Zabrane prawo jazdy za brak okularów.

Witajcie, muszę się zgłosić na policję w związku z zawiadomieniem przez ŻW, brak okularów na nosie podczas jazdy. Okulary przy sobie miałem.
Mam kilka pytań.
Czy to policja już zatrzymuje prawo jazdy, czy do czasu rozprawy w sądzie jeszcze będę je posiadał?
Jest jakaś nadzieja, że z prawnikiem uda się ugrać żeby nie zatrzymywali prawka?
Jest jakaś wg rozprawa czy po prostu przyjdzie wyrok?
anonim cytuj
23-08-2023
To może wytłumacz na początek, skąd w tej historii wzięła się w ogóle ŻW. Rozumiem, że w prawie jazdy masz wbite 01.0x?

anonim cytuj
23-08-2023
To może wytłumacz na początek, skąd w tej historii wzięła się w ogóle ŻW. Rozumiem, że w prawie jazdy masz wbite 01.0x?

Tak, mam wpisane.
Pełnię służbę w wojsku. Stąd ŻW.

anonim cytuj
23-08-2023
Tak, mam wpisane.
Pełnię służbę w wojsku. Stąd ŻW.

Policja nie zatrzyma prawa jazdy i ogólnie zatrzymanie prawa jazdy nie jest takie pewne, nawet przy skazaniu przez sąd. Przy tego rodzaju ograniczeniach nie ma jednolitej kwalifikacji prawnej w Polsce. Czasem kwalifikuje się jazdę wbrew ograniczeniom jako art. 94 § 1 kw (kierowanie pojazdem bez uprawnień), czasem jako art. 97 kw (inne naruszenie przepisów ruchu drogowego). W przypadku kwalifikacji jako art. 94 § 1 kw, zatrzymanie prawa jazdy przez sąd jest obligatoryjne (od 3 miesięcy do 3 lat), w przypadku art. 97 kw sąd nie orzeknie zakazu prowadzenia pojazdów. Czemu tak jest? Bo przepisy nie są precyzyjne. Obstawiam, że będzie to częściej wykorzystywany art. 94 § 1 kw.
Teraz tak, masz się zgłosić do jednostki Policji prawdopodobnie na przesłuchanie. Tam powinieneś dowiedzieć się, jaka jest kwalifikacja prawna. Jeżeli będzie kierowany wniosek o ukaranie do sądu to najprawdopodobniej najpierw dostaniesz wyrok nakazowy (sąd wyda go na posiedzeniu bez Twojego udziału), dopiero wówczas będziesz miał 7 dni na złożenie sprzeciwu, aby rozprawa odbyła się na zasadach ogólnych. Zatrzymanie prawa jazdy nastąpić może dopiero po uprawomocnieniu się wyroku (tj. gdy nie złożysz w terminie sprzeciwu od wyroku nakazowego).

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Pozostawione rzeczy po eksmisji.
Witam. Moja mama zrobiła mojemu ojcu eksmisję prawie 4 lata temu. Był komornik, bo wyprowadzać się nie chciał. Sęk w tym, że ma on dużo sprzętów muzycznych. Te sprzęty w dniu egzekucji eksmisji zostały wyniesione z pokoju, który zajmował i przeniesione tylko na dół do innego pokoju (błąd matki, bo nie wynajęła wtedy żadnego garażu na to) Ojciec dostał 4 miesiące na to, ,żeby swoje graty zabrać. Minęły prawie 4 lata a te rzeczy nadal zagracają pok...
Czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie bez wiedzy i zgody matki??
Witam przychodzę z zapytaniem czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce od 3 lat ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie Nigeryjskiej w Warszawie Bez wiedzy i zgody matki? Zdaje mi się że musi zostać wyrażona zgoda matki i musi być podpis ,matka nie zgodziła się na rejestrację A jednak do niej doszło bez jej wiedzy i podpisu. Proszę bez hejtu. Dziękuję....
Zachowek/Przekazanie nieruchomości.
Otóż sprawa wygląda następująco. Postaram nakreślić się sprawę od początku. Moi rodzice mają/mieli trójkę rodzeństwa. Jestem ja, brat i siostra, która zmarła (posiada niepełnoletnie dzieci). Rodzice chcą przekazać mi mieszkanie. Z bratem nie mam problemu tylko z drugą stroną, a ściśle mówiąc z dziećmi siostry, chodzi mi o to żebym nie miał problemu z jakimiś zachowkami itp. Rozważałem kilka opcji. Pierwsza darowizna - z tym, że musi minąć 10 l...
Zasiedzenie mojej działki.
Ponad 20 lat temu kupiłem 50% udział w domu z działką. Pozostali współwłaściciele nie żyją. Część działki była nie ogrodzona (z niewiadomych przyczyn ogrodzenie było poprowadzone przez środek działki), co jakiś czas kosił ją nasz sąsiad. Po pewnym czasie sąsiad ogrodził od drogi asfaltowej swoja i jednocześnie część mojej działki, na której zasadził świerki. Teraz przyszedł do mnie i oświadczył, że będzie chciał ją zasiedzieć. Z tego co dowiedzia...

Wyszukiwarka