Emerytura dla żony po śmierci męża.

Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?
anonim cytuj
29-09-2023
Regulację w zakresie prawa do renty rodzinnej reguluje art. art. 65- 66 ustawy emerytalnej tj. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. 2023.1251). oraz art. 70 ust. 1 tejże ustawy.
Czy już teraz trzeba coś zrobić

Obecnie w tym kierunku nie trzeba podejmować żadnych działań. Nie mają one żadnej mocy prawnej.

anonim cytuj
29-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy synowa dziedziczy w przypadku śmierci męża?
Jakiś czas temu zmarł mój dziadek. Pół roku później zmarł jego syn, a mój wujek. Sprawa spadkowa nie była przeprowadzona. Czy żona wujka dziedziczy po dziadku część mieszkania należną wujkowi, jako, ze zmarł on po dziadku, czy całą jego część dziedziczą tylko jego dzieci?...
Wynajem mieszkania jako współwłaściciel.
Dzień dobry, mamy razem z żoną małe własnościowe mieszkanie, które aktualnie jest niezamieszkałe, czy będąc współwłaścicielem, mogę swoją część komuś wynająć? Czy muszę mieć zgodę, oświadczenie żony?...
Wypadek w pracy.
Znajoma uległa wypadkowi w pracy. Pracuje w Dziale gdzie sterylizuje się narzędzia do operacji. Po sterylizacji, niektóre narzędzia musi dostarczyć do innego budynku. W tym celu musi wyjść z jednego budynku szpitala i przejść na terenie szpitala do drugiego budynku. W dniu, w którym uległa wypadkowi ( jest na zwolnieniu ponieważ poważnie uszkodziła sobie między innymi staw skokowy) była gołoledź, było bardzo ślisko a teren należący do szpitala ni...
Urlop ojcowski.
Witam, Pracowałem w firmie X od 01.04.2022 do 30.09.2023r na umowę o pracę. Od 27.09.2023r. Jestem zatrudniony w firmie Y na umowę o pracę na razie na czas określony do 31.12.2024r. W dniu 10.11.2022 urodził mi się syn. Żyje w związku nieformalnym i partnerka przebywa na urlopie macierzyńskim, po urlopie macierzyńskim partnerka wykorzysta zaległy przysługujący jej urlop w firmie, a potem przechodzi na urlop wychowawczy. Ja nic nie brałem kompl...

Wyszukiwarka