Apelacja

Ile czasu sąd ma na rozpatrzenie apelacji w 2023r ?
anonim cytuj
18-08-2023
tyle samo co w 2022 r.
a
jeśli chodzi o KASACJE to
- w NSA jest to około 2 lata
- w SN - Izba Karna, dość krótko - poniżej roku od wpływu Kasacji
co do innych izb SN nie mam danych.

anonim cytuj
18-08-2023
tyle samo co w 2022 r.
a
jeśli chodzi o KASACJE to
- w NSA jest to około 2 lata
- w SN - Izba Karna, dość krótko - poniżej roku od wpływu Kasacji
co do innych izb SN nie mam danych.

Bo coś wyczytałem, że miesiąc od otrzymania akt sprawy.
Ale w takim razie wynika z tego, że nie ma z góry określonego terminu.
Nie ma. Ja czekam już 9 miesiąc na rozpatrzenie apelacji w sprawie ubezpieczeniowej.

anonim cytuj
18-08-2023
W kwestii terminu rozpatrzenia apelacji, Kodeks postępowania cywilnego w art. 367 § 1 stanowi, że jeżeli po przeprowadzeniu postępowania przygotowawczego Sąd Apelacyjny uzna, że sprawa jest do rozstrzygnięcia na posiedzeniu, wyznacza termin posiedzenia. Niemniej jednak, konkretny termin rozpoznania apelacji jest uzależniony od obciążenia pracy sądu oraz charakteru sprawy.

Natomiast, jeśli chodzi o kasacje:

W Naczelnym Sądzie Administracyjnym rzeczywiście czas oczekiwania na rozpatrzenie kasacji może być długi i wynosić około 2 lat, co jednak jest uzależnione od skomplikowania sprawy i liczby zgromadzonych materiałów dowodowych.

W Sądzie Najwyższym - Izba Karna zwykle terminy są krótsze i mogą wynosić poniżej roku od wpływu kasacji, ale to również zależy od konkretnych okoliczności.

W praktyce oznacza to, że terminy mogą być różne i zależą od wielu czynników. Istotne jest, aby monitorować przebieg postępowania i ewentualnie interweniować, jeśli opóźnienia stają się nadmierne.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż udziału w spadku.
Moja mama jest jedynym z ok. 35 spadkobierców (dokładnej ilości nie jestem pewien) 2 działek bo jej dziadkach, którzy zmarli ok 30 lat temu. Mamie prawnie przysługuje 1/5 części tego spadku. Jako, że nikt z rodziny nie chce doprowadzić do podziału tego spadku, a podatek przez tyle lat jest płacony bez sensu, mama postanowiła skorzystać z usług firm, która skupuje udziały w spadkach. Moje pytanie jest takie, czy ktoś z obecnych tu na forum osób k...
Zakup przez internet ("zaginione" przesyłki, brak zwrotu pieniędzy)
Witam serdecznie. W zeszłym roku zamówiłam dla synka tablicę manipulacyjną. Trzeba było zrobić przedpłatę w wysokości 549 zł, a to nie jest mała kwota. Tablica nie dotarła, za to po drodze były różne wymówki. Tablica nadana, zaginęła w firmie kurierskiej, przesłanie fałszywego nadania. Znowu paczka niby nadana i znowu zaginęła. W końcu po prawie 4 miesiącach, potwierdzenie przelewu (zwrot kasy na moje konto) Oczywiście kasa nie dotarła. Pani u...
Zakupy przez internet.
Mąż kilka dni temu zrobił zakupy przez internet na stronie sklepu. Z niewiadomych przyczyn sklep naliczył bardzo duże rabaty. Mąż przed dokonaniem zakupu zadzwonił do sklepu, oni jednak nie widzieli u siebie problemu i byli zdziwieni sytuacją. Mąż dokonał zakupu za ponad 500 zł, został mu naliczony rabat na całą kwotę, z czego musiał jedynie zapłacić za przesyłkę. Teraz pytanie, bo w cuda nie wierzę. Czy mamy farta i przez dziwny błąd na stroni...
Stwierdzenie nabycia spadku u notariusza.
Witajcie, dokonałam z rodziną stwierdzenia nabycia spadku u notariusza. Jakie kroki muszę podjąć żeby móc jak najszybciej sprzedać nieruchomość? Wystarczy aktualizacja w księgach, czy muszę odczekać aż zostanie zaktualizowane?...

Wyszukiwarka