Jak mogę odzyskać córkę?

Witam, proszę o poradę właśnie rozeszłam się z konkubentem niestety córka została z nim bo nie pozwolili mi jej zabrać co w takim razie mogę zrobić zaznaczę że tylko córka ma tam meldunek bo mnie nie chcieli zameldować policja nic nie zdziałała bo takie same prawa mamy jak mogę odzyskać córkę
anonim cytuj
18-10-2023
Wniosek do sądu o ustalenie miejsca zamieszkania dziecka przy tobie. Nie jest to prosta sprawa.

anonim cytuj
18-10-2023
Sąd zazwyczaj kieruje się dobrem dziecka jeżeli dziecko chce zostać z Tobą i masz warunki by córka była przy tobie masz duże szanse że córka z Tobą będzie.

anonim cytuj
18-10-2023
Jak już zauważył użytkownik w
Post 2
, pierwszym krokiem może być złożenie wniosku do sądu rodzinnego o ustalenie miejsca zamieszkania dziecka. Sąd przy rozstrzyganiu takiego wniosku będzie kierować się przede wszystkim dobrem dziecka.

W trakcie postępowania sądowego, możliwe jest skierowanie wniosku o tymczasowe powierzenie dziecka pod opiekę jednego z rodziców do czasu rozstrzygnięcia sprawy. Takie postanowienie ma charakter tymczasowy i ma na celu zapewnienie dobrostanu dziecka w czasie trwania postępowania.

Jak zauważył użytkownik, sąd rzeczywiście kieruje się dobrem dziecka. Oznacza to, że bierze pod uwagę wiele czynników, takich jak warunki mieszkaniowe, zdolność rodzica do zapewnienia opieki i wsparcia, relacje dziecka z rodzicem oraz życzenia samego dziecka, jeżeli jest ono wystarczająco dojrzałe, aby je wyrazić.

Jeśli obawiasz się o dobrostan swojego dziecka, możesz również zwrócić się o pomoc do lokalnego Ośrodka Pomocy Społecznej. Mogą oni zająć się sprawą i podjąć odpowiednie działania w celu zapewnienia bezpieczeństwa dziecku.

W każdej sytuacji związanej z prawami rodzicielskimi, zaleca się działanie zgodnie z przepisami prawa, aby zapewnić najlepsze warunki dla swojego dziecka.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Kiedy moge sprzedawać z zarobkiem tak aby nie placic podatku ?
Samochód kupiony 6 Marca 2021, chciałbym sprzedac ten samochód i napewno bedzie na Nim zarobek gdyz kupiłem go od kolegi w promocyjnej cenie . Kiedy moge sprzedawać z zarobkiem tak aby nie placic podatku ? ...
Darowizna pieniędzy.
Planuje zakup mieszkania (rynek pierwotny), musze wspomóc się kredytem ale teściowa też zaproponowała pomoc- darowiznę pieniężną. Czy ta darowizna musi być max 36 120- aby nie wiązała się z koniecznością opłacenia podatku czy przy przeznaczeniu pieniędzy na zakup mieszkania ta kwota jest wyższa? A jeśli tak jakie warunki trzeba spełnić? Dodam ze teściowa wcześniej żadnych darowizn na moją rzecz nie czyniła. Będę bardzo wdzięczna za pomoc....
urlop macierzyński i wychowawczy
Jestem w 38tc, termin na 20 paź. Umowę mam na czas określony do końca roku. Po porodzie przechodzę na macierzyńskie, pracodawca nie musi mi przedłużać umowy tak słyszałam . Czyli do grudnia będę miała wynagrodzenie z pracy a później ZUS? Ile procent wypłaty jak to wygląda? Jeśli mi nie przedłuży umowy to urlop wychowawczy już mi nie przysługuje ?...
Czy dostaje swoje 80% wynagrodzenia za okres zwolnienia lekarskiego?
Zleceniobiorca jako osoba fizyczna z umową zlecenie od 27 września do 31 października, w dniu 22 października idzie na zwolnienie lekarskie opłacawszy dobrowolnie składkę na ubezpieczenie chorobowe i posiadając ciągłość ubezpieczenia chorobowego na dużo ponad 90 dni, ponieważ opłacał to wcześniej w ramach prowadzonej jednoosobowej działalności gospodarczej, zanim podjął się tej umowy zlecenie. Płacone ma za godzinę. Przepisy mówią, że podstawę do...

Wyszukiwarka