Zabrane prawo jazdy za brak okularów.

Witajcie, muszę się zgłosić na policję w związku z zawiadomieniem przez ŻW, brak okularów na nosie podczas jazdy. Okulary przy sobie miałem.
Mam kilka pytań.
Czy to policja już zatrzymuje prawo jazdy, czy do czasu rozprawy w sądzie jeszcze będę je posiadał?
Jest jakaś nadzieja, że z prawnikiem uda się ugrać żeby nie zatrzymywali prawka?
Jest jakaś wg rozprawa czy po prostu przyjdzie wyrok?
anonim cytuj
23-08-2023
To może wytłumacz na początek, skąd w tej historii wzięła się w ogóle ŻW. Rozumiem, że w prawie jazdy masz wbite 01.0x?

anonim cytuj
23-08-2023
To może wytłumacz na początek, skąd w tej historii wzięła się w ogóle ŻW. Rozumiem, że w prawie jazdy masz wbite 01.0x?

Tak, mam wpisane.
Pełnię służbę w wojsku. Stąd ŻW.

anonim cytuj
23-08-2023
Tak, mam wpisane.
Pełnię służbę w wojsku. Stąd ŻW.

Policja nie zatrzyma prawa jazdy i ogólnie zatrzymanie prawa jazdy nie jest takie pewne, nawet przy skazaniu przez sąd. Przy tego rodzaju ograniczeniach nie ma jednolitej kwalifikacji prawnej w Polsce. Czasem kwalifikuje się jazdę wbrew ograniczeniom jako art. 94 § 1 kw (kierowanie pojazdem bez uprawnień), czasem jako art. 97 kw (inne naruszenie przepisów ruchu drogowego). W przypadku kwalifikacji jako art. 94 § 1 kw, zatrzymanie prawa jazdy przez sąd jest obligatoryjne (od 3 miesięcy do 3 lat), w przypadku art. 97 kw sąd nie orzeknie zakazu prowadzenia pojazdów. Czemu tak jest? Bo przepisy nie są precyzyjne. Obstawiam, że będzie to częściej wykorzystywany art. 94 § 1 kw.
Teraz tak, masz się zgłosić do jednostki Policji prawdopodobnie na przesłuchanie. Tam powinieneś dowiedzieć się, jaka jest kwalifikacja prawna. Jeżeli będzie kierowany wniosek o ukaranie do sądu to najprawdopodobniej najpierw dostaniesz wyrok nakazowy (sąd wyda go na posiedzeniu bez Twojego udziału), dopiero wówczas będziesz miał 7 dni na złożenie sprzeciwu, aby rozprawa odbyła się na zasadach ogólnych. Zatrzymanie prawa jazdy nastąpić może dopiero po uprawomocnieniu się wyroku (tj. gdy nie złożysz w terminie sprzeciwu od wyroku nakazowego).

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

czy mozna mieć 2 obywatelstwa?
Witam, mam pytanie odnośnie obywatelstwa dla córki, mama jest francuska, wiec aktualnie posiada paszport francuski, urodziła sie w UK wiec przysługuje jej również obywatelstwo angielskie, z tego co nam tłumaczono to wystarczy wypełnić dokument i wyslac a paszport przyjdzie do domu pocztą, jednak obawiam sie ze nie dostanie wtedy obywatelstwa polskiego ponieważ ktos mi mówił ze mozna posiadac tylko dwa obywatelstwa... Czy jest sens robić wogole po...
L4
Dzień dobry Przebywam na l4 od 28.08 do 12.09 . Dnia 9.09 ustal stosunek pracy . Od 13.09 będę kontynuować l4 u innego lekarza i tym razem miesięczne . Czy nalezy mi sie zasilek z zusu ? Pozdrawiam ...
Cesja na samochód.
Piszę z pytaniem. Posiadam samochód którym bank jest współwłaścicielem (kredyt samochodowy). Kredyt był rozłożony na 5 lat, zostały trzy lata do spłaty. Znalazłem kupca który jest w stanie zapłacić odstępne w wartości połowy sumy spłaconej przez te dwa lata i resztę spłacałby w ratach (ta sama wartość raty co aktualnie płace). Wiecie mniej więcej jakby to miało wyglądać? Jaką umowę bym musiał z nim zawrzeć żeby to miało ręce i nogi? Dostałem info...
Kiedy trzeba zwrócić zasiłek chorobowy?
Cześć, byłem na 3 tygodniowym L4 (od psychiatry), które przedłużam. W trakcie l4 brałem udział w zajeciach sportowych i pracodawca uważa, że nie powinienem i będzie chciał abym oddał wypłacone L4 za ten okres tych 3 tygodni. Co jeżeli odmówie? Mam od psychiatry papier, że wskazane dla mnie są wszelkiego rodzaju aktywności oraz przebywanie w grupach ludzi. Czy sprawa trafia od razu do sądu czy będzie to załatwiane przez ZUS? Firma powyżej 20osó...

Wyszukiwarka