Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?
Regulację w zakresie prawa do renty rodzinnej reguluje art. art. 65- 66 ustawy emerytalnej tj. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. 2023.1251). oraz art. 70 ust. 1 tejże ustawy.
Czy już teraz trzeba coś zrobić
Obecnie w tym kierunku nie trzeba podejmować żadnych działań. Nie mają one żadnej mocy prawnej.
Dzień dobry! Prowadzę mały żłobek. Zatrudniam dwóch opiekunów i sama również pełnię funkcję opiekuna. Jeden pracownik na umowie na czas nieokreślony poszedł na długie L4 (będzie minimum 2,5m-ca), więc aby zapewnić prawidłową opiekę dzieciom byłam zmuszona zatrudnić dodatkowego pracownika. Ze względu na brak informacji na temat terminu planowanego powrotu nie jest to umowa na zastępstwo, a na czas określony. Wiem, że pracownik przebywający na l4 s...
Witam. Zastanawia mnie, czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin, ktore są w danym miesiacu do przepracowania. Mam umowę o pracę na czas nieokreślony, na cały etat, pracuję 7,5godziny dziennie, 5 dni w tygodniu, a reszta pokrywana jest z urlopu wypoczynkowego. Czyli tak ok 1-2 dni miesięcznie. Czy pracodawca ma takie prawo? Czy pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia 8 godzin pracy dziennie i 40 godzin w tygodniu?...
Witam mam pytanie, płacę alimenty na nie swoje dzieci i mam to udokumentowane, ale niestety wszystkie sprawy przegrałem i muszę płacić. Ale gdy skończy mi się obowiązek płacenia alimentów czy mogę się starać o zniesienie zadłużenia? Dodam tylko, że alimenty pobiera komornik z mojej wypłaty.....
Jak wygląda sprawa z ubezwłasnowolnieniem rodzica chorego na alzheimera. Rodzic nie jest w stanie podejmować samodzielnie decyzji. Czy są jakieś kruczki prawne w tym całym procesie i potem po? Czy ja jako opiekun prawny podejmuje decyzje np. w szpitalu, u lekarza itd. czy sąd? Jak to wygląda? Czy ktoś z was ma w tej sprawie doświadczenie?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: