Jak mogę odzyskać córkę?

Witam, proszę o poradę właśnie rozeszłam się z konkubentem niestety córka została z nim bo nie pozwolili mi jej zabrać co w takim razie mogę zrobić zaznaczę że tylko córka ma tam meldunek bo mnie nie chcieli zameldować policja nic nie zdziałała bo takie same prawa mamy jak mogę odzyskać córkę
anonim cytuj
18-10-2023
Wniosek do sądu o ustalenie miejsca zamieszkania dziecka przy tobie. Nie jest to prosta sprawa.

anonim cytuj
18-10-2023
Sąd zazwyczaj kieruje się dobrem dziecka jeżeli dziecko chce zostać z Tobą i masz warunki by córka była przy tobie masz duże szanse że córka z Tobą będzie.

anonim cytuj
18-10-2023
Jak już zauważył użytkownik w
Post 2
, pierwszym krokiem może być złożenie wniosku do sądu rodzinnego o ustalenie miejsca zamieszkania dziecka. Sąd przy rozstrzyganiu takiego wniosku będzie kierować się przede wszystkim dobrem dziecka.

W trakcie postępowania sądowego, możliwe jest skierowanie wniosku o tymczasowe powierzenie dziecka pod opiekę jednego z rodziców do czasu rozstrzygnięcia sprawy. Takie postanowienie ma charakter tymczasowy i ma na celu zapewnienie dobrostanu dziecka w czasie trwania postępowania.

Jak zauważył użytkownik, sąd rzeczywiście kieruje się dobrem dziecka. Oznacza to, że bierze pod uwagę wiele czynników, takich jak warunki mieszkaniowe, zdolność rodzica do zapewnienia opieki i wsparcia, relacje dziecka z rodzicem oraz życzenia samego dziecka, jeżeli jest ono wystarczająco dojrzałe, aby je wyrazić.

Jeśli obawiasz się o dobrostan swojego dziecka, możesz również zwrócić się o pomoc do lokalnego Ośrodka Pomocy Społecznej. Mogą oni zająć się sprawą i podjąć odpowiednie działania w celu zapewnienia bezpieczeństwa dziecku.

W każdej sytuacji związanej z prawami rodzicielskimi, zaleca się działanie zgodnie z przepisami prawa, aby zapewnić najlepsze warunki dla swojego dziecka.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Skarga na adwokata.
Chcialbym zlozyc skarge na adwokata za nieuzasadnione wypowiedzenie pelnomocnictwa. Zaplacilem za calosc ponad 11 lat temu za sprawe o podzial czesci wspolnych to jest suteren i poddasza w budynku. Posiadam emaile w ktorych adwokat domaga sie oplaty w calosci bo inaczej nie podejmie sie tej sprawy. Na dzien dzisiejszy sprawa poszla do Sadu Okregowego poniewaz zlozylem pismo odwolawcze od postanowienia wstepnego a moj adwokat zlozyl wypowiedzenie...
Temat zwolnienia L4
Dzień dobry, temat zwolnienie L4. Lekarz zrobił przerwę przez przypadek w systemie. Poprzednie zwolnienie od 22.08 do 21.09 a kolejne od 23.09. Wizyta była 22.09. Jest dzień przerwy, co może zrobić lekarz w tym przypadku? A co może zrobić pacjent?...
Właściciel mieszkania podnosi czynsz. Moje pytanie brzmi czy ma prawo tak zrobić?
Wynająłem pokój za X zł miesięcznie, w cenie są wszystkie rachunki za prąd, woda i internet. Mam zapisane w umowie, że to jedyna stała opłata. Parę dni temu właściciel oznajmił że w związku z wysokimi kosztami energii podnosi czynsz o Y zł, być może jak będą dalsze podwyżki to znów podniesie. Moje pytanie brzmi czy ma prawo tak zrobić? Jest ewentualność żeby wypowiedzieć umowę najmu ale obecnie nie znajdę nic w tej cenie a przy podpisywaniu umowy...
Nie zgłosiłem zezłomowania pojazdu ubezpieczalni.
Zezłomowałem pojazd 31 stycznia 2020r. Nie zgłosiłem tego do ubezpieczalni, w między czasie byłem w Anglii, potem w innym miejscu zamieszkania w Polsce. Przez prawie 3 lata, cisza, zero odzewu (Albo ja nie miałem jak otrzymać od nich listu) Dziś dostaję SMS od działu windykacji ubezpieczalni, że mam zapłacić 1500zł, inaczej droga sądowa. Dopiero teraz wysłałem im skan zaświadczenia o demontażu pojazdu. I teraz, czy mają prawo żądać ode mnie p...

Wyszukiwarka