Podobna nazwa butików.

Witam, miesiąc temu założyłam działalność (butik) dziś dostałam telefon, że ukradłam nazwę Pani, która używa jej od 7 lat
Sprawdziłam, nazwa jest podobna ale ta Pani oferuje odzież markową (tomy hilfiger,hugo boss, Armani) natomiast ja zwykłą, bez konkretnej marki
Ja jestem z powiatu śląskiego ta druga osoba ze Złotoryjskiego
Grozi mi, że poda mnie do sądu
anonim cytuj
02-10-2023
Jeśli nazwa albo znak graficzny nie są zastrzeżone, to nic Tobie nie grozi.

anonim cytuj
02-10-2023
Podobna czy taka sama? Bo to różnica. Nawet jeśli ma np ona nazwę "lubię ciuchy" a ty "lubięciuchy" można to podpiąć pod to o co zostaje pani oskarżona nawet jeśli różnica jest tylko spacja bo tak czy siak jest kojarzone z jej butikiem, z jej produktami i jest to "kradzież" potencjalnych klientów lub wyrobienie złej opinii bo na jej stronie będą markowe ciuchy, z takim zamiarem przyjdą do twojego butiku (bo pomyślą że to ta sama sieć i mają 2 punkty) i dostanie złą opinię, trzeba przede wszystkim sprawdzić czy nazwa i/lub logo nie są zastrzeżone. Jeśli nie są - można używać. Jeśli są - trzeba zmienić

właśnie sytuacja jest taka że w CEIDG ta Pani ma kompletnie co innego a na fb ma tylko nazwę podobną
Słowa są zamienione kolejnością ale w CEIDG to ja mam te nazwę która na fb i stronie www a ona nie…i dlatego mam dylemat
w takim razie nie powinno być żadnej sprawy ponieważ ona nie ma tej nazwy nigdzie zarejestrowanej.

anonim cytuj
02-10-2023

Sugerowane Tematy

zwrot zasiłku do UP
Brat stracił pracę z powodu koronowirusa na koniec kwietnia. Zarejestrował się w urzędzie pracy gdzie został przyznany zasiłek dla bezrobotnych od czerwca dostał dodatek solidarnościowy z ZUS. Wczoraj się dowiedział że musi zwrócić zasiłek do urzędu pracy. Czy faktycznie musi oddać bo dodatek solidarnościowy dostał pomniejszony o kwotę zasiłku? Taką informację uzyskał telefonicznie z urzędu pracy....
Mój syn przypadkowo uszkodził komuś telefon. Czy aby napewno to moja wina?
Witam chciałbym zasięgnąć porady prawnej jak mam zachować się w danej sytuacji. Otóż sprawa wygląda następująco. Byliśmy na imprezie jako goście i mój syn chcąc przejść do nas rodziców przeszedł pod tacka od krzesełka do karmienia i niechcący podnosząc głowę uderzył w ta tackę i zrzucił telefon innego gościa, który stał na tej tacce, ponieważ córka tego gościa oglądała bajki. Okazało się że jest rysa na wyświetlaczu. Gość wyskoczył na imprezie d...
Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam?
Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam, czyli adwokata? Jaka jest szansa? Czy to ciężko odzyskać? Ciemna jestem w tych sprawach....
Przy długotrwałych opadach deszczu zalewa mi regularnie mieszkanie. Jak zmusić wspólnotę mieszkaniową do wykonania generalnego remontu dachu?
Witam. Od ponad 3 lat przy długotrwałych opadach deszczu zalewa mi regularnie mieszkanie. Mieszkam na poddaszu. Mieszkanie własnościowe w kamienicy wielorodzinnej z wspólnotą mieszkaniową. Jak zmusić wspólnotę mieszkaniową do wykonania generalnego remontu dachu?...

Wyszukiwarka