Czy dozwolone jest nagrywanie rozmów telefonicznych bez wiedzy drugiej strony?

Witam,
czy dozwolone jest nagrywanie rozmów telefonicznych bez wiedzy drugiej strony? Czy takie nagranie może posłużyć jako dowód w sądzie, gdy wynajmujący lokal poświadczy nieprawdę?
anonim cytuj
26-10-2023
Kilka razy zdarzyło mi się nagrać policje i to nawet w komisariacie bez informowaniu ich o tym i w sądzie przyznano mi racje.
No tak, ale gdyby policja chciała to wytoczyła by ci sprawę art. 267 Kodeksu karnego.

anonim cytuj
26-10-2023
Nagrywać możesz, ale bez zgody tej osoby nie wolno nikomu udostępnić. Tylko sąd może na to zezwolić, jeśli będzie zasadne.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na byłą małżonkę.
Trzy lata temu doszło do rozwodu po między mną a moją żoną z mojej winy. Sąd wtedy zasądził również na nią alimenty w kwocie 1000zł. Czy teraz według was mogę złożyć wniosek o zniesienie alimentów czy lepiej w tej sytuacji trochę zaczekać np. rok czy dwa ? Moja była żona zarabia około 4tys zł miesięcznie więc oczywiście nie żyje w niedostatku i jak najbardziej może spokojnie przeżyć bez tych alimentów, zwłaszcza że na FB ona sama zamieszcza zdjęc...
Odszkodowanie za odwołany lot.
Czy jeżeli mój lot został odwołany, planowo 21:20 zaproponowali mi lot o 7:40 następnego dnia z przesiadką w innym kraju, złożyłem reklamacje, w odpowiedzi dostałem przeprosiny i zaoferowali mi zniżkę 30 % na następny lot w ciągu roku. Czy mogę odrzucić ich ofertę i zażądać odszkodowania pieniężnego ?...
Urlop na żądanie na dzień wolny
Witam, pracuje w dużym zakładzie produkcyjnym. Jestem zatrudniona na umowę na czas nieokreślony. Wymiar czasu pracy to 40h tygodniowo (pon-pt). Wynagrodzenie to podstawa plus premie. Ostatnio w zakładzie praktykowane jest zabieranie premii i wbijanie urlopu na żądanie za nie przyjście do pracy w sobotę. Czy jest to zgodne z prawem? Czy kierownik może zabrać mi urlop na żądanie nawet jak żadnej karty urlopowej nie podpisałam i nie została mi przed...
Przelew pieniędzy na konto wspólne.
Mam takie pytanie, odnośnie przekazania pieniędzy (dział spadku ze zniesieniem współwłasności) pytania są takie: 1. Jeśli znam tylko konto współmałżonka strony to czy można dokonać przelewu na takie konto? 2. Jeśli tak, to czy rodzi to jakieś skutki np. podatkowe? 3. Czy współmałżonek może odesłać nadawcy pieniądze przeznaczone dla drugiego współmałżonka? Co wtedy zrobić jak odeśle zwrotnie taki przelew?...

Wyszukiwarka