Budowa balkonu.

Witam. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z budową balkonu? Mam górę domu, na dole mieszkają sąsiedzi, podwórko wspólne. Chciałabym dostawić na słupach balkon. Czy muszę zgłaszać to w urzędzie ? Powinnam mieć projekt ? Czytałam o tym trochę i już sama nie wiem w jednym artykule piszą że to rozbudowa domu a gdzie indziej że nie.
anonim cytuj
08-09-2023
Czy muszę zgłaszać to w urzędzie ?

Zapewne nawet uzyskać pozwolenie na budowę.
Powinnam mieć projekt ?

Tak. Zgodę sąsiada też, skoro to współwłasność.
Czytałam o tym trochę i już sama nie wiem w jednym artykule piszą że to rozbudowa domu a gdzie indziej ze nie

Tak to jest rozbudowa - art. 2 pkt 6 Prawa budowlanego.

anonim cytuj
08-09-2023
A czy orientuje się ktoś z państwa jaki jest koszt takich pozwoleń ?
PnB: DWZ 598 zł chyba, że jest MPZP i z niego uzyskasz wypis i wyrys - wtedy odpada decyzja o warunkach zabudowy; zatwierdzenie projektu 47 zł, pozwolenie - 48 zł chyba, że balkon uznają za urządzenie budowlane związane z obiektem budowlanym - wtedy 91 zł + 17 zł pełnomocnictwo, jeśli przez pełnomocnika + koszty projektu.

anonim cytuj
08-09-2023
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z budową balkonu? Chciałabym dostawić na słupach balkon.

Jeżeli chcesz dokonać rozbudowy budynku, budując balkon, musisz mieć świadomość następujących kwestii:

Budowa balkonu jest traktowana jako rozbudowa domu, zgodnie z art. 2 pkt 6 Prawa budowlanego, który definiuje rozbudowę jako "powiększenie obiektu budowlanego w poziomie lub w pionie".
W związku z powyższym konieczne jest uzyskanie odpowiedniego pozwolenia na budowę. Wymaga to zgłoszenia w odpowiednim urzędzie oraz przedstawienia projektu budowlanego przygotowanego przez uprawnionego projektanta.
Ponieważ wspomniałaś o wspólnym podwórku, ważne jest również uzyskanie zgody sąsiada na realizację planowanej inwestycji, zwłaszcza jeśli balkon miałby się znajdować na terenie współwłasności.
Aby uzyskać pozwolenie na budowę, niezbędne jest również spełnienie innych wymogów, takich jak przedstawienie opinii o zagospodarowaniu przestrzennym czy uzyskanie innych wymaganych opinii i uzgodnień.
A czy orientuje się ktoś z państwa jaki jest koszt takich pozwoleń ?

Koszty związane z uzyskaniem pozwolenia na budowę są zróżnicowane. Są one zależne od charakteru inwestycji, rodzaju obiektu budowlanego oraz lokalizacji inwestycji. Odpowiedź w Post 3 zawiera konkretny cennik tych opłat. Pamiętaj również, że do tych kosztów należy doliczyć wynagrodzenie dla projektanta oraz ewentualne inne koszty, takie jak opłaty skarbowe czy opłaty za uzyskanie opinii i uzgodnień.

anonim cytuj
09-09-2023
Вы читали что творится с Битком? Я был в ужасе как он вырос за последнее время.
И даже если будет упадок я все равно буду покупать его и инвестировать.
Но чтоб поднять свой уровень финансовой грамотности, решил подобрать портал, на котором смогу изучить информацию про все криптовалюты.
Мне подошел сайт. На данном портале я смог найти статьи про каждую криптовалюту из ТОП 200. Получил полезную информацию как майнить криптовалюту.
Вот одной из последних новостей хотел бы поделиться с Вами:
Также нашел советы инвесторов как инвестировать на падающем рынке и как пережидать упадок рынка.
Читайте и становитесь богаче и умней!!!
http://forum.gokickoff.com/index.php?topic=93418.new#new
http://vtpaddlers.net/vpcbb/phpBB/viewtopic.php?t=469751
http://forum.d-dub.com/member.php?1047280-Davidkow
http://www.ts-gaminggroup.com/member.php?263616-Davideru
http://vnsharing.site/forum/member.php?u=2624120

anonim cytuj
21-11-2024

Sugerowane Tematy

Zakaz konkurencji przy umowie o pracę.
Pracowałem w pewnej firmie na UoP. W umowie nie miałem żadnego zakazu konkurencji. Skończyła mi się umowa, nie dostałem przedłużenia, a własne doświadczenie pozwoliło mi otworzyć własną działalność - branża IT - wykonuję usługi internetowe dla klientów indywidualnych i małych firm, bez względu na ich działalność. Pewnego dnia zgłosił się do mnie klient z poprzedniej firmy gdzie pracowałem o wykonanie usługi. Zgodziłem się, bo dlaczego nie? Tera...
Windykacja nieuczciwego najemcy.
W listopadzie 2023 wynająłem mieszkanie parze, z tym że umowę najmu okazjonalnego podpisałem tylko w obecności mężczyzny, jego partnerka nie mogła być być obecna. Jak się niedawno okazało po prostu była w ciąży, facet chciał to zataić. Najemca zalega z jednym czynszem (za chwilę prawdopodobnie z dwoma) oraz z opłatami bieżącymi. Dziecko ma kilka miesięcy a ten fakt nie został mi zgłoszony. W ogłoszeniu wyraźnie zaznaczyłem że wynajmę singlowi lub...
Darowizna od brata.
Jakiś czas temu otrzymałem dość sporą darowiznę od brata (zgłoszone do US). On i ja posiadamy rodziny. Niedawno za podarowaną gotówkę kupiłem mieszkanie spółdzielcze własnościowe. Czy po śmierci brata jego dzieci mogą upomnieć się o zachowek z tytułu tej darowizny? Jeśli tak, czy jest w takim przypadku jakaś droga prawna by tego uniknąć? Dodam, że ja i brat w tej kwestii jesteśmy zgodni, by prawa do tego mieszkania były tylko moje (ewentualnie po...
Zmiana godzin a wolne
Mam pytanie. Pracuje na cały etat, szef zmniejszył godz pracy na 7 dziennie 6 dni w tygodniu. Czy w tym przypadku nie mamy prawa do wolnego za sobotę z racji zmniejszenia godzin pracy ? ...

Wyszukiwarka