Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?
Regulację w zakresie prawa do renty rodzinnej reguluje art. art. 65- 66 ustawy emerytalnej tj. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. 2023.1251). oraz art. 70 ust. 1 tejże ustawy.
Czy już teraz trzeba coś zrobić
Obecnie w tym kierunku nie trzeba podejmować żadnych działań. Nie mają one żadnej mocy prawnej.
Czy komornik może mi zablokować konto i zabrać pieniądze z umowy zlecenie? Umowę mam podpisaną na rok i jest to mój jedyny dochód. Nie chcę pracować za darmo... I co zrobić gdy je jednak zabierze?...
Mąż kilka dni temu zrobił zakupy przez internet na stronie sklepu. Z niewiadomych przyczyn sklep naliczył bardzo duże rabaty. Mąż przed dokonaniem zakupu zadzwonił do sklepu, oni jednak nie widzieli u siebie problemu i byli zdziwieni sytuacją. Mąż dokonał zakupu za ponad 500 zł, został mu naliczony rabat na całą kwotę, z czego musiał jedynie zapłacić za przesyłkę.
Teraz pytanie, bo w cuda nie wierzę. Czy mamy farta i przez dziwny błąd na stroni...
Jestem zmuszony wziąć pożyczkę prywatną 'od znajomego" pod zabezpieczenie swojej działki. Umowa będzie zawierana u notariusza.
Jak się zabezpieczyć żeby nie zostać bez działki jakby mi się noga powinęła?...
Razem z partnerem wybudowaliśmy dom na moim gruncie. Kredyt na dom wzięliśmy razem i nadal go spłacamy. W KW widnieje tylko ja jako jedyny właściciel. Rozstaliśmy się i planujemy sprzedaż domu żeby spłacić zaciągnięty kredyt. Reszta pieniędzy chcemy podzielić się po równo a były partner swoją część przeznaczy na zakup mieszkania. Jak to zrobić prawnie by uniknąć opłat od spadków i darowizn....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: