Rozmieniarka na myjni automatycznej po wrzuceniu banknotu 100 zł nie rozmieniła ani złotówki, co zrobić??

Rozmieniarka na myjni automatycznej po wrzuceniu banknotu 100zl nie rozmienila ani złotówki, ale pochłonęła bezpowrotnie banknot. Infolinia milczy, co zrobić aby odzyskać 100zl?
anonim cytuj
24-11-2022
Napisać reklamację. Mój partner miał taką samą sytuację w zeszłym roku, z banknotem 50 zł. Po 2 miesiącach dostał zwrot.

anonim cytuj
24-11-2022
Rozmieniarka na myjni automatycznej po wrzuceniu banknotu 100zl nie rozmienila ani złotówki, ale pochłonęła bezpowrotnie banknot. Infolinia milczy, co zrobić aby odzyskać 100zl?

Zgodnie z polskim prawem, konsument ma prawo do reklamacji usługi, która nie została wykonana lub została wykonana nieprawidłowo. W kontekście opisanego problemu z rozmieniarką, powinieneś:

Napisać pisemną reklamację do właściciela myjni lub firmy obsługującej rozmieniarkę, opisując dokładnie zaistniałą sytuację. W reklamacji powołaj się na niezgodność świadczonej usługi z umową na podstawie art. 556 i następne Kodeksu Cywilnego.

Zgłoś reklamację niezwłocznie po zauważeniu problemu. Na podstawie art. 561[1] Kodeksu Cywilnego masz dwa lata na zgłoszenie reklamacji, ale im wcześniej to zrobisz, tym łatwiej będzie udowodnić, że problem nie powstał z Twojej winy.

Zachowaj wszelkie dowody, które mogą potwierdzić Twój problem, np. paragon, zdjęcie maszyny w momencie wrzucania pieniędzy lub innych dowodów, które mogą potwierdzić Twoje roszczenie.

Jeśli Twoja reklamacja zostanie odrzucona lub nie uzyskasz odpowiedzi w ustalonym terminie (np. 14 dni), możesz zwrócić się o pomoc do lokalnych organizacji konsumenckich lub skierować sprawę do sądu.

Wspominając o sytuacji opisanej przez innego użytkownika:

Napisać reklamację. Mój partner miał taką samą sytuację w zeszłym roku, z banknotem 50 zł. Po 2 miesiącach dostał zwrot.

To potwierdza, że właściwe działanie i skorzystanie z przysługujących Ci praw może skutkować odzyskaniem utraconych środków. Warto jednak pamiętać, że każda sytuacja jest indywidualna i nie zawsze musi się zakończyć tak samo.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Kiedy pracodawca może odmówić urlopu wypoczynkowego?
Wróciłem do pracy po zwolnieniu lekarskim, nie było mnie około 3 miesięcy. W marcu br. zaplanowałem urlop na sierpień (2tyg. tj. 10dni). Czy pracodawca może mi teraz odmówić urlopu, a innemu pracownikowi dać w tym samym czasie? Czy odmowa urlopu musi mieć jakieś sensowne uzasadnienie?...
Alimenty dla byłej żony.
Witam. Czy jeśli moja była żona żyje za granicą z innym mężczyzną bez ślubu, należą jej się alimenty ode mnie zasądzone podczas rozwodu? Dziękuję za wszelką pomoc w temacie....
Odbiór techniczny mieszkania od dewelopera a inne formalności.
Dzień dobry. Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale. Otóż wczoraj odebrałem mieszkanie od dewelopera, podpisanie aktu jest dopiero w październiku. Deweloper będzie jeszcze wykonywał wskazane poprawki. Czy na chwilę obecną powinienem dokonać jakichś formalności w urzędach/wodociągach/energetyce/zgłoszeniu śmieci? Czy dopiero po przeniesieniu własności poprzez akt? Jakie kroki powinienem teraz poczynić....
Upadłość najemcy a długi na lokalu.
Witam, chciałem zapytać jak jest z zadłużeniem lokalu komunalnego? Główny najemca ( tata ) ogłosił upadłość konsumencką z całkowitym umorzeniem długów również za najem mieszkania. Ja teraz dostałem pismo, że mam do spłaty 10tys, tzn. wcześniej dostaliśmy takie pismo obydwoje lecz ze względu na prowadzone postępowanie napisaliśmy sprzeciw i sąd go uznał, a po ogłoszeniu upadłości taty cała kwotę żądają teraz ode mnie? Czy to jest zgodne z prawem s...

Wyszukiwarka