Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?
Regulację w zakresie prawa do renty rodzinnej reguluje art. art. 65- 66 ustawy emerytalnej tj. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. 2023.1251). oraz art. 70 ust. 1 tejże ustawy.
Czy już teraz trzeba coś zrobić
Obecnie w tym kierunku nie trzeba podejmować żadnych działań. Nie mają one żadnej mocy prawnej.
Dzień dobry,
proszę o pomoc, będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Otóż:
trzy lata temu zmarł wuj, nie pozostawiając testamentu. Jego rodzice nie żyją, wuj nie miał dzieci. Osoby dziedziczące to żona oraz czwórka jego rodzeństwa. 16 lat przed śmiercią wuj przepisał jednemu bratu oraz jednej siostrze po hektarze ziemi. Pytanie: czy te darowizny na rzecz dwójki rodzeństwa wchodzą w skład masy spadkowej? Czy jeśli wartość tych nieruchomości jest...
Witam, mam pytanie co zrobić w sytuacji jeżeli kierowca nie będzie chciał mnie wpuścić do autobusu mimo, że spełniam regulamin?
Ostatnio właśnie kierowca mi zagroził, że nie wpuści mnie do autobusu, bo w regulaminie jest "małe zwierzę domowe". Napisane jest jak byk "zwierzę domowe" które jest zabezpieczone i jedzie na kolanach może być w autobusie. Oczywiście on uznał, że mój pies z którym jechałam nie jest zwierzęciem domowy...
Witam. Sytuacja wygląda następująco.
Są rodzice i dwie córki. Rodzice chcą wydziedziczyć córkę A notarialnie, jednocześnie dokonując zapisu że po śmierci dziedziczą oni po sobie. (Umiera matka- dziedziczy wszystko ojciec). Czy córka B jak umrze ostatni rodzic będzie dziedziczyła majątek?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: