Emerytura dla żony po śmierci męża.

Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?
anonim cytuj
29-09-2023
Regulację w zakresie prawa do renty rodzinnej reguluje art. art. 65- 66 ustawy emerytalnej tj. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. 2023.1251). oraz art. 70 ust. 1 tejże ustawy.
Czy już teraz trzeba coś zrobić

Obecnie w tym kierunku nie trzeba podejmować żadnych działań. Nie mają one żadnej mocy prawnej.

anonim cytuj
29-09-2023

Sugerowane Tematy

Testament.
Hej, mam dziecko z byłą żoną. Teraz jestem w nowym związku, nie mamy dzieci. Jeśli zapisze w testamencie połowę na dziecko, połowę na moją partnerkę, czy pomimo to dziecko może kiedyś podważyć mój testament? Chodzi o to, że partnerka dużo wniosła w moje życia, nie chcemy ślubu, ale też nie chce żeby po mojej śmierci została bez niczego, bo dokładała się do remont, do samochodu itp... Chcę ich podzielić na pół, jak to będzie wyglądać?...
Co zrobić, umowa zlecenie, pracodawca nie wypłacił pieniedzy?
Witam, pracowałam na zlecenie. Pracodawca nie odbiera telefonów i co za tym idzie nie wypłacił pieniędzy za robotę. Jak go zmusić do zapłaty za uczciwie wykonana pracę. Czy sprawę do sądu pracy oddaje się w miejscu zamieszkania pracownika czy siedziby firmy pod którą się pracowało?...
Czy darowizna wchodzi do masy spadkowej?
Dzień dobry, proszę o pomoc, będę wdzięczna za wszelkie informacje. Otóż: trzy lata temu zmarł wuj, nie pozostawiając testamentu. Jego rodzice nie żyją, wuj nie miał dzieci. Osoby dziedziczące to żona oraz czwórka jego rodzeństwa. 16 lat przed śmiercią wuj przepisał jednemu bratu oraz jednej siostrze po hektarze ziemi. Pytanie: czy te darowizny na rzecz dwójki rodzeństwa wchodzą w skład masy spadkowej? Czy jeśli wartość tych nieruchomości jest...
Podwójne ubezpieczenie OC.
Witam, w październiku 2023 automatycznie przedłużyła się polisa OC na samochód z ubezpieczalni X. Nie zostaliśmy poinformowani o przedłużeniu (firma twierdzi, że na adres domowy została wysłana informacja pisemna listem). Podobno również wysłali informacje w październiku i listopadzie 2023. W kwietniu 2024 dostałam przedsądowe wezwanie do zapłaty za pół roku korzystania z polisy. Czy da się coś z tym zrobić ?...

Wyszukiwarka