Jak napisać testament ?

Jak napisać testament na małe dziecko niepełnoletnie ?
Jak je zabezpieczyć? W razie śmierci rodzica.
anonim cytuj
18-10-2023
Po śmierci rodzica dla małoletniego Sąd Rodzinny
ustanawia opiekuna prawnego, którym z reguły jest ktoś z najbliższej rodziny. W postępowaniu spadkowym tenże opiekun prawny może zostać
ustanowiony opiekunem spadku.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna między małżonkami.
Cześć. Jestem po ślubie 12 lat. Sprzedałam nieruchomość, która była moim majątkiem osobistym (darowizna od rodziców) i chciałabym teraz te pieniądze przeznaczyć na zakup domu. Z różnych powodów jedynym właścicielem i kredytobiorcą będzie mój mąż. Czy mogę mu zrobić przelew z mojego konta na jego bez konsekwencji? I wtedy on może tymi pieniędzmi rozporządzać? Czy - jeśli to jakiś problem, to mogę po prostu wziąć kredyt razem z mężem? W zasadzie pl...
Zwrot kosztów szkolenia.
Podpisałem umowę lojalnościową na szkolenie w którym pracodawca zawarł paragraf mówiący o zwrocie kosztów poniesionych przez pracodawcę w przypadku między innymi nie zdania egzaminu. Ponadto jest paragraf o brzmieniu: Wysokość podlegających zwrotowi kosztów podnoszenia kwalifikacji ulega zmniejszeniu proporcjonalnie do okresu przepracowanego od dnia zdania egzaminu. Czy to nie stoi w sprzeczności z Art. 103 paragraf 5. KP ? Naprawdę mogę być z...
Jak odzyskać część działki zajętej przez sąsiada ?
Mam problem z sąsiadem. Dostałam w spadku działkę budowlaną wraz z domem, która graniczy z sąsiada działką. Sąsiad przywłaszczył sobie kawałek działki, twierdząc że zmarła sąsiadka pozwoliła mu mieć dojazd do domu (nie ma tego nigdzie na piśmie, jedynie on ma nagranie ) owszem sąsiadka się zgodziła ale tylko na czas budowy. Zaznaczam że ma dojazd do swojej działki z drogi gminnej. Co w takiej sytuacji zrobić? Czy ma on prawo sobie przywłaszczyć k...
L4 na urlopie wychowawczym przy pracy na pół etatu
Witam, jestem na urlopie wychowawczym od dwóch miesięcy (płynne przejście po urlopie rodzicielskim, obecnie nie pobieram żadnego zasiłku; 1/2 etatu na czas nieokreślony i 1/2 etatu na czas określony - przed L4 w pierwszej ciąży) i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu na czas nieokreślony (inny pracodawca niż przed ciążą, praca rozpoczęta podczas urlopu rodzicielskiego). Teraz zaszłam w drugą ciążę - jak będzie naliczane L4? Czy umowa na czas okr...

Wyszukiwarka