Umowa zlecenie a komornik.

Proszę o poradę.
Okazało się na miejscu że mam umowę zlecenie na 3 dni kwota 1500 netto.
Mam 2 komorników jestem zarejestrowana jako bezrobotna.
To moje jedyne źródło dochodu na obecną chwilę.
Podałam nr konta którego jestem właścicielem jaki nazwa konta widnieje imię nazwisko mojej mamy ale nie jest współwłaścicielem.
Na nim nie mam zajęcia tylko na 2 rachunku.
Czy komornicy jeśli jest zgłoszone do ZUS widzą to?
Czy mogą zabrać jeśli do nich nie napiszę mimo iż rachunek nie jest zajęty?
W jaki sposób napisać do komorników że te pieniądze to mój jedyny jednorazowy przychód żeby tego nie zabrali?
I jeszcze co jeśli będę np wyjeżdżała co tydzień na takie zlecenia ale płatność raz w miesiącu?
anonim cytuj
03-09-2023
Komornik nie może zająć najniższej krajowej u mnie w banku najniższa krajowa to 2700 zł i tego nie może zabrać, chyba, ze komornik jest z tytułu alimentów.

anonim cytuj
03-09-2023
Nie przejdzie to. Komornik od razu zabierze całość z tytułu umowy zlecenia. Nie ma opcji by tak zrobić żeby nie zabierał bo jak Pani mu udowodni że to jedyne źródło utrzymania. Bez szans. Jedyna opcja żeby przeszło to bezboleśnie to przelewy na konto matki. Pod warunkiem że nie zajmie u pracodawcy. Konto na matkę bez współwłaściciela. Tak żeby nie widniała Pani na tym koncie. Wtedy na pewno nie zajmie.

anonim cytuj
03-09-2023
Jeśli napisze pani że to jedyne źródło utrzymania komornik i tak ma prawo zająć połowę. Jeśli pani sama nie będzie mu wpłacać pieniędzy bądź nie będzie wpłat na konto z którego może pobrać pieniądze napisze do pani pracodawcy i wtedy on od razu będzie pani odcinał z wypłaty.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy komornik może zająć świadczenia na dzieci?
Komornik wszedł mi na konto, na które wpływają świadczenia na dzieci, czy ma prawo cokolwiek ruszyć z tych pieniędzy?...
Zakaz konkurencji w umowie zlecenia - co robić ?
Witam serdecznie, Uczę języka niemieckiego w jednej ze szkół językowych w zach. Polsce. Zajęcia są prowadzone wg. autorskiej metody, nazwijmy ją "X". Jestem certyfikowanym lektorem tej metody. W szkole pracuję w oparciu o umowy zlecenia odnawiane co sześć miesiące - na początku roku popełniłem straszliwy błąd i podpisałem umowę, która od wszystkich poprzednich różniła się dużym punktem o zakazie konkurencji. Straszliwy - bo moja głupot...
Wypowiedzenie umowy o pracę
Czy składając osobiście wypowiedzenie umowy o pracę potrzebuję podpis osoby, która je przyjmie, czy sam bieg wypowiedzenia zaczyna się w momencie przekazania pisma na ręce kierownika firmy?...
Podział majątku wspólnego a majątek osobisty
Rozwód na horyzoncie więc chciałbym rozeznać się w temacie podziału majątku. Sytuacja wygląda tak: Żona przed ślubem miała majątek osobisty w postaci oszczednosci w wysokości 80 tys zł. 30 tys zł wpłaciła na swoje ike a resztę przelewała systematycznie na nasze konto wspólne gdzie następnie było przeznaczane na różne lokaty, obligacje itd. Od początku małżeństwa mieszkamy w mieszkaniu należącym do jej rodziców do którego stałe się dokładamy. ...

Wyszukiwarka