Podobna nazwa butików.

Witam, miesiąc temu założyłam działalność (butik) dziś dostałam telefon, że ukradłam nazwę Pani, która używa jej od 7 lat
Sprawdziłam, nazwa jest podobna ale ta Pani oferuje odzież markową (tomy hilfiger,hugo boss, Armani) natomiast ja zwykłą, bez konkretnej marki
Ja jestem z powiatu śląskiego ta druga osoba ze Złotoryjskiego
Grozi mi, że poda mnie do sądu
anonim cytuj
02-10-2023
Jeśli nazwa albo znak graficzny nie są zastrzeżone, to nic Tobie nie grozi.

anonim cytuj
02-10-2023
Podobna czy taka sama? Bo to różnica. Nawet jeśli ma np ona nazwę "lubię ciuchy" a ty "lubięciuchy" można to podpiąć pod to o co zostaje pani oskarżona nawet jeśli różnica jest tylko spacja bo tak czy siak jest kojarzone z jej butikiem, z jej produktami i jest to "kradzież" potencjalnych klientów lub wyrobienie złej opinii bo na jej stronie będą markowe ciuchy, z takim zamiarem przyjdą do twojego butiku (bo pomyślą że to ta sama sieć i mają 2 punkty) i dostanie złą opinię, trzeba przede wszystkim sprawdzić czy nazwa i/lub logo nie są zastrzeżone. Jeśli nie są - można używać. Jeśli są - trzeba zmienić

właśnie sytuacja jest taka że w CEIDG ta Pani ma kompletnie co innego a na fb ma tylko nazwę podobną
Słowa są zamienione kolejnością ale w CEIDG to ja mam te nazwę która na fb i stronie www a ona nie…i dlatego mam dylemat
w takim razie nie powinno być żadnej sprawy ponieważ ona nie ma tej nazwy nigdzie zarejestrowanej.

anonim cytuj
02-10-2023

Sugerowane Tematy

Oszustwo w ogłoszeniu.
Witam, zakupiłem mieszkanie, ogłoszenie było wystawione przez biuro nieruchomości. Po zakupie mieszkania i podpisania aktu notarialnego blok, w którym kupiłem mieszkanie okazał się o 30 lat starszy pośrednik nakłamał w ogłoszeniu, ponieważ podał rok wybudowania nieruchomości zupełnie inny czynsz również okazał się dużo wyższy we wtorek mam mu zapłacić wynagrodzenie za pośrednictwo uważam, że w tej sytuacji umowa z pośrednikiem powinna zostać zer...
Kiedy policja może mnie wylegitymować?
Dzień dobry. Dziś ok 2 nad ranem idąc po rynku w jednym z miast wojewódzkich znalazłem leżące luzem na ziemi przedmioty, portfel, kartę płatniczą oraz dowód osobisty. Przedmioty te podniosłem, a następnie niezwłocznie podszedłem do stojącego kilkanaście metrów dalej pojazdu policyjnego, w którym siedziało dwóch umundurowanych funkcjonariuszy. Zgłosiłem im znalezienie i oddanie tych przedmiotów, przy czym zaznaczyłem, że żadnych pieniędzy w tym ...
Zwrot zadatku.
Dzień dobry, Zawarłem umowę na usługę wymiany okna, termin realizacji wpisany na umowie to 8 tygodni, które minęły już 3 tygodnie temu. Wykonawca pobrał 1000 złotych zadatku. Kontaktowałem się z nim kilkukrotnie i zawsze jest jakaś wymówka, a to montażysta chory, a to grafik nieustalony i oddzwoni. Chciałem się dogadać bo nie widzi mi się czekać kolejne 8 tygodni u innego wykonawcy. No ale trudno. I teraz pytanie w jakiej formie mam dostarczyć w...
Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza
Szwagier zmarł nagle. W bankach kredytów ok. 150 tys. (Nie wiem na co, gdzie te pieniądze) bracia i matka się zrzekł majątku. Sam zmarły nie miał rodziny (ani żony, ani dzieci) sprawa teraz poszerza się o wujków, ciotki i kuzynów. Jednej z ciotek adwokat powiedział że jeżeli zmarły miał majątek, na 5000 tys. to bank nie może ściągnąć więcej niż te 5 tys. A nie ze cały kredyt te 150 tys. od osoby objętej spadkiem. Wydaje mi się, że to chodzi o...

Wyszukiwarka