Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?

Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia?
Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień".
Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodnie z grafikiem.
Czy tak w ogóle można? Mógłbym ten fakt wykorzystać? Ile mam czasu i od którego dnia to się liczy?
anonim cytuj
29-09-2023
Proponuje rozwiązać , a przynajmniej spróbować umowę za porozumieniem stron
Pismo możesz złożyć do miesiąca czasu , ale pewnie odszkodowania jak i odprawy nie otrzymasz dobrowolnie , pewnie będzie potrzebny pozew do sądu pracy.
Nie zależy mi na żadnej odprawie ani odszkodowaniu. Po prostu irytuje mnie sam fakt, że muszę dalej tutaj pracować. W tym tygodniu mam cały tydzień na 14 do pracy. Czyli mam 30 albo 31 dni od dnia wypłaty czyli 18 września tak? W uzasadnieniu coś konkretnego trzeba napisać czy tylko ark 55 KP?

Czy to jest pierwsza sytuacja gdy pracodawca wypłacił wynagrodzenie po umówionym terminie?
Jeśli tak, nie oznacza to jeszcze "ciężkiego naruszenia praw pracowniczych".
Złóż wypowiedzenie albo dogadaj się co do rozwiązania za porozumieniem.

anonim cytuj
29-09-2023

Sugerowane Tematy

Własność i udział w spadku.
Witam wszystkich Dowiedziałam się, że mogę domagać się czynszu od użytkowniczki pozostałego majątku, chciałabym wiedzieć czy takie mam prawo Osoba ta nie trzyma się kawałka posiadłości, w skład wchodzą (przestrzeń otwarta i budynek gospodarczy) korzysta ona z całości a ja nie zgadzam się z tym ponieważ połowa tej posiadłości należy do mnie Na podział spadku przez Sąd i zniesienie współwłasności jeszcze czekamy Proszę o potwierdzenie czy czyns...
Emerytura po byłym mężu.
Jestem w drugim małżeństwie. Z mężem mamy rozdzielność majątkową. Wiem, że w tej sytuacji, jeśli mąż pierwszy zejdzie z tego świata, nie mogę ubiegać się o jego emeryturę (bo pewnie będzie wyższa od mojej), ze względu na wspomnianą rozdzielność. Czy natomiast pierwsza żona mojego męża ma jakąkolwiek możliwość ubiegać się o jego emeryturę? Co prawda nie jest już jego żoną, co pewnie w zasadzie zamyka temat ale nie mieli rozdzielności (a my mamy), ...
Wypowiedzenie umowy zlecenie na L4.
Jestem zatrudniona na umowie zlecenie bezterminowej. Od dwóch dni jestem na L4 (dobrowolne składki chorobowe odprowadzane). Dziś szef poinformował mnie ze mnie zwalnia. Czy to oznacza że zostaje bez ubezpieczenia? Mam zaplanowaną operacje i nie wiem czy będę mieć ubezpieczenie. ...
Dzień wolny na opiekę nad dzieckiem
Szanowni Państwo. Mam pytanie odnośnie wolnego dnia opieki na dzieckiem. Pracuję w systemie 12 h , jak jest liczony taki dzień jako 12 h czy 8 h....

Wyszukiwarka