Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?
Regulację w zakresie prawa do renty rodzinnej reguluje art. art. 65- 66 ustawy emerytalnej tj. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. 2023.1251). oraz art. 70 ust. 1 tejże ustawy.
Czy już teraz trzeba coś zrobić
Obecnie w tym kierunku nie trzeba podejmować żadnych działań. Nie mają one żadnej mocy prawnej.
Witam. Otóż mamy problem z mężem w takiej kwestii.
Rodzice męża po rozwodzie, każde z nową rodziną, dziećmi.
Umiera ojciec męża (2tyg temu). Brak testamentu, śmierć nagła, niespodziewana i zdecydowanie przedwcześnie (50lat). Spadek przypada drugiej żonie, prawdopodobnie 2 synom macochy* (14 i 2 lata), mojemu mężowi oraz jego biologicznej siostrze.
*(młodszy syn na pewno jest synem teścia, starszy nosi jego nazwisko, ale nie wiemy czy jest syn...
Odbywając kare pozbawienia wolności odbyła się sprawa zaoczna bez mojego udziału i powiadomienia mnie o terminie sprawy! Nie otrzymałem postanowienia sądu, dlatego też nie mogłem się od decyzji odwołać.
Od służby więziennej dowiedziałem się, że doszło mi następne 4 miesiące odsiadki z art178. To było około 2 miesięcy po wydaniu wyroku. Co najlepsze Nigdy nie zostałem zatrzymany pod wpływem prowadząc pojazd mechaniczny. Myślałem, że żyjemy w pańs...
Mamie w lutym skradziono tablice rejestracyjne spod zakładu mechanicznego. Znalezli goscia, zapadl wyrok kilka dni temu. Chłopak ma zwrócić jej pieniądze za poniesione koszty. W jaki sposob ma sie to odbyc?...