Komornik i jego zaniedbania.

Czy komornik może doliczać do mojego zadłużenia tą samą kwotę którą wpłacam bezpośrednio wierzycielowi na konto. Tłumaczy komornik że dopiero jak wierzyciel osobiście potwierdzi że otrzymał pieniądze to komornik odejmie to od zaległości. Problem w tym że wierzyciel tego nie robi i co miesiąc moja zaległość rośnie.
anonim cytuj
27-10-2023
Najlepiej wpłacać bezpośrednio komornikowi w przyszłości, ewentualnie pomyśleć nad depozytem sądowym po spłaceniu zadłużenia by zakończyć egzekucje.

anonim cytuj
27-10-2023
Oczywiście, że może. Komornik nie jest od ustalania czy faktycznie jakakolwiek kwota jest wpłacana do wierzyciela. Czy jakieś potwierdzenia wpłaty do wierzyciela są?
Naturalnie że są ale on ich nie akceptuje. Mało tego w przeciągu 3miesiecy doliczył sobie do zadłużenia wobec NFA 10.000 a wierzyciel nie pobiera z funduszu środków.

anonim cytuj
27-10-2023
Czy komornik może doliczać do mojego zadłużenia tą samą kwotę którą wpłacam bezpośrednio wierzycielowi na konto.

Zgodnie z polskim prawem komorniczym, komornik ma obowiązek uwzględnienia wszelkich wpłat dokonanych przez dłużnika na rzecz wierzyciela. Jeśli dłużnik dokonał wpłaty bezpośrednio na konto wierzyciela, to taka wpłata powinna zostać uwzględniona przy ustalaniu aktualnego stanu zadłużenia.

Po pierwsze, kluczowe jest posiadanie potwierdzeń dokonanych wpłat na rzecz wierzyciela.

Po drugie, jeśli komornik odmawia uwzględnienia tych wpłat, można podjąć następujące kroki:
a) Zwrócić się do komornika z wnioskiem o uwzględnienie dokonanych wpłat i przedstawić mu stosowne dowody potwierdzające te wpłaty.
b) Jeżeli komornik nadal nie uwzględni dokonanych wpłat, można zwrócić się z skargą na jego działania do sądu nadzorującego pracę komornika.

Naturalnie że są ale on ich nie akceptuje. Mało tego w przeciągu 3miesiecy doliczył sobie do zadłużenia wobec NFA 10.000 a wierzyciel nie pobiera z funduszu środków.

Jeśli masz potwierdzenia dokonanych wpłat, a komornik je ignoruje i bezpodstawnie dolicza koszty czy inne kwoty do zadłużenia, możesz:
a) Złożyć skargę na działania komornika do sądu nadzorującego pracę komornika.
b) W skardze należy dokładnie opisać sytuację, przedstawić dowody potwierdzające dokonane wpłaty oraz wskazać na nieprawidłowości w działaniu komornika.

W świetle polskiego prawa komornik jest odpowiedzialny za prawidłowe prowadzenie egzekucji, a wszelkie nieprawidłowości w jego działaniu mogą być podstawą do pociągnięcia go do odpowiedzialności.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Podwyżka czynszu za najem lokalu.
Dzień dobry. Piszę odnośnie mojej sytuacji, która z miesiąca na miesiąc staje się nie do wytrzymania. Wynajmuje lokal pod działalność gospodarczą w której prowadzony jest salon fryzjerski. Z miesiąca na miesiąc właściciel podnosi mi czynsz za lokal, bez uzasadnienia tego na piśmie, jest to słowna forma. Przykładowo na umowie z 1.08.2023r mam 1300 czynszu miesięcznie, a wczoraj właściciel lokalu odwiedzając mnie - poinformował, że podnosi czynsz w...
Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...
Jak wymeldować lokatora?
Chciałam się poradzić w dość trudnej dla mnie sprawie. Ale zaczynając od początku Kilka lat temu zameldowałam w swoim domu brata i jego nieletniego syna żeby mu pomóc bo nagle został wdowcem. Miało to być na jakiś czas ale niestety ciągnie się to do dziś. Brat wczoraj oznajmił mi że wyjeżdża za granicę do pracy a syna oddaje teściowej. Ale wymeldować się nie chce . Czy po jego wyjeździe mogę ich jakoś wymeldować bez ich zgody ?...
Alimenty na rodzica.
Dzień dobry. Szukam porady odnośnie alimentów na rodziców, a mianowicie jak ich uniknąć? Sytuacja wygląda następująco: dostałam w dniu dzisiejszym sms od siostry, że mama (wdowa) zgłasza mnie i moje 2 siostry o alimenty. Od około dwóch lat jestem w konflikcie rodzinnym. Mimo to do lutego 2023 roku własnowolnie płaciłam alimenty ustalone z góry przez siostry (również przekazane telefonicznie, płaciłam poprzez pocztę wiec mam potwierdzenia). W marc...

Wyszukiwarka