Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?
Regulację w zakresie prawa do renty rodzinnej reguluje art. art. 65- 66 ustawy emerytalnej tj. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. 2023.1251). oraz art. 70 ust. 1 tejże ustawy.
Czy już teraz trzeba coś zrobić
Obecnie w tym kierunku nie trzeba podejmować żadnych działań. Nie mają one żadnej mocy prawnej.
6 lat temu zmarł mi Wujek - odbyło się postepowanie spadkowe z podziałem na części . Podzielono ułamkowo na 10 części w różnym wymiarze .
Drugim krokiem był wniosek o zniesienie współwłasności i tu zaczęło się wszystko mega wydłużać.
Niestety odbyły się dwie sprawy i już ponad 3 lata żadnych wieści.
W tym czasie dość licznie umierają spadkobiercy.
Chciałbym spłacić i zamknąć temat ale sąd nic nie robi.
Z jakiego powodu to tak długo trwa i c...
Czy ktoś jest w stanie pomoc w sprawie wypowiedzenia umowy o prace na czas nieokreślony od strony pracodawcy?
Podobno powinno być uzasadnione dlaczego dana osoba została zwolniona. Na rozwiązaniu umowy jest tylko mowa o likwidacji stanowiska pracy. ( z czego druga osoba która zajmowała się tym samym, tylko miała inna nazwę stanowiska, została). Czy można żądać od pracodawcy uzasadnienia?
...
Sąd Okręgowy oddalił moje zażalenie na postanowienie Sądu Rejonowego o zapłatę. Obie instancje uzasadniały swoje stanowisko faktem, iż mój pełnomocnik nie uzupełnił braków formalnych w terminie, mimo, iż posiadał wszystkie informacje aby te braki uzupełnić.
Moje uprzejme zapytanie:
1. W jakim terminie mogę zwrócić się do BRPR z prośba o złożenie skargi kasacyjnej do SN;
2. Czy za niedopełnienie obowiązków mogę dochodzić od pełnomocnika odszkod...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: