Emerytura dla żony po śmierci męża.

Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?
anonim cytuj
29-09-2023
Regulację w zakresie prawa do renty rodzinnej reguluje art. art. 65- 66 ustawy emerytalnej tj. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. 2023.1251). oraz art. 70 ust. 1 tejże ustawy.
Czy już teraz trzeba coś zrobić

Obecnie w tym kierunku nie trzeba podejmować żadnych działań. Nie mają one żadnej mocy prawnej.

anonim cytuj
29-09-2023

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie.
Mam mieszkanie po mamie połowa była moja a połowa rodzeństwa spłaciłam rodzeństwo czy jeżeli ja umrę to dziedziczyć będzie mąż i dzieci czy tylko dzieci?...
Pracodawca stosuje dwa grafiki pracy, zaplanowany i rzeczywisty. Czy to legalne?
Dzień dobry. Pracuje w firmie w której mamy okres rozliczeniowy półroczny. Od jakiegoś czasu zaczęli robić nam 2 grafiki. Jest grafik tzw zaplanowany i rzeczywisty. W grafiku zaplanowanym mamy dokładnie tyle godzin ile jest do przepracowania w danym miesiącu według godzin jakie odgórnie wypada w danym miesiącu-czyli np listopad ma 168 i tyle tam jest. W grafiku rzeczywistym mamy wszystkie zmiany na które mamy pracować tak naprawdę i różni się o...
Brak wypłaty za niewykorzystany urlop.
Absolutnie przypadkowo zostałam uświadomiona, że prawdopodobnie była pracodawczyni nie wypłaciła mi wynagrodzenia za niewykorzystany urlop. Pracowałam na stacji paliw od grudnia 2021 do kwietnia 2022. W tym czasie z urlopu nie korzystałam. Czy jestem jeszcze w stanie te pieniądze wyegzekwować? Dodatkowo chciałabym zapytać o pracę w dni świąteczne. Jeżeli pracowałam w pierwsze święto Bożego Narodzenia czy pomimo, iż pracowałam na stacji czynne...
pomoc spadek
Moja matka mieszka na wsi w domu jednorodzinnym, który jest jej własnością. Z racji, że jest alkoholiczką i nie radzi sobie z odpowiednim utrzymaniem nieruchomości, muszę wziąć kredyt na kawalerke, żeby ją przenieść do miasta. Dom chcemy sprzedać i spłącić ów kawalerke. Dodatkowym problem jest zadłużenie rodzicielki w postaci kredytów gotówkowych na kwote 190 000. Z raccji podeszłego wieku do kredytów było wysokie ubezieczenie lecz bank nie chce ...

Wyszukiwarka