Rozwód i podział majątku.

Chcę się poradzić jak wygląda rozwód, gdy jestem współwłaścicielka mieszkania, ale jest ono jeszcze nie spłacone. Mąż wziął na nie kredyt gotówkowy i w większości go spłacał. Czy mam do niego jakieś prawa? W dodatku ze wspólnego konta wypłacił większość pieniędzy. Część udało mi się przelać, a on teraz straszy mnie policją. Czy może to robić?
anonim cytuj
06-11-2023
Chcę się poradzić jak wygląda rozwód, gdy jestem współwłaścicielka mieszkania, ale jest ono jeszcze nie spłacone. Mąż wziął na nie kredyt gotówkowy i w większości go spłacał. Czy mam do niego jakieś prawa?

Jeżeli mąż spłacał kredyt ze środków zgromadzonych w trakcie małżeństwa (np. z zarobków uzyskanych w czasie trwania małżeństwa) a jednocześnie w czasie tych wpłat obowiązywał ustrój wspólności majątkowej to wpłaty rat uznawane są za dokonywane wspólnie ze środków wspólnych więc nie podlegają rozliczeniu (według prawa jest tak jak gdyby byście oboje płacili ratę choć fizycznie wpłacał ją jedynie mąż). Jest Pani współwłaścicielką tego mieszkania.
W dodatku ze wspólnego konta wypłacił większość pieniędzy. Część udało mi się przelać, a on teraz straszy mnie policją. Czy może to robić

Jeżeli na wspólnym rachunku gromadzone były środki wspólne (np. zarobki każdego z małżonków w trakcie trwania wspólności majątkowej) to oboje jesteście współwłaścicielami tych środków i powinniście wspólnie podejmować decyzje co do zarządu takimi środkami. Samodzielne rozporządzenie jeżeli nie ma na celu ukrycia majątku uniemożliwiające późniejsze jego podzielenie moim zdaniem nie wyczerpuje znamion przywłaszczenia majątku wspólnego. Nadal może Pani środki wspólne przez Panią zatrzymane przeznaczać na zwykłe potrzeby rodziny.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Wykup mieszkania komunalnego.
Moi rodzice ze względu na długi okres wynajmu mają prawo wykupu mieszkania komunalnego(tzw. zasiedlenie). Miasto daje jednak warunek. Miasto ponosi koszty ekspertyzy tylko w przypadku jeżeli zainteresowany wykupi mieszkanie. W przeciwnym wypadku koszt ekspertyzy w tym przypadku poniosą rodzice. I tutaj moje pytanie. Czy miasto może wymagać od zainteresowanych poniesienia kosztów ekspertyzy w przypadku, gdy nie zdecydują się na wykup? W końcu nie ...
Zmiana spółki a wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry Pracuję w odzieżowym sklepie sieciowym. Dotychczas moim pracodawcą była spółka x, a z dniem 1.09.23 otrzymałam nową umowę na czas określony 1 rok z pracodawcą spółką y (spółka ma inny NIP). Pracuję nadal w tym samym sklepie w tym samym miejscu, zmieniła się tylko spółka zatrudniająca oraz okres i daty umowy. Poprzednią umowę miałam na rok. Czy w związku z tym jest to zupełnie nowa umowa i okres wypowiedzenia jaki mi przysługuje to 2 ...
Jak odzyskać swoje rzeczy od byłej dziewczyny?
Rozstałem się niedawno z dziewczyną ale u niej w mieszkaniu rodziców zostało dużo moich rzeczy. Mówiłem jej że chcę te rzeczy odebrać ale ona twierdzi że mi ich nie odda dlatego że ja jej te rzeczy dałem. Mam paragony dowody zakupu na każdą z tych rzeczy. Planuję dziś pojechać do niej i spróbować odzyskać te rzeczy. Co zrobić jeśli nie będzie chciała mi otworzyć drzwi? Czy mogę z tym iść na policję i zgłosić podejrzenie popełnienia przestępstwa z...
Przekroczenie prędkości a błąd pomiarowy fotoradaru.
Może ktoś poradzi - dostałem mandat za przekroczenie prędkości o 16km/h (dozwolone 50, fotoradar wskazał 66). Kara za przekroczenie o11-15km/h wynosi 100zł a od 16km/h - 200zł. Uwzględniając błąd pomiaru urządzenia, powinienem otrzymać mandat 100-złotowy. Nie uchylam się przed karą, ale chcę być traktowany sprawiedliwie. Czy jedyna droga odwołania się od kwoty mandatu to sąd? Nie można odwołać się do Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego,...

Wyszukiwarka