Jak uzyskać świadectwo pracy?

Potrzebuje świadectwo pracy. Były szef nie chce mi go wystawić ciągle jakieś wymówki, co mogę zrobić, żeby je uzyskać?
anonim cytuj
08-01-2023
Świadectwa wydawane są w dniu odejścia (wygląda na to, ze to się zmieniło) - proszę zgłosić do PIP to ciężkie naruszenie obowiązków pracodawcy,
„Przepisy przewidują wyjątek od zasady wystawiania świadectwa pracy w dniu ustania stosunku pracy. Dotyczy to sytuacji, gdy pracodawca – z przyczyn obiektywnych – nie może wystawić świadectwa w tym dniu. Za taką przyczynę może zostać uznana:
-nieobecność w pracy pracodawcy lub osoby upoważnionej do wystawienia i podpisania świadectwa pracy,
-korzystanie z usług zewnętrznej firmy księgowej, która nie przygotowała świadectwa tego samego dnia.”

anonim cytuj
08-01-2023
Pracodawca ma obowiązek wydania świadectwa pracy w ciągu 7 dni od ustania stosunku pracy.

anonim cytuj
08-01-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana warunków pracy bez mojej zgody
Cześć, mam trochę dziwną sytuację z którą nie bardzo wiem co zrobić, chodzi o to że jestem zatrudniona na umowę o pracę na 1/2 etatu, jednak w październiku jedna z menedżerek oświadczyła mi, że chcę wprowadzić zmiany i na jeden miesiąc (październik) chciała abym przeszła z 1/2 na 3/4 etatu, usłyszałam tylko że chciałaby to zrobić i na tym temat się zakończył, w porównaniu do mojej koleżanki nie dostałam żadnej umowy do podpisania! Po dwóch tygo...
Rezygnacja z pracy przed zawarciem umowy.
Dzień dobry, na okres wakacji postanowiłam zatrudnić się w tzw. call center. Wczoraj przeszłam szkolenie, na moim komputerze zostało zainstalowane mi odpowiednie oprogramowanie i dzisiaj był mój pierwszy dzień pracy. Czuję, że to nie dla mnie i będzie mi ciężko wytrzymać, ale nie wiem jak podejść do rezygnacji. Umowę teoretycznie zawieram od dzisiaj, jednak dopiero dzisiaj dostałam maila z nią i jak się okazało muszę ją wydrukować, wypełnić i o...
Zachowek od testamentu.
Babcia spisała przed śmiercią u notariusza testament. Miała 3 córki. Dwie z nich żyją, jedna z nich zmarła w 2020 roku (moja mama). Babcia zmarła w zeszłym roku. W testamencie ujęte są tylko dwie córki, które żyją i dziedziczą spadek każda po połowie. Moja mama ma dwoje dzieci. Czy mogę w związku z tym ubiegać się o zachowek? Rodzina twierdzi, że absolutnie nie, bo mama przecież nie żyje....
pełnomocnictwo
Dzień dobry, jesteśmy Domem Pomocy Społecznej. Złożyliśmy do Sądu wniosek o likwidację depozytu. Wniosek podpisał dyrektor, który ma upoważnienie do reprezentowania Powiatu (jest to jednostka powiatowa), który został załączony do wniosku. Wniosek został odrzucony. Aby otrzymać uzasadnienie złożyliśmy wniosek o sporządzenie uzasadnienia. Wniosek ten podpisał gł. księgowy, ponieważ dyrektor był na zwolnieniu chorobowym. Teraz musimy uzupełnić braki...

Wyszukiwarka