Spłata kredytu po rozwodzie.

Witam, rozwodzimy się z mężem. Posiadamy córkę małoletnią. Mąż za kawalera wziął kredyt gotówkowy około 180tysiecy. Wzięliśmy ślub i niedawno mąż zrobił konsolidację kredytów ( poboczne kredyty na meble, piec itd.) chciałam zapytać czy przy rozwodzie dotyczy mnie ten kredyt? I czy mąż może żądać ode mnie połowy raty co miesiąc do końca kredytu? Dziękuję za poradę
anonim cytuj
08-11-2023
Czy mają Państwo rozdzielność majątkowa? Czy bank wymagał Pani zgody przy podpisywaniu konsolidacji?
nie mamy rozdzielności majątkowej. Ale właśnie mąż przechodził z banku millenium do PKO. Na umowie w milenium jest zaznaczone że wyrażam zgodę natomiast na PKO w dokumentach nie ma wgl. wzmianki o mnie

Generalnie zasada jest taka, że jeśli bank nie wymagał zgody współmałżonka to za zobowiązanie odpowiada kredytobiorca. Niestety, jeśli na umowie jest Pani podpisana jako wyrażająca zgodę to bank ma prawo się upominać o spłatę kredytu także od Pani.
Kolejna kwestia jeśli kredyty i pożyczki są zaciągane na zaspokojenie potrzeb osobistych rodziny np. na zakup sprzętu do domu, odzieży, czy na bieżące wydatki związane z utrzymaniem, to w takim przypadku brak zgody współmałżonka na zaciągnięcie zobowiązania nie ma znaczenia, ponieważ tak czy owak, oboje małżonkowie odpowiadają solidarnie za jego spłatę.
Mąż skonsolidował kredyt z millenium do PKO z racji wzrostu raty- podwyższenie stóp procentowych (w PKO ma stałą ratę po prostu) nie było nic dobierane przy konsolidacji

No to jeśli w PKO nie ma o Pani wzmianki, nie powinno być problemu i kredyt jest na głowie męża.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Podwójne zajęcie należności.
Miesiąc temu, na moim koncie bankowym pojawiła się blokada na kwotę 860 zł, tytułem egzekucji komorniczej. Kilka dni później bank zrealizował to zajęcie i przelał na konto komornika całą kwotę, a ja uznałem sprawę za zamkniętą. Tymczasem pierwszego tego miesiąca, na moim koncie ponownie pojawiła się blokada na 860 zł tytułem egzekucji komorniczej o tej samej sygnaturze i od tego samego komornika. Skontaktowałem się z kancelarią komorniczą i dowi...
Zniesienie współwłasności.
6 lat temu zmarł mi Wujek - odbyło się postepowanie spadkowe z podziałem na części . Podzielono ułamkowo na 10 części w różnym wymiarze . Drugim krokiem był wniosek o zniesienie współwłasności i tu zaczęło się wszystko mega wydłużać. Niestety odbyły się dwie sprawy i już ponad 3 lata żadnych wieści. W tym czasie dość licznie umierają spadkobiercy. Chciałbym spłacić i zamknąć temat ale sąd nic nie robi. Z jakiego powodu to tak długo trwa i c...
Składanie dowodów o niewinności przez osobę oskarżoną.
Witam wszystkich. Mam druga sprawę 22 sierpnia i pytanie takie. Czy mogę donieść dowód w postaci płytki. Jako dowód o niewinności.. Dodam że pierwsza się odbyła a jeden świadek oskarżający się nie stawił i odroczono ją. Dwóch było oskarżających zeznawali. Sprawa z policją. I czy po prostu sąd uwzględnił mój dowód?...
Ważność podpisu na testamencie.
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...

Wyszukiwarka