Czy jeżeli mam komornika który zajął mi konto i pobiera 4 tysiące miesięcznie ( praca za granicą zarobki 10 tysięcy) to mógłbym wypłatę przelewać na konto siostry i nie będzie miała w związku z tymi przelewami żadnych problemów?
Nie będzie. Żeby wejść na konto osoby trzeciej musi być wyrok.
anonim cytuj
14-11-2023
"Co grozi za zatajenie majątku przed komornikiem?
W swoim typie podstawowym przestępstwo ukrywania majątku przez dłużnika zagrożone jest karą pozbawienia wolności do 3 lat. Jeżeli sprawca działa w celu udaremnienia wykonania orzeczenia sądowego lub innego organu państwowego, wówczas czyn taki zagrożony jest karą pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat."
anonim cytuj
14-11-2023
Musiałbyś zgłosić pełnomocnictwo. Jeśli pracownika obejmuje egzekucja komornicza i zdecyduje się on zmienić konto, na które ma następować wypłata, pracodawca ma obowiązek zawiadomić o tym organ egzekucyjny. Poza tym, wcale nie uchroni to przed uniknięciem zajęcia części pensji.
Mam pewien problem związany z uszkodzeniem mojego mieszkania, a nie mam pewności, jak sobie z tym poradzić. Otóż, jakiś czas temu miałam awarię wodociągową w łazience, która spowodowała poważne zniszczenia w moim mieszkaniu. Podłoga, ściany i niektóre meble zostały zalane wodą, a teraz muszę je naprawić, co wiąże się z kosztami, których nie jestem w stanie pokryć w tej chwili.
Niestety, nie mam ubezpieczenia mieszkania, co jest teraz dla mnie ...
Witam.
Chciałabym zasięgnąć informacji, jak wygląda sprawa wymeldowania lokatora.
Sprawa przedstawia się następująco:
Nieruchomość należy do nas już od kilku lat i ponieważ sami jej nie zamieszkujemy, chcielibyśmy ją sprzedać. Problem polega na tym, że w jednym z dwóch mieszkań przebywa na stale zameldowana teściowa. Nie posiada ona żadnych praw do nieruchomości, nawet nie posiada umowy najmu. Mieszka tam od zawsze a po śmierci męża nie nabyła...
Witam. Wynajęłam mieszkanie niepełnoletniego syna do dnia 30.09.2021 r. za zgodą Sądu. Syn w mojej obecności ( ja umowę pisałam, jeśli to ważne) podpisał przedwstępną umowę najmu od dnia1.10.2021 r do dnia 31.07.2022r, umowa najmu miała być podpisana 6.10.2021 r. - wtedy syna będzie pełnoletni. Dzisiaj powiedział lokatorom, że mają 3 dni na wyprowadzkę. Jakie konsekwencje mogą go czekać? Co lokatorzy mają/ mogą zrobić z nie dotrzymaniem umowy?
...
Zakupiłam pod koniec styczni 2023 roku obuwie - kozaki skórzane. Chodziłam w nich do końca sezonu, czyli mniej więcej 1,5 miesiąca. Po sezonie, zabezpieczone obuwie trafiło w pudełku na przechowanie. W połowie grudnia 2023, buty wróciły do użytku, ale po pierwszej „chlapie” okazało się, że przecieka lewy but. Złożyłam w sklepie reklamację, buty trafiły do producenta, który uznał reklamację i zadeklarował naprawę. Buty wróciły, zaczęłam ich ponown...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: