Rozwód i podział majątku.

Chcę się poradzić jak wygląda rozwód, gdy jestem współwłaścicielka mieszkania, ale jest ono jeszcze nie spłacone. Mąż wziął na nie kredyt gotówkowy i w większości go spłacał. Czy mam do niego jakieś prawa? W dodatku ze wspólnego konta wypłacił większość pieniędzy. Część udało mi się przelać, a on teraz straszy mnie policją. Czy może to robić?
anonim cytuj
06-11-2023
Chcę się poradzić jak wygląda rozwód, gdy jestem współwłaścicielka mieszkania, ale jest ono jeszcze nie spłacone. Mąż wziął na nie kredyt gotówkowy i w większości go spłacał. Czy mam do niego jakieś prawa?

Jeżeli mąż spłacał kredyt ze środków zgromadzonych w trakcie małżeństwa (np. z zarobków uzyskanych w czasie trwania małżeństwa) a jednocześnie w czasie tych wpłat obowiązywał ustrój wspólności majątkowej to wpłaty rat uznawane są za dokonywane wspólnie ze środków wspólnych więc nie podlegają rozliczeniu (według prawa jest tak jak gdyby byście oboje płacili ratę choć fizycznie wpłacał ją jedynie mąż). Jest Pani współwłaścicielką tego mieszkania.
W dodatku ze wspólnego konta wypłacił większość pieniędzy. Część udało mi się przelać, a on teraz straszy mnie policją. Czy może to robić

Jeżeli na wspólnym rachunku gromadzone były środki wspólne (np. zarobki każdego z małżonków w trakcie trwania wspólności majątkowej) to oboje jesteście współwłaścicielami tych środków i powinniście wspólnie podejmować decyzje co do zarządu takimi środkami. Samodzielne rozporządzenie jeżeli nie ma na celu ukrycia majątku uniemożliwiające późniejsze jego podzielenie moim zdaniem nie wyczerpuje znamion przywłaszczenia majątku wspólnego. Nadal może Pani środki wspólne przez Panią zatrzymane przeznaczać na zwykłe potrzeby rodziny.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Komornik a spadek.
Moi rodzice chcą przepisać na mnie mieszkanie, tylko nie wiedzą w jaki sposób (tzn. spadek ,za opiekę...itd.). Niestety mam zajęcie komornicze dość duże, mam dwójkę dzieci. Co zrobić żeby nie stracić mieszkania po śmierci rodziców....
Czy alimenty mogę płacić w gotówce?
Mam do was następujące pytanie. Czy istnieje jakaś przeszkoda żebym płacił bezpiecznie dla siebie alimenty na dziecko w gotówce ? Chodzi o to że nie jestem fanem pieniądza bezgotówkowego z różnych powodów i dlatego nie chcę wspierać tej patologii (no bo jeżeli rząd wie o każdej mojej transakcji to nie czuję się komfortowo) a dzięki gotówce jestem w 100% anonimowy. Zatem czy istnieje opcja żebym płacił alimenty w gotówce oczywiście tak żeby moja ż...
Adwokat może żądać prowizji od wyroku?
Cześć, adwokat wziął za napisanie apelacji karnej określoną kwotę, ale nie spisał ze mną żadnej umowy, ja podpisałam z kolei tylko pełnomocnictwo dla niego. Nie mówił nic o żadnym dodatkowym honorarium po zakończeniu. Sprawa skończyła się dla mnie wyrokiem w zawieszeniu. Adwokat oczekuje teraz ode mnie, że go dodatkowo za taki wyrok wynagrodzę i żąda ode mnie kwotę, którą zapłaciłam za napisanie apelacji pomnożoną o 2,5. Ja zwracam mu uwagę, że n...
różnica w wypłatach
Będąc na L4 płatnym 100% dostaje srednia kwotę wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy, te 12 miesięcy liczymy do dnia kiedy pracowałam ? Ta kwota podczas całego czasu trwania L4 powinna być stała ? Odkąd przebywam na L4 dostałam 2 wynagrodzenia i się różnią o kilkaset złotych, zastnawiam się z czego wynika różnica ? Wynagrodzenie wypłaca pracodawca....

Wyszukiwarka