Wyrok sądu i zwrot kosztów.

1-Mam wyrok sądowy który wygrałam i firma z którą wygrałam ma mi zwrócić wpłacone koszty oraz koszty sądowe.Wyrok jest z marca 2019 r i tutaj pytanie czy z tym wyrokiem mogę się jeszcze zwrócić do komornika o odzyskanie zasądzonego długu czy jest już przedawniony?
2-Czy zgłaszając się do komornika w wyżej wymienionej sprawie, kto ponosi koszty komornicze?
anonim cytuj
22-11-2023
1. Nie jest przedawniony. Masz nadaną klauzulę wykonalności tytułowi?
2. Finalnie dłużnik. Ale komornik może wołać na początku o zaliczki.

anonim cytuj
22-11-2023
Jestem zielona w te klocki, gdzie mam szukać tej klauzuli?

anonim cytuj
22-11-2023
gdzie mam szukać tej klauzuli?

Jeśli nie występowałaś z wnioskiem do sądu który wydał tytuł, to musisz wystąpić teraz. Wzory są dostępne na niektórych stronach internetowych sądów lub ogólnie dostępne w sieci. Taka czynność przerywa jednocześnie bieg przedawnienia.
Kiedyś była, ale chyba się przedawniła.

Klauzula nie przedawnia się. Przedawnia się roszczenie. Sprawdź czy została nadana (chyba byś pamiętał czy składałeś wniosek).
Twoje roszczenie też nie jest przedawnione.

anonim cytuj
22-11-2023
Czy muszę wystąpić do sądu o nadanie takiej klauzuli?

anonim cytuj
22-11-2023
Nie składałam takiego wniosku ale teraz doczytałam się w liście od P.adwokat iż przesyła mi tytuł wykonawczy tj.prawomocny wyrok Sądu Rejonowego o syg.akt ...... opatrzony klauzulą wykonalności.
Czyli teraz wystarczy złożyć wniosek do komornika ?
Ta firma była z Bielsko-Białej (pisze była, ponieważ już w sumie po rozprawie cztery miesiące potem ogłosili upadłość). I tu kolejne pytanie czy jest sens w takim wypadku dochodzić wykonalności wyroku?

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Współwłasność nieruchomości z mamą.
Dzień dobry. Szukam porady co zrobić w takiej sytuacji. Moja mama bierze ślub z partnerem, który ma już pełnoletnią córkę. Mieszkanie, w którym mieszka moja mama z partnerem jest zapisane na mnie i mamę. Jak się zabezpieczyć przed przypadkiem, kiedy za jakiś czas jego córka będzie domagała się (po śmierci ojca) jakieś spłaty lub części mieszkania z racji, że jej ojciec tam mieszkał i miał jakiś wkład w to mieszkanie po ślubie. Jakaś intercyza c...
Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
Dzień dobry, w grudniu 2023 zmarł mój dziadek. Pozostawił po sobie mieszkanie, miał 3 dzieci, z czego mój ojciec zmarł w 2020 roku. Czyli dziedziczy: dwójka jego dzieci oraz ja i moja siostra. Czy po 6 miesiącach od śmierci, jeżeli nie złożymy oświadczenia o przyjęciu spadku to spadek zostaje automatycznie przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza? Czy mogę razem z siostrą złożyć oświadczenie u notariusza lub w sądzie o przyjęciu spadku bez obecności...
Wypowiedzenie umowy o pracę.
Witam mam następujące pytanie: Dziś otrzymałem wypowiedzenie umowy o prace która rozwiąże się 28 grudnia, w wypowiedzeniu pracodawca udziela mi urlopu w wymiarze 10 dni oraz 2 na poszukiwanie pracy. Z reszty dni pracujących zwalnia mnie z obowiązku wykonywania pracy. Wypisałem wniosek urlopowy. Moje pytanie: Czy idąc na l4 na okres całego miesiąca lutego, łącznie z dniami na które wypisałem urlop, pracodawca będzie musiał mi wypłacić ekwiwalen...
Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Teraz ta osoba oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić?
Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Osoba potwierdzała ze jest to prezent na urodziny. Teraz oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić i czy osoba może wyciągnąć w stosunku do mnie jakieś prawne konsekwencje jeśli nie zwroce? W rozmowach naszych prywatnych również mam potwierdzenie że to prezent urodzinowy....

Wyszukiwarka