Proszę o poradę.
Okazało się na miejscu że mam umowę zlecenie na 3 dni kwota 1500 netto.
Mam 2 komorników jestem zarejestrowana jako bezrobotna.
To moje jedyne źródło dochodu na obecną chwilę.
Podałam nr konta którego jestem właścicielem jaki nazwa konta widnieje imię nazwisko mojej mamy ale nie jest współwłaścicielem.
Na nim nie mam zajęcia tylko na 2 rachunku.
Czy komornicy jeśli jest zgłoszone do ZUS widzą to?
Czy mogą zabrać jeśli do nich nie napiszę mimo iż rachunek nie jest zajęty?
W jaki sposób napisać do komorników że te pieniądze to mój jedyny jednorazowy przychód żeby tego nie zabrali?
I jeszcze co jeśli będę np wyjeżdżała co tydzień na takie zlecenia ale płatność raz w miesiącu?
Komornik nie może zająć najniższej krajowej u mnie w banku najniższa krajowa to 2700 zł i tego nie może zabrać, chyba, ze komornik jest z tytułu alimentów.
anonim cytuj
03-09-2023
Nie przejdzie to. Komornik od razu zabierze całość z tytułu umowy zlecenia. Nie ma opcji by tak zrobić żeby nie zabierał bo jak Pani mu udowodni że to jedyne źródło utrzymania. Bez szans. Jedyna opcja żeby przeszło to bezboleśnie to przelewy na konto matki. Pod warunkiem że nie zajmie u pracodawcy. Konto na matkę bez współwłaściciela. Tak żeby nie widniała Pani na tym koncie. Wtedy na pewno nie zajmie.
anonim cytuj
03-09-2023
Jeśli napisze pani że to jedyne źródło utrzymania komornik i tak ma prawo zająć połowę. Jeśli pani sama nie będzie mu wpłacać pieniędzy bądź nie będzie wpłat na konto z którego może pobrać pieniądze napisze do pani pracodawcy i wtedy on od razu będzie pani odcinał z wypłaty.
Witam, odrzuciłam spadek po mamie. Zostały dzieci czyli wnuki, złożyłam wniosek w ich imieniu aby mogły odrzucić spadek ale przyszło mi przez głowę czy jest jakaś możliwość aby się dowiedzieć ile długów zostało po mamie. Czy ja w imieniu dzieci mogę złożyć wniosek do sądu o spis inwentarza po zmarłej?...
Mąż odziedziczył przed ślubem dom razem z siostra. Już po ślubie wzięliśmy wspólny kredyt, żeby spłacić siostrę. Wiem, że co dostał mąż przed ślubem jest jego. Jednak on chce, żebym się czuła bezpiecznie i chce mnie wpisać również jako właściciela. Jak się za to zabrać, jaki to koszt?...
Dzień dobry,
córka podjęła pracę w sklepie na umowę zlecenie. W sklepie znajduje się punkt Lotto, który obsługują wszyscy pracownicy. Podczas nieobecności szefa zniknęły zdrapki o wartości około 400 zł. Szef podejrzewa jednego z pracowników, ale nie jest wstanie udowodnić kradzieży tej osobie. Poinformował, że z najbliższej wypłaty odejmie każdemu część pieniędzy żeby pokryć stratę. Jeśli złodziej przyzna się do winy to pieniądze mają zostać zwr...
Potrzebuję złożyć wniosek do sądu o niewypłacone pieniądze przez pracodawcę.
Podobno trzeba to zrobić poprzez stronę ministerstwa sprawiedliwości. Kompletnie się na tym nie znam i nie mogę znaleźć żadnego formularza, może ktoś miał z tym styczność i zechciałby mi pomóc?
Sprawa jest dużo bardziej skomplikowana, pierwsza sprawa to sprawa pieniędzy które mi wisi (prawie 11 tys), przez nie płacenie czynszu lokal został zamknięty w połowie lipca i t...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: