Emerytura dla żony po śmierci męża.

Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?
anonim cytuj
29-09-2023
Regulację w zakresie prawa do renty rodzinnej reguluje art. art. 65- 66 ustawy emerytalnej tj. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. 2023.1251). oraz art. 70 ust. 1 tejże ustawy.
Czy już teraz trzeba coś zrobić

Obecnie w tym kierunku nie trzeba podejmować żadnych działań. Nie mają one żadnej mocy prawnej.

anonim cytuj
29-09-2023

Sugerowane Tematy

kwota na umowie o pracę jest niższa niż najmniejsza krajowa
Witam, czy na umowie o prace moze widniec kwota wynagrodzenia w wysokości 2650zl gdzie najmniejsza krajowa jest 2800zl ?...
Pytanie odnośnie nowych przepisów kodeksu pracy
Witam. Mam takie pytanie odnośnie nowych przepisów kodeksu pracy które niedługo mają wejść w życie chodzi o dyrektywę unijną work life balance, która wydłuża urlop rodzicielski o 9 tygodni dla drugiego rodzica. Teraz pytanie. Czy będę mógł wykorzystać te 9 tygodni urlopu w trakcie gdy żona będzie korzystała ze swojej części tj 32 tygodni ? Np żona ma urlop rodzicielski od 25.04 do 05.12, wobec tego mogę wziąć swoje 9 tygodni np od 01.06 do 02.08?...
Brat mieszka w bloku i ma 2 psy, jest jeden sąsiad któremu to nie odpowiada. Policja nie chce przyjąć zawiadomienia o nękaniu.
Witam może ktoś będzie w stanie pomóc co zrobić . Brat mieszka w bloku i ma 2 psy jest jeden sąsiad któremu to nie odpowiada i już kilka razy wzywał straż miejska był też na wizycie patrol Animals psy są zadbane żadnych uwag . Sąsiad raz już napisał na drzwiach cyt ,, ucisz te psy kur .... ,, Były też liściki na temat uciszenia psów . Była policja dzielnicowy i nic wczoraj brat poszedl po psy i wyszedł wieczorem pod jego nieobecność sąsiad zadzwo...
Jak długo jest się ubezpieczonym po urlopie macierzyńskim?
Witam. Skończył mi się urlop macierzyński (1 rok), umowę miałam do dnia porodu czyli zasiłek wypłacał mi ZUS. Czy ja musze złożyć jakiś dokument w ZUSIE, żeby być ubezpieczoną czy pracodawca mnie rejestrując wystarczy? Poproszę o pomoc....

Wyszukiwarka