Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?
Regulację w zakresie prawa do renty rodzinnej reguluje art. art. 65- 66 ustawy emerytalnej tj. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. 2023.1251). oraz art. 70 ust. 1 tejże ustawy.
Czy już teraz trzeba coś zrobić
Obecnie w tym kierunku nie trzeba podejmować żadnych działań. Nie mają one żadnej mocy prawnej.
Witam serdecznie potrzebuje porady prawnej . Mój tata dostał w spadku ziemie(dzialkę) ale na tej działce są budynki podzielone na dwoje w spadku kto ma do tego prawo ?? Mój tata cały czas opiekował się swoim ojcem aż do śmierci i z obór zrobił pokoje i teraz tam mieszka od co najmniej 10 lat jego siostra która dostała pół tych budynków nie dokładała do niczego i nie pomagała w opiece swojego ojca . Dzwoniła ostatnio i groziła że jej się to należ...
Witam,
Mój przyjaciel niedawno otrzymał wyrok w zawieszeniu za drobne przestępstwo. Zastanawiam się, czy taki wyrok wpływa na jego "karalność"? Czy taki wyrok jest zapisywany w rejestrze karnym, tak jak wyroki, które skutkują bezpośrednim odbyciem kary?
Czy taki wyrok może wpłynąć na jego przyszłe życie, na przykład utrudniając znalezienie pracy czy otrzymanie wizy do innego kraju?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje na ten t...
Chciałem zapytać czy istnieje jakaś możliwość aby pracodawca (firma państwowa) wypłaciła pracownikowi mniejszą niż 80% pensji za dni spędzone na l4. Mianowicie osoba dostała wypłatę za listopad. Która wygląda na pasku następująco.
14 dni pracy wynagrodzenie 2699zl brutto (daje to 192zl)
8 dni l4 wynagrodzenie 606zl brutto (daje to 75zl)
Wychodzi że za dni na l4 pracownik dostał jakieś 40% wynagrodzenia.
Umowa o pracę na pełny etat, płacone za...
Hej mam pytanie wczoraj na pasach starszy pan potrącił moja bratowa bo jak stwierdził zagapił się gdyby nie kierowca który jechał za nim by uciekł ale wezwali policję i karetkę. Dziś się okazuje że na mocne stłuczenie barku i naderwane coś tam.... Zwolnienie na 18 dni z pracy. Co dalej odszkodowanie z starszego pana OC??? A jakieś zadość uczynienie za ból i wypadek się należy i gdzie z tym się udać. Proszę o pomoc...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: