Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?
Regulację w zakresie prawa do renty rodzinnej reguluje art. art. 65- 66 ustawy emerytalnej tj. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. 2023.1251). oraz art. 70 ust. 1 tejże ustawy.
Czy już teraz trzeba coś zrobić
Obecnie w tym kierunku nie trzeba podejmować żadnych działań. Nie mają one żadnej mocy prawnej.
Witam, mam pytanie. Czy będąc na L4 mogę osobiście odebrać z firmy wypłatę? Wynagrodzenie mam do rąk własnych, pracodawca nie chce wyrazić zgody na przelewanie wynagrodzenia na konto. Bo gdzieś usłyszałam że w tym momencie mogę dostać wypowiedzenie umowy o pracę Bo pojawiłam się w firmie....I nie wiem co o tym myśleć?...
Witam mam pytanie. Czy matka, która miała zabrane prawa rodzicielskie, nie płaciła alimentów bo nie miała dochodów ( alimenty były wypłacane przez fundusz alimentacyjny ) może pozwać nas, jako dorosłe córki o płacenie jej alimentów ?...
Witam, wynajmuje mieszkanie lecz znalazłem coś innego i chciałbym wypowiedzieć umowę. Jest taki problem, że są wydrukowane dwa egzemplarze umowy , na mojej wersji jest miesięczny okres wypowiedzenia, a na swojej właścicielka mieszkania przekreslila długopisem i dopisała 2 miesiące. Nie pamiętam czy postawilem przy tym parafke czy nie, ale czy nie powinno być na obu wersjach tak samo? Jest zapisek ,,Zmiana umowy wymaga formy pisemnej pod rygorem ...
Witam. Czy jeśli moja była żona żyje za granicą z innym mężczyzną bez ślubu, należą jej się alimenty ode mnie zasądzone podczas rozwodu?
Dziękuję za wszelką pomoc w temacie....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: