Cześć, we wrześniu kończy mi się urlop macierzyński nie mam możliwości wrócić do pracy a umowa rozwiązała się w dniu porodu. Co teraz zrobić żeby być ubezpieczonym i w razie choroby normalnie iść do lekarza czy szpitala? Czy mąż może dołączyć mnie do swojego ubezpieczenia w ZUS on ma umowę na czas nieokreślony. Czy np. Muszę iść się zarejestrować w urzędzie pracy na bezrobocie?
Jeżeli mąż jest ubezpieczony z tytułu pracy, może zgłosić do ubezpieczenia w ZUS członków rodziny, w tym małżonka i dzieci, o ile spełnione są określone warunki. Warunkiem jest m.in. że małżonek nie jest objęty innym obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym oraz nie prowadzi działalności gospodarczej. Dlatego mąż może Panią zgłosić do ubezpieczenia.
Zgłoszenia dokonuje się poprzez wypełnienie formularza ZUS ZZA („Zgłoszenie osoby do ubezpieczenia zdrowotnego”) i dostarczenie go do pracodawcy męża. Jeżeli Pani nie posiada innego ubezpieczenia zdrowotnego, zgłoszenie można dokonać w dowolnym momencie.
Co do rejestrowania się w urzędzie pracy, jest to możliwe po zakończeniu urlopu macierzyńskiego. Rejestracja jako osoba bezrobotna wiąże się z prawem do bezpłatnej opieki zdrowotnej oraz z innymi świadczeniami, takimi jak zasiłek dla bezrobotnych, o ile spełnione są określone warunki. Rejestracja w urzędzie pracy nie jest obowiązkowa, ale może stanowić dodatkowe zabezpieczenie.
Mam nadzieję, że odpowiedź rozjaśniła Pani sytuację.