Wyrok sądu i zwrot kosztów.

1-Mam wyrok sądowy który wygrałam i firma z którą wygrałam ma mi zwrócić wpłacone koszty oraz koszty sądowe.Wyrok jest z marca 2019 r i tutaj pytanie czy z tym wyrokiem mogę się jeszcze zwrócić do komornika o odzyskanie zasądzonego długu czy jest już przedawniony?
2-Czy zgłaszając się do komornika w wyżej wymienionej sprawie, kto ponosi koszty komornicze?
anonim cytuj
22-11-2023
1. Nie jest przedawniony. Masz nadaną klauzulę wykonalności tytułowi?
2. Finalnie dłużnik. Ale komornik może wołać na początku o zaliczki.

anonim cytuj
22-11-2023
Jestem zielona w te klocki, gdzie mam szukać tej klauzuli?

anonim cytuj
22-11-2023
gdzie mam szukać tej klauzuli?

Jeśli nie występowałaś z wnioskiem do sądu który wydał tytuł, to musisz wystąpić teraz. Wzory są dostępne na niektórych stronach internetowych sądów lub ogólnie dostępne w sieci. Taka czynność przerywa jednocześnie bieg przedawnienia.
Kiedyś była, ale chyba się przedawniła.

Klauzula nie przedawnia się. Przedawnia się roszczenie. Sprawdź czy została nadana (chyba byś pamiętał czy składałeś wniosek).
Twoje roszczenie też nie jest przedawnione.

anonim cytuj
22-11-2023
Czy muszę wystąpić do sądu o nadanie takiej klauzuli?

anonim cytuj
22-11-2023
Nie składałam takiego wniosku ale teraz doczytałam się w liście od P.adwokat iż przesyła mi tytuł wykonawczy tj.prawomocny wyrok Sądu Rejonowego o syg.akt ...... opatrzony klauzulą wykonalności.
Czyli teraz wystarczy złożyć wniosek do komornika ?
Ta firma była z Bielsko-Białej (pisze była, ponieważ już w sumie po rozprawie cztery miesiące potem ogłosili upadłość). I tu kolejne pytanie czy jest sens w takim wypadku dochodzić wykonalności wyroku?

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Podwójne zadłużenie.
Dzień dobry, mam problem z zadłużeniem. Spłaciłam zadłużenie u komornika i mam postanowienie że zadłużenie zostało w całości spłacone. Była to sprawa zakończona w listopadzie 2022 roku. Dziś dostaje e-mail od innego komornika że mam do spłaty zadłużenia na kwotę 400zl na ten sam numer sprawy i klauzurę wykonalności. Może mi ktoś wyjaśnić jak to możliwe. Klauzurą wykonalności z dnia 09.02.2016. Jakim prawem po ponad pół roku tą samą sprawę pro...
Ugoda z PZU.
Chciałbym podpytać osób którym udało się dojść do w miarę korzystnej ugody z PZU. Nie wchodząc za mocno w szczegóły mam ponad 100 tysięcy do oddania ubezpieczalni. Jestem załamany ale trudno, jakoś trzeba to przełknąć. Czy jest szansa że PZU pójdzie na rękę i pozwoli płacić powiedzmy 1000zł miesięcznie? Dla mnie to nie jest mało, ale więcej po prostu nie dam rady spłacać. Co ewentualnie grozi za nie spłacenie, tylko że to nie jest tak że ja nie...
Sprzedaż garażu z byłym mężem.
Kobieta po rozwodzie, jest właścicielką miejsca postojowego w hali garażowej, drugim właścicielem jest jej były mąż. Nie ma z nim kontaktu. Jak sprzedać w takiej sytuacji to miejsce? Jak się go pozbyć? Co zrobić?...
Wniosek o uzasadnienie złożony w dniu ogłoszenia wyroku.
Wiem że wniosek złożony w dzień ogłoszenia wyroku ale w godzinach poprzedzających jego ogłoszenie jest nieważny. Teoretycznie więc można złożyć go tuż po tym jak wyrok został ogłoszony. Tak więc zrobiłem, wychodząc z rozprawy złożyłem wniosek na dzienniku podawczym. Na drugim egzemplarzu dostałem pieczątkę z potwierdzeniem daty wpływu. Nie ma tam jednak wpisanej godziny złożenia wniosku dlatego zacząłem obawiać się czy nie będzie później jakichś...

Wyszukiwarka