Emerytura a komornik.

Jestem emerytem a z emerytury komornik mi potrąca max tyle ile może (ok 1350zł). Mam możliwość dalej pracować w firmie x i w związku z tym moje pytanie. Czy od zarobków pracując na pół etatu komornik też będzie miał prawo zrobić potrącenie? Jeszcze nie wiem jaka to forma zatrudnienia będzie jaka umowa.
anonim cytuj
02-10-2023
Komornik może zabrać wszystko powyżej minimalnej płacy, a jeżeli zadłużenie jest alimentacyjne to nawet więcej niestety.
Czyli nie opłaca się iść do roboty bo nie dość że już 1350 zabiera z emerytury to jeszcze zabierze wszystkie dodatkowo zarobione pieniądze. Co za kraj. Trzeba szukać jeszcze na pół roku pracy na czarno.

anonim cytuj
02-10-2023
Może zająć, a nie musi. Może wystarczy, że schodzi z emerytury. W zależności ile ma Pan zarabiać w tej nowej pracy. Najniższe wynagrodzenie nie podlega zajęciu. Jeśli wynagrodzenie zostanie przelane na konto, a konto będzie zajęte przez komornika to wtedy na koncie musi zostać 75% najniższego wynagrodzenia, a kwota ponad 75% będzie przelana do komornika. Naprawdę wszystko zależy jak dużo zostało do spłaty, jak będzie wypłacane wynagrodzenie (w gotówce czy przelewem) czy emerytura idzie na konto czy pocztą,, co dodatkowo wpływa na rachunek i czy jest zajęty przez komornika. Najlepiej iść do komornika i porozmawiać.
emerytura wpływa na konto które nie jest zajęte. W nowej pracy zarobek to tylko niecałe 2 tys netto i wymagają podania konta do wypłaty. Z emerytury potrącane mam 1350. A na rachunek po za emerytura nic nie wpływa.

anonim cytuj
02-10-2023

Sugerowane Tematy

Spadek przy rozdzielności majątkowej.
Mam rozdzielność majątkową z żoną. Kupiłem sobie mieszkanie. Nie mam dzieci. Mam siostrę i dziadków. Jak umrę to kto dostanie i w jakim udziale spadek po mnie?...
Przesłuchanie 16-latka
Witam. Czy policja może przesłuchać 16 latka w charakterze świadka bez obecności rodziców? Czy ja jako matka mogę być przy tym przesłuchaniu?...
Pracodawca chce zabrać 5% premii uznaniowej za dzień nieobecny
Witam, mąż jest zatrudniony w prywatnej firmie na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. Umowa jest oparta o podstawę wynagrodzenia kwotę brutto oraz dodatkowo premia uznaniowa. Umowa jest tak sporządzona, że premia uznaniowa wynosi około 1/3 całej wypłaty. Mąż jest honorowym dawcą krwi od stycznia tego roku. Do tej pory pracodawca nie miał problemu z tym, że pracownik oddaje krew. W ubiegłym tygodniu w piątek odbyło się spotkaknie pracod...
Co naprawia najemca, a co wynajmujący?
Wynajmuję mieszkanie, pani zadzwoniła i powiedziała, że zepsuła się pralka. Kto ma pokryć koszty naprawy? Wynajmujący czy najemca? Dodam, że pralka była sprawna jak umowa była podpisywana....

Wyszukiwarka