Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?
Regulację w zakresie prawa do renty rodzinnej reguluje art. art. 65- 66 ustawy emerytalnej tj. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. 2023.1251). oraz art. 70 ust. 1 tejże ustawy.
Czy już teraz trzeba coś zrobić
Obecnie w tym kierunku nie trzeba podejmować żadnych działań. Nie mają one żadnej mocy prawnej.
witam moze ktos pomoze.w 2013 roku dostalam manad za jazde bez biletu mandat nie zostal oplacony teraz pojawia sie wezwanie od firmy windykacyjnej co robic...
Dzień dobry,
niestety w pewnym momencie wpadłem w problemy finansowe. Na moje konto wpłynęło od osób prywatnych w okresie 4 miesięcy około 50 tysięcy złotych. Chciałem zapytać, czy skarbówka może wziąć to do kontroli, zauważyć takie wpływy i przyczepić się skąd się one wzięły na moim koncie? ...
Czy po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej syndyk zabiera też zwrot z podatku ? Czy od podatku można odliczyć koszty paliwa związane z dojazdem do pracy?...
Jak ma się sytuacja odnośnie tego, gdy to nowa żona płaci alimenty przelewem ze swojego konta tytułując „ alimenty” za swojego małżonka ? Bo ten rzecz jasna, ukrywa dochody ponieważ ma problem z łożenie na dziecko. Jakieś rady do takiego zachowania...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: