Wyrok sądu i zwrot kosztów.

1-Mam wyrok sądowy który wygrałam i firma z którą wygrałam ma mi zwrócić wpłacone koszty oraz koszty sądowe.Wyrok jest z marca 2019 r i tutaj pytanie czy z tym wyrokiem mogę się jeszcze zwrócić do komornika o odzyskanie zasądzonego długu czy jest już przedawniony?
2-Czy zgłaszając się do komornika w wyżej wymienionej sprawie, kto ponosi koszty komornicze?
anonim cytuj
22-11-2023
1. Nie jest przedawniony. Masz nadaną klauzulę wykonalności tytułowi?
2. Finalnie dłużnik. Ale komornik może wołać na początku o zaliczki.

anonim cytuj
22-11-2023
Jestem zielona w te klocki, gdzie mam szukać tej klauzuli?

anonim cytuj
22-11-2023
gdzie mam szukać tej klauzuli?

Jeśli nie występowałaś z wnioskiem do sądu który wydał tytuł, to musisz wystąpić teraz. Wzory są dostępne na niektórych stronach internetowych sądów lub ogólnie dostępne w sieci. Taka czynność przerywa jednocześnie bieg przedawnienia.
Kiedyś była, ale chyba się przedawniła.

Klauzula nie przedawnia się. Przedawnia się roszczenie. Sprawdź czy została nadana (chyba byś pamiętał czy składałeś wniosek).
Twoje roszczenie też nie jest przedawnione.

anonim cytuj
22-11-2023
Czy muszę wystąpić do sądu o nadanie takiej klauzuli?

anonim cytuj
22-11-2023
Nie składałam takiego wniosku ale teraz doczytałam się w liście od P.adwokat iż przesyła mi tytuł wykonawczy tj.prawomocny wyrok Sądu Rejonowego o syg.akt ...... opatrzony klauzulą wykonalności.
Czyli teraz wystarczy złożyć wniosek do komornika ?
Ta firma była z Bielsko-Białej (pisze była, ponieważ już w sumie po rozprawie cztery miesiące potem ogłosili upadłość). I tu kolejne pytanie czy jest sens w takim wypadku dochodzić wykonalności wyroku?

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Spadek - testament.
Siostra mojego dziadka zmarła ponad pół roku temu, jest testament w którym przepisała na mnie mieszkanie. Żyjącymi krewnymi są: siostra zmarłej(Irena) oraz dzieci zmarłego również brata (Grzegorz i Sławek). Jakie dokumenty oraz w ilu egzemplarzach muszę złożyć w sądzie o otwarcie sprawy o spadek?...
Spadek po mezu w postaci pola (ingerowanie w sprzedaż)
Dzień dobry, Po mezu odziedziczyłam m.in.spadek w postaci pola. Jest to spadek po teściu. Teść zmarł w marcu 2018r. On dziedziczył z swoim bratem gospodarstwo po rodzicach .Teraz 1/2 ma wuj a druga część jest na rodzeństwo męża na mnie i dzieci oraz teściową. Łącznie z dziećmi mamy 1/ 8 część. Po śmierci męża ( rok temu ) był nacisk rodziny aby to sprzedać. Miało się to odbyc zaraz po żniwach. Z uwagi na to że posiadam nieletnie dzie...
Ile można wpłacić na konto bez kontroli Urzędu Skarbowego?
Przez rok odkładałem 1600 zł i uzbierałem sporo sumę , i teraz bym chciał je wpłacić do banku bo nie chcę ich trzymam w domu , a te sumę wypłacałem co miesiąc z konta i jest ślad wypłacania i czy mogę wpłaci bez problemu żeby urząd skarbowy się tym nie zainteresował ....
Czy pobyt na SOR wlicza się w hospitalizację?
W dniu 7.10 zerwałem ścięgno udałem się na SOR (data przyjęcia 7.10 godz. 16:01 data wypisu 0) gdzie została mi udzielona pierwsza pomoc , wystawione zwolnienie lekarskie i skierowanie do poradni i na oddział szpitalny. Dopiero 18.10 do 22.10 udałem się do szpitala na operacje reinsercji ścięgna( wcześniej nie było miejsca). I teraz mam pytanie. Czy pobyt na SOR to pobyt w szpitalu , ponieważ ubezpieczyciel odmówił wypłaty ubezpieczenia ponieważ...

Wyszukiwarka