Rozwiązanie umowy przez pracodawcę.

Pracowaliśmy w dwójkę na stanowisku które musiało być zabezpieczone od godz.6.00 do 18.00 ( jedna osoba pracuje 6-14, druga 10-18 ). Mamy takie same obowiązki, za to samo odpowiadamy. Poprosiłem szefa o możliwość przejścia na 1/2 etatu, zgodził się i od czerwca pracuję krócej. W międzyczasie ( w maju ) zatrudnili następną osobę na to samo stanowisko co my - pracuje z nami, a w połowie lipca czwartą osobę ( w ogłoszeniu były wyszczególnione obowiązki które my już wykonujemy - nie wiem czy już podpisali z tą osobą umowę bo do dzisiaj tej osoby jeszcze nie było w pracy).
No i teraz najlepsze - wezwał mnie szef i powiedział że chcą mnie zwolnić bo pracuję na 1/2 etatu, chyba za bardzo się nie angażuję w związku z tym w pracy, mam za co żyć (jestem emerytem) więc nic takiego się nie stanie. Myślę że chcieli "za porozumieniem" ale dałem do zrozumienia że pójdę do sądu, więc na razie cisza. Jeżeli będą chcieli mnie zwolnić to oczywiście zrobią to, więc mam pytanie - czy w sądzie pracy mam szansę na odszkodowanie.
anonim cytuj
05-12-2023
Jaka umowa? Od kiedy pracujesz?

anonim cytuj
05-12-2023
Umowa na czas nieokreślony. Pracuję 4 lata.

anonim cytuj
05-12-2023
Nie będziemy na forum wróżyć ale jak najbardziej - wszystko zależy jaki powód poda pracodawca w piśmie wypowiadającym umowę.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Jak liczone są nadgodziny?
Witajcie, Mam proste pytanie, ale najpierw słowem wstępu; od 2 tygodni pracuję na umowie o prace na czas określony. W umowie zawarto zapis, że pracuje za 3600zł brutto (podano tam też wartość netto). Zostaję po pracy na 2h, przychodzę też w soboty na 6h. W jaki sposób obliczane jest wynagrodzenie za nadgodziny? Mam sobie kwotę netto podzielić przez 168h i doliczyć 50%, a potem pomnożyć przez liczbę nadgodzin? Czy jak to działa?...
pomoc w sprawie najmu okazjonalnego
Witam, proszę o pomoc w sprawie najmu okazjonalnego. Mianowicie - moja dziewczyna będzie podpisywała umowę najmu okazjonalnego - ja będę wpisany jako współlokator. Jednym z załączników jest akt notarialny z podpisem osoby która przyjmie najemcę "pod swój dach" w razie eksmisji. Czy ja, jako współlokator jestem zobowiązany dostarczyć taki sam akt jak moja dziewczyna będąca najemcą? Pozdrawiam...
Umowa próbna
Witam. Znalazłam prace. Ustalone zostało że od 1 grudnia popisze umowę na 1/4 etatu. Dzisiaj dowiaduje się że mam dostać umowę o pracę na okres próbny? Moje pytanie: Czy umowa próbna może być na 1/4 etatu? Jak wygląda przy umowie o prace na okres próbny wynagrodzenie? I ile trzeba godzin przepracować?...
Przerejestrowanie auta po rozwodzie.
Jestem po rozwodzie. W trakcie małżeństwa nabyliśmy dwa pojazdy, oba zarejestrowane na mnie, w tym jeden użytkuje była żona. Jak najrozsądniej "podzielić się" autami? 1. Chciałbym to auto przerejestrować na nią. Jak tego dokonać? 2. Co z autem, które ja użytkuję?...

Wyszukiwarka