Komornik a wypłata.

Czy jeżeli mam komornika który zajął mi konto i pobiera 4 tysiące miesięcznie ( praca za granicą zarobki 10 tysięcy) to mógłbym wypłatę przelewać na konto siostry i nie będzie miała w związku z tymi przelewami żadnych problemów?
anonim cytuj
14-11-2023
Nie będzie. Żeby wejść na konto osoby trzeciej musi być wyrok.

anonim cytuj
14-11-2023
"Co grozi za zatajenie majątku przed komornikiem?
W swoim typie podstawowym przestępstwo ukrywania majątku przez dłużnika zagrożone jest karą pozbawienia wolności do 3 lat. Jeżeli sprawca działa w celu udaremnienia wykonania orzeczenia sądowego lub innego organu państwowego, wówczas czyn taki zagrożony jest karą pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat."

anonim cytuj
14-11-2023
Musiałbyś zgłosić pełnomocnictwo. Jeśli pracownika obejmuje egzekucja komornicza i zdecyduje się on zmienić konto, na które ma następować wypłata, pracodawca ma obowiązek zawiadomić o tym organ egzekucyjny. Poza tym, wcale nie uchroni to przed uniknięciem zajęcia części pensji.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Oszustwo internetowe
Przez olx pani wystawiła za darmo kuchenkę drewniana. Opcilalam przelew w wysokości 40 zł. Niestety ogłoszenie anulowane. Napisałam do banku o cofnięcie przelewu - żeby cofnąć musi odbiorca się zgodzić. Co dalej? Opisałam sytuację na olxc czekam na odpowiedź. Zgłosic na policję? (raczej umorzą bo kwota mała jest ?) czy sobie podarować? Dane imię i nazwisko odbiorcy i nr konta posiadać. Nic więcej....
Wynagrodzenie za urlop.
Jestem zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. Według umowy moja stawka godzinowa to 19,70 brutto + premia uznaniowa. Premię otrzymuje co miesiąc i wynosi ona ok. 40% wynagrodzenia zależnie od długości miesiąca. Natomiast stawka urlopowa jest zawsze taka sama i wynosi 13 zł netto za godzinę. Czy to możliwe, że stawka godzinna za urlop jest niższa niż płaca minimalna i wynosi zawsze tyle samo?...
Sprawca uciek z miejsca kolizji, co moge zrobić?
Dzień dobry. 30 września miałem kolizję z prawdopodobnie pijanym kierowcą. Sprawca zbiegł z miejsca zdarzenia. Podałem policji Numer rejestracyjny, markę, kolor pojazdu oraz rysopis sprawcy. Po czym dostaje pismo po nowym roku z Komendy powiatowej policji że sprawa została umorzona z powodu niewykrycia sprawcy. Czy podałem zbyt mało informacji? Co mogę zrobić aby wyegzekwować rzetelne podejście do sprawy? Dziękuję i Pozdrawiam....
Odsetki za opóźnienie w zapłacie.
Witam, Pismem z dnia 25.09.2022 r. odstąpiłam od umowy sprzedaży - wada prawna rzeczy. Pismo wysłane Pocztą Polską - poleconym za potwierdzeniem odbioru. Po nieudanej próbie doręczenia 27.09.2022, przesyłka dwukrotnie awizowana (27.09.2022 r i 05.10.2022 r. ) - bez skutku. Moim zdaniem pismo celowo nieodebrane przez sprzedawcę. Pytanie: W pozwie o wydanie nakazu zapłaty od jakiego dnia liczyć odsetki za opóźnienie?...

Wyszukiwarka