Stałe świadczenie pieniężne od męża.

Pragnę zapytać czy będzie miała ważność umowa zawarta pomiędzy mną, a moim mężem - dotycząca przekazywania przez mojego męża co miesiąc określonej kwoty na moje konto? Ma to stanowić dla mnie gwarancję otrzymywania tych środków (nie mamy rozwodu).
Czy potrzebujemy notariusza?
Czy powstanie obowiązek zapłacenia podatku?
anonim cytuj
06-11-2023
ważność umowa zawarta pomiędzy mną, a moim mężem - dotycząca przekazywania przez mojego męża co miesiąc określonej kwoty na moje konto?

Taka umowa jest ważna.
Ma to stanowić dla mnie gwarancję otrzymywania tych środków (nie mamy rozwodu).

Gwarancji to nie stanowi.
Czy potrzebujemy notariusza?

Może to spowodować lepszą ochronę na wypadek niepłacenia jeżeli zobowiązany podda się egzekucji wprost z aktu notarialnego (potrzebna wzmianka w akcie notarialnym).
Czy powstanie obowiązek zapłacenia podatku?

Nie, jeżeli jest to kwota przeznaczona na potrzeby zaspokajania potrzeb rodziny i obowiązuje między państwem wspólność majątkowa.

PRZEPIS PRAWNY:
art. 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (fragment)
1. Przepisów ustawy nie stosuje się do:
7) świadczeń na zaspokojenie potrzeb rodziny, o których mowa w art. 27 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, objętych wspólnością majątkową małżeńską;

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy można wynajmować mieszkanie bez umowy?
Witam czy można wynajmować mieszkanie bez umowy (umowa ustna/słowna) Co grozi właścicielowi lokalu, a co wynajmującym? Co wynajmujący mogą zrobić w tej sytuacji gdy od dłuższego czasu proszą właściciela o umowę pisemną najmu mieszkania, a on mówi że nie chce. Rodzina z 2 latkiem....
Reklamacja towaru
Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie reklamacji towaru. W dniu 04.01 wysłałam zgodnie z formularzem reklamacyjnym uszkodzony produkt. Został dostarczony do magazynu pośrednika sprzedaży OleOle 05.01 (zgodnie z internetowym potwierdzeniem dostarczenia) natomiast maila, że sprzęt został przyjęty do weryfikacji dostałam 12.01. Jednocześnie OleOle przekazało informacje, że ze względu na covid rozpatrzenie reklamacji może trwać dłużej. Moje pyt...
Kwota wolna od zajęcia z rachunku bankowego.
Dzień dobry. Od niedawna jestem po raz pierwszy "ofiarą" egzekucji. Zalegam 7500 zł. Komornik wszedł na konto po czym oczywiście pojawił się minus o tej wartości oraz informacja o kwocie wolnej. Natomiast w dniu wypłaty dostałem przelew 2600 zł i to akurat rozumiem jednak dług na koncie zmniejszył się o ten właśnie przelew (czyli pozostaję -4900), a nie o pozostałą o część wypłaty, która , to powinna iść na poczet tegoż długu. Przy tym...
Sprzedaż pojazdu po nabyciu spadku.
Mama, siostra i ja otrzymałyśmy spadek po tacie -motor(bez testamentu). Chcemy go sprzedać szwagrowi( ogólnie on go kupił i mieszka za granicą tylko zarejestrowany był na tatę) bo żadna z nas nie ma prawa jazdy. Żadna z nas nie pomyślała żeby zgłosić śmierć taty do ubezpieczalni i po 10 miesiącach odezwała się ubezpieczalnia. Co mamy zrobić w tej sytuacji? Jakie dokumenty potrzebne są i czy musimy być wszystkie do sprzedaży?...

Wyszukiwarka