Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?
Regulację w zakresie prawa do renty rodzinnej reguluje art. art. 65- 66 ustawy emerytalnej tj. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. 2023.1251). oraz art. 70 ust. 1 tejże ustawy.
Czy już teraz trzeba coś zrobić
Obecnie w tym kierunku nie trzeba podejmować żadnych działań. Nie mają one żadnej mocy prawnej.
Witam mam taką sytuacje zmieniam prace i w starej mam zapisany planowy urlop ,ostatniego dnia przyjeżdżam się tylko rozliczyć i sczytać kartę do tachografu. W nowej firmie jest szkolenie na bazie i 3 kursy ze starym kierowcą (takie przyuczenie ) i tu mam pytanie czy w nowej firmie mogę śmiało jeździć skoro nie mam zakazu pracy na wypowiedzeniu i wpisaniu planowanego urlopu?...
Witam
jestem osoba niepracującą, mam 500 + i alimenty. Nie mam pism od komornika wiec nawet nie mam sygnatury. Pobrał pieniądze ze świadczeń, z których nie powinien. Napisałam pismo o zwrot z wydrukowanymi wpływami z rachunku bankowego , komornik nawet nie odpisał.
Co zrobić w takiej sytuacji? Powiadomić tez bank ? Dodzwonić też się nie można....
Dzień dobry, Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. Mieszkać mają w nim trzy studentki. Czy umowę podpisuję z wszystkimi trzema dziewczynami, czy z rodzicami ? Czy jest to uregulowane jakoś prawnie? O czym powinnam pamiętać przy wynajmie, aby jak najbardziej zabezpieczyć swój interes jako właściciela mieszkania. Wiem, że istnieje takie coś jak najem okazjonalny, aby taką umowę zawrzeć to kto powinien iść ze mną do notariusza?...
Proszę o pomoc.
Rozpocząć w tym roku planuję zamówić wózek dla dziecka z aukcji internetowej Allegro. Obawiam się jednak że może być on niewygodny dla prowadzącego po złożeniu. Gdyby faktycznie okazał się on niewygodny czy jest możliwość abym zwróciła go do sprzedawcy w ciągu 14 dni tak jak mówi ustawa o zakupach internetowych? Skoro zostanie on złożony i wypróbowany po domu...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: