Jak mogę odzyskać córkę?

Witam, proszę o poradę właśnie rozeszłam się z konkubentem niestety córka została z nim bo nie pozwolili mi jej zabrać co w takim razie mogę zrobić zaznaczę że tylko córka ma tam meldunek bo mnie nie chcieli zameldować policja nic nie zdziałała bo takie same prawa mamy jak mogę odzyskać córkę
anonim cytuj
18-10-2023
Wniosek do sądu o ustalenie miejsca zamieszkania dziecka przy tobie. Nie jest to prosta sprawa.

anonim cytuj
18-10-2023
Sąd zazwyczaj kieruje się dobrem dziecka jeżeli dziecko chce zostać z Tobą i masz warunki by córka była przy tobie masz duże szanse że córka z Tobą będzie.

anonim cytuj
18-10-2023
Jak już zauważył użytkownik w
Post 2
, pierwszym krokiem może być złożenie wniosku do sądu rodzinnego o ustalenie miejsca zamieszkania dziecka. Sąd przy rozstrzyganiu takiego wniosku będzie kierować się przede wszystkim dobrem dziecka.

W trakcie postępowania sądowego, możliwe jest skierowanie wniosku o tymczasowe powierzenie dziecka pod opiekę jednego z rodziców do czasu rozstrzygnięcia sprawy. Takie postanowienie ma charakter tymczasowy i ma na celu zapewnienie dobrostanu dziecka w czasie trwania postępowania.

Jak zauważył użytkownik, sąd rzeczywiście kieruje się dobrem dziecka. Oznacza to, że bierze pod uwagę wiele czynników, takich jak warunki mieszkaniowe, zdolność rodzica do zapewnienia opieki i wsparcia, relacje dziecka z rodzicem oraz życzenia samego dziecka, jeżeli jest ono wystarczająco dojrzałe, aby je wyrazić.

Jeśli obawiasz się o dobrostan swojego dziecka, możesz również zwrócić się o pomoc do lokalnego Ośrodka Pomocy Społecznej. Mogą oni zająć się sprawą i podjąć odpowiednie działania w celu zapewnienia bezpieczeństwa dziecku.

W każdej sytuacji związanej z prawami rodzicielskimi, zaleca się działanie zgodnie z przepisami prawa, aby zapewnić najlepsze warunki dla swojego dziecka.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest jakaś podstawa prawna, która nakazuje wziąć mi L4 z powodu złamanej ręki?
Mam takie pytanie: czy jest jakaś podstawa prawna, która nakazuje wziąć mi L4 z powodu złamanej ręki? Czy mogę chodzić do pracy z ręką w gipsie? Praca biurowa i chce chodzić, a nie siedzieć w domu ...
Podwyższenie alimentów.
Potrzebuje porady, otóż miałam sprawę w sądzie, w 2019 córka wtedy nie miała roku. Teraz ma w tym roku 5 lat czy mogę iść po podwyżkę. Mam zasadzone alimenty w wysokości 450 zł. Córka jeszcze w tym roku idzie do przedszkola. Kolejna sprawa mój były nie płaci na córkę od roku alimentów. Czy w ogóle jest sens iść do sądu jeśli nie płaci teraz alimentów?...
Jak rozmawiać z UFG?
Wezwaniem z 26-06-2023 UFG nałożyło na mnie maksymalną karę za brak OC na podstawie kontroli w dniu 09-05-2023. Przedmiotowe auto sprzedałem w dniu 14-09-2018. Zbycie auta do ubezpieczyciela zgłosiłem 04-11-2018. Zbycie auta do starosty zgłosiłem dopiero 31-01-2023. Do UFG przesłałem zaświadczenie wydane przez organ rejestracyjny potwierdzające, że zgłosiłem zbycie w dniu 31/01/2023 na podstawie umowy sprzedaży z dnia 14-09-2018. Na to UFG, że...
Eksmisja najemców z dziećmi.
Witam, chciałam zapytać czy jeżeli mieszkanie jest zadłużone i do eksmisji, to czy mogą eksmitować z dziećmi?...

Wyszukiwarka