Adwokat może żądać prowizji od wyroku?

Cześć, adwokat wziął za napisanie apelacji karnej określoną kwotę, ale nie spisał ze mną żadnej umowy, ja podpisałam z kolei tylko pełnomocnictwo dla niego. Nie mówił nic o żadnym dodatkowym honorarium po zakończeniu. Sprawa skończyła się dla mnie wyrokiem w zawieszeniu. Adwokat oczekuje teraz ode mnie, że go dodatkowo za taki wyrok wynagrodzę i żąda ode mnie kwotę, którą zapłaciłam za napisanie apelacji pomnożoną o 2,5. Ja zwracam mu uwagę, że nie spisał ze mną umowy i nie umawialiśmy się na dodatkowe wynagrodzenie. Czy adwokat może żądać ode mnie pieniędzy?
anonim cytuj
08-11-2023
Nie może. Jak nalega, wtedy poproś go o podanie właściwego przepisu prawnego.

anonim cytuj
08-11-2023
Dziękuję, tak myślałam od początku, ale pod wpływem jego nacisków zwątpiłam. Czy po wydaniu przez sąd II instancji prawomocnego wyroku powinnam wypowiedzieć mu już pełnomocnictwo?

anonim cytuj
08-11-2023
Zazwyczaj w pełnomocnictwie jest określony zakres w jakim obrońca będzie działał.
Ale dla spokoju możesz mu wypowiedzieć.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy przysługują mi 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem czy 1?
Dzień dobry, mam takie pytanie z zakresu kodeksu pracy. Otóż od czerwca pracuje na umowę o pracę. Czy przysługują mi 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem czy 1? Szefowa powiedziała, że przysługuje mi jeden ponieważ zaczęłam pracę w czerwcu, że 1 dzień to jest jakby na pół roku i drugi na drugie półrocze ? Czy to prawda?...
Rozwiązanie umowy najmu na czas określony.
Dzień dobry, Posiadam umowę najmu (jestem Najemcą) lokalu na czas określony (do 31.07.2024 r.). Z przyczyn osobistych (przeprowadzka do innego miasta) musimy zakończyć najem przed czasem. W umowie mamy zapis dotyczący kary umownej: "W przypadku wypowiedzenia lub rozwiązania umowy przez Najemcę z przyczyn leżących po stronie Najemcy, Wynajmujący zażąda od Najemcy kary umownej w wysokości dwumiesięcznego czynszu, o którym mowa w §4. ust.1.&...
Pozew o uchylenie alimentów
Dzień dobry, Proszę o poradę. Płacę alimenty na syna, który właśnie skończył 24 lata. Blisko trzy lata temu przerwał studia i rozpoczął pracę. Syn mieszka z matką. Chcę złożyć pozew o uchylenie alimentów, jednak nie mam zaświadczenia o dochodach syna i tym samym nie mogę udowodnić, że może samodzielnie się już utrzymywać. Czy jest to konieczne do złożenia pozwu ?...
Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...

Wyszukiwarka