Umowa zlecenie a komornik.

Proszę o poradę.
Okazało się na miejscu że mam umowę zlecenie na 3 dni kwota 1500 netto.
Mam 2 komorników jestem zarejestrowana jako bezrobotna.
To moje jedyne źródło dochodu na obecną chwilę.
Podałam nr konta którego jestem właścicielem jaki nazwa konta widnieje imię nazwisko mojej mamy ale nie jest współwłaścicielem.
Na nim nie mam zajęcia tylko na 2 rachunku.
Czy komornicy jeśli jest zgłoszone do ZUS widzą to?
Czy mogą zabrać jeśli do nich nie napiszę mimo iż rachunek nie jest zajęty?
W jaki sposób napisać do komorników że te pieniądze to mój jedyny jednorazowy przychód żeby tego nie zabrali?
I jeszcze co jeśli będę np wyjeżdżała co tydzień na takie zlecenia ale płatność raz w miesiącu?
anonim cytuj
03-09-2023
Komornik nie może zająć najniższej krajowej u mnie w banku najniższa krajowa to 2700 zł i tego nie może zabrać, chyba, ze komornik jest z tytułu alimentów.

anonim cytuj
03-09-2023
Nie przejdzie to. Komornik od razu zabierze całość z tytułu umowy zlecenia. Nie ma opcji by tak zrobić żeby nie zabierał bo jak Pani mu udowodni że to jedyne źródło utrzymania. Bez szans. Jedyna opcja żeby przeszło to bezboleśnie to przelewy na konto matki. Pod warunkiem że nie zajmie u pracodawcy. Konto na matkę bez współwłaściciela. Tak żeby nie widniała Pani na tym koncie. Wtedy na pewno nie zajmie.

anonim cytuj
03-09-2023
Jeśli napisze pani że to jedyne źródło utrzymania komornik i tak ma prawo zająć połowę. Jeśli pani sama nie będzie mu wpłacać pieniędzy bądź nie będzie wpłat na konto z którego może pobrać pieniądze napisze do pani pracodawcy i wtedy on od razu będzie pani odcinał z wypłaty.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Mieszkanie w darowiźnie.
Witam, dostałam w darowiźnie mieszkanie od taty. Ojciec ma dożywotnią służebności na korzystanie z mieszkania. Moje pytanie brzmi następująco, czy jak mój tata weźmie ślub że swoją partnerką, czy ona będzie miała jakieś prawa do tego mieszkania, czy będzie mogła się do niego po ślubie wprowadzić? Obecnie obydwoje mieszkają w innym miejscu....
Przerwanie zasiedzenia w złej wierze.
Mam w sąsiedztwie opuszczone gospodarstwo - dom i działkę rolną. Stało to wiele, wiele lat bo ostatni własiciel zmarł i brak spadkobierców. Jakiś cwaniaczek zarejestrował tam firmę i z tego co się dowiedziałem, chce sobie to przejąć. Ci ludzie mieszkają w innej części Polski, wyhaczyli jakoś tą nieruchomość. Dom oczywiście popada w ruinę, działka zarasta, nikt o to nie dba, nikt się tym nie interesuje. Pustostan i bałagan. Jak można przerwać c...
Ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych.
Mam dość. Od ponad roku ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych. W zeszłym roku wzięto na mnie kredyt online w banku (sprawa się toczy w prokuraturze), a miesiąc temu sprowadzono na moje dane samochód osobowy z Austrii, a co za tym idzie urząd obciążył mnie podatkiem akcyzowym. Toczy się postępowanie w trzech urzędach - tym, który wystawił tytuł, ten, w którym ktoś złożył taka deklarację w moim imieniu oraz moim, tym, który ściąg...
Podatek od sprzedanej nieruchomości.
Stan faktyczny: W 2020 roku wraz z moją siostrą odziedziczyłem w drodze spadku nieruchomość (po 1/2 udziału każde z nas). Nasz tata kupił tę nieruchomość w 2011 roku. W 2021 roku wspólnie postanowiliśmy o sprzedaży w/w nieruchomości. Siostra niemalże od razu przeznaczyła te środki na spłatę swojego kredytu na mieszkanie, ja swoimi środkami dysponuje w dalszym ciągu. Pytanie: Czy w świetle obowiązującego prawa, mój termin na przeznaczenie tych śr...

Wyszukiwarka