Czy jeżeli mam komornika który zajął mi konto i pobiera 4 tysiące miesięcznie ( praca za granicą zarobki 10 tysięcy) to mógłbym wypłatę przelewać na konto siostry i nie będzie miała w związku z tymi przelewami żadnych problemów?
Nie będzie. Żeby wejść na konto osoby trzeciej musi być wyrok.
anonim cytuj
14-11-2023
"Co grozi za zatajenie majątku przed komornikiem?
W swoim typie podstawowym przestępstwo ukrywania majątku przez dłużnika zagrożone jest karą pozbawienia wolności do 3 lat. Jeżeli sprawca działa w celu udaremnienia wykonania orzeczenia sądowego lub innego organu państwowego, wówczas czyn taki zagrożony jest karą pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat."
anonim cytuj
14-11-2023
Musiałbyś zgłosić pełnomocnictwo. Jeśli pracownika obejmuje egzekucja komornicza i zdecyduje się on zmienić konto, na które ma następować wypłata, pracodawca ma obowiązek zawiadomić o tym organ egzekucyjny. Poza tym, wcale nie uchroni to przed uniknięciem zajęcia części pensji.
Dzień dobry,
Mam być świadkiem na sprawie karnej. Wnioskowała o to osoba oskarżona. W tzw międzyczasie rozeszły mi się drogi z tą osobą i doszły nowe okoliczności, które zmieniły moja perspektywę na tę sprawę. Uważam że nastąpiła manipulacja ze strony osoby oskarżonej by moje zeznania były na korzyść oskarżonej osoby. Nie znaczy to że moje zeznania miały być niezgodne z prawdą tylko że zostały ukryte przede mną fakty które zmieniają moja ocenę ...
Mój były lokator jest mi dłużny pieniądze, wyprowadził się z mieszkania 1.5 roku temu mieszkał prawie 2 lata. Wydaje mi się ze ma problem z alkoholem ponieważ jak z nim rozmawiałam parokrotnie to miałam wrażenie ze był nietrzeźwy (były to godzinny ranne). Parę razy zdeklarował się ze ureguluje zadłużenie a później nic. Widzę ze zablokował mnie wszędzie I zmienił nr tel. Czy ja mogę cokolwiek zrobić. Aby odzyskać pieniądze?...
Witam,
Dokonałem kilka dni temu zakupu urządzenia elektronicznego od osoby fizycznej.
Dotychczas nie otrzymałem dowodu zakupu, a w międzyczasie urządzenie uległo uszkodzeniu z przyczyn ode mnie niezależnych.
Pomimo wielu moich ponagleń sprzedawca odmawia mi dostarczenia dowodu zakupu.
Z kolei sklep w którym urządzenie zostało zakupione wymaga ode mnie dostarczenia tego dokumentu, aby można było procesować reklamację.
I teraz moje pytania brz...
Pytanie dotyczy dziecka uczęszczającego do szkoły. Czy nauczyciel ma prawo ośmieszać przed całą klasą dziecko z zaburzeniami depresyjnymi po próbach samobójczych mówiąc słowa ,, co zaspałaś czy twoja mama zaspała ,, po tych słowach cała klasa zaczęła się śmiać. Dodam że dziecko jest od tamtego roku szykanowane przez uczniów, dziecko jest kopane, wyśmiewane, przezywane, rzucali kamieniem, zniszczyli plecak, żaden z uczniów z dzieckiem nie rozmaw...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: