Emerytura dla żony po śmierci męża.

Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?
anonim cytuj
29-09-2023
Regulację w zakresie prawa do renty rodzinnej reguluje art. art. 65- 66 ustawy emerytalnej tj. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. 2023.1251). oraz art. 70 ust. 1 tejże ustawy.
Czy już teraz trzeba coś zrobić

Obecnie w tym kierunku nie trzeba podejmować żadnych działań. Nie mają one żadnej mocy prawnej.

anonim cytuj
29-09-2023

Sugerowane Tematy

Zakup garażu.
Co sprawdzić przed zakupem garażu od osoby prowadzącej działalność? Jak sprawdzić czy na nieruchomości jest obciążenie albo zajęcie? Czy sprawdzenie stanu prawnego jest obowiązkiem notariusza? Nie chciałabym wpakować się w jakieś problemy, gdyż pieniądze na garaż będą pożyczone od rodziców....
czy muszę składać pit 37
Mam pytanie jeżeli pracując za najniższą krajową, mając koszty uzyskania przychodu zerowe na picie 11 czy muszę składać pit 37, czy urząd skarbowy mnie rozliczy sam proszę o informacje....
Rejestracja samochodu.
Czy jest obowiązek przerejestrowania samochodu na siebie?...
Pobyt w areszcie, a egzekucja komornicza.
We wrześniu ojcu dzieci zostały zasądzone alimenty, we wrześniu mi zapłacił ale w październiku już nie, kilka dni później został zatrzymany i obecnie przebywa w areszcie śledczym, w październiku złożone zostały papiery do komornika. Czy w czasie jego pobytu w areszcie jest możliwa egzekucja czy otrzymam jakieś pieniądze?...

Wyszukiwarka