Umowa zlecenie a komornik.

Proszę o poradę.
Okazało się na miejscu że mam umowę zlecenie na 3 dni kwota 1500 netto.
Mam 2 komorników jestem zarejestrowana jako bezrobotna.
To moje jedyne źródło dochodu na obecną chwilę.
Podałam nr konta którego jestem właścicielem jaki nazwa konta widnieje imię nazwisko mojej mamy ale nie jest współwłaścicielem.
Na nim nie mam zajęcia tylko na 2 rachunku.
Czy komornicy jeśli jest zgłoszone do ZUS widzą to?
Czy mogą zabrać jeśli do nich nie napiszę mimo iż rachunek nie jest zajęty?
W jaki sposób napisać do komorników że te pieniądze to mój jedyny jednorazowy przychód żeby tego nie zabrali?
I jeszcze co jeśli będę np wyjeżdżała co tydzień na takie zlecenia ale płatność raz w miesiącu?
anonim cytuj
03-09-2023
Komornik nie może zająć najniższej krajowej u mnie w banku najniższa krajowa to 2700 zł i tego nie może zabrać, chyba, ze komornik jest z tytułu alimentów.

anonim cytuj
03-09-2023
Nie przejdzie to. Komornik od razu zabierze całość z tytułu umowy zlecenia. Nie ma opcji by tak zrobić żeby nie zabierał bo jak Pani mu udowodni że to jedyne źródło utrzymania. Bez szans. Jedyna opcja żeby przeszło to bezboleśnie to przelewy na konto matki. Pod warunkiem że nie zajmie u pracodawcy. Konto na matkę bez współwłaściciela. Tak żeby nie widniała Pani na tym koncie. Wtedy na pewno nie zajmie.

anonim cytuj
03-09-2023
Jeśli napisze pani że to jedyne źródło utrzymania komornik i tak ma prawo zająć połowę. Jeśli pani sama nie będzie mu wpłacać pieniędzy bądź nie będzie wpłat na konto z którego może pobrać pieniądze napisze do pani pracodawcy i wtedy on od razu będzie pani odcinał z wypłaty.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Wyrok w sprawie zadłużenia.
Chciałbym zapytać na jakiej podstawie i kierując się jakimi dowodami, lub dodatkowymi informacjami mogę odwołać się od wyroku zasądzajacego mi zadłużenie?...
Rozwiązanie umowy z przedszkolem.
Dzień dobry, Syn dostał się do zerówki w przedszkolu publicznym, w związku z tym chcieliśmy złożyć wypowiedzenie w obecnym przedszkolu prywatnym z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jednakże napotkaliśmy na problem. W umowie widnieje zapis: 1. Rodzice/Opiekunowie prawni mogą rozwiązać umowę, bez zachowania okresu wypowiedzenia w przypadku zmiany Regulaminu ograniczającej ich dotychczasowe prawa lub prawa dziecka, lub zwiększającej zakres ich obo...
Telefon z wadą prawną.
Kupiłam na olx telefon 4 miesiące temu i dziś wyświetlił się komunikat, że ze względu na niespłacone raty telefon został zablokowany i nie można z niego korzystać. Nie było żadnej informacji na ten temat a ja nawet nie miałam świadomości, że operator blokuję telefon w przypadku gdy raty nie zostają spłacone, więc nawet nie zadałam takiego pytania. Kontaktowałam się ze sprzedającym, jednak on nie widzi problemu i twierdzi, że kupiłam telefon a nie...
Alimenty
Dzień dobry od pewnego czasu były mąż nie płacił mi alimentów. Sprawa trafila do komornika, który również nie potrafił wegzekwować należności. Od czerwca tego roku pobieram alimenty z funduszu. Od tego też miesiąca jego babcia zaczęła robić mi przelewy w wysokości 400-500zl na konto tytułując je Alimenty i imiona dzieci. Przyjmowałam je jako zaległe bo mąż ma kilkanaście tysięcy długo. Zgłosiłam te wpłaty niedawno do komornika bo potrzebuje nowe ...

Wyszukiwarka