Podobna nazwa butików.

Witam, miesiąc temu założyłam działalność (butik) dziś dostałam telefon, że ukradłam nazwę Pani, która używa jej od 7 lat
Sprawdziłam, nazwa jest podobna ale ta Pani oferuje odzież markową (tomy hilfiger,hugo boss, Armani) natomiast ja zwykłą, bez konkretnej marki
Ja jestem z powiatu śląskiego ta druga osoba ze Złotoryjskiego
Grozi mi, że poda mnie do sądu
anonim cytuj
02-10-2023
Jeśli nazwa albo znak graficzny nie są zastrzeżone, to nic Tobie nie grozi.

anonim cytuj
02-10-2023
Podobna czy taka sama? Bo to różnica. Nawet jeśli ma np ona nazwę "lubię ciuchy" a ty "lubięciuchy" można to podpiąć pod to o co zostaje pani oskarżona nawet jeśli różnica jest tylko spacja bo tak czy siak jest kojarzone z jej butikiem, z jej produktami i jest to "kradzież" potencjalnych klientów lub wyrobienie złej opinii bo na jej stronie będą markowe ciuchy, z takim zamiarem przyjdą do twojego butiku (bo pomyślą że to ta sama sieć i mają 2 punkty) i dostanie złą opinię, trzeba przede wszystkim sprawdzić czy nazwa i/lub logo nie są zastrzeżone. Jeśli nie są - można używać. Jeśli są - trzeba zmienić

właśnie sytuacja jest taka że w CEIDG ta Pani ma kompletnie co innego a na fb ma tylko nazwę podobną
Słowa są zamienione kolejnością ale w CEIDG to ja mam te nazwę która na fb i stronie www a ona nie…i dlatego mam dylemat
w takim razie nie powinno być żadnej sprawy ponieważ ona nie ma tej nazwy nigdzie zarejestrowanej.

anonim cytuj
02-10-2023

Sugerowane Tematy

Przerejestrowanie auta po rozwodzie.
Jestem po rozwodzie. W trakcie małżeństwa nabyliśmy dwa pojazdy, oba zarejestrowane na mnie, w tym jeden użytkuje była żona. Jak najrozsądniej "podzielić się" autami? 1. Chciałbym to auto przerejestrować na nią. Jak tego dokonać? 2. Co z autem, które ja użytkuję?...
Mieszkamy z mężem w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania.
Mieszkam z mężem oraz dziećmi w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania za długi jego siostry. Jak to teraz prawnie wygląda bo mieli przepisać na męża?...
Podział majątku wspólnego przed rozwodem.
Witam, jestem z żoną w separacji faktycznej ( nie sądowej) od 8 mcy ze względu na długotrwałe przemocowe zachowania żony. Terapię u psychologów nie pomagały, agresywne zachowania żony nasilały się więc dla dobra dzieci wyprowadziłem się. Obecnie mam dylemat tego rodzaju : Mamy rozpoczętą budowę domu. 3/4 wkładu finansowego na budowę domu pochodziły z mojego majątku osobistego z przed ślubu oraz darowizny pieniężnej od moich rodziców, pozostała ...
zwrot kosztów leczenia psa
Witam, na spacerze mój pies został zaatakowany przez innego psa. Pies ten wybiegł zza domu, brama była otwarta, a właścicielka zamiast coś zrobić śmiała się tylko. Sprawę zgłosiłam na policję, kobieta została ukarana mandatem. Teraz chciałabym wystąpić do Sądu o zwrot kosztów leczenia psa. Mam karty leczenia oraz faktury. Nie wiem jak prawidłowo do tego się zabrać. Czy mogę prosić o podpowiedź?...

Wyszukiwarka