Ubezwłasnowolnienie bez zgody.

Próbowano mnie na wniosek osoby z rodziny ubezwłasnowolnić bez mojej zgody. Proces w sądzie się odbył i decyzja procesowa była umarzająca. Jednak z tego powodu po poradzie u adwokata zostałem zmuszony do zamknięcia działalności z dużym kredytem na firmę i staraniu się w banku o cesję pojazdu na inny podmiot. Rozsypało mi się życie prywatne, które tworzyłem w tym czasie z osobą najbliższą i również z tego powodu mam problemy by spotykać się normalnie z moją roczną córką. Chciałem zapytać czy mogę się starać o jakieś odszkodowanie lub mieć jakieś inne roszczenia?
anonim cytuj
21-09-2023
Co w słowie ubezwłasnowolnienie sugeruje ci że powinno to być zrobione za twoją zgodą?
Nic. Napisałem tak, ponieważ tak widnieje na wniosku. Możesz mi pomóc i odpowiedzieć na pytanie?

Jeżeli możesz udowodnić szkody jakich doznałeś to możesz dochodzić odszkodowania w procesie cywilnym. Ale radziłbym mieć dobrego adwokata do tego.
Narzeczona wystąpiła do sądu o uregulowanie najistotniejszych spraw dziecka dla rodziców żyjących w rozłączeniu. A jeśli chodzi o firmę to jedynie dokumenty bankowe i uzyskałem poradę od adwokata. Można to uznać jako dowód? Nie mówię o znajomych, którzy się odwrócili. Może inaczej, możesz zasugerować co można wziąć za dowód?

Jeżeli podjąłeś taką decyzję żeby zamknąć firmę to ciężko będzie udowodnić że to z powodu wniosku. Odnośnie uregulowania spraw z dzieckiem to nie widzę tu związku chyba że sąd brał pod uwagę sprawę o ubezwłasnowolnienie wtedy musisz wystąpić do sądu o ponowne rozpatrzenie z powodu umorzenia wniosku.

Zamknięcie działalności doradził mi adwokat. Sąd chyba nie brał tej sprawy pod uwagę, poinformował by obecnych. Jednak nie były by to dowody jak myślałem wcześniej. Nie jestem w stanie niczego udowodnić w tej sprawie. Innych dowodów nie mam. Nie wiem co by mogło być uznane za dowód.

A jak jest z odszkodowaniem za sprawę w sądzie o umieszczenie w szpitalu psychiatrycznym? To jest tak samo jak wniosek o ubezwłasnowolnienie?
Czy można podważyć opinię lekarza biegłego jeśli od tego czasu minęły ponad dwa lata?

anonim cytuj
21-09-2023

Sugerowane Tematy

Uchylenie alimentów.
Płacę alimenty na dziecko( już dorosłe 24 lata). Dziecko studiowało może studiuje ( wg mnie już powinno zakończyć naukę) nie mam jak tego sprawdzić a matka regularnie co miesiąc wysyła przypominajkę. Moje pytania są następujące: 1. Jak mogę sprawdzić status dziecka na które płacę alimenty? (czy się uczy czy może pracuje) 2. Czy mogę sam zakończyć płacenie alimentów. 3. Jeżeli nie( dotyczy pyt 2) to czy muszę załatwiać to przez sąd czy może w...
Znaleziony portfel.
Znalazłam portfel z dokumentami w sklepie, w którym pracuję. Czy mogę napisać do właściciela, gdzie się znajduje, czy RODO tego zabrania? Jeśli nie, to co mam zrobić z portfelem?...
Zasiedzenie w złej wierze - nieruchomość.
Dobry wieczór, Chciałbym poruszyć temat zasiedzenia nieruchomości. Poniżej przedstawię mój, a właściwie przypadek teścia, który chce posiąść działkę, która sąsiaduje z jego. Otóż w 1994 r. teściu rozpoczął budowę domu na części działki, która została mu darowana w 1997 roku. Pozostała część działki Jego rodziców została przez nich nabyta chyba w latach czterdziestych. Już na etapie budowy wystąpiły problemy z właścicielem sąsiadującej działki...
Dziedziczenie przez pasierba.
Proszę o poradę. Jest małżeństwo, umiera mąż. Nie mają wspólnych dzieci, mają tylko syna żony z poprzedniego małżeństwa. Mąż nie miał wspólnych dzieci z żoną. Z rodziną dawno temu się pokłócił i nie utrzymywał kontaktów. Ktoś kiedyś był jakieś rodzeństwo męża, ale nie wiadomo gdzie i kto. Mąż z żoną mieli mieszkanie, ale mąż nie zostawił testamentu. Całe życie w małżeństwie wychowywał pasierba jak syna i pasierb do śmierci się nim opiekował bo o...

Wyszukiwarka