Stałe świadczenie pieniężne od męża.

Pragnę zapytać czy będzie miała ważność umowa zawarta pomiędzy mną, a moim mężem - dotycząca przekazywania przez mojego męża co miesiąc określonej kwoty na moje konto? Ma to stanowić dla mnie gwarancję otrzymywania tych środków (nie mamy rozwodu).
Czy potrzebujemy notariusza?
Czy powstanie obowiązek zapłacenia podatku?
anonim cytuj
06-11-2023
ważność umowa zawarta pomiędzy mną, a moim mężem - dotycząca przekazywania przez mojego męża co miesiąc określonej kwoty na moje konto?

Taka umowa jest ważna.
Ma to stanowić dla mnie gwarancję otrzymywania tych środków (nie mamy rozwodu).

Gwarancji to nie stanowi.
Czy potrzebujemy notariusza?

Może to spowodować lepszą ochronę na wypadek niepłacenia jeżeli zobowiązany podda się egzekucji wprost z aktu notarialnego (potrzebna wzmianka w akcie notarialnym).
Czy powstanie obowiązek zapłacenia podatku?

Nie, jeżeli jest to kwota przeznaczona na potrzeby zaspokajania potrzeb rodziny i obowiązuje między państwem wspólność majątkowa.

PRZEPIS PRAWNY:
art. 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (fragment)
1. Przepisów ustawy nie stosuje się do:
7) świadczeń na zaspokojenie potrzeb rodziny, o których mowa w art. 27 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, objętych wspólnością majątkową małżeńską;

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

zrzeczenie dziedziczenia
Witam, Nie ma testamentu. Umiera matka zostawiając siostrę i brata. Brat 20 lat temu (nieświadomie, zmanipulowany) podpisał zrzeczenie dziedziczenia. Co w sytuacji gdy umrze siostra? Zrzeczenie staje się nieważne? Siostra nie ma dzieci....
dom po dziadku - brak meldunku
Mieszkam z mężem i dziećmi w domu do którego przygarnął nas mój dziadek, dziadek zmarł prawie 3 lata temu, dom w którym mieszkamy nie należy do nikogo (trzeba sprawy spadkowej). Ja osobiście mieszkam tu 12lat wszystkie rachunki za wodę, podatek itd były na dziadka dopóki żył, teraz są na mnie, gmina je przepisała na mnie no bo mieszkam i ktoś to płacić musi. Ale nie chcą mnie zameldować, miałam meldunek czasowy na rok, potem już nie chcą przedłuż...
Czy ma znaczenie przy orzekaniu o winie rozpadu związku, kto składa pozew o rozwód?
Czy ma znaczenie przy orzekaniu o winie rozpadu związku, kto składa pozew o rozwód? Czy nie ma to zadnego znaczenia? W małżeństwie była zdrada (zona ma dowody na zdradę przez męża), ale zona w związku tez robiła mężowi piekło nie zdrada ale innymi rzeczami (tu brak dowodów do sądu). Czy jeśli po zdradzie, to mąż wystąpi pierwszy o rozwód, to czy są większe szanse ze rozwód nie będzie z jego winy mimo ze to on zdradził, czy nie ma to komplet...
Brak wypłaty za zaległy urlop
Potrzebuje pomocy, 4 lata pracowałam w żabce, z czego pierwszy rok w sumie na czarno, bo szefowa stwierdziła, że nie potrzebuje spisywać ze mną umowy. Jeżeli chodzi o wynagrodzenie zawsze je dostawałam, więc nie bałam się o problem z wypłaceniem go przez nią. Jak zaczęłam tam pracować miałam 18 lat i byłam w ciężkiej sytuacji finansowej, w sumie to ta praca na tamten moment bardzo mnie uratowała. Grafik mieliśmy wypisywany w zeszycie, w drugim si...

Wyszukiwarka