Zabrane prawo jazdy za brak okularów.

Witajcie, muszę się zgłosić na policję w związku z zawiadomieniem przez ŻW, brak okularów na nosie podczas jazdy. Okulary przy sobie miałem.
Mam kilka pytań.
Czy to policja już zatrzymuje prawo jazdy, czy do czasu rozprawy w sądzie jeszcze będę je posiadał?
Jest jakaś nadzieja, że z prawnikiem uda się ugrać żeby nie zatrzymywali prawka?
Jest jakaś wg rozprawa czy po prostu przyjdzie wyrok?
anonim cytuj
23-08-2023
To może wytłumacz na początek, skąd w tej historii wzięła się w ogóle ŻW. Rozumiem, że w prawie jazdy masz wbite 01.0x?

anonim cytuj
23-08-2023
To może wytłumacz na początek, skąd w tej historii wzięła się w ogóle ŻW. Rozumiem, że w prawie jazdy masz wbite 01.0x?

Tak, mam wpisane.
Pełnię służbę w wojsku. Stąd ŻW.

anonim cytuj
23-08-2023
Tak, mam wpisane.
Pełnię służbę w wojsku. Stąd ŻW.

Policja nie zatrzyma prawa jazdy i ogólnie zatrzymanie prawa jazdy nie jest takie pewne, nawet przy skazaniu przez sąd. Przy tego rodzaju ograniczeniach nie ma jednolitej kwalifikacji prawnej w Polsce. Czasem kwalifikuje się jazdę wbrew ograniczeniom jako art. 94 § 1 kw (kierowanie pojazdem bez uprawnień), czasem jako art. 97 kw (inne naruszenie przepisów ruchu drogowego). W przypadku kwalifikacji jako art. 94 § 1 kw, zatrzymanie prawa jazdy przez sąd jest obligatoryjne (od 3 miesięcy do 3 lat), w przypadku art. 97 kw sąd nie orzeknie zakazu prowadzenia pojazdów. Czemu tak jest? Bo przepisy nie są precyzyjne. Obstawiam, że będzie to częściej wykorzystywany art. 94 § 1 kw.
Teraz tak, masz się zgłosić do jednostki Policji prawdopodobnie na przesłuchanie. Tam powinieneś dowiedzieć się, jaka jest kwalifikacja prawna. Jeżeli będzie kierowany wniosek o ukaranie do sądu to najprawdopodobniej najpierw dostaniesz wyrok nakazowy (sąd wyda go na posiedzeniu bez Twojego udziału), dopiero wówczas będziesz miał 7 dni na złożenie sprzeciwu, aby rozprawa odbyła się na zasadach ogólnych. Zatrzymanie prawa jazdy nastąpić może dopiero po uprawomocnieniu się wyroku (tj. gdy nie złożysz w terminie sprzeciwu od wyroku nakazowego).

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Awaria rury na działce, Mpwik naliczyło nam kilka tysięcy do zapłaty, czy możemy wnioskować o anulowanie kwoty do zapłaty?
Proszę o pomoc. Kupiliśmy domek, w zasadzie rudere z ogródkiem. W ogródku jest kranik z woda. Okazuje sie, ze rura pod ziemia prowadząca wodę do tego kraniku pękła i wyciekała woda. Mpwik naliczyło nam kilka tysięcy do zapłaty. Był licznik. Czy w zw z tym, ze teren kupiliśmy, nie mieszkamy jeszcze tam, dopiero zabieramy się za remonty a poprzedni właściciel nie poinformował nas o stanie tych rur podziemnych możemy wnioskować o anulowanie kwoty do...
Co z podatkami po śmierci podatnika?
Dzień dobry. Moja mama miała małe gospodarstwo rolne (pasieka) z wujkiem na mocy umowy cywilnej. Po śmierci mamy mam postanowienie sądowe, że nabywam w całości inwentarz po zmarłej. Przyszedł czas wpisania mnie do księgi wieczystej. Przy postanowieniu nie było podane, że mama ma ziemię. Rozliczenie podatku od spadku już złożyłem. Mam papiery rolnicze, ale nie chcę prowadzić tam żadnej działalności rolniczej. Czy przy wpisaniu mnie do księgi w...
Co zrobić, gdy klient nie odbiera przesyłki za pobraniem?
Mój brat prowadzi sklep internetowy. Rozstał się jakiś czas temu z dziewczyną i ta dziewczyna chcąc zrobić mu na złość zamawia z jego sklepu różne produkty za pobraniem i nigdy ich nie odbierała. Zamawiała też produkty pod fikcyjne nazwiska i adresy. Proszę mi powiedzieć, czy taki czyn jest karalny? Można ją o coś oskarżyć? Dziewczyna tą twierdzi że ma 14 dni na zwrot bez podania przyczyny i może sobie zamawiać ile chce....
Pożyczka u siostry. Czy muszę płacić podatek? Zgłaszać w US?
Hej potrzebuje waszej porady. Chcę pożyczyć od siostry 120 tys zł, które otrzymana przelewem na konto. Umówione jesteśmy ze oddam jej po 14 miesiącach. Czy muszę od tego płacić podatek? Zgłaszać to w US?...

Wyszukiwarka