Wyrok sądu i zwrot kosztów.

1-Mam wyrok sądowy który wygrałam i firma z którą wygrałam ma mi zwrócić wpłacone koszty oraz koszty sądowe.Wyrok jest z marca 2019 r i tutaj pytanie czy z tym wyrokiem mogę się jeszcze zwrócić do komornika o odzyskanie zasądzonego długu czy jest już przedawniony?
2-Czy zgłaszając się do komornika w wyżej wymienionej sprawie, kto ponosi koszty komornicze?
anonim cytuj
22-11-2023
1. Nie jest przedawniony. Masz nadaną klauzulę wykonalności tytułowi?
2. Finalnie dłużnik. Ale komornik może wołać na początku o zaliczki.

anonim cytuj
22-11-2023
Jestem zielona w te klocki, gdzie mam szukać tej klauzuli?

anonim cytuj
22-11-2023
gdzie mam szukać tej klauzuli?

Jeśli nie występowałaś z wnioskiem do sądu który wydał tytuł, to musisz wystąpić teraz. Wzory są dostępne na niektórych stronach internetowych sądów lub ogólnie dostępne w sieci. Taka czynność przerywa jednocześnie bieg przedawnienia.
Kiedyś była, ale chyba się przedawniła.

Klauzula nie przedawnia się. Przedawnia się roszczenie. Sprawdź czy została nadana (chyba byś pamiętał czy składałeś wniosek).
Twoje roszczenie też nie jest przedawnione.

anonim cytuj
22-11-2023
Czy muszę wystąpić do sądu o nadanie takiej klauzuli?

anonim cytuj
22-11-2023
Nie składałam takiego wniosku ale teraz doczytałam się w liście od P.adwokat iż przesyła mi tytuł wykonawczy tj.prawomocny wyrok Sądu Rejonowego o syg.akt ...... opatrzony klauzulą wykonalności.
Czyli teraz wystarczy złożyć wniosek do komornika ?
Ta firma była z Bielsko-Białej (pisze była, ponieważ już w sumie po rozprawie cztery miesiące potem ogłosili upadłość). I tu kolejne pytanie czy jest sens w takim wypadku dochodzić wykonalności wyroku?

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Odwołanie od decyzji ZUS
Witam. Mam problem z odwolaniem od decyzji zus. Wniosek o rentę częsciowo odrzucony przez ZUS. Zus stwierdza częściową niezdolność do pracy, a nie calkowita niezdolnosc. Po odwolaniu ponownie odrzucono calkowita niezdolnosc. Wniosek do sadu, ktory powolal biegłego ortopede. Ten przychylil sie do wniosku, ze renta jest niezbedna z tytułu całkowitej niezdolności. I tutaj zaskoczenie, sad nie roztrzyga, tylko powoluje lekarza medycyny pracy. L...
Czy po upływie roku klient ma prawo do reklamowania wykonanego zabiegu?
Czy po upływie roku klient ma prawo do reklamowania wykonanego zabiegu? Branża Beauty....
Pracodawca nie zgłosił mnie do Zus i nie dał skierowania do lekarza medycyny pracy
Witajcie forumowicze, Dwa tygodnie temu rozpoczęłam pracę w pewnej firmie. Podpisałam z pracodawcą umowę o pracę na okres próbny. Jednak nie dostałam od niego żadnego skierowania do lekarza medycyny pracy. Niestety po 2 tygodniach nie jestem zgłoszona też do upezpieczeń ZUS. Co w tej sytuacji mam zrobić? Czy to nie jawne łamanie prawa przez pracodawcę?...
Dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Jak się liczy te umowy one się sumują?
Pracowałam od 2017 r. do 2020 r. na czas nieokreślony Potem zwolniłam się i po 3 miesiącach znów wróciłam do tej samej firmy czyli od 2020 do 2022 r. bo teraz dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Nie powinnam mieć miesiąc? Jak się liczy te umowy one się sumują?...

Wyszukiwarka