Spłata kredytu po rozwodzie.

Witam, rozwodzimy się z mężem. Posiadamy córkę małoletnią. Mąż za kawalera wziął kredyt gotówkowy około 180tysiecy. Wzięliśmy ślub i niedawno mąż zrobił konsolidację kredytów ( poboczne kredyty na meble, piec itd.) chciałam zapytać czy przy rozwodzie dotyczy mnie ten kredyt? I czy mąż może żądać ode mnie połowy raty co miesiąc do końca kredytu? Dziękuję za poradę
anonim cytuj
08-11-2023
Czy mają Państwo rozdzielność majątkowa? Czy bank wymagał Pani zgody przy podpisywaniu konsolidacji?
nie mamy rozdzielności majątkowej. Ale właśnie mąż przechodził z banku millenium do PKO. Na umowie w milenium jest zaznaczone że wyrażam zgodę natomiast na PKO w dokumentach nie ma wgl. wzmianki o mnie

Generalnie zasada jest taka, że jeśli bank nie wymagał zgody współmałżonka to za zobowiązanie odpowiada kredytobiorca. Niestety, jeśli na umowie jest Pani podpisana jako wyrażająca zgodę to bank ma prawo się upominać o spłatę kredytu także od Pani.
Kolejna kwestia jeśli kredyty i pożyczki są zaciągane na zaspokojenie potrzeb osobistych rodziny np. na zakup sprzętu do domu, odzieży, czy na bieżące wydatki związane z utrzymaniem, to w takim przypadku brak zgody współmałżonka na zaciągnięcie zobowiązania nie ma znaczenia, ponieważ tak czy owak, oboje małżonkowie odpowiadają solidarnie za jego spłatę.
Mąż skonsolidował kredyt z millenium do PKO z racji wzrostu raty- podwyższenie stóp procentowych (w PKO ma stałą ratę po prostu) nie było nic dobierane przy konsolidacji

No to jeśli w PKO nie ma o Pani wzmianki, nie powinno być problemu i kredyt jest na głowie męża.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Sprawa przeciwko prokuraturze w sprawie niedopełnienia obowiązków.
Czy mogę wnieść sprawę przeciwko prokuraturze albo sądowi? W 2018 został mąż oszukany i mimo zapłaty nie otrzymaliśmy pustaków i stali na budowę domu. Ok 25 tys. Sprawa toczy się kilka lat bez żadnych efektów. Winni mataczyli, sprzedawali majątek a nas straszyli. Prokuratura przekazała sprawę do sądu a Ci nawet nie wiedzą dlaczego. Moje pytanie brzmi czy można sprawdzić jakoś czy prokuratura albo sąd dokonali wszystkich niezbędnych kroków alby uz...
Sprawa o ojcostwo.
Witam. Jestem po rozwodzie, w trakcie małżeństwa urodziło się dziecko, w akcie jestem ja wpisany jako ojciec (ojcem biologicznym dziecka jest kto inny), dziecko ma obecnie 2 lata. Płace alimenty, ale z każdym miesiącem jest mi ciężej płacić. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy zostaje mi tylko płacić do usamodzielnienia się dziecka?...
Jak wygląda prawnie reklamacja drzwi wejściowych.
Proszę o poradę. Jak wygląda prawnie reklamacja drzwi wejściowych. Miesiąc temu mama wymieniła drzwi,miała wątpliwości co do wykonanej usługi,ale pan zapewniał,że drzwi muszą się wyrobić. Teraz ma problem z otwieraniem i zamykaniem drzwi,musi je szarpać ,bo inaczej nie idzie normalnie ich użytkować.Szef robotników,którzy robili drzwi zbywa mamę,umawia się,ale nikt dalej nie przyjeżdża. Mama posiada dowód zakupu,ale nie jest to ani faktura ani...
Powrót do pracy po macierzyńskim.
Witam 22 września kończy mi się urlop macierzyński i rodzicielski , i dziś się dowiedziałam że moje stanowisko jest zajęte przez nowo zatrudnionego pracownika . Pani w kadrach zaproponowała mi pracę 12 godz dziennie ewentualnie bym sama się zwolniła . Umowę o pracę mam do listopada 2022 , jest to praca Państwa w szpitalu . Czy mogą przenieś mnie na oddział gdzie praca jest po 12 godz i czy oni mogą mnie zwolnić . I czy muszę wykorzystać urlop wyp...

Wyszukiwarka