Wezwanie do zapłaty.

Dziś dostałem sądowe wezwanie do zapłaty od windykacji. Co mam robić proszę o pomoc.
anonim cytuj
22-10-2023
Czy nakaz zapłaty wydany przez sąd?
Tak przez sąd..

Jeśli uznajesz roszczenie, to płacisz albo czekasz na pojawienie się komornika.
Nie uznajesz roszczenia, to wnosisz sprzeciw od nakazu i podnosisz stosowne zarzuty.

anonim cytuj
22-10-2023
wnosisz sprzeciw od nakazu

Zgodnie z art. 505 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego ( t.j. Dz.U.2023.1550) od nakazu zapłaty pozwany może wnieść sprzeciw.
Termin na wniesienie sprzeciwu od nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu upominawczym wynosi dwa tygodnie od dnia jego doręczenia wraz z odpisem pozwu i odpisem załączników (art. 480(2) § 2 k.p.c.)
uznajesz roszczenie

W świetle art. 480(2) § 2 k.p.c. nakaz zapłaty, od którego nie wniesiono środka zaskarżenia, ma skutki prawomocnego wyroku.

anonim cytuj
22-10-2023
Proszę mi powiedzieć komornik wcześniej wysyła listy maile dzwoni czy od razu nachodzi nas w domu...
Komornik wysyła dłużnikowi zawiadomienie o rozpoczętej wobec niego egzekucji. Na wniosek wierzyciela może zająć przykładowo część wynagrodzenia , renty lub emerytury.
Podstawa prawna: art. 805 K.p.c.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży, czy może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona?
Dzień dobry. Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży (test pozytywny robiony ok 2 tyg temu). Czy jeżeli powie o tym przełożonemu a nie była jeszcze u lekarza może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona? Chciałaby pracodawcę poinformować jak najszybciej lecz boi się jak zareaguje. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam...
Podział mieszkania.
Jestem prawnym właścicielem mieszkania (mama ma dożywotkę). Było to wcześniej mieszkanie mamy i taty. Tato był alkoholikiem, był też pozbawiony praw rodzicielskich do mnie i był w separacji z mamą. Aby uchronić mieszkanie przed komornikiem, zostało one przepisane ( Przepisanie mieszkania lub domu ) na mnie. Nie mieszkam w tym mieszkaniu już kilka lat. Mieszka w nim moja mama i dwóch braci. Jeden z braci nie pracuje i w żaden sposób nie dokłada si...
Mieszkamy z mężem w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania.
Mieszkam z mężem oraz dziećmi w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania za długi jego siostry. Jak to teraz prawnie wygląda bo mieli przepisać na męża?...
Szkolenie BHP, dzień wolny.
Chciałbym zasięgnąć małej porady odnośnie szkoleń i czasu wolnego. Mianowicie sytuacja wygląda tak - pracuję w systemie 4 brygadowym, po 3 zmianie nocnej (przedostatniej), którą kończę o 7 rano, przełożony skierował mnie na szkolenie BHP które odbędzie się od razu po zakończeniu owej zmiany. Następnie twierdzi, że muszę przyjść do pracy na ostatnią zmianę nocną. Idąc tym tokiem rozumowania po 8h zmianie, 4-6h szkolenia BHP zakończonego jakimś egz...

Wyszukiwarka