była na niego w umowie miała właścicielka zapis że przez pół roku nie musi oddawać kaucji. Czy w przypadku śmierci nie powinna postąpić uczciwe i oddać te pieniądze?...
Wyrok bez uzasadnienia.
Moja sprawa została rozpatrzona na posiedzeniu niejawnym. Dostałem informację jedynie o wyroku. Aby dostać uzasadnienie, muszę wysłać pismo. Pytanie: kto to w ogóle wymyślił? Dlaczego?...
Zostałem obrażony przez wpisy na Facebooku. Nie zostało podane moje imię i nazwisko, czy w tej sytuacji kwalifikuje się to aby zgłosić to zdarzenie na policję?
Zostałem obrażony przez wpisy na Facebooku, z kontekstu postów i komentarzy widać że mowa o mnie. Nie zostało podane moje imię i nazwisko ale inicjały. Czy w tej sytuacji kwalifikuje się to aby zgłosić to zdarzenie na policję?...

Wyszukiwarka