Kontrola ZUS.

Czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę poręczyć w banku zdolność kredytową.
Czy ZUS może się doczepić?
Będę wdzięczny za informację.
anonim cytuj
27-10-2023
Pójście do banku poręczyć komuś kredyt nie jest pierwszej potrzeby, nawet na L4 chodzącym nie można wszystko, jeśli pracodawca nie dowie się to nie powinno być żadnych konsekwencji ale jeśli tak i podejmie ku temu kroki możesz oczekiwać kontroli ZUS.

anonim cytuj
27-10-2023
Czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę poręczyć w banku zdolność kredytową. Czy ZUS może się doczepić?

Poręczenie kredytu to czynność prawna, która nie ma związku z przyczynami Twojego zwolnienia lekarskiego. Z formalnego punktu widzenia, poręczenie kredytu podczas zwolnienia lekarskiego nie jest zabronione.

Jednak istotne jest, co jest przyczyną Twojego zwolnienia lekarskiego. Jeżeli np. jesteś na zwolnieniu z powodu stanu zdrowia uniemożliwiającego wykonywanie pewnych czynności, a mimo to podejmujesz je, może to budzić wątpliwości co do zasadności Twojego L4.

Pójście do banku poręczyć komuś kredyt nie jest pierwszej potrzeby, nawet na L4 chodzącym nie można wszystko, jeśli pracodawca nie dowie się to nie powinno być żadnych konsekwencji ale jeśli tak i podejmie ku temu kroki możesz oczekiwać kontroli ZUS.

To prawda, że pewne działania mogą sugerować, że osoba na zwolnieniu lekarskim nie jest tak chora, jak twierdzi. Jeśli pracodawca ma wątpliwości co do zasadności Twojego zwolnienia, może zgłosić to do ZUS, który ma prawo przeprowadzić kontrolę. Jeśli jednak poręczenie kredytu nie jest sprzeczne z przyczynami Twojego zwolnienia lekarskiego, nie powinno to stanowić problemu. Warto też pamiętać, że samo poręczenie nie wymaga od Ciebie żadnych działań fizycznych czy zdolności zawodowych, które byłyby niezgodne z Twoim stanem zdrowia.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna dla córki.
Dzień dobry. Chciałabym zrobić córce darowiznę 10% wkładu własnego na mieszkanie, czy muszę załatwić to u notariusza, czy wystarczy przelew na konto?...
Wysoki czynsz za mieszkanie.
Od początku roku miałam już z 5 razy podnoszony czynsz mieszkanie w wspólnocie mieszkaniowej, mieszkanie własnościowe. Główne pytanie. Czy mogę ubiegać się o wgląd do dokumentów ile współdzielenia płaci zaliczki za centralne ogrzewanie .?W tym roku miałam stawki 6zl za metr kw. Teraz już mam 8 i zastanawiam się czy aby spółdzielnia nie nakłada sobie sama takich kwot. Doszły do mnie słuchy że właściciel budynków ma gdzieś zadłużenie....
Zapisana w testamencie nieruchomość.
Mam pytanie odnośnie prawa do rachunku bankowego. Ojciec zapisał obcej osobie w spadku nieruchomość, jestem jedynym spadkobierca ustawowym( wiem o zachowku). Sprawa jest obecnie w sądzie na etapie gdzie dostałem pismo z sądu że jestem uczestnikiem i miesiąc temu upłynął termin odpowiedzi. W piśmie strony było że oni chcą spadek w całości. Jak to jest ? Wiem że na koncie była duża suma, w testamencie jest zapisana nieruchomość a strona chce cało...
Jak mogę być współwłaścicielem samochodu, aby liczyły mi się już zniżki
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie dopisania mnie jako współwłaściciela samochodu. Auto w tej chwili jest zarejestrowane na mamę, chciałabym dopisać siebie jako współwłaściciel, aby liczyły mi się już zniżki. W takiej sytuacji musiałaby być spisana umowa darowizny, a następnie zgłoszenie tej umowy do wydziału komunikacji i wydanie nowego dowodu rejestracyjnego? Czy muszę zgłaszać darowiznę do skarbówki, gdzie wartość auta wynosi ok 4/5 tyś z...

Wyszukiwarka