Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?
Regulację w zakresie prawa do renty rodzinnej reguluje art. art. 65- 66 ustawy emerytalnej tj. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. 2023.1251). oraz art. 70 ust. 1 tejże ustawy.
Czy już teraz trzeba coś zrobić
Obecnie w tym kierunku nie trzeba podejmować żadnych działań. Nie mają one żadnej mocy prawnej.
Czy w sądzie na sprawie rozwodowej można wykorzystać nagrania z dyktafonu i kamerki? Nagrania były zrobione bez wiedzy drugiej osoby. Czy sędzia weźmie pod uwagę te dowody?
...
Czesc
Jest problem z Media Markt w Lodzi
Znalazlem dyski, ktore lezaly na polce z widoczna pod nimi cena, ale sprzedawca i kierownik odmawia sprzedazy. Tlumacza, ze ktorys klient zapewne przesunal i stad ta pomylka.
Kierownik mowi ze mozna skierowac sprawe do sadu.
Mam zdjecie produktow i ceny pod nimi. Ich prawidlowe miejsce powinno byc zaraz po prawo, ale lezaly na innej pozycji. Czy to cos zmienia?...
Hej, ktoś mógłby mi pomóc. Jestem na L4 od psychiatry od 2msc. Obecne L4 kończy się 24.07 chciałam zapisać się do lekarza w ostatnim tygodniu trwania L4 ale lekarz nie poinformowałam ze jest wtedy na urlopie. Czy jeśli umowie się na wizytę 15.07 lekarz może przedłużyć L4 z 10 dniowym wyprzedzeniem? Czy może ewentualnie wypisać l4 które będą na siebie nachodzić? ...
Witam, sprawa wygląda następująco.
Sprzedałem samochód używany marki Chrysler klientowi z Katowic, ja mieszkam w szczecinie.
Kupujący zadzwonił po tygodniu że w aucie uległa uszkodzeniu uszczelka pod głowicą.
Dzwoni do mnie ze to jest wada ukryta i żąda zwrotu kosztów naprawy. Co mam zrobić w takim wypadku?
Proszę o pomoc. Dzięki....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: