Apelacja

Ile czasu sąd ma na rozpatrzenie apelacji w 2023r ?
anonim cytuj
18-08-2023
tyle samo co w 2022 r.
a
jeśli chodzi o KASACJE to
- w NSA jest to około 2 lata
- w SN - Izba Karna, dość krótko - poniżej roku od wpływu Kasacji
co do innych izb SN nie mam danych.

anonim cytuj
18-08-2023
tyle samo co w 2022 r.
a
jeśli chodzi o KASACJE to
- w NSA jest to około 2 lata
- w SN - Izba Karna, dość krótko - poniżej roku od wpływu Kasacji
co do innych izb SN nie mam danych.

Bo coś wyczytałem, że miesiąc od otrzymania akt sprawy.
Ale w takim razie wynika z tego, że nie ma z góry określonego terminu.
Nie ma. Ja czekam już 9 miesiąc na rozpatrzenie apelacji w sprawie ubezpieczeniowej.

anonim cytuj
18-08-2023
W kwestii terminu rozpatrzenia apelacji, Kodeks postępowania cywilnego w art. 367 § 1 stanowi, że jeżeli po przeprowadzeniu postępowania przygotowawczego Sąd Apelacyjny uzna, że sprawa jest do rozstrzygnięcia na posiedzeniu, wyznacza termin posiedzenia. Niemniej jednak, konkretny termin rozpoznania apelacji jest uzależniony od obciążenia pracy sądu oraz charakteru sprawy.

Natomiast, jeśli chodzi o kasacje:

W Naczelnym Sądzie Administracyjnym rzeczywiście czas oczekiwania na rozpatrzenie kasacji może być długi i wynosić około 2 lat, co jednak jest uzależnione od skomplikowania sprawy i liczby zgromadzonych materiałów dowodowych.

W Sądzie Najwyższym - Izba Karna zwykle terminy są krótsze i mogą wynosić poniżej roku od wpływu kasacji, ale to również zależy od konkretnych okoliczności.

W praktyce oznacza to, że terminy mogą być różne i zależą od wielu czynników. Istotne jest, aby monitorować przebieg postępowania i ewentualnie interweniować, jeśli opóźnienia stają się nadmierne.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Mam być świadkiem na sprawie karnej. Czy można się z tego wycofać?
Dzień dobry, Mam być świadkiem na sprawie karnej. Wnioskowała o to osoba oskarżona. W tzw międzyczasie rozeszły mi się drogi z tą osobą i doszły nowe okoliczności, które zmieniły moja perspektywę na tę sprawę. Uważam że nastąpiła manipulacja ze strony osoby oskarżonej by moje zeznania były na korzyść oskarżonej osoby. Nie znaczy to że moje zeznania miały być niezgodne z prawdą tylko że zostały ukryte przede mną fakty które zmieniają moja ocenę ...
Obniżenie alimentów.
Ojciec dziecka wystąpił o obniżenie alimentów aż o połowę kwoty, argumenty to umowa na najniższej krajowej i że mu się urodziło dziecko. Naszym synem się nie interesuje od urodzenia, prawie 3 lata. Kiedyś powiedział że zacznie się interesować jak będzie duży. Czy ma szansę na takie obniżenie?...
Nie stawienie się na komisji wojskowej.
Nie wstawiłem się na komisji wojskowej z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej. Jutro czeka mnie wizyta na komendzie. Dodam ze jestem po nowotworze i bardzo poważnych operacjach. Co mi grozi?...
Koniec umowy najmu.
Moja siostra wynajmuje mieszkanie od 2 lat w jednym miejscu. 8.01 skończyła się umowa i właściciel przedłużył na kolejne 2 lata. Wczoraj właściciel napisał jej smsa ze ma 2 dni na wyprowadzkę bo chce wyremontować i sprzedać mieszkanie. Na umowie ma okres wypowiedzenia najmu 30 dni. Siostra ma 2 dzieci. Nie znajdzie mieszkania tak szybko. Co w takiej sytuacji zrobić? Ma opłacone za miesiąc styczeń....

Wyszukiwarka