Komornik a wypłata.

Czy jeżeli mam komornika który zajął mi konto i pobiera 4 tysiące miesięcznie ( praca za granicą zarobki 10 tysięcy) to mógłbym wypłatę przelewać na konto siostry i nie będzie miała w związku z tymi przelewami żadnych problemów?
anonim cytuj
14-11-2023
Nie będzie. Żeby wejść na konto osoby trzeciej musi być wyrok.

anonim cytuj
14-11-2023
"Co grozi za zatajenie majątku przed komornikiem?
W swoim typie podstawowym przestępstwo ukrywania majątku przez dłużnika zagrożone jest karą pozbawienia wolności do 3 lat. Jeżeli sprawca działa w celu udaremnienia wykonania orzeczenia sądowego lub innego organu państwowego, wówczas czyn taki zagrożony jest karą pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat."

anonim cytuj
14-11-2023
Musiałbyś zgłosić pełnomocnictwo. Jeśli pracownika obejmuje egzekucja komornicza i zdecyduje się on zmienić konto, na które ma następować wypłata, pracodawca ma obowiązek zawiadomić o tym organ egzekucyjny. Poza tym, wcale nie uchroni to przed uniknięciem zajęcia części pensji.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Przecięcie bransoletki SDE.
Witam, mam taką dziwną sytuację. Jestem na SDE od 9 miesięcy odbywam karę 1 roku i 5 miesięcy. Ostatnio w pracy coś mi strzeliło w plecach i ledwo co chodzę, poszedłem do lekarza i dostałem skierowanie na badania rezonansem, RTG i badanie serca. Wiem ,że nie mogę zrobić tych badań z bransoletka więc poszedłem do swojej kurator i kazała mi przeciąć osobiście bransoletkę w poniedziałek rano przed wyjściem na badania. Badania mam rozłożone w poniedz...
Czy komornik może zablokować całą wypłatę na koncie?
Witam. Osoba posiadająca komornika zarabia najniższą krajową plus 200 zł premii. Premia jest zablokowana przez komornika w miejscu zatrudnienia. Czy jeśli ta osoba założy na siebie konto to komornik może zablokować całą wypłatę czy tylko to co jest powyżej średniej krajowej?...
Jaki jest okres wypowiedzenia umowy o prace?
Chciałbym uzyskać informacje na temat zwolnienia z pracy.Mianowicie jaki jest okres wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony na 3/4 etatu przepracowane 3 lata...
Odmowa wypłaty odszkodowania za uszkodzoną przesyłkę.
Dzień dobry, potrzebuje porady czy jest sens się odwoływać czy składać pozew do Sądu? Dnia 9 około 12/13 kurier dostarcza mi przesyłkę, proszę aby pozostawił paczkę przy garażu na podwórku a między czasie przyjeżdżam z gotówką. O 17 wracam z pracy, sprawdzam przesyłkę. Jest uszkodzenie na kartonie więc dzwonię do kuriera od razu, nie odbiera. Próbuję złożyć odwołanie przez DHL - niestety nie mogę tego zrobić. Następnego dnia kurier generuje jak...

Wyszukiwarka