Zobowiązanie do kredytu.

Posiadam z żoną wspólność majątkową. Zamierzamy w nie długim czasie zrobić u notariusza rozdzielność. Chciałbym poręczyć (zobowiązać się) żonie już teraz, że będę za nią spłacał kredyt który zaciągnęła na siebie. Jak to zrobić? Notariusz mówi, że takich umów nie robi i odsyła do kancelarii prawnej.
anonim cytuj
27-10-2023
Nie trzeba takiej umowy zawierać w formie aktu notarialnego, możecie sami ją sporządzić. Jeśli nie wiecie jak, faktycznie idźcie do adwokata/radcy.

anonim cytuj
27-10-2023
Posiadam z żoną wspólność majątkową. Zamierzamy w nie długim czasie zrobić u notariusza rozdzielność. Chciałbym poręczyć (zobowiązać się) żonie już teraz, że będę za nią spłacał kredyt który zaciągnęła na siebie. Jak to zrobić? Notariusz mówi, że takich umów nie robi i odsyła do kancelarii prawnej.

Aby zobowiązać się do spłaty kredytu zaciągniętego przez żonę, można zawrzeć umowę cywilnoprawną między Tobą a Twoją żoną. W Polsce umowy o takim charakterze nie muszą być zawierane w formie aktu notarialnego. Można ją sporządzić w formie pisemnej, choć warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii:

Umowa powinna zawierać dokładne dane stron (imię, nazwisko, adres zamieszkania), opis przedmiotu zobowiązania (np. kwotę kredytu, numer umowy kredytowej), terminy spłaty oraz wszelkie inne warunki, które chcecie ustalić.

W umowie dobrze jest zawrzeć klauzulę dotyczącą ewentualnej odpowiedzialności za nie wykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania (np. odsetki za zwłokę, konsekwencje braku spłaty).

Choć umowa nie musi być zawarta w formie aktu notarialnego, dla pewności warto ją sporządzić w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, z których każdy z Was otrzyma jeden.

Warto również zwrócić uwagę na to, że taka umowa będzie miała charakter międzyosobowy, czyli będzie obowiązywała tylko i wyłącznie między Tobą a Twoją żoną. Bank, który udzielił kredytu Twojej żonie, nie będzie stroną tej umowy, co oznacza, że nie będzie miał prawa dochodzić od Ciebie spłaty kredytu na jej podstawie. Jeśli więc Twoja żona nie spłaci kredytu, bank będzie miał prawo dochodzić należności tylko od niej. Twoja umowa z żoną będzie natomiast podstawą do ewentualnych roszczeń między Wami w przypadku niewywiązania się z jej postanowień.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Zasiedzenie.
Prawo mówi, że § Zasiedzenie jest wyjątkowym sposobem nabycia prawa własności nieruchomości lub rzeczy ruchomej przez osobę, która nimi faktycznie władała przez określony prawem czas, jednocześnie nie będąc ich właścicielem. Do tego: § Wniosek w sprawie zasiedzenia nieruchomości może złożyć każdy zainteresowany, czyli osoba posiadająca interes prawny w nabyciu własności przez zasiedzenie. W postępowaniu może wziąć udział każda osoba, której pr...
Przedawnienie długu.
Witam, nurtuje mnie problem znajomego, mianowicie w piątek zostało mu zablokowane konto bankowe przez komornika, dziś się dowiedział że niby za jakiś nie spłacony telewizor sprawa z 2007r., on oczywiście nie kojarzy takiego faktu hak to sprawdzić i czy to nie jest zbyt stara sprawa, czy to nie oszustwo....
Nieobecność podczas kontroli zwolnienia lekarskiego.
Jestem na zwolnieniu lekarskim od psychiatry z powodu problemów zdrowotnych po ciężkim zdarzeniu losowym. W dniu dzisiejszym akurat kiedy była u mnie kontrol, ja byłam u starszej schorowanej sąsiadki, aby przygotować leki (zajmuje się nią długo) w tej samej klatce na tym samym piętrze, ale nie słyszałam pukania do siebie. Zostawiono kartkę, ze mam się ustosunkować. Mój lekarz mówił, ze mogę nawet wychodzić nie tylko po niezbędne produkty, ale c...
"remont" drogi wojewódzkiej
Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?...

Wyszukiwarka