Jak jest kara za niestawienie się na komisariat?

Mieszkam za granicą, w Polsce ostatni raz byłem tego sylwestra. Kilka dni temu moją rodzinę zaczęła nachodzić kilkukrotnie policja, pytając się o mnie. Dowiedziałem się, że muszę niezwłocznie się stawić na komisariat na przesłuchanie. Niestety nie mam bladego pojęcia, o jaką sprawę chodzi, nie widzi mi się lecieć do Polski w tej sprawie. Co mi grozi za niestawienie się?
anonim cytuj
06-03-2023
A idziesz jako świadek ?

anonim cytuj
06-03-2023
1 kara pieniężna
2 przymusowe doprowadzenie na przesłuchanie

anonim cytuj
06-03-2023
Chyba że podasz uzasadnioną przyczynę, to wtedy zmieniają termin przesłuchania.

anonim cytuj
06-03-2023
Brak informacji na ten temat, prowadzący sprawę nie chciał mi nic powiedzieć przez telefon.

anonim cytuj
06-03-2023
W takiej sytuacji najlepiej powiedzieć jak jest ze nie ma możliwości przyjazdu do polski i się dogadacie jakoś, a zazwyczaj to zmieniają termin.

anonim cytuj
06-03-2023
Ogólnie nie mam żadnego określonego terminu, dostałem tylko informację, że jakbym być w Polsce to mam się stawić, inaczej będę poszukiwany.

anonim cytuj
06-03-2023
Dziwna sytuacja ogólnie, a rodzina nie dostała żadnego listu czy przychodzili pytać po prostu?

anonim cytuj
06-03-2023
Możesz zawsze poprosić o listowne wezwanie.

anonim cytuj
06-03-2023
I powinni Ci napisać, w jakiej sprawie chcą Cię przesłuchać.

anonim cytuj
06-03-2023
Miałem podobną sytuację, wezwanie listowne jako świadek, ale na liście ani przez telefon nie dowiedziałem się, o co konkretnie chodzi, dodatkowo musiałem jechać na komisariat oddalony o 300 km od mojego domu, wiadomo kilometrówka zwrócona, ale dzień i urlop w plecy.

anonim cytuj
06-03-2023
Zadzwoń na komendę policji, która Cię chciała wziąć i spytaj o co chodzi.

anonim cytuj
06-03-2023
Nic. Muszą Ci SKUTECZNIE doręczyć wezwanie.
Należy Ci się też zwrot kosztów.

anonim cytuj
06-03-2023

Sugerowane Tematy

Wykonywanie pracy niezgodnej ze stanowiskiem.
Sklep wielkopowierzchniowy i należąca do sklepu ( jedna firma ) hurtownia spożywcza , pracownicy zatrudnieni na etatach sprzedawcy , magazynierów . Dotychczas , sklep jak i hurtownia obsługiwane były w kwestiach porządku , czystości w obu obiektach jak również w toaletach dla pracowników oraz klientów , a także szatniach i stołówkach przez zewnętrzną firmę sprzątającą. Na dzień dzisiejszy z powodu braku firmy sprzątającej , pracodawca nakazuje c...
Odszkodowanie z ubezpieczenia gospodarczego
Dzień dobry. Proszę o pokierowanie co mogę zrobić. Odwiedziła mnie moja Mama w moim gospodarstwie rolnym . Niestety schodząc że stopnia w altanie ( wiatrołap) zahaczyła nogą o pojemnik z popiołem - upadła i złamała rękę w nadgarstku. Czy jest opcja by otrzymała jakieś odszkodowanie z ubezpieczenia gospodarczego? Wiele się nameczyla i nacierpiala przez ten nieszczęśliwy wypadek...
Czy w trakcie l4 mogę wysłać pracodawcy rozwiązanie umowy o pracę
Czy w trakcie l4 mogę wysłać pracodawcy rozwiązanie umowy o pracę (dwutygodniowe wypowiedzenie)? ...
Posiedzenie o warunkowe umorzenie postępowania.
Czy posiedzenie sądu w kwestii warunkowego umorzenia postępowania odbywa się w posiedzeniu jawnym? Na posiedzeniu będzie rozpatrywany wniosek o warunkowe umorzenie postępowania, sprawca wypadku przyznał się do zarzucanego czynu i czyn nie budzi wątpliwości, sama poszkodowana nie może wziąć udziału w posiedzeniu ze względu na stan zdrowia, czy jako publiczność w posiedzeniu mogą wziąć udział osoby bliskie? Czy posiedzenie jest z urzędu rozpatrywan...

Wyszukiwarka