Proszę o poradę.
Okazało się na miejscu że mam umowę zlecenie na 3 dni kwota 1500 netto.
Mam 2 komorników jestem zarejestrowana jako bezrobotna.
To moje jedyne źródło dochodu na obecną chwilę.
Podałam nr konta którego jestem właścicielem jaki nazwa konta widnieje imię nazwisko mojej mamy ale nie jest współwłaścicielem.
Na nim nie mam zajęcia tylko na 2 rachunku.
Czy komornicy jeśli jest zgłoszone do ZUS widzą to?
Czy mogą zabrać jeśli do nich nie napiszę mimo iż rachunek nie jest zajęty?
W jaki sposób napisać do komorników że te pieniądze to mój jedyny jednorazowy przychód żeby tego nie zabrali?
I jeszcze co jeśli będę np wyjeżdżała co tydzień na takie zlecenia ale płatność raz w miesiącu?
Komornik nie może zająć najniższej krajowej u mnie w banku najniższa krajowa to 2700 zł i tego nie może zabrać, chyba, ze komornik jest z tytułu alimentów.
anonim cytuj
03-09-2023
Nie przejdzie to. Komornik od razu zabierze całość z tytułu umowy zlecenia. Nie ma opcji by tak zrobić żeby nie zabierał bo jak Pani mu udowodni że to jedyne źródło utrzymania. Bez szans. Jedyna opcja żeby przeszło to bezboleśnie to przelewy na konto matki. Pod warunkiem że nie zajmie u pracodawcy. Konto na matkę bez współwłaściciela. Tak żeby nie widniała Pani na tym koncie. Wtedy na pewno nie zajmie.
anonim cytuj
03-09-2023
Jeśli napisze pani że to jedyne źródło utrzymania komornik i tak ma prawo zająć połowę. Jeśli pani sama nie będzie mu wpłacać pieniędzy bądź nie będzie wpłat na konto z którego może pobrać pieniądze napisze do pani pracodawcy i wtedy on od razu będzie pani odcinał z wypłaty.
Dzień dobry, w grudniu 2023 zmarł mój dziadek. Pozostawił po sobie mieszkanie, miał 3 dzieci, z czego mój ojciec zmarł w 2020 roku. Czyli dziedziczy: dwójka jego dzieci oraz ja i moja siostra. Czy po 6 miesiącach od śmierci, jeżeli nie złożymy oświadczenia o przyjęciu spadku to spadek zostaje automatycznie przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza? Czy mogę razem z siostrą złożyć oświadczenie u notariusza lub w sądzie o przyjęciu spadku bez obecności...
Dzień dobry, mąż/ ojciec naszego nieletniego dziecka zerwał z nami kontakt. W październiku dziecku kończy się ważność paszportu. Chciałabym wyrobić nowy, ponieważ jeździ na konkursy poza granice kraju. Wiem, że przy wyrabianiu paszportu muszą być oboje prawni opiekunowie nieletniego dziecka.
Jak mogę załatwić tą sprawę?...
Witam, proszę o poradę prawną.
Wysłałem paczkę przez Pocztę Polską do USA w której znajdowały się drogie limitowane buty. Paczka była ubezpieczona na kilka tysięcy złotych. Przesyłka w Nowym Yorku się zgubiła.
Po złożeniu podania o zwrot pieniędzy poczta prosiła od podesłanie rachunku lub dokumentu potwierdzającego tak wysoką wartość paczki. Jednak jest to nie możliwe ponieważ te buty są kilka razy obecnie droższe na rynku wtórnym niż podczas ...
Sprawa nie dotyczy mnie ,ale kuzyna. Otóż przez rok czasu nie miał opłacanych składek zdrowotnych. Żeby nie nagła wizyta w szpitalu nic by nie wyszło. Kuzyn jest kierowca Międzynarodowym. Dzwonił w tej sprawie do pracodawcy a on go wyśmiał. Przepisał firmę na prawdopodobnie kogoś z rodziny i umywa ręce. Są świadkowie że kuzyn pracował w tej firmie. Pytanie gdzie się udać żeby to zgłosić....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: