Emerytura dla żony po śmierci męża.

Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?
anonim cytuj
29-09-2023
Regulację w zakresie prawa do renty rodzinnej reguluje art. art. 65- 66 ustawy emerytalnej tj. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. 2023.1251). oraz art. 70 ust. 1 tejże ustawy.
Czy już teraz trzeba coś zrobić

Obecnie w tym kierunku nie trzeba podejmować żadnych działań. Nie mają one żadnej mocy prawnej.

anonim cytuj
29-09-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca nie zgadza sie na wybranie dni urlopowych
Czy pracodawca może nie zezwolić na wybranie pozostałych dni urlopowych na okresie wypowiedzenia? ...
Zniesienie współwłasności.
6 lat temu zmarł mi Wujek - odbyło się postepowanie spadkowe z podziałem na części . Podzielono ułamkowo na 10 części w różnym wymiarze . Drugim krokiem był wniosek o zniesienie współwłasności i tu zaczęło się wszystko mega wydłużać. Niestety odbyły się dwie sprawy i już ponad 3 lata żadnych wieści. W tym czasie dość licznie umierają spadkobiercy. Chciałbym spłacić i zamknąć temat ale sąd nic nie robi. Z jakiego powodu to tak długo trwa i c...
Wypowiedzenie umowy o prace przez pracodawce.
Czy ktoś jest w stanie pomoc w sprawie wypowiedzenia umowy o prace na czas nieokreślony od strony pracodawcy? Podobno powinno być uzasadnione dlaczego dana osoba została zwolniona. Na rozwiązaniu umowy jest tylko mowa o likwidacji stanowiska pracy. ( z czego druga osoba która zajmowała się tym samym, tylko miała inna nazwę stanowiska, została). Czy można żądać od pracodawcy uzasadnienia? ...
Skarga kasacyjna.
Sąd Okręgowy oddalił moje zażalenie na postanowienie Sądu Rejonowego o zapłatę. Obie instancje uzasadniały swoje stanowisko faktem, iż mój pełnomocnik nie uzupełnił braków formalnych w terminie, mimo, iż posiadał wszystkie informacje aby te braki uzupełnić. Moje uprzejme zapytanie: 1. W jakim terminie mogę zwrócić się do BRPR z prośba o złożenie skargi kasacyjnej do SN; 2. Czy za niedopełnienie obowiązków mogę dochodzić od pełnomocnika odszkod...

Wyszukiwarka