Wezwanie do zapłaty.

Dziś dostałem sądowe wezwanie do zapłaty od windykacji. Co mam robić proszę o pomoc.
anonim cytuj
22-10-2023
Czy nakaz zapłaty wydany przez sąd?
Tak przez sąd..

Jeśli uznajesz roszczenie, to płacisz albo czekasz na pojawienie się komornika.
Nie uznajesz roszczenia, to wnosisz sprzeciw od nakazu i podnosisz stosowne zarzuty.

anonim cytuj
22-10-2023
wnosisz sprzeciw od nakazu

Zgodnie z art. 505 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego ( t.j. Dz.U.2023.1550) od nakazu zapłaty pozwany może wnieść sprzeciw.
Termin na wniesienie sprzeciwu od nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu upominawczym wynosi dwa tygodnie od dnia jego doręczenia wraz z odpisem pozwu i odpisem załączników (art. 480(2) § 2 k.p.c.)
uznajesz roszczenie

W świetle art. 480(2) § 2 k.p.c. nakaz zapłaty, od którego nie wniesiono środka zaskarżenia, ma skutki prawomocnego wyroku.

anonim cytuj
22-10-2023
Proszę mi powiedzieć komornik wcześniej wysyła listy maile dzwoni czy od razu nachodzi nas w domu...
Komornik wysyła dłużnikowi zawiadomienie o rozpoczętej wobec niego egzekucji. Na wniosek wierzyciela może zająć przykładowo część wynagrodzenia , renty lub emerytury.
Podstawa prawna: art. 805 K.p.c.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Zaprzestanie prowadzenia działalności i nie zgłoszenie tego do ZUSu
Moj ojciec zmarł dwa tygodnie temu, prowadzil działalnośc gospodarczą ( taxi ) ale od 2009 r zaprzestał jej prowadzenia jednak nie zawiesił działalność ani jej nie zamknął. Czy jest możliwość orzeczenia przez Zus, ze działalności tej nie prowadził i z tego tytułu skladki ZUS byly nie należne i umorzą dlug ( chociaż w części ) ? Majątek po sobie zostawił i na tą chwile nie rozważamy odrzucenia spadku...
Ziemia w spadku z wieloma dziedziczącymi.
Witam, mam pytanie, znalazłem się w sytuacji w której mam do czynienia z działką, która ma wielu dziedziczących w różnych stosunkach udziałów i potrzebuje dostać informację na temat tego co w przypadku gdy jeden z spadkobierców nie żyje. Czy jego udziały dzielone są wśród pozostałych spadkobierców czy po zmarłej osobie dziedziczą jej dzieci? Jak to jest. Z góry dziękuje za odpowiedź....
Kiedy właściciel mieszkania może podnieść czynsz ?
Razem z nażeczoną wynajmujemy mieszkanie i ostatnio dostaliśmy wiadomość od Właściciela że podnosi nam czynsz. Uzasadniając to kosztami. Dodał ze teraz to my będziemy płacić za czynsz mieszkania a kwoty są dość wysokie. To już druga tak sytuacja. Ponadto wszystkie naprawy typu uszkodzony zamek w drzwiach ponosimy my choć ich awaria to wada fabryczna. Nie wiem co mam robić , szukać nowego mieszkania konfrontować to z nim. Czy można tak z dnia ...
Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ?
Dzień dobry. Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ? Mąż chce się rozwieść bez podania przyczyny. Rozwód to dla mnie wyprowadzka z domu, który nie jest nasz i zostanie samej z dzieckiem. Potrzebna jest mi pomoc choćby przy odbiorze dziecka ze szkoły. Wynajem to duży koszt więc musiałabym zmienić miejsce zamieszkania, a to dla mnie i dziecka duży stres....

Wyszukiwarka