Zapomniałem zapłacić podatku wzbogacenia się kupnem samochodu. Minęły już 2 tygodnie co mam zrobić aby nie płacić kary?

Witam zakupiłem samochód 4 listopada
Zapomniałem zapłacić podatku wzbogacenia się kupnem samochodu. Minęły już 2 tygodnie co mam zrobić aby nie płacić kary? Da się zapłacić internetowo?
Proszę o nie ocenianie z góry po prostu pierwszy samochód i na śmierć zapomniałem o tym.
anonim cytuj
02-12-2022
Zgłosić czynny żal

anonim cytuj
02-12-2022
Wydrukować i zawieźć do urzędu skarbowego czy jak to wygląda?

anonim cytuj
02-12-2022
Tak wzór można znaleźć na internecie ,wypełnić i zawieść

anonim cytuj
02-12-2022
Złożenie wspomnianego wcześniej czynnego żalu i opłacenie zaległego podatku uwolni cię od bólu głowy.

anonim cytuj
02-12-2022
Zapłacić po prostu. Nic nie powinno się stać. Mowie z doświadczenia. Inaczej by wyglądało jakby sam US się upomniał.

anonim cytuj
02-12-2022
Ja zapłaciłem sam a mimo to naliczyli mi karę . To jest Polska

anonim cytuj
02-12-2022
To lepiej od razu napisać czynny żal czy spróbować zapłacić?

anonim cytuj
02-12-2022
Co US to praktyka. W moim nie bawią sie w drobiazgi. Ale jak pisze sa ludzie i ludziska. Mam nadzieję że odsetki nie duże raczej. Pozdrawiam

anonim cytuj
02-12-2022
Niech pani nie wprowadza w błąd. Zapłacić oczywiście, ale nie liczyć, że nic się nie stanie tylko złożyć czynny żal. Nie złożenie czynnego żalu grozi poważna kara finansową.

anonim cytuj
02-12-2022
Złożyć czynny żal i w tym samym dniu zapłacić PCC z odsetkami za zwłokę. Numery rachunków bankowych znajdziesz na stronie Twojego US, czynny żal wysłać epuapem, poczta, lub złożyć w biurze podawczym (wówczas wziąć prezentate na kopii czynnego żalu dla siebie)

anonim cytuj
02-12-2022
Złożyć czynny zal, złożyć PCC, zapłacić PCC + odsetki.

anonim cytuj
02-12-2022
Zgodnie z przepisami prawa, nieuiszczenie podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC) w określonym terminie, może skutkować nałożeniem kary w postaci odsetek za zwłokę. Warto jednak zaznaczyć kilka istotnych kwestii:

Zakup samochodu podlega opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych (PCC) zgodnie z art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. b) ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych. Zgodnie z art. 9 tejże ustawy, podatnik zobowiązany jest złożyć odpowiednie zeznanie podatkowe (formularz PCC-3) i uiścić należny podatek do urzędu skarbowego w terminie 14 dni od dnia powstania obowiązku podatkowego.

Jeżeli nie uiścisz podatku w wyznaczonym terminie, skarbowy może nałożyć na Ciebie karę w postaci odsetek za zwłokę. W takim przypadku, istotne jest, aby jak najszybciej uregulować zaległość podatkową.

Dodatkowo, zgodnie z art. 67 §1 Kodeksu karnego skarbowego, składając tzw. czynny żal, możesz uniknąć odpowiedzialności karnej skarbowej za niedopełnienie obowiązków podatkowych. Czynny żal polega na dobrowolnym zgłoszeniu się do organu podatkowego, przyznaniu się do popełnienia przestępstwa skarbowego i dokonaniu czynności mających na celu usunięcie skutków tego przestępstwa.

anonim cytuj
05-08-2023

Sugerowane Tematy

Odpis załączników.
Sąd pisemnie wzywa mnie do złożenia odpisów załączników do pisma co to znaczy? Ps. czy to znaczy że mam dołączyć oryginalne rachunki itp.? czy to znaczy że mam gdzieś to wykonać za "zgodnością z oryginałem'' jeśli tak to gdzie ?...
Umowa na zastępstwo.
Mam problem w kwestii umowy w pracy. Prace zaczęłam 25.01.2021 na zastępstwo, pierwsza umowa na 3 miesiące (zastępstwo), następnie dostałam umowę do 31.10.2021 (również zastępstwo). Kolejna umowa od 31.10.2021 do 31.10.2022 (również na zastępstwo) i aktualną umowę dostałam 31.10.2022 do 31.10.2023, ale już bez informacji o zastępstwie. Na dniach powinnam dostać nową umowę, czy może być to nadal umowa tylko na rok, i czy jeśli poprzednia nie był...
Podatek od darowizny.
Mama zmarła w 2020r. Posiadała udział w działce leśnej, w której udziały ma 30 osób. Jest to taka wspólnota całej wsi. Obecnie jest możliwość sprzedaży tej działki. Wszyscy wykazują chęć sprzedaży. Moje pytanie, czy ja mogę przekazać obecnie swoje udziały bratu. Jak wygląda kwestia podatku po sprzedaży. Ja z bratem według postanowienia spadkowego na podstawie testamentu odziedziczyliśmy po 1/2. Postepowanie spadkowe było w 2021 r....
Czy można wnioskowac o zmienjszenie alimentów?
Dzień dobry. Znajomy ma ogromny problem.. Kilka lat temu podczas sprawy rozwodowej, zostały zasadzone alimenty adekwatne do jego zarobkow(pracował za granicą). Od kilku miesięcy wrócił do Polski, z czego zarobki znacznie się zmniejszyły,dlatego też nie stać go na płacenie takiej kwoty. Pytanie brzmi czy ma jakąś realną szansę na wygraną?...

Wyszukiwarka