Jak jest kara za niestawienie się na komisariat?

Mieszkam za granicą, w Polsce ostatni raz byłem tego sylwestra. Kilka dni temu moją rodzinę zaczęła nachodzić kilkukrotnie policja, pytając się o mnie. Dowiedziałem się, że muszę niezwłocznie się stawić na komisariat na przesłuchanie. Niestety nie mam bladego pojęcia, o jaką sprawę chodzi, nie widzi mi się lecieć do Polski w tej sprawie. Co mi grozi za niestawienie się?
anonim cytuj
06-03-2023
A idziesz jako świadek ?

anonim cytuj
06-03-2023
1 kara pieniężna
2 przymusowe doprowadzenie na przesłuchanie

anonim cytuj
06-03-2023
Chyba że podasz uzasadnioną przyczynę, to wtedy zmieniają termin przesłuchania.

anonim cytuj
06-03-2023
Brak informacji na ten temat, prowadzący sprawę nie chciał mi nic powiedzieć przez telefon.

anonim cytuj
06-03-2023
W takiej sytuacji najlepiej powiedzieć jak jest ze nie ma możliwości przyjazdu do polski i się dogadacie jakoś, a zazwyczaj to zmieniają termin.

anonim cytuj
06-03-2023
Ogólnie nie mam żadnego określonego terminu, dostałem tylko informację, że jakbym być w Polsce to mam się stawić, inaczej będę poszukiwany.

anonim cytuj
06-03-2023
Dziwna sytuacja ogólnie, a rodzina nie dostała żadnego listu czy przychodzili pytać po prostu?

anonim cytuj
06-03-2023
Możesz zawsze poprosić o listowne wezwanie.

anonim cytuj
06-03-2023
I powinni Ci napisać, w jakiej sprawie chcą Cię przesłuchać.

anonim cytuj
06-03-2023
Miałem podobną sytuację, wezwanie listowne jako świadek, ale na liście ani przez telefon nie dowiedziałem się, o co konkretnie chodzi, dodatkowo musiałem jechać na komisariat oddalony o 300 km od mojego domu, wiadomo kilometrówka zwrócona, ale dzień i urlop w plecy.

anonim cytuj
06-03-2023
Zadzwoń na komendę policji, która Cię chciała wziąć i spytaj o co chodzi.

anonim cytuj
06-03-2023
Nic. Muszą Ci SKUTECZNIE doręczyć wezwanie.
Należy Ci się też zwrot kosztów.

anonim cytuj
06-03-2023

Sugerowane Tematy

Adoptacja psa bez wiedzy właściciela, co zrobić
Chcemy adoptować kilkuletniego psa od osoby prywatnej z innego miasta (400 km). Poprosiliśmy właściciela, żeby dostarczył nam książeczkę zdrowia. Okazało się, że pies jest zarejestrowany na małżonkę (małżeństwo jest w trakcie rozwodu i partnerka utrudnia wszelkie działania) i książeczka jest u niej. Weterynarz nie chce wydać panu żadnych dokumentów. Co my, jako przyszli właściciele mamy zrobić w takiej sytuacji, żeby nie mieć problemów?...
Odmowa naprawy gwarancyjnej.
Szanowni Państwo piszę bo mam problem z serwisem oraz chciał bym przy okazji ostrzec przed zakupem urządzeń firmy ***. 22 marca 2023 roku kupiłem stację parową. W dniu 8 września 23 r. oddałem parownice do serwisu bo leci z niej woda. W dniu 12 września serwis poinformował mnie że owszem naprawi parownice ale za kwotę 400 zł. Serwis stwierdził że doszło do zakamienia urządzenia za co producent nie ponosi odpowiedzialności. W instrukcji obsługi...
Chciałabym mieć dostęp do sprawdzianów mojego dziecka.
Córka opuściła się w nauce w tym roku, głównie sprawdziany źle wypadają. Poprosiłam ją, żeby zrobiła zdjęcie już ocenionego sprawdzianu lub przyniosła go do domu dla mnie do wglądu, wtedy będę wiedziała, z czym ma problem i jakie kroki podjąć, żeby jej pomóc, ale żaden nauczyciel nie wyraża na to zgody. Co mogę zrobić, czy naprawdę nie mam prawa obejrzeć sprawdzianu własnego dziecka?...
Sprzedaż produktu zakupionego na raty.
Proszę o poradę czy mogę sprzedać produkt, który zakupiłam na raty a zostały mi jeszcze 3 do spłacenia (aparat fotograficzny o wartości 1700 zł). Nie jest mi on już potrzebny a dzięki sprzedaży będę mogła spłacić "od ręki" wszystkie raty. Czy taki towar jest moją własnością i czy mogę nim rozporządzać? Czy dopiero od momentu spłacenia ostatniej raty?...

Wyszukiwarka