Apelacja

Ile czasu sąd ma na rozpatrzenie apelacji w 2023r ?
anonim cytuj
18-08-2023
tyle samo co w 2022 r.
a
jeśli chodzi o KASACJE to
- w NSA jest to około 2 lata
- w SN - Izba Karna, dość krótko - poniżej roku od wpływu Kasacji
co do innych izb SN nie mam danych.

anonim cytuj
18-08-2023
tyle samo co w 2022 r.
a
jeśli chodzi o KASACJE to
- w NSA jest to około 2 lata
- w SN - Izba Karna, dość krótko - poniżej roku od wpływu Kasacji
co do innych izb SN nie mam danych.

Bo coś wyczytałem, że miesiąc od otrzymania akt sprawy.
Ale w takim razie wynika z tego, że nie ma z góry określonego terminu.
Nie ma. Ja czekam już 9 miesiąc na rozpatrzenie apelacji w sprawie ubezpieczeniowej.

anonim cytuj
18-08-2023
W kwestii terminu rozpatrzenia apelacji, Kodeks postępowania cywilnego w art. 367 § 1 stanowi, że jeżeli po przeprowadzeniu postępowania przygotowawczego Sąd Apelacyjny uzna, że sprawa jest do rozstrzygnięcia na posiedzeniu, wyznacza termin posiedzenia. Niemniej jednak, konkretny termin rozpoznania apelacji jest uzależniony od obciążenia pracy sądu oraz charakteru sprawy.

Natomiast, jeśli chodzi o kasacje:

W Naczelnym Sądzie Administracyjnym rzeczywiście czas oczekiwania na rozpatrzenie kasacji może być długi i wynosić około 2 lat, co jednak jest uzależnione od skomplikowania sprawy i liczby zgromadzonych materiałów dowodowych.

W Sądzie Najwyższym - Izba Karna zwykle terminy są krótsze i mogą wynosić poniżej roku od wpływu kasacji, ale to również zależy od konkretnych okoliczności.

W praktyce oznacza to, że terminy mogą być różne i zależą od wielu czynników. Istotne jest, aby monitorować przebieg postępowania i ewentualnie interweniować, jeśli opóźnienia stają się nadmierne.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

scalenie działek
Witam serdecznie. Otrzymałem w darowiźnie działkę rolno-budowlaną, która niestety jest dość wąska. Właścicielem przyegajacej obok działki równie wąskiej jest mój brat. Mamy plan aby scalić je razem tak żeby można było coś sensownego wybudować lub sprzedać jako całość. Jeśli ja kupię od brata to współwłaścicielką będzie moja żona. Czy to nie będzie problem przy wniosku o scalenie działek? Może formą darowizny... Tylko jak to można zrobić w pros...
Zadłużenie mieszkania sprawa do sądu.
Sprawa wygląda następująco mój tata zadłużył mieszkanie własnościowe Na prawie 20 tysięcy niestety dowiedziałem się o tym dość późno i teraz spółdzielnia mieszkaniowa skierowała wniosek do sądu chciałem się dowiedzieć w spółdzielni do jakiego sądu ale niestety nie uzyskałem takiej informacji Czy jest możliwość zebym teraz sie dowiedział do jakiego sądu trafiła sprawa i czy mógł bym iść na rozprawę i powiedzieć ze teraz Ja jako syn spłacę to zad...
Zawieszenie działalności a umowa B2B?
Czy umowa B2B (partnerska) zawarta między dwiema firmami jest nadal aktywna jeżeli działalność została zawieszona ? Jeżeli tak to okres wypowiedzenia jest taki sam jak na umowie czy inny wynikający z przepisów prawa ? Czy długość zawieszenia firmy ma wpływ na umowę B2B ? (umowa na czas nieokreślony z 6 miesięcznym czasem wypowiedzenia) ?...
zerwanie umowy o wynajem
Kolega wynajał mieszkanie ma umowie do sierpnia natomiast znalazł tańsze mieszkanie dzień po podpisaniu umowy za 300 zł a tam mam umowe za 800 miesiecznie właściciel twierdzi że nie ma prawa zerwać umowy i musi mu płacić za wynajete mieszkanie do sierpnia... czy Kolega ma prawo zerwać umowę?...

Wyszukiwarka