Komornik i jego zaniedbania.

Czy komornik może doliczać do mojego zadłużenia tą samą kwotę którą wpłacam bezpośrednio wierzycielowi na konto. Tłumaczy komornik że dopiero jak wierzyciel osobiście potwierdzi że otrzymał pieniądze to komornik odejmie to od zaległości. Problem w tym że wierzyciel tego nie robi i co miesiąc moja zaległość rośnie.
anonim cytuj
27-10-2023
Najlepiej wpłacać bezpośrednio komornikowi w przyszłości, ewentualnie pomyśleć nad depozytem sądowym po spłaceniu zadłużenia by zakończyć egzekucje.

anonim cytuj
27-10-2023
Oczywiście, że może. Komornik nie jest od ustalania czy faktycznie jakakolwiek kwota jest wpłacana do wierzyciela. Czy jakieś potwierdzenia wpłaty do wierzyciela są?
Naturalnie że są ale on ich nie akceptuje. Mało tego w przeciągu 3miesiecy doliczył sobie do zadłużenia wobec NFA 10.000 a wierzyciel nie pobiera z funduszu środków.

anonim cytuj
27-10-2023
Czy komornik może doliczać do mojego zadłużenia tą samą kwotę którą wpłacam bezpośrednio wierzycielowi na konto.

Zgodnie z polskim prawem komorniczym, komornik ma obowiązek uwzględnienia wszelkich wpłat dokonanych przez dłużnika na rzecz wierzyciela. Jeśli dłużnik dokonał wpłaty bezpośrednio na konto wierzyciela, to taka wpłata powinna zostać uwzględniona przy ustalaniu aktualnego stanu zadłużenia.

Po pierwsze, kluczowe jest posiadanie potwierdzeń dokonanych wpłat na rzecz wierzyciela.

Po drugie, jeśli komornik odmawia uwzględnienia tych wpłat, można podjąć następujące kroki:
a) Zwrócić się do komornika z wnioskiem o uwzględnienie dokonanych wpłat i przedstawić mu stosowne dowody potwierdzające te wpłaty.
b) Jeżeli komornik nadal nie uwzględni dokonanych wpłat, można zwrócić się z skargą na jego działania do sądu nadzorującego pracę komornika.

Naturalnie że są ale on ich nie akceptuje. Mało tego w przeciągu 3miesiecy doliczył sobie do zadłużenia wobec NFA 10.000 a wierzyciel nie pobiera z funduszu środków.

Jeśli masz potwierdzenia dokonanych wpłat, a komornik je ignoruje i bezpodstawnie dolicza koszty czy inne kwoty do zadłużenia, możesz:
a) Złożyć skargę na działania komornika do sądu nadzorującego pracę komornika.
b) W skardze należy dokładnie opisać sytuację, przedstawić dowody potwierdzające dokonane wpłaty oraz wskazać na nieprawidłowości w działaniu komornika.

W świetle polskiego prawa komornik jest odpowiedzialny za prawidłowe prowadzenie egzekucji, a wszelkie nieprawidłowości w jego działaniu mogą być podstawą do pociągnięcia go do odpowiedzialności.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca może mnie zmusić do nadgodzin?
Dobry wieczór mam jedno pytanie. Otóż u mnie w pracy non stop brakuje ludzi, sytuacja ciągnie się od jakiegoś roku, cały czas robimy za dwóch robotę. Czy jeśli muszę odebrać dziecko ze szkoły do 16:30 czy pracodawca może mnie zmusić do nadgodzin? Dodam że to nie jest cały czas tylko np. 1 tydzień w miesiącu kiedy mąż ma popołudniówki....
PODWAŻENIE WPISU W KARCIE ZGONU.
Mężczyzna umiera w domu, podczas nieobecności reszty domowników. Zwłoki znajduje syn i wzywa lekarza. Lekarz stwierdza "przyczynę naturalną" i wyklucza przestępstwo, co potwierdza policja. Lekarz wypytuje syna, który znalazł ciało, o stan zdrowia ojca. Syn odpowiada, że trudno ocenić, bo ojciec nie należał nawet do żadnej placówki medycznej i pewnie ze 20 lat nie był u lekarza. Na podstawie oceny wizualnej denata lekarz stwierdza, że zm...
Potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.
Witam proszę o pomoc. potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. obecnie testament jest w rękach brata mojego ś.p. taty i nie chce mi go pokazać. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę. ...
Procedura wymeldowania.
Witam jestem z partnerem od 13 lat. 7 lat temu kupiliśmy dom który jest na mnie. Był kupiony za gotówkę, dobrałam tylko kredyt na siebie około 20 000 na drobny remont. Nie mamy ślubu, mamy wspólną córkę. Sytuacja wygląda tak, że obecnie rozstaliśmy się z partnerem ale jest zameldowany w tym domu. Chciałam go wymeldować ale dostałam informację że musi to zrobić sam. Co mogę dalej zrobić w takiej sytuacji?...

Wyszukiwarka