Kontrola ZUS.

Czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę poręczyć w banku zdolność kredytową.
Czy ZUS może się doczepić?
Będę wdzięczny za informację.
anonim cytuj
27-10-2023
Pójście do banku poręczyć komuś kredyt nie jest pierwszej potrzeby, nawet na L4 chodzącym nie można wszystko, jeśli pracodawca nie dowie się to nie powinno być żadnych konsekwencji ale jeśli tak i podejmie ku temu kroki możesz oczekiwać kontroli ZUS.

anonim cytuj
27-10-2023
Czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę poręczyć w banku zdolność kredytową. Czy ZUS może się doczepić?

Poręczenie kredytu to czynność prawna, która nie ma związku z przyczynami Twojego zwolnienia lekarskiego. Z formalnego punktu widzenia, poręczenie kredytu podczas zwolnienia lekarskiego nie jest zabronione.

Jednak istotne jest, co jest przyczyną Twojego zwolnienia lekarskiego. Jeżeli np. jesteś na zwolnieniu z powodu stanu zdrowia uniemożliwiającego wykonywanie pewnych czynności, a mimo to podejmujesz je, może to budzić wątpliwości co do zasadności Twojego L4.

Pójście do banku poręczyć komuś kredyt nie jest pierwszej potrzeby, nawet na L4 chodzącym nie można wszystko, jeśli pracodawca nie dowie się to nie powinno być żadnych konsekwencji ale jeśli tak i podejmie ku temu kroki możesz oczekiwać kontroli ZUS.

To prawda, że pewne działania mogą sugerować, że osoba na zwolnieniu lekarskim nie jest tak chora, jak twierdzi. Jeśli pracodawca ma wątpliwości co do zasadności Twojego zwolnienia, może zgłosić to do ZUS, który ma prawo przeprowadzić kontrolę. Jeśli jednak poręczenie kredytu nie jest sprzeczne z przyczynami Twojego zwolnienia lekarskiego, nie powinno to stanowić problemu. Warto też pamiętać, że samo poręczenie nie wymaga od Ciebie żadnych działań fizycznych czy zdolności zawodowych, które byłyby niezgodne z Twoim stanem zdrowia.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek o podwyższenie alimentów.
1.wniosek o podwyższenie alimentów napisałam i złożyłam samodzielnie. 2. jest już odp. pozwanego, którą uzyskałam z czytelni. Sąd nie podjął jeszcze kroków w naszej sprawie. 3. pozwany ma pełnomocnika, w odpowiedzi kłamstwa, oczernianie mojej osoby i twierdzenia, że żyję w dostatku, mam wątpliwości co do zarobków, które są podane w odpowiedzi. Nie wspomnę już o podważanie moich kosztów, które na prawdę uczciwie policzyłam. moje pytanie: Czy m...
Podatek od sprzedaży.
W 2016 otrzymałyśmy z siostra spadek, w 2020 była sprawa o zniesienie współwłasności i ja mam działkę 900 m , siostra 990. Teraz chce swoją sprzedać. Czy będę musiała zapłacić podatek od sprzedaży bo nie upłynęło 5 lat od podziały jeśli tak to w jakiej części ?...
Czy pracodawca może mnie zmusić do nadgodzin?
Dobry wieczór mam jedno pytanie. Otóż u mnie w pracy non stop brakuje ludzi, sytuacja ciągnie się od jakiegoś roku, cały czas robimy za dwóch robotę. Czy jeśli muszę odebrać dziecko ze szkoły do 16:30 czy pracodawca może mnie zmusić do nadgodzin? Dodam że to nie jest cały czas tylko np. 1 tydzień w miesiącu kiedy mąż ma popołudniówki....
Orzeczenie lekarskie po badaniach kontrolnych.
Pracownik dostarczył orzeczenie po badaniach kontrolnych, zauważyłam, że lekarz zaznaczył, że jest pracownik jest gotów do „podjęcia”, a nie „wykonywania” pracy - można było zaznaczyć jedno z dwóch. Czy myślicie, że pracownik powinien zgłosić się do lekarza po poprawkę czy to nie ma znaczenia?...

Wyszukiwarka