Spłata kredytu po rozwodzie.

Witam, rozwodzimy się z mężem. Posiadamy córkę małoletnią. Mąż za kawalera wziął kredyt gotówkowy około 180tysiecy. Wzięliśmy ślub i niedawno mąż zrobił konsolidację kredytów ( poboczne kredyty na meble, piec itd.) chciałam zapytać czy przy rozwodzie dotyczy mnie ten kredyt? I czy mąż może żądać ode mnie połowy raty co miesiąc do końca kredytu? Dziękuję za poradę
anonim cytuj
08-11-2023
Czy mają Państwo rozdzielność majątkowa? Czy bank wymagał Pani zgody przy podpisywaniu konsolidacji?
nie mamy rozdzielności majątkowej. Ale właśnie mąż przechodził z banku millenium do PKO. Na umowie w milenium jest zaznaczone że wyrażam zgodę natomiast na PKO w dokumentach nie ma wgl. wzmianki o mnie

Generalnie zasada jest taka, że jeśli bank nie wymagał zgody współmałżonka to za zobowiązanie odpowiada kredytobiorca. Niestety, jeśli na umowie jest Pani podpisana jako wyrażająca zgodę to bank ma prawo się upominać o spłatę kredytu także od Pani.
Kolejna kwestia jeśli kredyty i pożyczki są zaciągane na zaspokojenie potrzeb osobistych rodziny np. na zakup sprzętu do domu, odzieży, czy na bieżące wydatki związane z utrzymaniem, to w takim przypadku brak zgody współmałżonka na zaciągnięcie zobowiązania nie ma znaczenia, ponieważ tak czy owak, oboje małżonkowie odpowiadają solidarnie za jego spłatę.
Mąż skonsolidował kredyt z millenium do PKO z racji wzrostu raty- podwyższenie stóp procentowych (w PKO ma stałą ratę po prostu) nie było nic dobierane przy konsolidacji

No to jeśli w PKO nie ma o Pani wzmianki, nie powinno być problemu i kredyt jest na głowie męża.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot zadatku.
Dzień dobry, Zawarłem umowę na usługę wymiany okna, termin realizacji wpisany na umowie to 8 tygodni, które minęły już 3 tygodnie temu. Wykonawca pobrał 1000 złotych zadatku. Kontaktowałem się z nim kilkukrotnie i zawsze jest jakaś wymówka, a to montażysta chory, a to grafik nieustalony i oddzwoni. Chciałem się dogadać bo nie widzi mi się czekać kolejne 8 tygodni u innego wykonawcy. No ale trudno. I teraz pytanie w jakiej formie mam dostarczyć w...
Dziedziczenie długów po śmierci syna.
Zmarły posiada dwójkę rodzeństwa oraz żyjącego ojca (matka nie żyje, brak dzieci). Ze znalezionej korespondencji wynika, że posiada spore długi. Nie posiada jednak żadnego majątku (nieruchomość, samochód etc). Pytanie 1: kto dziedziczy te długi, ojciec czy również rodzeństwo? Pytanie 2: co w sytuacji gdy ojciec umrze i nie zdąży odrzucić spadku po synu? Czy zobowiązania przechodzą na rodzeństwo, czy może zostaną ściągnięte ze spadku, który ojc...
Zajęcie konta bankowego.
Dostałem dzisiaj z banku wiadomość SMS odnośnie blokady konta. Wszedłem na konto i mam tam informacje o zajęciu komorniczym... Jedyna informacja na koncie to: Uwaga! Na rachunkach znajdują się zajęcia egzekucyjne. oraz Wierzyciel: INTRUM JUSTITIA DEBT FUND 1 FUNDUSZ INWESTYCYJNY ZAMKNIĘTY NIESTANDARYZOWANY FUNDUSZ SEKURYTYZACYJNY Przez ponad 8 lat lat posiadam stały numer telefonu i adres zameldowania. Nie otrzymałem jakiegokolwiek wezwania ...
Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Co mogę zrobić, żeby po porodzie mieć urlop macierzyński a do porodu być zabezpieczona finansowo? (Umowa zlecenie)
Dzień dobry. Od 1.03.22r mam umowę zlecenie. Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży (8tydzień), na umowę o prace nie mam co liczyć. Co mogę zrobić, żeby po porodzie mieć urlop macierzyński a do porodu być zabezpieczona finansowo (mieć płatne zwolnienie, kiedy już nie będę mogła pracować)...

Wyszukiwarka