Obecnie zamieszkuję z mamą oraz bratem mieszkanie socjalne lecz bez tytułu prawnego ze względu na przekroczony próg zarobków. Mieliśmy się wyprowadzać pod koniec roku, lecz straciłem pracę i nie będę miał dochodów od listopada gdy minie mi miesięczny okres wypowiedzenia. Dopóki nie znajdę pracy będziemy mieć tylko rentę mojej mamy około 800zł i to co będę miał odłożone z wypłaty. I moje pytanie jest takie czy istnieje możliwość żeby odzyskać tytuł prawny do zamieszkiwania lokalu? Nie mamy żadnych zaległości mieszkaniowych, jedynie dostaliśmy pismo, żeby opróżnić lokal, a jeśli nie to gmina wystąpi do sądu o eksmisję.
Jak rozumiem Gmina podała Wam kwotę odszkodowania za zajmowanie lokalu bez tytułu prawnego ?
Czynsz jaki płaciliście przy lokalu socjalnym nie ma nic wspólnego z odszkodowaniem za zajmowanie lokalu bez tytułu prawnego. Kwota odszkodowania może wynosić tyle, ile za takowy lokal na wolnym rynku można otrzymać z tytułu umowy najmu. Nawet przy obniżonym standardzie, pewnie będzie to kilkukrotnie wyższa kwota niż z tytułu czynszu.
anonim cytuj
15-11-2023
Tak normalnie płaciliśmy około 200zl za lokal socjalny. Teraz płacimy z tytułu odszkodowania około 450zl i normalnie wpłacamy co miesiąc, żeby nie robić żadnych zaległości.
anonim cytuj
15-11-2023
Można odpowiedzieć na piśmie (polecony, zpo), że utraciłeś możliwość zarobkowania z dniem (podać datę) , z powodu (podać przyczynę utraty pracy), w związku z tym wasz jedyny dochód to renta mamy w wysokości 800,00zł i nie macie środków na wynajęcie innego lokalu.
Kopię pisma zachowajcie wraz z dowodem nadania na poczcie.
Ale... Rozumiem, że utraciliście tytuł prawny z powodu wypowiedzenia wam umowy bądź uległa ona zakończeniu.
Powyższe pismo będzie zatem tylko środkiem tymczasowym, doraźnym, na przedłużenie całej procedury. Jakie środki podejmie zarządca? Tego nie wiem.
W międzyczasie należy zgłosić się do urzędu zatrudnienia, szukać nowej pracy, aby móc wynająć inny lokal i nie trafić do schroniska dla bezdomnych.
A brat jest dorosły?
anonim cytuj
15-11-2023
Powiem tak utraciliśmy tytuł prawny z powodu za wysokich moich zarobków, czyli można powiedzieć, że umowa została wypowiedziana. Ja zarabiałem około 3000zł z czego dostawałem minimalna pensję ze względu na to, że spłacałem dług za mieszkanie komunalne w wysokości około 15000. Wszystko zostało przeze mnie spłacone, a moja umowa wygasa z dniem 30 października. Brat jest dorosły lecz po wypadku samochodowym nie jest w stanie podjąć pracy przez około 6 miesięcy. Jeszcze dodam, że mieliśmy się już w tym roku wyprowadzać lecz poprzez utratę pracy wszystko się skomplikowało.
Dziś rano dowiedzieliśmy się, że żony wujek zmarł zostawiając długi, żona zgubiła dowód. Co robić by zrzec się spadku? Zostało niewiele czasu.
Czy da się to zrobić u notariusza bez dowodu bądź jakoś inaczej? Nie ma innego dokumentu ze zdjęciem....
Jakie pismo powinnam złożyć w sądzie o odzyskanie pieniędzy za niepłacenie rachunków/czynszu itp.?
Osoba zameldowana, która mieszka w moim mieszkaniu od dwóch lat nie dokłada się do opłat....
Witam mam pytanie. Dom jest na babcie, babcia ma jednego syna mojego tatę, a mój tato ma nowa żonę- z obecna zona ma jedno dziecko, obecna zona taty ma 2 dzieci z poprzedniego małżeństwa i tato również. Jak to zrobić aby jej dzieci z poprzedniego małżenstwa nie miały prawa do domu?...
Mam taki dylemat i nie wiem jak go ugryźć. A mianowicie mam syna z byłą partnerką (nie żoną), a niedawno rodzice przepisali mi gospodarstwo rolne. Mam również dwóch braci i teraz właśnie moje pytanie. Jak prawnie zrobić żeby jakoś podzielić to gospodarstwo po mojej śmierci, czy wystarczy testament i jaką część maksymalnie otrzyma mój syn, taką jaką mu zapisze?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: