Zapomniałem zapłacić podatku wzbogacenia się kupnem samochodu. Minęły już 2 tygodnie co mam zrobić aby nie płacić kary?

Witam zakupiłem samochód 4 listopada
Zapomniałem zapłacić podatku wzbogacenia się kupnem samochodu. Minęły już 2 tygodnie co mam zrobić aby nie płacić kary? Da się zapłacić internetowo?
Proszę o nie ocenianie z góry po prostu pierwszy samochód i na śmierć zapomniałem o tym.
anonim cytuj
02-12-2022
Zgłosić czynny żal

anonim cytuj
02-12-2022
Wydrukować i zawieźć do urzędu skarbowego czy jak to wygląda?

anonim cytuj
02-12-2022
Tak wzór można znaleźć na internecie ,wypełnić i zawieść

anonim cytuj
02-12-2022
Złożenie wspomnianego wcześniej czynnego żalu i opłacenie zaległego podatku uwolni cię od bólu głowy.

anonim cytuj
02-12-2022
Zapłacić po prostu. Nic nie powinno się stać. Mowie z doświadczenia. Inaczej by wyglądało jakby sam US się upomniał.

anonim cytuj
02-12-2022
Ja zapłaciłem sam a mimo to naliczyli mi karę . To jest Polska

anonim cytuj
02-12-2022
To lepiej od razu napisać czynny żal czy spróbować zapłacić?

anonim cytuj
02-12-2022
Co US to praktyka. W moim nie bawią sie w drobiazgi. Ale jak pisze sa ludzie i ludziska. Mam nadzieję że odsetki nie duże raczej. Pozdrawiam

anonim cytuj
02-12-2022
Niech pani nie wprowadza w błąd. Zapłacić oczywiście, ale nie liczyć, że nic się nie stanie tylko złożyć czynny żal. Nie złożenie czynnego żalu grozi poważna kara finansową.

anonim cytuj
02-12-2022
Złożyć czynny żal i w tym samym dniu zapłacić PCC z odsetkami za zwłokę. Numery rachunków bankowych znajdziesz na stronie Twojego US, czynny żal wysłać epuapem, poczta, lub złożyć w biurze podawczym (wówczas wziąć prezentate na kopii czynnego żalu dla siebie)

anonim cytuj
02-12-2022
Złożyć czynny zal, złożyć PCC, zapłacić PCC + odsetki.

anonim cytuj
02-12-2022
Zgodnie z przepisami prawa, nieuiszczenie podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC) w określonym terminie, może skutkować nałożeniem kary w postaci odsetek za zwłokę. Warto jednak zaznaczyć kilka istotnych kwestii:

Zakup samochodu podlega opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych (PCC) zgodnie z art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. b) ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych. Zgodnie z art. 9 tejże ustawy, podatnik zobowiązany jest złożyć odpowiednie zeznanie podatkowe (formularz PCC-3) i uiścić należny podatek do urzędu skarbowego w terminie 14 dni od dnia powstania obowiązku podatkowego.

Jeżeli nie uiścisz podatku w wyznaczonym terminie, skarbowy może nałożyć na Ciebie karę w postaci odsetek za zwłokę. W takim przypadku, istotne jest, aby jak najszybciej uregulować zaległość podatkową.

Dodatkowo, zgodnie z art. 67 §1 Kodeksu karnego skarbowego, składając tzw. czynny żal, możesz uniknąć odpowiedzialności karnej skarbowej za niedopełnienie obowiązków podatkowych. Czynny żal polega na dobrowolnym zgłoszeniu się do organu podatkowego, przyznaniu się do popełnienia przestępstwa skarbowego i dokonaniu czynności mających na celu usunięcie skutków tego przestępstwa.

anonim cytuj
05-08-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż nieruchomości przed upływem 5 lat.
Witam. Mam pytanie odnośnie sprzedaży nieruchomości przed upływem 5 lat. W 2020 roku kupiłam dom za 100 tysięcy czy jeżeli go teraz sprzedam za 300 tysięcy to podatek 19 % place od tych 300 tys. zł czy od tego "co zarobiłam na sprzedaży" Czyli 200 tys. zł?...
Jak odzyskać należne pieniądze za zaległy urlop?
Dostałem rozwiązanie umowę o pracę za wypowiedzeniem Treść wypowiedzenia umowy Rozwiązuje z panem zawartą w dniu z zachowaniem trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia, która upłynie w dniu 30 czerwiec 2023r. Przyczyną rozwiązania umowy z powodu likwidacji stanowiska pracy i złożenie do Sądu wniosku o upadłość firmy. Jednocześnie informuję że w terminie 21 dni od daty doręczenia niniejszego pisma przysługuje Panu prawo wniesienia odwołania do Są...
Udostępniłam auto koledze i on dostał mandat
Proszę o poradę! Mojemu sąsiadowi udostępniłam auto, niestety stanął na zakazie zatrzymania i ja dostałam mandat, przesłałam straży miejskiej jego dane żeby go zapłacił ale jak się okazało on przebywa teraz za granicą nie wiadomo na jak długo i nie może odebrać tego mandatu. Chciałabym zapłacić ten mandat tylko nie wiem jak to teraz odwrócić. Z góry dziękuję za pomoc...
Zadatek w usługach kosmetycznych.
Po raz pierwszy mam wpłacić zadatek pani kosmetyczce z salonu paznokci przed pierwszą moja wizytą. Jak to wygląda ze strony prawa? Co powinnam otrzymać PRZED lub PO wpłacie - by nie zostać oszukana? Zaznaczę, że nigdy u tej pani nie byłam a kontakt dostałam od innej jej klientki przez Internet. Sprawdziłam, że Pani na pewno posiada salon kosmetyczny....

Wyszukiwarka