Zabrane prawo jazdy za brak okularów.

Witajcie, muszę się zgłosić na policję w związku z zawiadomieniem przez ŻW, brak okularów na nosie podczas jazdy. Okulary przy sobie miałem.
Mam kilka pytań.
Czy to policja już zatrzymuje prawo jazdy, czy do czasu rozprawy w sądzie jeszcze będę je posiadał?
Jest jakaś nadzieja, że z prawnikiem uda się ugrać żeby nie zatrzymywali prawka?
Jest jakaś wg rozprawa czy po prostu przyjdzie wyrok?
anonim cytuj
23-08-2023
To może wytłumacz na początek, skąd w tej historii wzięła się w ogóle ŻW. Rozumiem, że w prawie jazdy masz wbite 01.0x?

anonim cytuj
23-08-2023
To może wytłumacz na początek, skąd w tej historii wzięła się w ogóle ŻW. Rozumiem, że w prawie jazdy masz wbite 01.0x?

Tak, mam wpisane.
Pełnię służbę w wojsku. Stąd ŻW.

anonim cytuj
23-08-2023
Tak, mam wpisane.
Pełnię służbę w wojsku. Stąd ŻW.

Policja nie zatrzyma prawa jazdy i ogólnie zatrzymanie prawa jazdy nie jest takie pewne, nawet przy skazaniu przez sąd. Przy tego rodzaju ograniczeniach nie ma jednolitej kwalifikacji prawnej w Polsce. Czasem kwalifikuje się jazdę wbrew ograniczeniom jako art. 94 § 1 kw (kierowanie pojazdem bez uprawnień), czasem jako art. 97 kw (inne naruszenie przepisów ruchu drogowego). W przypadku kwalifikacji jako art. 94 § 1 kw, zatrzymanie prawa jazdy przez sąd jest obligatoryjne (od 3 miesięcy do 3 lat), w przypadku art. 97 kw sąd nie orzeknie zakazu prowadzenia pojazdów. Czemu tak jest? Bo przepisy nie są precyzyjne. Obstawiam, że będzie to częściej wykorzystywany art. 94 § 1 kw.
Teraz tak, masz się zgłosić do jednostki Policji prawdopodobnie na przesłuchanie. Tam powinieneś dowiedzieć się, jaka jest kwalifikacja prawna. Jeżeli będzie kierowany wniosek o ukaranie do sądu to najprawdopodobniej najpierw dostaniesz wyrok nakazowy (sąd wyda go na posiedzeniu bez Twojego udziału), dopiero wówczas będziesz miał 7 dni na złożenie sprzeciwu, aby rozprawa odbyła się na zasadach ogólnych. Zatrzymanie prawa jazdy nastąpić może dopiero po uprawomocnieniu się wyroku (tj. gdy nie złożysz w terminie sprzeciwu od wyroku nakazowego).

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Pozbawienie praw rodzicielskich.
Witam, potrzebuję pomocy. Samotnie wychowuję dziecko, ojciec dziecka w ogóle się nim nie interesuje, jednak przed rozstaniem wiele razy mi mówił, że zabierze mi dziecko i ucieknie z nim do znajomych zagranicę. Niestety dziecko ma jego nazwisko, co może mu znacznie to ułatwić. Jak wygląda kwestia odebrania praw rodzicielskich? Czy wystarczy do sądu złożyć wniosek o zmianę nazwiska?...
Komornik pobiera pieniądze ze świadczeń, z których nie powinien.
Witam jestem osoba niepracującą, mam 500 + i alimenty. Nie mam pism od komornika wiec nawet nie mam sygnatury. Pobrał pieniądze ze świadczeń, z których nie powinien. Napisałam pismo o zwrot z wydrukowanymi wpływami z rachunku bankowego , komornik nawet nie odpisał. Co zrobić w takiej sytuacji? Powiadomić tez bank ? Dodzwonić też się nie można....
Czy sprzedający może odmówić przyjęcia reklamacji z uwagi na brak załączonych zdjęć?
Sprzedający odmawia przyjęcia reklamacji z uwagi na brak załączonych zdjęć dokumentujących problem. Wgrywanie przez system na www nie jest możliwe (wyskakuje komunikat z błędami). Zgłoszono ten problem manualno/techniczny sprzedającemu przez telefon. Ten poprosił o wysłanie zdjęć na maila. Tak też się stało. Jednak o dziwo sprzedawca zwrotnie poprosił o ponowne przesłanie zdjęć przez stronę www. Poirytowała mnie sytuacja bo problem nie jest rozwi...
Emerytura po zmarłym, oddać czy nie ?
Witam, czy ktoś się orientuje jak to jest z emeryturą po zmarłym rodzicu? Moja mama zmarła 21 stycznia, a 24 stycznia przyszła cała emerytura, która zaraz przelałam na moje konto z powodu wydatku na pogrzeb, bo niestety te 4 tys. z ZUS nie wystarczyło. Czy tak może być czy będę musiała zwrócić tą emeryturę ?...

Wyszukiwarka