Emerytura dla żony po śmierci męża.

Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?
anonim cytuj
29-09-2023
Regulację w zakresie prawa do renty rodzinnej reguluje art. art. 65- 66 ustawy emerytalnej tj. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. 2023.1251). oraz art. 70 ust. 1 tejże ustawy.
Czy już teraz trzeba coś zrobić

Obecnie w tym kierunku nie trzeba podejmować żadnych działań. Nie mają one żadnej mocy prawnej.

anonim cytuj
29-09-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na nieswoje dziecko.
W 2022 urodziło się mi i mojej byłej dziewczynie dziecko, ale od stycznia tego roku nie mieszkamy razem i płacę na nie co miesiąc alimenty. Niedawno dowiedziałem się o zdradzie i po testach okazało się, że nie jest to moje dziecko. Czy mogę ją pozwać o wyłudzenie alimentów skoro wiedziała, że nie jest moje?...
Ugoda z PZU.
Chciałbym podpytać osób którym udało się dojść do w miarę korzystnej ugody z PZU. Nie wchodząc za mocno w szczegóły mam ponad 100 tysięcy do oddania ubezpieczalni. Jestem załamany ale trudno, jakoś trzeba to przełknąć. Czy jest szansa że PZU pójdzie na rękę i pozwoli płacić powiedzmy 1000zł miesięcznie? Dla mnie to nie jest mało, ale więcej po prostu nie dam rady spłacać. Co ewentualnie grozi za nie spłacenie, tylko że to nie jest tak że ja nie...
Wypłata środków z OFE po śmierci.
Witajcie. Po śmierci taty złożyłem wniosek w zusie o wypłatę środków z ofe. Tata był rok ma emeryturze i zmarł. Według zusu wypłata środków to Ok 3 miesiące. Zaraz mija 7 miesięcy i ani widu ani słychu. Dzwoniąc do ZUSu dostałem informacje ze wniosek jest złożony ale i tak czeka na weryfikacje a zajmuje się tym firma jedna w Polsce i oczekiwanie jest długie. Czy wypłacał ktoś środki z tego ofe i czy jest sens na to czekać ?...
nękanie
Witam wszystkich, chciałbym zasięgnąć porady prawnej w temacie nękania przez firmę Kaczmarski Inkasso. Od ponad 2 mc otrzymuje od nich mnóstwo maili oraz liczne telefony i SMS na 3 moje firmowe numery. Prowadzę działalność jednoosobową, i mam dwie spółki. Od czasu ich kontaktu, ani ja ani moi pracownicy nie mogą się skupić na pracy. Mam zawaloną skrzynkę mailową, i zawieszone przez nich telefony. Wielu klientów ma problem, aby się do nas dodzwoni...

Wyszukiwarka