Emerytura a komornik.

Jestem emerytem a z emerytury komornik mi potrąca max tyle ile może (ok 1350zł). Mam możliwość dalej pracować w firmie x i w związku z tym moje pytanie. Czy od zarobków pracując na pół etatu komornik też będzie miał prawo zrobić potrącenie? Jeszcze nie wiem jaka to forma zatrudnienia będzie jaka umowa.
anonim cytuj
02-10-2023
Komornik może zabrać wszystko powyżej minimalnej płacy, a jeżeli zadłużenie jest alimentacyjne to nawet więcej niestety.
Czyli nie opłaca się iść do roboty bo nie dość że już 1350 zabiera z emerytury to jeszcze zabierze wszystkie dodatkowo zarobione pieniądze. Co za kraj. Trzeba szukać jeszcze na pół roku pracy na czarno.

anonim cytuj
02-10-2023
Może zająć, a nie musi. Może wystarczy, że schodzi z emerytury. W zależności ile ma Pan zarabiać w tej nowej pracy. Najniższe wynagrodzenie nie podlega zajęciu. Jeśli wynagrodzenie zostanie przelane na konto, a konto będzie zajęte przez komornika to wtedy na koncie musi zostać 75% najniższego wynagrodzenia, a kwota ponad 75% będzie przelana do komornika. Naprawdę wszystko zależy jak dużo zostało do spłaty, jak będzie wypłacane wynagrodzenie (w gotówce czy przelewem) czy emerytura idzie na konto czy pocztą,, co dodatkowo wpływa na rachunek i czy jest zajęty przez komornika. Najlepiej iść do komornika i porozmawiać.
emerytura wpływa na konto które nie jest zajęte. W nowej pracy zarobek to tylko niecałe 2 tys netto i wymagają podania konta do wypłaty. Z emerytury potrącane mam 1350. A na rachunek po za emerytura nic nie wpływa.

anonim cytuj
02-10-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenia najmu mieszkania.
Wypowiedziałam swojemu wynajmującemu umowę wypowiedzenia najmu z powodu obniżenia mi etatu w pracy i wynajmujący " co sekundę " wymyśla jakieś kary finansowe. W mieszkaniu po pierwszym miesiącu zamieszkania wystąpiła wilgoć i grzyb co wcześniej musiało być zamalowane ,a właściciel na moje zgłoszenia odpowiadał, że z tym da się żyć ,a jak mi się nie podoba to mogę to zamalować. Czy w tej sytuacji mogę zmienić lub dorzucić natychmiastowe ...
174kpc
Players who who will make this bet receive a profitable win, [url=http://319ch.com/cgi/ro/vv_kakiko4/vv_kakiko2.cgi]http://319ch.com/cgi/ro/vv_kakiko4/vv_kakiko2.cgi[/url] accepts several currencies for payment. To log in the tioga rewards club, try yourself here stalking pga golfers....
Czy właściciel mieszkania może mnie wyrzucić?
6 lat temu wynajęłam mieszkanie od znajomej (ja i dzieci na ten moment 10 i 20 lat). Na początku miałyśmy umowę pisemną. Potem jakoś nie było okazji, więc tak sobie mieszkamy (umowa słowna). Mieszkanie dostała moja znajoma i jej mąż w prezencie ślubnym (nie wiem kto jest właścicielem). I teraz, właściciele się rozwodzą, on nie ma gdzie mieszkać i mówi, że przejmie to mieszkanie. Czy tak można bez żadnej informacji dla najemcy? Wiem, że to nie...
Problem z reklamacją butów w sklepie obuwniczym. Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Dzień dobry. Piszę do państwa być może z błahostką ale potrzebuję pomocy i porady .Otóż ,miesiąc temu w sklepie obuwniczym zakupiłam obuwie damskie w kwocie 400 zł .Po 3 tygodniach użytkowania buty zaczęły się rozklejać ( w obu butach odchodzą podeszwy ) .Pojechałam dziś z reklamacją do sklepu ,w którym zostały zakupione .Poprosiłam o zaznaczenie przez sprzedawcę w formularzu ,iż wolała bym zwrot gotówki , ponieważ obawiam się ,że cała seria jest...

Wyszukiwarka