Ubezwłasnowolnienie bez zgody.

Próbowano mnie na wniosek osoby z rodziny ubezwłasnowolnić bez mojej zgody. Proces w sądzie się odbył i decyzja procesowa była umarzająca. Jednak z tego powodu po poradzie u adwokata zostałem zmuszony do zamknięcia działalności z dużym kredytem na firmę i staraniu się w banku o cesję pojazdu na inny podmiot. Rozsypało mi się życie prywatne, które tworzyłem w tym czasie z osobą najbliższą i również z tego powodu mam problemy by spotykać się normalnie z moją roczną córką. Chciałem zapytać czy mogę się starać o jakieś odszkodowanie lub mieć jakieś inne roszczenia?
anonim cytuj
21-09-2023
Co w słowie ubezwłasnowolnienie sugeruje ci że powinno to być zrobione za twoją zgodą?
Nic. Napisałem tak, ponieważ tak widnieje na wniosku. Możesz mi pomóc i odpowiedzieć na pytanie?

Jeżeli możesz udowodnić szkody jakich doznałeś to możesz dochodzić odszkodowania w procesie cywilnym. Ale radziłbym mieć dobrego adwokata do tego.
Narzeczona wystąpiła do sądu o uregulowanie najistotniejszych spraw dziecka dla rodziców żyjących w rozłączeniu. A jeśli chodzi o firmę to jedynie dokumenty bankowe i uzyskałem poradę od adwokata. Można to uznać jako dowód? Nie mówię o znajomych, którzy się odwrócili. Może inaczej, możesz zasugerować co można wziąć za dowód?

Jeżeli podjąłeś taką decyzję żeby zamknąć firmę to ciężko będzie udowodnić że to z powodu wniosku. Odnośnie uregulowania spraw z dzieckiem to nie widzę tu związku chyba że sąd brał pod uwagę sprawę o ubezwłasnowolnienie wtedy musisz wystąpić do sądu o ponowne rozpatrzenie z powodu umorzenia wniosku.

Zamknięcie działalności doradził mi adwokat. Sąd chyba nie brał tej sprawy pod uwagę, poinformował by obecnych. Jednak nie były by to dowody jak myślałem wcześniej. Nie jestem w stanie niczego udowodnić w tej sprawie. Innych dowodów nie mam. Nie wiem co by mogło być uznane za dowód.

A jak jest z odszkodowaniem za sprawę w sądzie o umieszczenie w szpitalu psychiatrycznym? To jest tak samo jak wniosek o ubezwłasnowolnienie?
Czy można podważyć opinię lekarza biegłego jeśli od tego czasu minęły ponad dwa lata?

anonim cytuj
21-09-2023

Sugerowane Tematy

Odmowa naprawy gwarancyjnej.
Szanowni Państwo piszę bo mam problem z serwisem oraz chciał bym przy okazji ostrzec przed zakupem urządzeń firmy ***. 22 marca 2023 roku kupiłem stację parową. W dniu 8 września 23 r. oddałem parownice do serwisu bo leci z niej woda. W dniu 12 września serwis poinformował mnie że owszem naprawi parownice ale za kwotę 400 zł. Serwis stwierdził że doszło do zakamienia urządzenia za co producent nie ponosi odpowiedzialności. W instrukcji obsługi...
Rejestracja auta - brak podpisu współwłaściciela.
Dzień dobry, próbowałem dzisiaj zarejestrować kupiony samochód, w umowie kupna sprzedaży mam podpis tylko właściciela. W dowodzie jako współwłaściciel wpisany jest także współmałżonek tego właściciela, który oczywiście wyraża zgodę na sprzedaż, ale który nie podpisał się pod umową. Byłem przekonany, że to wystarczy, ale urząd odmówił rejestracji auta. Doczytałem i uważam, że mam rację - zgodnie z artykułem 36 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego jed...
Małoletnia córka nie chce utrzymywać kontaktu z ojcem
Dzień dobry. Nie wiem czy pod dobrym Adresem piszę. Mam córkę 15 letnią która nie chce utrzymywać kontaktu z ojcem który wyszedł zakładu karnego po 6 latach. Córka ma z nim problemy które odbijają się na jej psychice. Nachodzi ją w szkole zmusza do robienia zdjęcie i przytulania.Ojciec córki ma sądownie wyznaczone dni w których może spotkać się z córką lecz córka odmawia widzeń. Proszę mi pomóc gdzie ja mogę z tym problemem iść żeby pomóc córce g...
Szanse na warunkowe umorzenie postępowania
Witam. Będę musiała odpowiedzieć za swoje czyny. Kradłam w sklepie kilkanaście- kilkadziesiąt razy… Nie dostałam jeszcze wezwania na policję na przesłuchanie, ale myśle ze stanie się to niebawem. Dlatego tez nie wiem co na mnie znaleźli i na jaka kwotę. Może to być 3000zl ale również 7000 zł, naprawdę nie wiem ile będą grzebać . Zastanawiam się czy w moim przypadku kiedy ilość tych kradzieży jest znaczna… mam szanse na warunkowe umorzen...

Wyszukiwarka