Emerytura a komornik.

Jestem emerytem a z emerytury komornik mi potrąca max tyle ile może (ok 1350zł). Mam możliwość dalej pracować w firmie x i w związku z tym moje pytanie. Czy od zarobków pracując na pół etatu komornik też będzie miał prawo zrobić potrącenie? Jeszcze nie wiem jaka to forma zatrudnienia będzie jaka umowa.
anonim cytuj
02-10-2023
Komornik może zabrać wszystko powyżej minimalnej płacy, a jeżeli zadłużenie jest alimentacyjne to nawet więcej niestety.
Czyli nie opłaca się iść do roboty bo nie dość że już 1350 zabiera z emerytury to jeszcze zabierze wszystkie dodatkowo zarobione pieniądze. Co za kraj. Trzeba szukać jeszcze na pół roku pracy na czarno.

anonim cytuj
02-10-2023
Może zająć, a nie musi. Może wystarczy, że schodzi z emerytury. W zależności ile ma Pan zarabiać w tej nowej pracy. Najniższe wynagrodzenie nie podlega zajęciu. Jeśli wynagrodzenie zostanie przelane na konto, a konto będzie zajęte przez komornika to wtedy na koncie musi zostać 75% najniższego wynagrodzenia, a kwota ponad 75% będzie przelana do komornika. Naprawdę wszystko zależy jak dużo zostało do spłaty, jak będzie wypłacane wynagrodzenie (w gotówce czy przelewem) czy emerytura idzie na konto czy pocztą,, co dodatkowo wpływa na rachunek i czy jest zajęty przez komornika. Najlepiej iść do komornika i porozmawiać.
emerytura wpływa na konto które nie jest zajęte. W nowej pracy zarobek to tylko niecałe 2 tys netto i wymagają podania konta do wypłaty. Z emerytury potrącane mam 1350. A na rachunek po za emerytura nic nie wpływa.

anonim cytuj
02-10-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie lekarskie w ciąży.
Witam, jestem w ciąży, wizytę u ginekologa mam 30 października. Z powodu złego samopoczucia chciałabym pójść na zwolnienie, wcześniej ,wystawione przez lekarza rodzinnego. Czy jeśli otrzymam zwolnienie od rodzinnego a później od 30pazdziernika od ginekologa to miesiąc październik będzie brany pod uwagę przy wyliczaniu wynagrodzenia ciążowego na l4?...
Dopisanie drugiego najemcy do umowy najmu okazjonalnego
Chcę dopisać partnera do umowy najmu okazjonalnego sporządzonego u notariusza. Umowa jest na mnie. Chcę żeby partner też był wymieniony jako drugi najemca lokalu. Wszystkie pozostałe zapisy umowy bez zmian. Czy w takim razie wystarczy aneks do umowy podpisany przeze mnie, partnera i właściciela lokalu czy musi być sporządzony u notariusza?? ...
źle przeprowadzony serwis
Witajcie, napisałem na google opinię o tym jak firma źle wyważyła mi opony po czym jeden z pracowników chcial sprzedać mi używane opony letnie mówiąc że moje nowe (wielosezonowe) nie nadaja się do takie jazdy. Nie wiem czy wyważenie było specjalnie czy też nie, lecz nie bylo udane i przy prędkości powyżej 100 na godzine kierownica strasznie biła, udałem się do innego warsztatu i po prostu wyważyli opony jak trzeba. Mam nawet nagranie jak zachowu...
Co robić, gdy drugi rodzic nie płaci alimentów?
Witam, składam wniosek o niealimentację. Jestem w trakcie kompletowania dokumentów. Komornik nie ma z czego ściągnąć, bo delikwent pracuje na czarno, ale mam dowody na to, że zarabia. Czy takie dowody (z portalu społecznościowego) mogą być wzięte pod uwagę? On śmieje mi się w twarz, że nie będzie płacił. Ma zaległość ponad 12 tys. Co jeśli nie mam jego adresu zamieszkania a jedynie kontakt do kuratora, pod którego jest nadzorem? Czy tez cos to po...

Wyszukiwarka