Pojazd zastępczy.

W wyniku kolizji uszkodzeniu uległ pojazd typu camper.
W dowodzie rejestracyjnym jest wpisane "pojazd osobowy, 8 miejsc".
Z oznaczenia modelu wynika, że jest to pojazd wyposażony w łózko i szereg udogodnień do karawaningu.
Ubezpieczyciel chce jako pojazd zastępczy podstawić busa z 8 miejscami.
Wartość najmu busa to 200-250 złotych za dobę, kampera 500-800.
Gdzie szukać przepisu do poparcia swojego stanowiska?
A może stanowisko TU jest słuszne bo liczy się tylko wpis w dowodzie rejestracyjnym?
anonim cytuj
08-09-2023
Myślę, że w OWU ubezpieczyciela jeśli AC.
Jeśli OC to wg mnie pojazd zastępczy musi odpowiadać parametrom samochodu uszkodzonego (i na wszelki wypadek uzasadnienie potrzeby). I w takim wypadku wynajem kampera na własną rękę i żądanie zwrotu kosztów.
To OC sprawcy. Nie stać mnie na wynajęcie kampera za 3-4 dni po 500-800 połączone z ryzykiem, że TU mnie zostawi z tym wydatkiem.
1500-4000, pozew o zapłatę wobec TU i znów walka o pieniądze. Znów wydatki na sąd, czas, nerwy i świadomość inflacji. Szukam sposobu na zmuszenie TU do wskazania wypożyczalni na najem bezgotówkowy lub do dostarczenia pojazdu w klasie tego uszkodzonego.

anonim cytuj
08-09-2023

Sugerowane Tematy

Sprawa przeciwko prokuraturze w sprawie niedopełnienia obowiązków.
Czy mogę wnieść sprawę przeciwko prokuraturze albo sądowi? W 2018 został mąż oszukany i mimo zapłaty nie otrzymaliśmy pustaków i stali na budowę domu. Ok 25 tys. Sprawa toczy się kilka lat bez żadnych efektów. Winni mataczyli, sprzedawali majątek a nas straszyli. Prokuratura przekazała sprawę do sądu a Ci nawet nie wiedzą dlaczego. Moje pytanie brzmi czy można sprawdzić jakoś czy prokuratura albo sąd dokonali wszystkich niezbędnych kroków alby uz...
termin odwołania wypowiedzenia
Składając oświadczenie woli o wypowiedzeniu umowy o pracę na czas nieokreślony nie wiedziałam, że jestem w ciąży. Czy termin odwołania wypowiedzenia 7 dni jest nieprzekraczalny? Czy da się go "obejść"? Myślę tu o odwołaniu od oświadczenia i przywrócenie na dotychczasowe stanowisko pracy....
Dopłata za dojazd do pracy.
Mam pytanie czy mogę złożyć jakieś pismo do dyrektora firmy w sprawie dopłaty za dojazd (przejeżdżam codziennie przez 3 powiaty) oraz czy mogę również złożyć jakieś pismo o dofinansowanie do studiów zaocznych (skończyłam licencjat i pracowałam w firmie w połowie licencjatu, a teraz kontynuuje naukę i robię magistra)?...
Koleżanka chcę skorzystać z bezpłatnego urlopu wychowawczego ale szefowa stawia dziwne warunki
Witam. Piszę w imieniu koleżanki. Zacznę od tego że pracowała w sklepie monopolowym 3 lata. Umowy miała różne zlecenia , na pół etatu. Od grudnia 2020 ma umowę na czas nieokreślony. W lutym poszła na zwolnienie ze względu na ciążę(szefowa wiedziała o ciąży, mimo to dała jej taką umowę). 3 sierpnia 2021 urodziła dziecko. 01.08.2022 kończy jej się macierzyński i chciała by skorzystać z bezpłatnego urlopu wychowawczego. I tu zaczyna się cyrk. Szef...

Wyszukiwarka