Kontrola ZUS.

Czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę poręczyć w banku zdolność kredytową.
Czy ZUS może się doczepić?
Będę wdzięczny za informację.
anonim cytuj
27-10-2023
Pójście do banku poręczyć komuś kredyt nie jest pierwszej potrzeby, nawet na L4 chodzącym nie można wszystko, jeśli pracodawca nie dowie się to nie powinno być żadnych konsekwencji ale jeśli tak i podejmie ku temu kroki możesz oczekiwać kontroli ZUS.

anonim cytuj
27-10-2023
Czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę poręczyć w banku zdolność kredytową. Czy ZUS może się doczepić?

Poręczenie kredytu to czynność prawna, która nie ma związku z przyczynami Twojego zwolnienia lekarskiego. Z formalnego punktu widzenia, poręczenie kredytu podczas zwolnienia lekarskiego nie jest zabronione.

Jednak istotne jest, co jest przyczyną Twojego zwolnienia lekarskiego. Jeżeli np. jesteś na zwolnieniu z powodu stanu zdrowia uniemożliwiającego wykonywanie pewnych czynności, a mimo to podejmujesz je, może to budzić wątpliwości co do zasadności Twojego L4.

Pójście do banku poręczyć komuś kredyt nie jest pierwszej potrzeby, nawet na L4 chodzącym nie można wszystko, jeśli pracodawca nie dowie się to nie powinno być żadnych konsekwencji ale jeśli tak i podejmie ku temu kroki możesz oczekiwać kontroli ZUS.

To prawda, że pewne działania mogą sugerować, że osoba na zwolnieniu lekarskim nie jest tak chora, jak twierdzi. Jeśli pracodawca ma wątpliwości co do zasadności Twojego zwolnienia, może zgłosić to do ZUS, który ma prawo przeprowadzić kontrolę. Jeśli jednak poręczenie kredytu nie jest sprzeczne z przyczynami Twojego zwolnienia lekarskiego, nie powinno to stanowić problemu. Warto też pamiętać, że samo poręczenie nie wymaga od Ciebie żadnych działań fizycznych czy zdolności zawodowych, które byłyby niezgodne z Twoim stanem zdrowia.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy można zwolnić pracownika będącego na l4?
Czy można zwolnić pracownika będącego na l4? Pracownik pracował około 2 lat w danym zakładzie pracy. Jest na zwolnieniu 4 miesiąc, dodam że przebywa w placówce odwykowej i ma tam ciągłość l4....
Najniższa krajowa.
Czy jest komuś znany jakiś przypadek, kiedy to osoba będąca na samozatrudnieniu JDG /to jest tylko forma zatrudnienia, nic więcej/, oraz na etacie, u pracodawcy, na najniższej krajowej dla którego równocześnie świadczy usługi jako JDG, nie zarabia z tytułu etatu najniższej krajowej?...
Alimenty
Proszę powiedzcie jak to ugryźć. Dziewczyna 17 lat zakochała się w 35 letnim mężczyzna jest w niego ślepo wpatrzona i prawdopodobnie omamiona i wyprowadziła się z domu bez zgody matki. Matka nie zgodziła się na ich związek i dlatego małoletnia wyprowadziła się do babci. W czerwcu 2024 kończy 18 lat. Co matka ma w takiej sytuacji zrobić ? Wniosek do sądu ? Córka chce od niej alimentów które dostaje matka i wszystkich pieniędzy które na nią utrzymu...
praca w KFC książeczka sanepidowska
Witam, zaczynam pracę w KFC i muszę zrobić książeczkę sanepidowską wraz z orzeczeniem lekarskim, oczywiście na własną rękę, bez skierowania (przez 3 miesiące mam umowę zlecenie, dopiero po 3 miesiącach i zmianie umowy na umowę o pracę mam dostać skierowanie na jakieś badania). Za badania kału zapłaciłem, odebrałem i udałem się do lekarza medycyny pracy w okolicy, aby wypisał mi książeczkę wraz z orzeczeniem. Niestety spotkała mnie niemiła niespod...

Wyszukiwarka