Komornik a wypłata.

Czy jeżeli mam komornika który zajął mi konto i pobiera 4 tysiące miesięcznie ( praca za granicą zarobki 10 tysięcy) to mógłbym wypłatę przelewać na konto siostry i nie będzie miała w związku z tymi przelewami żadnych problemów?
anonim cytuj
14-11-2023
Nie będzie. Żeby wejść na konto osoby trzeciej musi być wyrok.

anonim cytuj
14-11-2023
"Co grozi za zatajenie majątku przed komornikiem?
W swoim typie podstawowym przestępstwo ukrywania majątku przez dłużnika zagrożone jest karą pozbawienia wolności do 3 lat. Jeżeli sprawca działa w celu udaremnienia wykonania orzeczenia sądowego lub innego organu państwowego, wówczas czyn taki zagrożony jest karą pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat."

anonim cytuj
14-11-2023
Musiałbyś zgłosić pełnomocnictwo. Jeśli pracownika obejmuje egzekucja komornicza i zdecyduje się on zmienić konto, na które ma następować wypłata, pracodawca ma obowiązek zawiadomić o tym organ egzekucyjny. Poza tym, wcale nie uchroni to przed uniknięciem zajęcia części pensji.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Koszty komornicze.
Czy komornik MUSI mi zostawić z wypłaty najniższą krajową ( umowa o pracę pełny etat), tj. ok 2700 zł , czy z tej kwoty może coś jeszcze potrącić ( zobowiązania niealimentacyjne), np. swoje koszty ? Mam wrażenie, że coś jest nie tak ...coś jak by 500 zł brakło ......
Kupiłem samochóz zajetu przez komornika
Witam.Kupiłem samochodów poszedłem do wydziału komunikacji w celu przerejestrowania go, okazało się że jest jest zajęty przez komornika ,to starą z przed 5 lat ,poprzedni właściciel nie odbiera a zadłużenie jest na jeszcze wcześniejszego właściciela .Co powinienem zrobić żeby to wyjaśnić?...
Co zrobić w przypadku szkody parkingowej?
Córka miała samochód na parkingu stacji benzynowej, przejeżdżający gość tirem z naczepą zahaczył o jej samochód i go zniszczył, wysiadł zobaczył co się stało i odjechał. Córka ma wideo z tego zdarzenia ale Policja stwierdziła, że ponieważ nagrane są tylko numery naczepy która w dodatku była wypożyczona nie są w stanie znaleźć winowajcy, albo im się szukać nie chce. Co córka ma zrobić w takim wypadku i gdzie zgłosić?...
Dożywotnia nieodpłatna służebność.
Witam serdecznie. Nurtuje mnie pytanie - czy w przypadku DOŻYWOTNIEJ NIEODPŁATNEJ SŁUŻEBNOŚCI, należy się zachowek po śmierci darczyńcy? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi....

Wyszukiwarka