Jak jest kara za niestawienie się na komisariat?

Mieszkam za granicą, w Polsce ostatni raz byłem tego sylwestra. Kilka dni temu moją rodzinę zaczęła nachodzić kilkukrotnie policja, pytając się o mnie. Dowiedziałem się, że muszę niezwłocznie się stawić na komisariat na przesłuchanie. Niestety nie mam bladego pojęcia, o jaką sprawę chodzi, nie widzi mi się lecieć do Polski w tej sprawie. Co mi grozi za niestawienie się?
anonim cytuj
06-03-2023
A idziesz jako świadek ?

anonim cytuj
06-03-2023
1 kara pieniężna
2 przymusowe doprowadzenie na przesłuchanie

anonim cytuj
06-03-2023
Chyba że podasz uzasadnioną przyczynę, to wtedy zmieniają termin przesłuchania.

anonim cytuj
06-03-2023
Brak informacji na ten temat, prowadzący sprawę nie chciał mi nic powiedzieć przez telefon.

anonim cytuj
06-03-2023
W takiej sytuacji najlepiej powiedzieć jak jest ze nie ma możliwości przyjazdu do polski i się dogadacie jakoś, a zazwyczaj to zmieniają termin.

anonim cytuj
06-03-2023
Ogólnie nie mam żadnego określonego terminu, dostałem tylko informację, że jakbym być w Polsce to mam się stawić, inaczej będę poszukiwany.

anonim cytuj
06-03-2023
Dziwna sytuacja ogólnie, a rodzina nie dostała żadnego listu czy przychodzili pytać po prostu?

anonim cytuj
06-03-2023
Możesz zawsze poprosić o listowne wezwanie.

anonim cytuj
06-03-2023
I powinni Ci napisać, w jakiej sprawie chcą Cię przesłuchać.

anonim cytuj
06-03-2023
Miałem podobną sytuację, wezwanie listowne jako świadek, ale na liście ani przez telefon nie dowiedziałem się, o co konkretnie chodzi, dodatkowo musiałem jechać na komisariat oddalony o 300 km od mojego domu, wiadomo kilometrówka zwrócona, ale dzień i urlop w plecy.

anonim cytuj
06-03-2023
Zadzwoń na komendę policji, która Cię chciała wziąć i spytaj o co chodzi.

anonim cytuj
06-03-2023
Nic. Muszą Ci SKUTECZNIE doręczyć wezwanie.
Należy Ci się też zwrot kosztów.

anonim cytuj
06-03-2023

Sugerowane Tematy

Kwota niezgodna z taryfikatorem.
Mój brat dostał mandat za wyprzedzanie rowerem innego pojazdu na przejściu dla pieszych. Mandat przyjęty, ale jeszcze nie zapłacony. Kwota na mandacie to 1500 zł, ale poszukaliśmy trochę w przepisach i okazało się że Policjant popełnił błąd, bo okazało się, że za to wykroczenie popełnione pojazdem niemechanicznym są widełki 50-500 zł. Co tutaj można zrobić?...
Budowa domu
Dzień dobry. Jeśli chcę wybudować dom (którego budowę w całości ja finansuję) na działce ktorej jest współwłaścicielem wraz z narzeczoną (50/50) to co się staje z potencjalnie wybudowanym domem powiedzmy za kilka lat jakby nam się nie układało i postanowilibyśmy się rozstać? Czy wtedy dom "z automatu" staje się jej współwłasnoscią? Dziękuję...
Niezgodność liczby pomieszczeń w KW ze stanem faktycznym.
Cześć, W najbliższych dniach będę podpisywał akt notarialny zakupu mieszkania. Notariusz sporządził projekt aktu, gdzie w opisie nieruchomości posłużył się liczbą pomieszczeń wskazanych w KW. W rzeczywistości, liczba pomieszczeń jest inna - sprzedający robił remont mieszkania, zmieniał układ pomieszczeń, wydzielono także nowe pomieszczenia. Mam w związku z tym pytanie - czy ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie w kontekście aktu notarialnego? Cz...
Czy pracodawca może narzucać mi dni urlopowe?
Witam, jak to jest w Polskim prawie, czy pracownik musi wziąć 14dni urlopu ciągiem? Czy pracodawca może narzucać mi dni urlopowe? Np., że między świętami a sylwestrem muszę wziąć wolne? Czy muszę wykorzystać cały swój urlop w danym roku? Tak, aby dni zaległe nie przeszły na następny? Według mojego pracodawcy muszę. Oraz jak to wygląda z urlopem w sytuacji zmiany pracy? Kończąc pracę w jednej firmie muszę wykorzystać cały pozostały mi urlop(...

Wyszukiwarka