Wezwanie do zapłaty.

Dziś dostałem sądowe wezwanie do zapłaty od windykacji. Co mam robić proszę o pomoc.
anonim cytuj
22-10-2023
Czy nakaz zapłaty wydany przez sąd?
Tak przez sąd..

Jeśli uznajesz roszczenie, to płacisz albo czekasz na pojawienie się komornika.
Nie uznajesz roszczenia, to wnosisz sprzeciw od nakazu i podnosisz stosowne zarzuty.

anonim cytuj
22-10-2023
wnosisz sprzeciw od nakazu

Zgodnie z art. 505 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego ( t.j. Dz.U.2023.1550) od nakazu zapłaty pozwany może wnieść sprzeciw.
Termin na wniesienie sprzeciwu od nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu upominawczym wynosi dwa tygodnie od dnia jego doręczenia wraz z odpisem pozwu i odpisem załączników (art. 480(2) § 2 k.p.c.)
uznajesz roszczenie

W świetle art. 480(2) § 2 k.p.c. nakaz zapłaty, od którego nie wniesiono środka zaskarżenia, ma skutki prawomocnego wyroku.

anonim cytuj
22-10-2023
Proszę mi powiedzieć komornik wcześniej wysyła listy maile dzwoni czy od razu nachodzi nas w domu...
Komornik wysyła dłużnikowi zawiadomienie o rozpoczętej wobec niego egzekucji. Na wniosek wierzyciela może zająć przykładowo część wynagrodzenia , renty lub emerytury.
Podstawa prawna: art. 805 K.p.c.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana terminu wykonania.
Czy zapis w umowie że prace mogą być przesunięte ze względu na złe warunki atmosferyczne, które są typowe dla danej pory roku (firma się tłumaczy ujemnymi temperaturami w zimie) ma moc prawną. Czy można rozwiązać umowę z taką firmą? Ta zima raczej odbiega od typowych zim bo jest cieplejsze. Z góry dziękuję za odpowiedzi....
Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę.
Cześć. Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę. Czy w takim wypadku płacę podatek 2%? I drugie pytanie. Czy osoba która mi go sprzedaje może przyjąć więcej gotówki niż 15 000zł? Taki limit jest w rozliczeniu firma firma....
Testament.
Mój wujek (jestem jego bratanicą), chce zapisać mi w testamencie całe mieszkanie, jestem jedynym żyjącym członkiem jego rodziny. Jego żona zmarła kilka lat temu i ma dwójkę żyjącego rodzeństwa, które mają dzieci. Wujek i ciocia nie mieli dzieci. Czy wujek może mi w całości zapisać w testamencie całe mieszkanie czy będzie on nie ważny ze względu na rodzinę cioci, czy jej rodzina pomimo spisanego testamentu przez wujka po jej śmierci ma prawa do te...
Ojciec mojego dziecka kontaktuję się że mną raz na miesiac/ dwa miesiące pod pretekstem rozmowy z synem
Witam. Mam pytanie. Ojciec mojego dziecka kontaktuję się że mną raz na miesiac/ dwa miesiące pod pretekstem rozmowy z synem,ale w między czasie mnie poniża. Nie przyjeżdża na widzenie ustalone przez sąd,obcina sobie alimenty oraz się spóźnia z wypłatami. Gdy syn do niego jedzie np na weekend raz na 2/3 miesiące Ojciec dziecka nastawia go przeciwko mnie,uczy przeklinac oraz straszy ,,wilkami,duchami",co skutkuje stresem i nie przespanymi noca...

Wyszukiwarka