Emerytura dla żony po śmierci męża.

Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?
anonim cytuj
29-09-2023
Regulację w zakresie prawa do renty rodzinnej reguluje art. art. 65- 66 ustawy emerytalnej tj. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. 2023.1251). oraz art. 70 ust. 1 tejże ustawy.
Czy już teraz trzeba coś zrobić

Obecnie w tym kierunku nie trzeba podejmować żadnych działań. Nie mają one żadnej mocy prawnej.

anonim cytuj
29-09-2023

Sugerowane Tematy

Dzisiaj kierownik powiedział że mam opróżnić szafkę i iść do domu. Nie dostałam żadnego wypowiedzenia
Mam pytanie pracuje przez agencje pracy xyz w firmie xxx umowa do 16.12.2022 dzisiaj kierownik powiedział że mam opróżnić szafkę i iść do domu. Nie dostałam żadnego wypowiedzenia do podpisu ani z pracy ani z agencji . Moje pytanie brzmi czy mogę iść na l4 problemy z kręgosłupem do końca trwania umowy i czy mi zapłacą za te 16 dni jakbym chorowała...
Dopłata za wodę.
Mam problem ponieważ wynajmuje mieszkanie z chłopakiem od 01.07.2023 roku. W dniu dzisiejszym właściciel poinformował nas że musimy zapłacić dopłatę za wodę ponad 530zl. Zaliczka na wodę jest w czynszu spółdzielni. Przed wynajmem prosiłam właściciela by zgłosił 2 osoby zamieszkałe w tym mieszkaniu ponieważ wcześniej mieszkała w nim tylko jego córka. Nie rozumiem tej kwoty dopłaty ponieważ w pisemnej informacji z rozliczenia jest adnotacja że w zw...
Wynagrodzenie za korzystanie z mojej części mieszkania.
Witam czy mogę od byłego męża brać czynsz za korzystanie z mojej części mieszkania? Mieszkanie jest wspólne, jest podział po 50%z czego ja przez 5lat nie korzystałam ze swojej części....
Rozwiązanie umowy najmu na czas określony.
Mam umowę najmu instytucjonalnego (na firmę) i najemcę, który do 10go dnia każdego miesiąca ma regulować opłaty i czynsz. Umowa na rok, zostało 9 okresów miesięcznych, czyli minęły 3 okresy. Dość nieterminowo płacił, a za grudzień wpłaty nie było. Otrzymałem waśnie telefon, że najemca rezygnuje z najmu i nie zapłaci mi za grudzień. W umowie jest zapis: "W każdym wyżej wymienionym przypadku rozwiązania umowy na skutek winy Najemcy kaucja w...

Wyszukiwarka