Kontrola ZUS.

Czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę poręczyć w banku zdolność kredytową.
Czy ZUS może się doczepić?
Będę wdzięczny za informację.
anonim cytuj
27-10-2023
Pójście do banku poręczyć komuś kredyt nie jest pierwszej potrzeby, nawet na L4 chodzącym nie można wszystko, jeśli pracodawca nie dowie się to nie powinno być żadnych konsekwencji ale jeśli tak i podejmie ku temu kroki możesz oczekiwać kontroli ZUS.

anonim cytuj
27-10-2023
Czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę poręczyć w banku zdolność kredytową. Czy ZUS może się doczepić?

Poręczenie kredytu to czynność prawna, która nie ma związku z przyczynami Twojego zwolnienia lekarskiego. Z formalnego punktu widzenia, poręczenie kredytu podczas zwolnienia lekarskiego nie jest zabronione.

Jednak istotne jest, co jest przyczyną Twojego zwolnienia lekarskiego. Jeżeli np. jesteś na zwolnieniu z powodu stanu zdrowia uniemożliwiającego wykonywanie pewnych czynności, a mimo to podejmujesz je, może to budzić wątpliwości co do zasadności Twojego L4.

Pójście do banku poręczyć komuś kredyt nie jest pierwszej potrzeby, nawet na L4 chodzącym nie można wszystko, jeśli pracodawca nie dowie się to nie powinno być żadnych konsekwencji ale jeśli tak i podejmie ku temu kroki możesz oczekiwać kontroli ZUS.

To prawda, że pewne działania mogą sugerować, że osoba na zwolnieniu lekarskim nie jest tak chora, jak twierdzi. Jeśli pracodawca ma wątpliwości co do zasadności Twojego zwolnienia, może zgłosić to do ZUS, który ma prawo przeprowadzić kontrolę. Jeśli jednak poręczenie kredytu nie jest sprzeczne z przyczynami Twojego zwolnienia lekarskiego, nie powinno to stanowić problemu. Warto też pamiętać, że samo poręczenie nie wymaga od Ciebie żadnych działań fizycznych czy zdolności zawodowych, które byłyby niezgodne z Twoim stanem zdrowia.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Wypadek w pracy - odszkodowanie
Witam proszę o poradę chodzi o to że 5.09 miałam wypadek w pracy podczas ujęcia złodzieja. Od tego czasu byłam na zwolnieniu. 18.09 było ono przedłużone do dnia 25.09 (tego dnia miała być wizyta u chirurga ortopedy). Lecz została ona przełożona na dzisiaj. Lekarz uzupełnił druk OL-9. Wstawił datę zakończenia leczenia jako dzisiejsza tj. 23 września. I tu moje pytanie czy nie stracę możliwości odszkodowania skoro leczenie kończy się wcześniej o dw...
Czy jest okres wypowiedzenia na okresie próbnym?
Mam umowę próbną z pracodawcą zawartą na czas określony 6 miesięcy. W umowie jest zapisane, że okres wypowiedzenia jest zgodny z kodeksem pracy. Normalnie jest tak, że pracując do 6 miesięcy okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie, od 6 miesięcy wzwyż miesiąc. Powiedzcie mi, czy przy takiej umowie jak wyżej okres wypowiedzenia liczy się jako 2 tygodnie, czy jako miesiąc?...
Jak przebiega otwarcie testamentu u notariusza?
Witam. Mój ojciec zmarł 7 lat temu, mama zmarła teraz zostawiając testament w którym obdarowuje mnie i moją bratanicę, brat pominięty w testamencie. Czy testament powinnam złożyć w sądzie?...
500+ A WYJAZD OJCA DZIECA ZA GRANICĘ
Pobieram w Polsce 500 plus na synka jego ojciec od stycznia przebywa za granicą na pracy tymczasowej. Opieka zblokowała mi wypłatę wszystkich świadczeń na synka pod pretekstem że teraz kraj w którym przebywa jego ojciec powinien te świadczenia płacić. Nie jesteśmy po ślubie ale oboje mamy pełne prawa rodzicielskie, synek mieszka ze mną od samego początku i uczy się w Polsce . Ja obecnie nie pracuje. Mieszkam z mężem i dziećmi. Czy jest możliwe że...

Wyszukiwarka