Zapomniałem zapłacić podatku wzbogacenia się kupnem samochodu. Minęły już 2 tygodnie co mam zrobić aby nie płacić kary?
Witam zakupiłem samochód 4 listopada
Zapomniałem zapłacić podatku wzbogacenia się kupnem samochodu. Minęły już 2 tygodnie co mam zrobić aby nie płacić kary? Da się zapłacić internetowo?
Proszę o nie ocenianie z góry po prostu pierwszy samochód i na śmierć zapomniałem o tym.
Wydrukować i zawieźć do urzędu skarbowego czy jak to wygląda?
anonim cytuj
02-12-2022
Tak wzór można znaleźć na internecie ,wypełnić i zawieść
anonim cytuj
02-12-2022
Złożenie wspomnianego wcześniej czynnego żalu i opłacenie zaległego podatku uwolni cię od bólu głowy.
anonim cytuj
02-12-2022
Zapłacić po prostu. Nic nie powinno się stać. Mowie z doświadczenia. Inaczej by wyglądało jakby sam US się upomniał.
anonim cytuj
02-12-2022
Ja zapłaciłem sam a mimo to naliczyli mi karę . To jest Polska
anonim cytuj
02-12-2022
To lepiej od razu napisać czynny żal czy spróbować zapłacić?
anonim cytuj
02-12-2022
Co US to praktyka. W moim nie bawią sie w drobiazgi. Ale jak pisze sa ludzie i ludziska. Mam nadzieję że odsetki nie duże raczej. Pozdrawiam
anonim cytuj
02-12-2022
Niech pani nie wprowadza w błąd. Zapłacić oczywiście, ale nie liczyć, że nic się nie stanie tylko złożyć czynny żal. Nie złożenie czynnego żalu grozi poważna kara finansową.
anonim cytuj
02-12-2022
Złożyć czynny żal i w tym samym dniu zapłacić PCC z odsetkami za zwłokę. Numery rachunków bankowych znajdziesz na stronie Twojego US, czynny żal wysłać epuapem, poczta, lub złożyć w biurze podawczym (wówczas wziąć prezentate na kopii czynnego żalu dla siebie)
Zgodnie z przepisami prawa, nieuiszczenie podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC) w określonym terminie, może skutkować nałożeniem kary w postaci odsetek za zwłokę. Warto jednak zaznaczyć kilka istotnych kwestii:
Zakup samochodu podlega opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych (PCC) zgodnie z art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. b) ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych. Zgodnie z art. 9 tejże ustawy, podatnik zobowiązany jest złożyć odpowiednie zeznanie podatkowe (formularz PCC-3) i uiścić należny podatek do urzędu skarbowego w terminie 14 dni od dnia powstania obowiązku podatkowego.
Jeżeli nie uiścisz podatku w wyznaczonym terminie, skarbowy może nałożyć na Ciebie karę w postaci odsetek za zwłokę. W takim przypadku, istotne jest, aby jak najszybciej uregulować zaległość podatkową.
Dodatkowo, zgodnie z art. 67 §1 Kodeksu karnego skarbowego, składając tzw. czynny żal, możesz uniknąć odpowiedzialności karnej skarbowej za niedopełnienie obowiązków podatkowych. Czynny żal polega na dobrowolnym zgłoszeniu się do organu podatkowego, przyznaniu się do popełnienia przestępstwa skarbowego i dokonaniu czynności mających na celu usunięcie skutków tego przestępstwa.
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zwolnienia się z pracy mailowo w dobie pandemii (umowa o pracę). Obecnie cała firma pracuje zdalnie i aktualnie nie mam możliwości dać wypowiedzenia bezpośrednio swojemu szefowi. Z tego co zdążyłam dowiedzieć się z internetu, forma taka jest poprawna tylko w przypadku, gdy dokument wypowiedzenia zawarty w mailu posiada kwalifikowany podpis elektroniczny. Jakie są ewentualne konsekwencje przesłania wypowiedzenia p...
Moja córka 23 letnia za ok 1,5 roku chce wziąć ślub. Obecnie jej chłopak chce kupić mieszkanie, już podpisał umowę przedwstępną, dał zadatek i załatwia kredyt. Chciałabym dać je w darowiźnie kwotę na cel: zakup tego mieszkania.
1.)Proszę o rade kiedy, w jaki sposób prawny i jak to zrobić?
Miał być to prezent ślubny ale tez chce, żeby to były pieniądze na mieszkanie nie np.na wczasy.
2)Co w razie jeśli nie dojdzie do ślubu? Chłopak bierze kredy...
Witam. Mąż ma dozór elektroniczny od trzech tygodni. Od poniedziałku do piątku może normalnie wychodzić i pracować od 6 do 18. Jak to się ma do świąt przed nami jest 1 listopada wypada w środę czy to się liczy jako dzień normalny czy jak w niedzielę co do wolnych godzin. Pozdrawiam ...
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: