Emerytura dla żony po śmierci męża.

Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?
anonim cytuj
29-09-2023
Regulację w zakresie prawa do renty rodzinnej reguluje art. art. 65- 66 ustawy emerytalnej tj. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. 2023.1251). oraz art. 70 ust. 1 tejże ustawy.
Czy już teraz trzeba coś zrobić

Obecnie w tym kierunku nie trzeba podejmować żadnych działań. Nie mają one żadnej mocy prawnej.

anonim cytuj
29-09-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie na zasiłku rehabilitacyjnym.
Moja mama wykorzystała maksymalny okres zwolnienia chorobowego 182 dni po czym przeszła na 6 miesięczny okres zasiłku rehabilitacyjnego. Po 3 miesiącach zasiłku rehabilitacyjnego zgodnie z kodeksem mama została zwolniona bez okresu wypowiedzenia. Jest to pracodawca zatrudniający do 20 pracowników, mama tydzień przed zwolnieniem osiągnęła wiek emerytalny. Czy biorąc pod uwagę, że mama została zwolniona przez pracodawcę do 20 pracowników nie należ...
Czy rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania?
Mam pytanie, czy zgodnie z prawem istnieje definicja, że "rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania"?...
UMOWA ZLECENIE I UMOWA NAJMU
Czy skan podpisanej umowy zlecenia zawartej między firmą zleceniodawcą a osobą fizyczną zleceniobiorcą jest ważny? To samo pytanie dotyczy umowy najmu lokalu na biuro zawartej między firmą najemcą a osobą fizyczną wynajmującą. Czy również skany podpisanych rachunków wystawionych odpowiednio przez zleceniobiorcę i wynajmującego w takiej formie też są ważne? ...
Czy można przerwac L4?
Dzień dobry. Mam takie pytanie. Siostra przebywa tydzień na L4, ponieważ jej syn zachorował. Zwolnienie ma do jutra włącznie. Dziecko już jest zdrowe. I tu pytanie - czy może iść jutro do przedszkola, czy jednak nie bo nadal obowiązuje L4, czy może siostra powinna je przerwać (nie wiem czy coś takiego jest) Jak to wygląda prawnie, żeby nie bylo problemów? Dziękuję i pozdrawiam...

Wyszukiwarka