Jak jest kara za niestawienie się na komisariat?

Mieszkam za granicą, w Polsce ostatni raz byłem tego sylwestra. Kilka dni temu moją rodzinę zaczęła nachodzić kilkukrotnie policja, pytając się o mnie. Dowiedziałem się, że muszę niezwłocznie się stawić na komisariat na przesłuchanie. Niestety nie mam bladego pojęcia, o jaką sprawę chodzi, nie widzi mi się lecieć do Polski w tej sprawie. Co mi grozi za niestawienie się?
anonim cytuj
06-03-2023
A idziesz jako świadek ?

anonim cytuj
06-03-2023
1 kara pieniężna
2 przymusowe doprowadzenie na przesłuchanie

anonim cytuj
06-03-2023
Chyba że podasz uzasadnioną przyczynę, to wtedy zmieniają termin przesłuchania.

anonim cytuj
06-03-2023
Brak informacji na ten temat, prowadzący sprawę nie chciał mi nic powiedzieć przez telefon.

anonim cytuj
06-03-2023
W takiej sytuacji najlepiej powiedzieć jak jest ze nie ma możliwości przyjazdu do polski i się dogadacie jakoś, a zazwyczaj to zmieniają termin.

anonim cytuj
06-03-2023
Ogólnie nie mam żadnego określonego terminu, dostałem tylko informację, że jakbym być w Polsce to mam się stawić, inaczej będę poszukiwany.

anonim cytuj
06-03-2023
Dziwna sytuacja ogólnie, a rodzina nie dostała żadnego listu czy przychodzili pytać po prostu?

anonim cytuj
06-03-2023
Możesz zawsze poprosić o listowne wezwanie.

anonim cytuj
06-03-2023
I powinni Ci napisać, w jakiej sprawie chcą Cię przesłuchać.

anonim cytuj
06-03-2023
Miałem podobną sytuację, wezwanie listowne jako świadek, ale na liście ani przez telefon nie dowiedziałem się, o co konkretnie chodzi, dodatkowo musiałem jechać na komisariat oddalony o 300 km od mojego domu, wiadomo kilometrówka zwrócona, ale dzień i urlop w plecy.

anonim cytuj
06-03-2023
Zadzwoń na komendę policji, która Cię chciała wziąć i spytaj o co chodzi.

anonim cytuj
06-03-2023
Nic. Muszą Ci SKUTECZNIE doręczyć wezwanie.
Należy Ci się też zwrot kosztów.

anonim cytuj
06-03-2023

Sugerowane Tematy

Kara za nieprzerejestrowanie samochodu.
Dzień dobry, dostaliśmy list z urzędu z zawiadomieniem o wszczęciu postępowania administracyjnego o nałożenie kary pieniężnej za przekroczenie czasu na rejestracje pojazdu. Czy jest szansa na jakiekolwiek odwołanie się? Proszę o pomoc...
Co zrobić ze złośliwym sąsiadem?
W mojej klatce mieszka nienormalna starsza sąsiadka. Wszystkich się czepia, straszy policją, sądami, bombą itp. Dowiedziałam się, że od wielu lat nie wpuszcza kontroli gazu i kominiarza. Chciałabym to zgłosić, bo jest to niebezpieczne. Do tego często przy jej drzwiach czuć gazem. Mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej. Jak to zgłosić, żeby nie było na mnie. Sąsiadka i tak mi utrudnia życie....
Odszkodowanie
Na początku września w domu, w kuchni zaczął być lekko wyczuwalny zapach gazu. Instalacja gazowa jest nowa - założona ok 2 lata temu. Po kilku dniach, już trochę zdenerwowana, zadzwoniłam na pogotowie gazowe. Panowie przyjechali, sprawdzili instalację w domu i mówią, że wszystko jest ok. Jednak jak przyłożyli czujnik do ziemi to zaczęło pikać. I tak przystawiali, że doszli do tego, że gaz uchodzi z zewnątrz - tam gdzie na ścianie jest licznik i p...
Czy jest okres wypowiedzenia na okresie próbnym?
Mam umowę próbną z pracodawcą zawartą na czas określony 6 miesięcy. W umowie jest zapisane, że okres wypowiedzenia jest zgodny z kodeksem pracy. Normalnie jest tak, że pracując do 6 miesięcy okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie, od 6 miesięcy wzwyż miesiąc. Powiedzcie mi, czy przy takiej umowie jak wyżej okres wypowiedzenia liczy się jako 2 tygodnie, czy jako miesiąc?...

Wyszukiwarka