Wezwanie do zapłaty.

Dziś dostałem sądowe wezwanie do zapłaty od windykacji. Co mam robić proszę o pomoc.
anonim cytuj
22-10-2023
Czy nakaz zapłaty wydany przez sąd?
Tak przez sąd..

Jeśli uznajesz roszczenie, to płacisz albo czekasz na pojawienie się komornika.
Nie uznajesz roszczenia, to wnosisz sprzeciw od nakazu i podnosisz stosowne zarzuty.

anonim cytuj
22-10-2023
wnosisz sprzeciw od nakazu

Zgodnie z art. 505 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego ( t.j. Dz.U.2023.1550) od nakazu zapłaty pozwany może wnieść sprzeciw.
Termin na wniesienie sprzeciwu od nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu upominawczym wynosi dwa tygodnie od dnia jego doręczenia wraz z odpisem pozwu i odpisem załączników (art. 480(2) § 2 k.p.c.)
uznajesz roszczenie

W świetle art. 480(2) § 2 k.p.c. nakaz zapłaty, od którego nie wniesiono środka zaskarżenia, ma skutki prawomocnego wyroku.

anonim cytuj
22-10-2023
Proszę mi powiedzieć komornik wcześniej wysyła listy maile dzwoni czy od razu nachodzi nas w domu...
Komornik wysyła dłużnikowi zawiadomienie o rozpoczętej wobec niego egzekucji. Na wniosek wierzyciela może zająć przykładowo część wynagrodzenia , renty lub emerytury.
Podstawa prawna: art. 805 K.p.c.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Oszustwo w internecie
Witam, Jakie powinnam podjąć kroki jesli nie dostałam zamówionego artykułu ze sklepu internetowego? Zamówienie nie jest duże bo na 36 zł tylko ale nie chce pozwolić na oszustwo i chce pociągnąć to dalej. Czy taka mała kwota kwalifikuje się do poniesienia konsekwencji? Sprzedawca twierdzi, że minęło ponad 100 dni od momentu w którym zgłosiłam brak dostarczonego towaru i nie należy mi się ani zwrot ani ponowna wysyłka. Oczywiscie jest to kłamstwo ...
Dział spadku i zniesienie współwłasności
Dział spadku i zniesienie współwłasności Proszę o pomoc- założyłam sprawę o zniesienie wspolwlasnosci w 2019, w trakcie zmarła 1 osoba. Zrobiłam postępowanie spadkowe po niej i dalam kopię prawomocnego postanowienia z udziałami do dokumentów w sprawie o zniesienie wspolwlasnosci. Obecnie Sąd pisze "... Zobowiązuje wnioskodawczynie do zmodyfikowania wniosku poprzez wniesienie o dział spadku po zmarłym... Pod rygorem zawieszenia postępowani...
Czy można wnosić o zasiedzenie, jeśli od lat 80-tych corocznie był płacony podatek
Czy można wnosić o zasiedzenie, jeśli od lat 80-tych corocznie był płacony podatek (decyzje podatkowe z urzędu miasta wysyłane jako do głównego właściciela), ale nieruchomość była wynajmowana najemcy? "Kto rzeczą włada..." wynajmowanie najemcy nieruchomości ( oddanie w posiadanie zależne) jest chyba też formą jej władania (samoistnego)... ...
Mobbing w pracy.
Problem dotyczy kierowniczki mojej mamy. Mam pracuje w laboratorium, od prawnie 30 lat. Nowa kierowniczka niema pojęcia, wiedzy, ani kompetencji odnoście kierowania laboratorium. Codziennie są jakieś problemy, zwala winę na innych, tuszuje afery swoich pupilków, fałszuje wyniki, zabroniła pracownikom korzystać z firmowego ekspresu, wyzywa pracowników, zaniża wypłaty niektórym osobom albo pomija je gdy są podwyżki. Sytuacja jest nie do zniesie...

Wyszukiwarka