Zobowiązanie do kredytu.

Posiadam z żoną wspólność majątkową. Zamierzamy w nie długim czasie zrobić u notariusza rozdzielność. Chciałbym poręczyć (zobowiązać się) żonie już teraz, że będę za nią spłacał kredyt który zaciągnęła na siebie. Jak to zrobić? Notariusz mówi, że takich umów nie robi i odsyła do kancelarii prawnej.
anonim cytuj
27-10-2023
Nie trzeba takiej umowy zawierać w formie aktu notarialnego, możecie sami ją sporządzić. Jeśli nie wiecie jak, faktycznie idźcie do adwokata/radcy.

anonim cytuj
27-10-2023
Posiadam z żoną wspólność majątkową. Zamierzamy w nie długim czasie zrobić u notariusza rozdzielność. Chciałbym poręczyć (zobowiązać się) żonie już teraz, że będę za nią spłacał kredyt który zaciągnęła na siebie. Jak to zrobić? Notariusz mówi, że takich umów nie robi i odsyła do kancelarii prawnej.

Aby zobowiązać się do spłaty kredytu zaciągniętego przez żonę, można zawrzeć umowę cywilnoprawną między Tobą a Twoją żoną. W Polsce umowy o takim charakterze nie muszą być zawierane w formie aktu notarialnego. Można ją sporządzić w formie pisemnej, choć warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii:

Umowa powinna zawierać dokładne dane stron (imię, nazwisko, adres zamieszkania), opis przedmiotu zobowiązania (np. kwotę kredytu, numer umowy kredytowej), terminy spłaty oraz wszelkie inne warunki, które chcecie ustalić.

W umowie dobrze jest zawrzeć klauzulę dotyczącą ewentualnej odpowiedzialności za nie wykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania (np. odsetki za zwłokę, konsekwencje braku spłaty).

Choć umowa nie musi być zawarta w formie aktu notarialnego, dla pewności warto ją sporządzić w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, z których każdy z Was otrzyma jeden.

Warto również zwrócić uwagę na to, że taka umowa będzie miała charakter międzyosobowy, czyli będzie obowiązywała tylko i wyłącznie między Tobą a Twoją żoną. Bank, który udzielił kredytu Twojej żonie, nie będzie stroną tej umowy, co oznacza, że nie będzie miał prawa dochodzić od Ciebie spłaty kredytu na jej podstawie. Jeśli więc Twoja żona nie spłaci kredytu, bank będzie miał prawo dochodzić należności tylko od niej. Twoja umowa z żoną będzie natomiast podstawą do ewentualnych roszczeń między Wami w przypadku niewywiązania się z jej postanowień.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca może zwolnić z dnia na dzień?
Umowa o pracę na stałe, wypowiedzenie to okres 3 miesięcy i taki okres mnie interesuje. Czy firma może mnie zwolnić prędzej? Boje się, że po prostu któregoś dnia podam wypowiedzenie, stwierdzą że mogą mnie zwolnić z godziny na godzinę. Dzięki za informacje....
64kw
art.64 kw jest uchylony, stan z dzisiaj lexlege. co za amator tym zatrzadza? do roboty geku... Kodeks wykroczeń Stan prawny aktualny na dzień: 12.02.2024 Dz.U.2023.0.2119 t.j. - Ustawa z dnia 20 maja 1971 r. - Kodeks wykroczeń link: https://lexlege.pl/szukaj/wszystko/%2520Art.%252064.%2520kodeks%2520wykroczen/#kodeks-wykroczen/...
obowiązki przed rozwodem
Witam Kolezanka odeszla wraz z dziecmi od przemocowego meza Obecnie mieszka u kolezanki Za tydzien ma wynajac mieszkanie I zlozyc papiery rozwodowe Zaznaczam ze zarowno ona jak i dzieci boja sie meza Pytanie mam nastepujace Czy gdy jeszcze nie ma papierow rozwodowych a zmieni miejsce zamieszkania ma obowiazek podac adres mezowi?A jesli tak czy ma obowiazek wpuscic go do tego mieszkania(o co napewno bedzie zabiegal pod pretekstem sprawdzenia warun...
Podział majątku po rozwodzie.
Mam straszny problem z samochodem, który kupiłam z mężem jeszcze w trakcie trwania małżeństwa. Ja jestem współwłaścicielem tego samochodu. Chciałam go sprzedać i oddać mu połowę pieniędzy za niego, tak by było najprościej. Niestety jest człowiekiem zawistnym i samochód zabrał i ja w obecnej chwili nie mam do tego samochodu żadnego dostępu ani do dokumentów. W tej chwili wyjechał i ma to daleko gdzieś. Teraz zaczęły mi przychodzić wezwania do zapł...

Wyszukiwarka