Komornik i jego zaniedbania.

Czy komornik może doliczać do mojego zadłużenia tą samą kwotę którą wpłacam bezpośrednio wierzycielowi na konto. Tłumaczy komornik że dopiero jak wierzyciel osobiście potwierdzi że otrzymał pieniądze to komornik odejmie to od zaległości. Problem w tym że wierzyciel tego nie robi i co miesiąc moja zaległość rośnie.
anonim cytuj
27-10-2023
Najlepiej wpłacać bezpośrednio komornikowi w przyszłości, ewentualnie pomyśleć nad depozytem sądowym po spłaceniu zadłużenia by zakończyć egzekucje.

anonim cytuj
27-10-2023
Oczywiście, że może. Komornik nie jest od ustalania czy faktycznie jakakolwiek kwota jest wpłacana do wierzyciela. Czy jakieś potwierdzenia wpłaty do wierzyciela są?
Naturalnie że są ale on ich nie akceptuje. Mało tego w przeciągu 3miesiecy doliczył sobie do zadłużenia wobec NFA 10.000 a wierzyciel nie pobiera z funduszu środków.

anonim cytuj
27-10-2023
Czy komornik może doliczać do mojego zadłużenia tą samą kwotę którą wpłacam bezpośrednio wierzycielowi na konto.

Zgodnie z polskim prawem komorniczym, komornik ma obowiązek uwzględnienia wszelkich wpłat dokonanych przez dłużnika na rzecz wierzyciela. Jeśli dłużnik dokonał wpłaty bezpośrednio na konto wierzyciela, to taka wpłata powinna zostać uwzględniona przy ustalaniu aktualnego stanu zadłużenia.

Po pierwsze, kluczowe jest posiadanie potwierdzeń dokonanych wpłat na rzecz wierzyciela.

Po drugie, jeśli komornik odmawia uwzględnienia tych wpłat, można podjąć następujące kroki:
a) Zwrócić się do komornika z wnioskiem o uwzględnienie dokonanych wpłat i przedstawić mu stosowne dowody potwierdzające te wpłaty.
b) Jeżeli komornik nadal nie uwzględni dokonanych wpłat, można zwrócić się z skargą na jego działania do sądu nadzorującego pracę komornika.

Naturalnie że są ale on ich nie akceptuje. Mało tego w przeciągu 3miesiecy doliczył sobie do zadłużenia wobec NFA 10.000 a wierzyciel nie pobiera z funduszu środków.

Jeśli masz potwierdzenia dokonanych wpłat, a komornik je ignoruje i bezpodstawnie dolicza koszty czy inne kwoty do zadłużenia, możesz:
a) Złożyć skargę na działania komornika do sądu nadzorującego pracę komornika.
b) W skardze należy dokładnie opisać sytuację, przedstawić dowody potwierdzające dokonane wpłaty oraz wskazać na nieprawidłowości w działaniu komornika.

W świetle polskiego prawa komornik jest odpowiedzialny za prawidłowe prowadzenie egzekucji, a wszelkie nieprawidłowości w jego działaniu mogą być podstawą do pociągnięcia go do odpowiedzialności.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy komitety wyborcze mogą wieszać plakaty/banery kandydatów na ogrodzeniach prywatnych posesji bez zgody właściciela?
Dobry wieczór. Czy komitety wyborcze mogą wieszać plakaty/banery kandydatów na ogrodzeniach prywatnych posesji bez zgody właściciela?...
Nie zgłosiłem zezłomowania pojazdu ubezpieczalni.
Zezłomowałem pojazd 31 stycznia 2020r. Nie zgłosiłem tego do ubezpieczalni, w między czasie byłem w Anglii, potem w innym miejscu zamieszkania w Polsce. Przez prawie 3 lata, cisza, zero odzewu (Albo ja nie miałem jak otrzymać od nich listu) Dziś dostaję SMS od działu windykacji ubezpieczalni, że mam zapłacić 1500zł, inaczej droga sądowa. Dopiero teraz wysłałem im skan zaświadczenia o demontażu pojazdu. I teraz, czy mają prawo żądać ode mnie p...
Czy oskarżony ma prawo do zmiany obrońcy w trakcie procesu?
Witam, Zmagam się z trudną sytuacją prawną i szukam porady. Jestem oskarżony w sprawie kryminalnej i początkowo wynająłem prywatnego adwokata, aby mnie reprezentować. Niestety, mam coraz więcej problemów z komunikacją z moim obecnym prawnikiem, który wydaje się nie angażować się w moją sprawę tak, jakbym oczekiwał. Czy mam prawo zmienić mojego obrońcę w trakcie trwania procesu? Czy są jakieś ograniczenia czy warunki, które muszę spełnić, ab...
Czy Play bez mojej zgody mógł udostępnić moje numery telefonów firmą trzecim??
Play dzieli się swoją bazą numerów z firmami trzecimi? Dzisiaj miałem dziwną sytuację: do mojej żony zadzwoniła firma, która jak sprawdziłem z necie - spamuje telefonami ze zbiórką na pomoc dzieciom (nie wiem czy oszustwo czy nie - nie wnikam na razie). Zmartwiło mnie jednak to, że pytali o mnie z imienia i nazwiska. Byłem przekonany, że nikt poza Play nie ma prawa wiedzieć, jakie inne numery tel. mam u tego dostawcy. Dzwoniłem do Play a tam pow...

Wyszukiwarka