Komornik a wypłata.

Czy jeżeli mam komornika który zajął mi konto i pobiera 4 tysiące miesięcznie ( praca za granicą zarobki 10 tysięcy) to mógłbym wypłatę przelewać na konto siostry i nie będzie miała w związku z tymi przelewami żadnych problemów?
anonim cytuj
14-11-2023
Nie będzie. Żeby wejść na konto osoby trzeciej musi być wyrok.

anonim cytuj
14-11-2023
"Co grozi za zatajenie majątku przed komornikiem?
W swoim typie podstawowym przestępstwo ukrywania majątku przez dłużnika zagrożone jest karą pozbawienia wolności do 3 lat. Jeżeli sprawca działa w celu udaremnienia wykonania orzeczenia sądowego lub innego organu państwowego, wówczas czyn taki zagrożony jest karą pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat."

anonim cytuj
14-11-2023
Musiałbyś zgłosić pełnomocnictwo. Jeśli pracownika obejmuje egzekucja komornicza i zdecyduje się on zmienić konto, na które ma następować wypłata, pracodawca ma obowiązek zawiadomić o tym organ egzekucyjny. Poza tym, wcale nie uchroni to przed uniknięciem zajęcia części pensji.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Znajoma dostała dziś w pracy zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia za pracę. Czy jest szansa żeby się z tego wybroniła?
Znajoma dostała dziś w pracy zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia za pracę. Wierzycielem jest firma xxx... Sprawa prowadzona na podstawie tytułu wykonawczego przez sąd w xxx z dn. 19-01-2011 zaopatrzonego w klauzule wykonalności z dn. 03-03-2011 Czy ten dług jest jeszcze ważny? Czy jest szansa żeby się z tego wybroniła?...
Niewypłacenie pensji w terminie.
Wczoraj był 10 nie wpłynęła wypłata na nasze konta ( umowa o pracę ), kiedy napisaliśmy do pracodawcy ten powiedział, że wczoraj wykonał przelewy, dziś jest 11 i jeszcze nic nie dostaliśmy. Co możemy zrobić czy wolno nam nie przyjść do pracy ? Czy coś grozi pracodawcy ? Czy można porzucić taką pracę?...
Zniesienie współwłasności.
6 lat temu zmarł mi Wujek - odbyło się postepowanie spadkowe z podziałem na części . Podzielono ułamkowo na 10 części w różnym wymiarze . Drugim krokiem był wniosek o zniesienie współwłasności i tu zaczęło się wszystko mega wydłużać. Niestety odbyły się dwie sprawy i już ponad 3 lata żadnych wieści. W tym czasie dość licznie umierają spadkobiercy. Chciałbym spłacić i zamknąć temat ale sąd nic nie robi. Z jakiego powodu to tak długo trwa i c...
Czy mam prawo nie podawać swojego PESELU bądź daty urodzenia firmie windykacyjnej??
Witam , wydzwania do mnie firma windykacyjna dość nieuprzejmi , Czy mam prawo podawać swój PESEL bądź datę urodzenia ? Powiedziałem , że nie mam obowiązku podawać to mi odpowiedziała babka , że lepiej abym podał bo potem może źle się skończyć dla mnie i się rozłączyłem ..Jest jakiś paragraf kodeks który mogę podać przy następnym telefonie od nich ? ...

Wyszukiwarka