Emerytura dla żony po śmierci męża.

Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?
anonim cytuj
29-09-2023
Regulację w zakresie prawa do renty rodzinnej reguluje art. art. 65- 66 ustawy emerytalnej tj. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. 2023.1251). oraz art. 70 ust. 1 tejże ustawy.
Czy już teraz trzeba coś zrobić

Obecnie w tym kierunku nie trzeba podejmować żadnych działań. Nie mają one żadnej mocy prawnej.

anonim cytuj
29-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy korzystniej jest odrzucić spadek?
Witam. Otóż mamy problem z mężem w takiej kwestii. Rodzice męża po rozwodzie, każde z nową rodziną, dziećmi. Umiera ojciec męża (2tyg temu). Brak testamentu, śmierć nagła, niespodziewana i zdecydowanie przedwcześnie (50lat). Spadek przypada drugiej żonie, prawdopodobnie 2 synom macochy* (14 i 2 lata), mojemu mężowi oraz jego biologicznej siostrze. *(młodszy syn na pewno jest synem teścia, starszy nosi jego nazwisko, ale nie wiemy czy jest syn...
Brak możliwości zażalenia.
Odbywając kare pozbawienia wolności odbyła się sprawa zaoczna bez mojego udziału i powiadomienia mnie o terminie sprawy! Nie otrzymałem postanowienia sądu, dlatego też nie mogłem się od decyzji odwołać. Od służby więziennej dowiedziałem się, że doszło mi następne 4 miesiące odsiadki z art178. To było około 2 miesięcy po wydaniu wyroku. Co najlepsze Nigdy nie zostałem zatrzymany pod wpływem prowadząc pojazd mechaniczny. Myślałem, że żyjemy w pańs...
W jaki sposób odzyskać pieniądze od złodzieja za poniesione koszty
Mamie w lutym skradziono tablice rejestracyjne spod zakładu mechanicznego. Znalezli goscia, zapadl wyrok kilka dni temu. Chłopak ma zwrócić jej pieniądze za poniesione koszty. W jaki sposob ma sie to odbyc?...
Umowa zlecenie.
Czy na umowie zlecenie jest okres wypowiedzenia? Bo ostatnio coś się zmieniło. ...

Wyszukiwarka