Czy praca w informatyce wymaga zakładania działalności gospodarczej?

Czy praca w branży informatycznej (programowanie, administrowanie serwerami itp.) w Polsce wymaga zakładania jednoosobowej działalności gospodarczej? Jeżeli tak, na jakiej podstawie prawnej? Jeżeli nie, czy i gdzie mogę zgłosić sytuację, w której firmy (w tym korporacje) przerywają rozmowę kwalifikacyjną i mnie odrzucają po usłyszeniu, że nie prowadzę i nie chcę prowadzić działalności?
anonim cytuj
23-08-2023
czy i gdzie mogę zgłosić sytuację, w której firmy (w tym korporacje) przerywają rozmowę kwalifikacyjną i mnie odrzucają po usłyszeniu, że nie prowadzę i nie chcę prowadzić działalności?

Nie możesz tego nigdzie zgłosić. Żadna firma nie ma obowiązku szukać pracowników, jeśli zamiast tego woli nawiązać współpracę z przedsiębiorcą.
Co innego gdybyś taką współpracę nawiązał jako przedsiębiorca, a potem okazałoby się, ze kontrahent wymaga od Ciebie obowiązków i zachowań typowych dla pracownika. Wówczas mógłbyś dochodzić przed sądem stwierdzenia istnienia stosunku pracy.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Cofnięcie darowizny.
Planowaliśmy wraz z mężem wybudować dom na działce która została przekazana nam w akcie darowizny przez moją Mamę. Jakiś czas później moja mama zmarła. Nie ułożyło się nam i w chwili obecnej będzie toczyła się sprawa o rozwód, na działce zostały postawione fundamenty i nawieziona ziemia. Koszt fundamentów został poniesiony przez mamę Mojego męża Nie mogę dogadać się z mężem w kwestii działki. Chciałabym ją odzyskać gdyż jest to moja Ojcowizn...
Zdany lokal, czy właściciel może doszukiwać się czegoś po zdaniu kluczy?
Lokal był zdany, po wynajmowaniu, zostały oddane klucze. Następnego dnia albo później zostaly zrobione zdjęcia lokalu, czy jeżeli zdjęcia zostały zrobione bez mojej obecności tylko właściciel robił to ma to znaczenie prawne? Przecież jak opuściłam lokal i podczas mojej obecności już mówił co jest do ewentualnej wymiany to nie powinno się później doszukiwać innych rzeczy, bo to tak jakby ktoś załóżmy nie wiem, podpalił coś w mieszkaniu a później z...
Firma ubezpieczeniowa nie wypłaciła im pieniędzy, chcą żeby im podpisać aneks do umowy sprzed 4 lat. Co robić
Cześć proszę o podpowiedź, co zrobić w tej sytuacji.Cztery lata ,temu miałam wypadek samochodowy ,korzystałam wtedy z pomocy jednej z firm która zapewniła mi lawetę oraz auto zastępcze.Auto zdałam ,oddałam kluczyki , podpisaliśmy dokumenty, i rozstaliśmy się w zgodzie Jakie było moje zdziwienie ,gdy dziś dzwoni ,do mnie Pani z tej firmy twierdzą że muszę podpisać aneks do umowy tamtej sprzed czterech lat .Gdyż sprawa jest w sądzie ,bo firma ubezp...
Zachowek.
Dzień dobry. Moja mama ponad 30 lat temu przepisała mieszkanie nowe w bloku mojemu bratu. Posiada ona jeszcze jedną nieruchomość - mieszkanie w starej kamienicy.- wymaga ono generalnego remontu ( wymiany : instalacji elektrycznej, centralnego ogrzewania i wodociągowej, drzwi , podłogi , wyrównania ścian) Mama zrobiła testament u notariusza , w którym do całości spadku powołała moją córkę. Mimo ,że mama jeszcze żyje mój brat już mi zapowiedział że...

Wyszukiwarka