Spłata kredytu po rozwodzie.

Witam, rozwodzimy się z mężem. Posiadamy córkę małoletnią. Mąż za kawalera wziął kredyt gotówkowy około 180tysiecy. Wzięliśmy ślub i niedawno mąż zrobił konsolidację kredytów ( poboczne kredyty na meble, piec itd.) chciałam zapytać czy przy rozwodzie dotyczy mnie ten kredyt? I czy mąż może żądać ode mnie połowy raty co miesiąc do końca kredytu? Dziękuję za poradę
anonim cytuj
08-11-2023
Czy mają Państwo rozdzielność majątkowa? Czy bank wymagał Pani zgody przy podpisywaniu konsolidacji?
nie mamy rozdzielności majątkowej. Ale właśnie mąż przechodził z banku millenium do PKO. Na umowie w milenium jest zaznaczone że wyrażam zgodę natomiast na PKO w dokumentach nie ma wgl. wzmianki o mnie

Generalnie zasada jest taka, że jeśli bank nie wymagał zgody współmałżonka to za zobowiązanie odpowiada kredytobiorca. Niestety, jeśli na umowie jest Pani podpisana jako wyrażająca zgodę to bank ma prawo się upominać o spłatę kredytu także od Pani.
Kolejna kwestia jeśli kredyty i pożyczki są zaciągane na zaspokojenie potrzeb osobistych rodziny np. na zakup sprzętu do domu, odzieży, czy na bieżące wydatki związane z utrzymaniem, to w takim przypadku brak zgody współmałżonka na zaciągnięcie zobowiązania nie ma znaczenia, ponieważ tak czy owak, oboje małżonkowie odpowiadają solidarnie za jego spłatę.
Mąż skonsolidował kredyt z millenium do PKO z racji wzrostu raty- podwyższenie stóp procentowych (w PKO ma stałą ratę po prostu) nie było nic dobierane przy konsolidacji

No to jeśli w PKO nie ma o Pani wzmianki, nie powinno być problemu i kredyt jest na głowie męża.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Prawo spadkowe.
Sytuacja mojego bliskiego znajomego wygląda następująco: Całe życie mieszkał z babcią, którą w pojedynkę, pracując - opiekował się do końca Jej dni. Nie zostawiła ona jednak testamentu (najprawdopodobniej), oraz nie przepisała na niego swojej własności. Po Jej śmierci w pojedynkę i na własny koszt zorganizował pogrzeb i ją pochował. Zmarła była wdową z jedną córką - matką mojego znajomego. Nigdy nie interesowała się swoją matką, można rzec, ...
Służebność drogi dojazdowej.
Witam. Został kupiony garaż jakiś czas temu. W akcie notarialnym nie ma napisane nic o służebności drogi dojazdowej. Teraz administracja każe zapłacić. Twierdzą, że poprzedni właściciel miał w akcie notarialnym napisane o służebności drogi dojazdowej i nowy właściciel garażu to przejmuje. Pytanie brzmi: co teraz zrobić? Czy trzeba to płacić, skoro aktualny właściciel nie ma nic ma ten temat napisanego w akcie notarialnym?...
Pozwanie i odszkodowanie od szpitala
Witam. Zastanwiam się jaką mam szanse na pozwanie szpitala. Rok czasu chodziłam do ginekologa prywatnie (starania o 2 dziecko). Po roku zostałam skierowana przez nią na badanie hsg (jest to badanie drożności jajowodów, jeśli zrosty są małe to wstrzyknięty kontrast jest w stanie je "rozerwać", przetkać). Na wypisie mam napisane, że oba jajowody drożne (bo wedle ginekolog, która to robiła i do której chodziłam prywatnie udało się j...
Zwrot części czesnego za żłobek.
Witam, moje dziecko chodzi do prywatnego żłobka za który place sporo pieniędzy. Już któryś raz z kolei jest ono na kwarantannie z powodu kontaktu z chorym covid19 w tym żłobku. Czy mogę ubiegać się o częściowy zwrot czesnego i gdzie mam się udać bo żłobek nie chce mi zwracać pieniędzy ani obniżyć np. opłat za następny miesiąc? Mam e-mail z pisemna odmową....

Wyszukiwarka