Rejestracja samochodu.
W świetle przepisów tej ustawy, kupujący pojazd ma obowiązek zgłoszenia faktu nabycia pojazdu w wydziale komunikacji starostwa właściwego ze względu na miejsce zamieszkania kupującego w ciągu 30 dni od daty nabycia pojazdu (art.
- Zbierz umowę, wiadomości, potwierdzenia płatności i krótko opisz swoje żądanie na piśmie.
Co do zasady, nie ma bezpośredniego obowiązku przerejestrowania pojazdu na nowego właściciela. Jednakże, zgodnie z art. 63 ust. 3 tej samej ustawy, jeżeli do 30 dni od dnia zgłoszenia nabywania nie zostanie dokonana rejestracja pojazdu na nowego właściciela, organ rejestracyjny wyrejestrowuje pojazd. Wyrejestrowanie pojazdu powoduje, że nie można nim poruszać się po drogach publicznych.
Dlatego z praktycznego punktu widzenia, przerejestrowanie samochodu na nowego właściciela jest zalecane, aby uniknąć potencjalnych problemów z prawem. Ponadto, może to mieć znaczenie dla ubezpieczenia samochodu, ponieważ wiele firm ubezpieczeniowych wymaga, aby samochód był zarejestrowany na osobę, która jest właścicielem polisy ubezpieczeniowej.
Jeśli chodzi o kwestię tablic rejestracyjnych, to przepisy pozwalają na zachowanie starych tablic rejestracyjnych pod warunkiem, że są one zgodne z obowiązującymi przepisami (posiadają flagę Unii Europejskiej oraz oznaczenie PL) i są w odpowiednim stanie technicznym. Wybór, czy zostają stare tablice, czy są wydawane nowe, należy do nabywcy pojazdu (art. 65 ust. 1 ustawy Prawo o ruchu drogowym).
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. ...
Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. ...
Witam Teść zakupił auto w czerwcu, jego ubezpieczenie kończyło się 8.07 dopatrzył się tego dopiero 13.07 (od tego dnia jest wykupi...
Co mam zrobić w sytuacji gdy poręczyłam pożyczkę byłemu, której nie chce spłacać a na mnie ciąży dług, nie spisałam z nim żadnego ...