Zabrane prawo jazdy za brak okularów.

Witajcie, muszę się zgłosić na policję w związku z zawiadomieniem przez ŻW, brak okularów na nosie podczas jazdy. Okulary przy sobie miałem.
Mam kilka pytań.
Czy to policja już zatrzymuje prawo jazdy, czy do czasu rozprawy w sądzie jeszcze będę je posiadał?
Jest jakaś nadzieja, że z prawnikiem uda się ugrać żeby nie zatrzymywali prawka?
Jest jakaś wg rozprawa czy po prostu przyjdzie wyrok?
anonim cytuj
23-08-2023
To może wytłumacz na początek, skąd w tej historii wzięła się w ogóle ŻW. Rozumiem, że w prawie jazdy masz wbite 01.0x?

anonim cytuj
23-08-2023
To może wytłumacz na początek, skąd w tej historii wzięła się w ogóle ŻW. Rozumiem, że w prawie jazdy masz wbite 01.0x?

Tak, mam wpisane.
Pełnię służbę w wojsku. Stąd ŻW.

anonim cytuj
23-08-2023
Tak, mam wpisane.
Pełnię służbę w wojsku. Stąd ŻW.

Policja nie zatrzyma prawa jazdy i ogólnie zatrzymanie prawa jazdy nie jest takie pewne, nawet przy skazaniu przez sąd. Przy tego rodzaju ograniczeniach nie ma jednolitej kwalifikacji prawnej w Polsce. Czasem kwalifikuje się jazdę wbrew ograniczeniom jako art. 94 § 1 kw (kierowanie pojazdem bez uprawnień), czasem jako art. 97 kw (inne naruszenie przepisów ruchu drogowego). W przypadku kwalifikacji jako art. 94 § 1 kw, zatrzymanie prawa jazdy przez sąd jest obligatoryjne (od 3 miesięcy do 3 lat), w przypadku art. 97 kw sąd nie orzeknie zakazu prowadzenia pojazdów. Czemu tak jest? Bo przepisy nie są precyzyjne. Obstawiam, że będzie to częściej wykorzystywany art. 94 § 1 kw.
Teraz tak, masz się zgłosić do jednostki Policji prawdopodobnie na przesłuchanie. Tam powinieneś dowiedzieć się, jaka jest kwalifikacja prawna. Jeżeli będzie kierowany wniosek o ukaranie do sądu to najprawdopodobniej najpierw dostaniesz wyrok nakazowy (sąd wyda go na posiedzeniu bez Twojego udziału), dopiero wówczas będziesz miał 7 dni na złożenie sprzeciwu, aby rozprawa odbyła się na zasadach ogólnych. Zatrzymanie prawa jazdy nastąpić może dopiero po uprawomocnieniu się wyroku (tj. gdy nie złożysz w terminie sprzeciwu od wyroku nakazowego).

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Uchylenie alimentów
Dzień dobry. Syn ma 20 lat. Po dwóch latach nauki jako mechanik samochodowy przerwał naukę nie zaliczając drugiej klasy. Rozpoczął naukę w szkole dla dorosłych w LO w weekendy. Podjął pracę na budowie opartą na umowę zlecenie zarobki w granicach 2500 do 4 tyś. Od lutego 2021 zrezygnował z nauki. Sam się wypisał ze szkoły. Do teraz nie kontynuuje nauki. Zmienił prace i pracuje jako telemarketer znów opartą na umowę zlecenie zarobki około 2 tyś. Z...
Przepisanie własności do lokalu.
Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie przepisania domu. Jestem w tym momencie na etapie składnia papierów o przebudowę. Mam już warunki zabudowy i czekam na pozwolenie. Wszystko robione w imieniu taty bo to on jest właścicielem. Czy po otrzymaniu pozwolenia na budowę może wtedy przepisach mi część domu i pozwolenia będą ważne?...
Jak sprawdzić kto jest właścicielem nieruchomości?
Niedaleko mojego miejsca zamieszkania jest niszczejący budynek z którego można zrobić lokal usługowy czy sprzedażowy. Budynek niszczeje już od dłuższego czasu .Pomimo kartki z numerem telefonu do kontaktu nikt się nie odzywa. Moje pytanie brzmi : czy można się oficjalnie dowiedzieć czyją własnością jest owy budynek? Jeśli tak, to gdzie się po tę informację udać? Dziękuję za pomoc....
Czy sprzedający/świadczący usługę ma obowiązek zapłacić za transport?
Czy zgodnie z art. 561 kodeksu cywilnego, sprzedający/świadczący usługę ma obowiązek zapłacić za transport? A jeżeli tak to w jaki sposób? Bo oddałem do niego samochód na całkowity remont, i po przejechaniu 3tys km znowu samochód zepsuty. Napisałem mu pismo z tytułu rękojmi, on odpisał żeby mu przywieść samochód, tylko problem jest taki że mam do niego 300km. Kontakt z nim jest bardzo trudny, napisać jakieś pismo do niego w tej sprawie, wynająć l...

Wyszukiwarka