Zobowiązanie do kredytu.

Posiadam z żoną wspólność majątkową. Zamierzamy w nie długim czasie zrobić u notariusza rozdzielność. Chciałbym poręczyć (zobowiązać się) żonie już teraz, że będę za nią spłacał kredyt który zaciągnęła na siebie. Jak to zrobić? Notariusz mówi, że takich umów nie robi i odsyła do kancelarii prawnej.
anonim cytuj
27-10-2023
Nie trzeba takiej umowy zawierać w formie aktu notarialnego, możecie sami ją sporządzić. Jeśli nie wiecie jak, faktycznie idźcie do adwokata/radcy.

anonim cytuj
27-10-2023
Posiadam z żoną wspólność majątkową. Zamierzamy w nie długim czasie zrobić u notariusza rozdzielność. Chciałbym poręczyć (zobowiązać się) żonie już teraz, że będę za nią spłacał kredyt który zaciągnęła na siebie. Jak to zrobić? Notariusz mówi, że takich umów nie robi i odsyła do kancelarii prawnej.

Aby zobowiązać się do spłaty kredytu zaciągniętego przez żonę, można zawrzeć umowę cywilnoprawną między Tobą a Twoją żoną. W Polsce umowy o takim charakterze nie muszą być zawierane w formie aktu notarialnego. Można ją sporządzić w formie pisemnej, choć warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii:

Umowa powinna zawierać dokładne dane stron (imię, nazwisko, adres zamieszkania), opis przedmiotu zobowiązania (np. kwotę kredytu, numer umowy kredytowej), terminy spłaty oraz wszelkie inne warunki, które chcecie ustalić.

W umowie dobrze jest zawrzeć klauzulę dotyczącą ewentualnej odpowiedzialności za nie wykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania (np. odsetki za zwłokę, konsekwencje braku spłaty).

Choć umowa nie musi być zawarta w formie aktu notarialnego, dla pewności warto ją sporządzić w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, z których każdy z Was otrzyma jeden.

Warto również zwrócić uwagę na to, że taka umowa będzie miała charakter międzyosobowy, czyli będzie obowiązywała tylko i wyłącznie między Tobą a Twoją żoną. Bank, który udzielił kredytu Twojej żonie, nie będzie stroną tej umowy, co oznacza, że nie będzie miał prawa dochodzić od Ciebie spłaty kredytu na jej podstawie. Jeśli więc Twoja żona nie spłaci kredytu, bank będzie miał prawo dochodzić należności tylko od niej. Twoja umowa z żoną będzie natomiast podstawą do ewentualnych roszczeń między Wami w przypadku niewywiązania się z jej postanowień.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Regulamin pracodawcy dotyczący oddawania krwi
W regulaminie pracodawcy zaznaczone jest, że oddanie krwi powinno zostać zgłoszone z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem. Czy takie działanie jest zgodne z prawem?...
Umowa najmu okazjonalnego z firmą.
Witam, wynajmuję mieszkanie. Dostałam ofertę od firmy, która chce wynająć ode mnie moje mieszkanie. Czy mogę z nimi podpisać umowę Najmu Okazjonalnego? Czy na podstawie umowy najmu zwykłego, nieokazjonalnego mogę płacić podatek ryczałtem?...
Pytanie dotyczące najmu okazjonalnego
Mam pytanie dotyczące najmu okazjonalnego. W zasadzie powinien on zabezpieczać moje interesy w wypadku problemów z Najemcami, ale zastanawiam mnie jedna kwestia. Podpisałam umowę najmu i umowę najmu okazjonalnego u notariusza z pewnym mężczyzną, ale dowiedziałam się niedawno, że ma nową partnerką, z którą mieszka. Co z nią jeśli zaczną się problemy i dojdzie do jego eksmisji? Będę musiała bawić się w sąd mimo, że zabezpieczyłam się przed ...
Kupno nieruchomości podczas rozwodu.
Sprawa wygląda następująco i w zasadzie jest dosyć pilna dlatego proszę o poradę, przyjaciółka chce zakupić mieszkanie natomiast jest w trakcie rozwodu (w zasadzie to dopiero początek bo dostała tylko pismo) nie chce brać tego mieszkania na siebie ponieważ w razie podziału majątku zapewne część będzie należała się jej jeszcze obecnemu mężowi, chciała zakupić je (za gotówkę) do czasu zakończenia procesu na jednego z rodziców, i tutaj zaczynają się...

Wyszukiwarka