Podobna nazwa butików.

Witam, miesiąc temu założyłam działalność (butik) dziś dostałam telefon, że ukradłam nazwę Pani, która używa jej od 7 lat
Sprawdziłam, nazwa jest podobna ale ta Pani oferuje odzież markową (tomy hilfiger,hugo boss, Armani) natomiast ja zwykłą, bez konkretnej marki
Ja jestem z powiatu śląskiego ta druga osoba ze Złotoryjskiego
Grozi mi, że poda mnie do sądu
anonim cytuj
02-10-2023
Jeśli nazwa albo znak graficzny nie są zastrzeżone, to nic Tobie nie grozi.

anonim cytuj
02-10-2023
Podobna czy taka sama? Bo to różnica. Nawet jeśli ma np ona nazwę "lubię ciuchy" a ty "lubięciuchy" można to podpiąć pod to o co zostaje pani oskarżona nawet jeśli różnica jest tylko spacja bo tak czy siak jest kojarzone z jej butikiem, z jej produktami i jest to "kradzież" potencjalnych klientów lub wyrobienie złej opinii bo na jej stronie będą markowe ciuchy, z takim zamiarem przyjdą do twojego butiku (bo pomyślą że to ta sama sieć i mają 2 punkty) i dostanie złą opinię, trzeba przede wszystkim sprawdzić czy nazwa i/lub logo nie są zastrzeżone. Jeśli nie są - można używać. Jeśli są - trzeba zmienić

właśnie sytuacja jest taka że w CEIDG ta Pani ma kompletnie co innego a na fb ma tylko nazwę podobną
Słowa są zamienione kolejnością ale w CEIDG to ja mam te nazwę która na fb i stronie www a ona nie…i dlatego mam dylemat
w takim razie nie powinno być żadnej sprawy ponieważ ona nie ma tej nazwy nigdzie zarejestrowanej.

anonim cytuj
02-10-2023

Sugerowane Tematy

Minął termin odrzucenia spadku co teraz mam zrobić??
Witam serdecznie, Jutro będę uczestnikiem sprawy sądowej celem złożenia zapewnienia spadkowego. Sprawa na wniosek wierzyciela po zmarłym. Z tego co wiem to są same długi, żadnego spadku. Pokrewieństwo drugiej linii. Jak się bronić w takim przypadku?...
Rachunek za zabiegi rehabilitacyjne
Witam, miałam zabiegi rehabilitacyjne prywatne. Przed rozpoczęciem prosiłam o wystawienie mi końcowej faktury lub imiennego rachunku. Miałam 5 zabiegów , koszt każdego zabiegu to 100 zł , na które się zgodziłam przed rozpoczęciem rehabilitacji. Kiedy zabiegi zostały zakończone , rehabilitant stwierdził, że jeżeli chcę otrzymywać jakikolwiek rachunek muszę mu dopłacić 23 % podatku, więc od 500 będzie to 115 zł, powiedziałam że dam znać. Po tyg...
Wyłudzenie na blika.
Dzień dobry, zostałem oszukany na blika, dostałem email od olx z fałszywym likiem i potwierdzeniem danych, zalogowałem się do banku zostałem poproszony o numer blik, podałem go i w tej samej chwili pobrało mi 3tys ,zgłosiłem sprawę na policję i olx, bank nie uznał mi reklamacji, napisali, że ja wszystko potwierdziłem a oni w niczym nie zawinili . Czy mogę się jakoś odwołać i jest szansa na to ze bank odda mi stracone pieniądze ? Blik został wysł...
Co moge zrobić z osobą która mnie nęka?
Sprawa wygląda następująco. Leżę w szpitalu od dwóch tygodni, kilka dni temu dostaje wiadomość od człowieka, z którym spotykałam się w zeszłym roku. Oskarża mnie w niej o kradzież wraz z włamaniem. Gdy dowiaduje się, że jednak fizycznie nie mogłam tego zrobić, oskarża bezpodstawnie mnie o to, że zleciłam kradzież wraz z włamaniem mojemu przyjacielowi. Sprawa nie wyjaśniła się pod żadnym względem, a ten człowiek rozpowszechnia nieprawdziwe inform...

Wyszukiwarka