Ubezwłasnowolnienie bez zgody.

Próbowano mnie na wniosek osoby z rodziny ubezwłasnowolnić bez mojej zgody. Proces w sądzie się odbył i decyzja procesowa była umarzająca. Jednak z tego powodu po poradzie u adwokata zostałem zmuszony do zamknięcia działalności z dużym kredytem na firmę i staraniu się w banku o cesję pojazdu na inny podmiot. Rozsypało mi się życie prywatne, które tworzyłem w tym czasie z osobą najbliższą i również z tego powodu mam problemy by spotykać się normalnie z moją roczną córką. Chciałem zapytać czy mogę się starać o jakieś odszkodowanie lub mieć jakieś inne roszczenia?
anonim cytuj
21-09-2023
Co w słowie ubezwłasnowolnienie sugeruje ci że powinno to być zrobione za twoją zgodą?
Nic. Napisałem tak, ponieważ tak widnieje na wniosku. Możesz mi pomóc i odpowiedzieć na pytanie?

Jeżeli możesz udowodnić szkody jakich doznałeś to możesz dochodzić odszkodowania w procesie cywilnym. Ale radziłbym mieć dobrego adwokata do tego.
Narzeczona wystąpiła do sądu o uregulowanie najistotniejszych spraw dziecka dla rodziców żyjących w rozłączeniu. A jeśli chodzi o firmę to jedynie dokumenty bankowe i uzyskałem poradę od adwokata. Można to uznać jako dowód? Nie mówię o znajomych, którzy się odwrócili. Może inaczej, możesz zasugerować co można wziąć za dowód?

Jeżeli podjąłeś taką decyzję żeby zamknąć firmę to ciężko będzie udowodnić że to z powodu wniosku. Odnośnie uregulowania spraw z dzieckiem to nie widzę tu związku chyba że sąd brał pod uwagę sprawę o ubezwłasnowolnienie wtedy musisz wystąpić do sądu o ponowne rozpatrzenie z powodu umorzenia wniosku.

Zamknięcie działalności doradził mi adwokat. Sąd chyba nie brał tej sprawy pod uwagę, poinformował by obecnych. Jednak nie były by to dowody jak myślałem wcześniej. Nie jestem w stanie niczego udowodnić w tej sprawie. Innych dowodów nie mam. Nie wiem co by mogło być uznane za dowód.

A jak jest z odszkodowaniem za sprawę w sądzie o umieszczenie w szpitalu psychiatrycznym? To jest tak samo jak wniosek o ubezwłasnowolnienie?
Czy można podważyć opinię lekarza biegłego jeśli od tego czasu minęły ponad dwa lata?

anonim cytuj
21-09-2023

Sugerowane Tematy

Spór o spadek - czy testament jest ważny?
Cześć wszystkim, Mam problem i chciałbym zrozumieć, jak mogę go rozwiązać. Jestem jednym z trzech dzieci mojej zmarłej mamy. Niedawno dowiedzieliśmy się, że zostawiła testament, w którym cały jej majątek przekazuje mojemu bratu. Jestem trochę zszokowany, bo nigdy nie było żadnych wskazówek, że coś takiego planuje. Mam wielkie wątpliwości co do tego testamentu. Po pierwsze, moja mama cierpiała na chorobę Alzheimera i była już w bardzo złym s...
Urlop wypoczynkowy.
Mam troszkę zagmatwaną sprawę z urlopem. Zakończyłem pracę w firmie A listopada tego roku. Urlop wykorzystałem na koniec umowy 9 dni i tak mam na świadectwie pracy. Pracę w firmie B (na ich prośbę) rozpocząłem będąc formalnie na urlopie w firmie A czyli 19 listopada. Teraz wg. świadectwa pracy mam jeszcze 17 dni urlopu. Jednak w firmie B pracuję od kwietnia czyli powinienem mieć 20 dni urlopu proporcjonalnie do okresu zatrudnienia. To ile mam...
Gmina jako spadkobierca.
Umiera starsza Pani, zostawia mieszkanie Rodzina odrzuca spadek. Spadek przy braku spadkobierców ma przejąć gmina. Tyle, że gmina się z tym nie spieszy (już 4 lata minęły). Czy jest jakiś sposób by to przyspieszyć? Żeby "zmusić gminę", żeby to zrobiła. Ile to może potrwać? Wspólnocie mieszkaniowej na tym zależy bo czynszu i funduszu remontowego za to mieszkanie nikt nie płaci (wspólnota spłaca kredyt) a to 1/5 wpływów wspólnoty....
Nakaz zapłaty.
Chciałbym się od was dowiedzieć, co się będzie dziać, jeśli pozwany dostanie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a nie złoży sprzeciwu, ani nie podejmie żadnych działań by uregulować należność? Czy powód ma dalej działać w tej sprawie kontaktując się z sądem, czy sąd sam będzie działał?...

Wyszukiwarka