Apelacja

Ile czasu sąd ma na rozpatrzenie apelacji w 2023r ?
anonim cytuj
18-08-2023
tyle samo co w 2022 r.
a
jeśli chodzi o KASACJE to
- w NSA jest to około 2 lata
- w SN - Izba Karna, dość krótko - poniżej roku od wpływu Kasacji
co do innych izb SN nie mam danych.

anonim cytuj
18-08-2023
tyle samo co w 2022 r.
a
jeśli chodzi o KASACJE to
- w NSA jest to około 2 lata
- w SN - Izba Karna, dość krótko - poniżej roku od wpływu Kasacji
co do innych izb SN nie mam danych.

Bo coś wyczytałem, że miesiąc od otrzymania akt sprawy.
Ale w takim razie wynika z tego, że nie ma z góry określonego terminu.
Nie ma. Ja czekam już 9 miesiąc na rozpatrzenie apelacji w sprawie ubezpieczeniowej.

anonim cytuj
18-08-2023
W kwestii terminu rozpatrzenia apelacji, Kodeks postępowania cywilnego w art. 367 § 1 stanowi, że jeżeli po przeprowadzeniu postępowania przygotowawczego Sąd Apelacyjny uzna, że sprawa jest do rozstrzygnięcia na posiedzeniu, wyznacza termin posiedzenia. Niemniej jednak, konkretny termin rozpoznania apelacji jest uzależniony od obciążenia pracy sądu oraz charakteru sprawy.

Natomiast, jeśli chodzi o kasacje:

W Naczelnym Sądzie Administracyjnym rzeczywiście czas oczekiwania na rozpatrzenie kasacji może być długi i wynosić około 2 lat, co jednak jest uzależnione od skomplikowania sprawy i liczby zgromadzonych materiałów dowodowych.

W Sądzie Najwyższym - Izba Karna zwykle terminy są krótsze i mogą wynosić poniżej roku od wpływu kasacji, ale to również zależy od konkretnych okoliczności.

W praktyce oznacza to, że terminy mogą być różne i zależą od wielu czynników. Istotne jest, aby monitorować przebieg postępowania i ewentualnie interweniować, jeśli opóźnienia stają się nadmierne.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?
Witam. 1,5 miesiąca temu sprzedałem samochód z 2007 roku. Auto w dniu sprzedania było sprawne. Kupujący dostał wszystkie faktury co i kiedy było robione przy aucie. W dniu wczorajszym kupujący napisał mi wiadomość "padł silnik w aucie". Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?...
Wezwanie w charakterze świadka.
Witam, dostałem wezwanie do stawiennictwa w charakterze strony - sprawa cywilna, postępowanie uproszczone. Czy moja obecność na nim jest obowiązkowa ? Bo kancelaria przekazała mi informację, że nie muszę pojawiać się na rozprawie, ale mam jednak wątpliwości....
Zgubiona tablica rejestracyjna
Dzień dobry. Prośba o odpowiedz . Wiem ze mogę zapytać w urzędzie komunikacji ale niestety potrzebuje wiedzieć w ten weekend. Otóż wujek chce mi sprzedać starą przyczepkę za symboliczną kwotę. Przyczepka jest legalna, ma papiery . Niestety wujek zgubił tablice rejestracyjną dawno temu. Jak to teraz sprawnie zorganizować prawnie w urzędzie aby nie namnozyc kosztów. Tzn chciałbym ubiknąć konieczności wyrabiania duplikatu aby za chwilę zwracać t...
Adwokat może żądać prowizji od wyroku?
Cześć, adwokat wziął za napisanie apelacji karnej określoną kwotę, ale nie spisał ze mną żadnej umowy, ja podpisałam z kolei tylko pełnomocnictwo dla niego. Nie mówił nic o żadnym dodatkowym honorarium po zakończeniu. Sprawa skończyła się dla mnie wyrokiem w zawieszeniu. Adwokat oczekuje teraz ode mnie, że go dodatkowo za taki wyrok wynagrodzę i żąda ode mnie kwotę, którą zapłaciłam za napisanie apelacji pomnożoną o 2,5. Ja zwracam mu uwagę, że n...

Wyszukiwarka