Kontrola ZUS.

Czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę poręczyć w banku zdolność kredytową.
Czy ZUS może się doczepić?
Będę wdzięczny za informację.
anonim cytuj
27-10-2023
Pójście do banku poręczyć komuś kredyt nie jest pierwszej potrzeby, nawet na L4 chodzącym nie można wszystko, jeśli pracodawca nie dowie się to nie powinno być żadnych konsekwencji ale jeśli tak i podejmie ku temu kroki możesz oczekiwać kontroli ZUS.

anonim cytuj
27-10-2023
Czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę poręczyć w banku zdolność kredytową. Czy ZUS może się doczepić?

Poręczenie kredytu to czynność prawna, która nie ma związku z przyczynami Twojego zwolnienia lekarskiego. Z formalnego punktu widzenia, poręczenie kredytu podczas zwolnienia lekarskiego nie jest zabronione.

Jednak istotne jest, co jest przyczyną Twojego zwolnienia lekarskiego. Jeżeli np. jesteś na zwolnieniu z powodu stanu zdrowia uniemożliwiającego wykonywanie pewnych czynności, a mimo to podejmujesz je, może to budzić wątpliwości co do zasadności Twojego L4.

Pójście do banku poręczyć komuś kredyt nie jest pierwszej potrzeby, nawet na L4 chodzącym nie można wszystko, jeśli pracodawca nie dowie się to nie powinno być żadnych konsekwencji ale jeśli tak i podejmie ku temu kroki możesz oczekiwać kontroli ZUS.

To prawda, że pewne działania mogą sugerować, że osoba na zwolnieniu lekarskim nie jest tak chora, jak twierdzi. Jeśli pracodawca ma wątpliwości co do zasadności Twojego zwolnienia, może zgłosić to do ZUS, który ma prawo przeprowadzić kontrolę. Jeśli jednak poręczenie kredytu nie jest sprzeczne z przyczynami Twojego zwolnienia lekarskiego, nie powinno to stanowić problemu. Warto też pamiętać, że samo poręczenie nie wymaga od Ciebie żadnych działań fizycznych czy zdolności zawodowych, które byłyby niezgodne z Twoim stanem zdrowia.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Co zrobić, gdy komornik nie chce się porozumieć?
Jest dług, który "prowadzi komornik" kwota około 6k. Dłużnik chce się porozumieć na raty, a komornik uparcie i bezczelnie idzie w zaparte, że chce zająć auto, które służy osobie zadłużonej jako przedmiot do pracy. Bez auta nie dojedzie do miejsca pracy... Fakt mógłby pociągiem, bo komunikacja miejska działa dobrze, ale co z narzędziami, które zajmują w bagażu około 1m³? Co zrobić w danej sytuacji?...
Wezwanie do sądu mimo odrzucenia spadku
Witam Mam pytanie dostałam wezwanie o wstawienie się do sądu pomimo że spadek odrzuciłam miesiąc po śmierci mamy wraz z dziećmi minęły już trzy lata. Czy mam się czegoś obawiać wiem że rodzeństwo moje też odrzuciło spadek wraz ze swoim dziećmi w terminie zostaliśmy wezwani wszyscy przez firmę która skupuje długi....
Klauzula wykonalności
Dzień dobry. 22 września miałam rozprawę alimentacyjną. Wszystko skończyło się na ugodzie, jednak mąż dostał do spłaty zaległe alimenty oraz koszta adwokackie. Moje pytanie. Czy ja muszę składać do sądu jakiś wniosek, klauzulę wykonalności żeby mieć pewność że on mi to spłaci czy że będzie spłacał? Doszły mnie takie głosy a adwokat mi nic o takim czymś nie mówił. Jak długo czeka się na postanowienie, które przyjdzie mi pocztą jak sądzę do d...
Jak odzyskać od komornika alimenty, zabrane na poczet długu?
Jak odzyskać od komornika alimenty, które wziął mi z konta na poczet długu? Były partner wysłał mi na konto alimenty z zaległością, podpisane było że to alimenty, ale nie było to jeszcze załatwione w banku....

Wyszukiwarka