Wezwanie do zapłaty.

Dziś dostałem sądowe wezwanie do zapłaty od windykacji. Co mam robić proszę o pomoc.
anonim cytuj
22-10-2023
Czy nakaz zapłaty wydany przez sąd?
Tak przez sąd..

Jeśli uznajesz roszczenie, to płacisz albo czekasz na pojawienie się komornika.
Nie uznajesz roszczenia, to wnosisz sprzeciw od nakazu i podnosisz stosowne zarzuty.

anonim cytuj
22-10-2023
wnosisz sprzeciw od nakazu

Zgodnie z art. 505 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego ( t.j. Dz.U.2023.1550) od nakazu zapłaty pozwany może wnieść sprzeciw.
Termin na wniesienie sprzeciwu od nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu upominawczym wynosi dwa tygodnie od dnia jego doręczenia wraz z odpisem pozwu i odpisem załączników (art. 480(2) § 2 k.p.c.)
uznajesz roszczenie

W świetle art. 480(2) § 2 k.p.c. nakaz zapłaty, od którego nie wniesiono środka zaskarżenia, ma skutki prawomocnego wyroku.

anonim cytuj
22-10-2023
Proszę mi powiedzieć komornik wcześniej wysyła listy maile dzwoni czy od razu nachodzi nas w domu...
Komornik wysyła dłużnikowi zawiadomienie o rozpoczętej wobec niego egzekucji. Na wniosek wierzyciela może zająć przykładowo część wynagrodzenia , renty lub emerytury.
Podstawa prawna: art. 805 K.p.c.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Ustalenie ojcostwa po osiągnięciu pełnoletności przez dziecko.
Czy ojciec po ukończeniu pełnoletności dziecka może wnieść do sądu o testy dna? Wypisuje do mnie ojciec po 22 latach, że mam jechać z nim na dobrowolne testy dna, a wolałabym żeby to on sam wniósł i żebym dostała pismo z sądu. A stale mi tłumaczy, że on tego nie może zrobić, że mam z nim jechać, a jak nie to mam napisać pismo do komornika o umorzenie zaległych alimentów....
Zrzeczenie się praw rodzicielskich.
Witam, mam następującą sytuację: jestem po rozwodzie parę lat, z małżeństwa mam dziecko. Posiadam prawa rodzicielskie. Przez te wszystkie lata nie udało mi się stworzyć z dzieckiem więzi na tyle silnej by można było mówić o ojcowaniu. Płacę alimenty, czasami się z nim widuje ale tak jak napisałem wyżej moją więź z dzieckiem jest nikła. Dziecko odczuwa to samo. Rozmawiałem na ten temat z byłą żoną i doszliśmy do porozumienia, że taka sytuacja nie ...
Rozliczenie ulgi prorodzinnej.
Witam mam pytanie, może ktoś będzie wiedział. Jak to wygląda z rozliczeniem PIT-u w przypadku gdy matka wychowuje dziecko, ale nie pracuje. A ojciec pracuje, ale nie interesuje się dzieckiem, mieszka na drugim końcu Polski i ma sporadyczny kontakt. Jego działania kończą się na przesyłaniu alimentów. Czy ojciec w takiej sytuacji może się rozliczyć z ulgą na dziecko?? I otrzyma pieniądze w takiej sytuacji?...
Odrzucenie spadku, a pobieranie emerytury.
Cześć, mam taką zagwozdkę. Tydzień temu zmarł mój Dziadek, miał sporo długów, ale żadnego majątku trwałego, nie miał mieszkania, auta itp. Wysokość jego emerytury jest wyższa niż Babci, więc z tego co słyszałam to Babcia będzie mogła pobierać jego emeryturę. Ale tak się zastanawiam, czy jeśli Babcia odrzuci spadek to dalej będzie mogła pobierać jego emeryturę, czy to się wyklucza?...

Wyszukiwarka