Czy mogę rozpakować przesyłkę pobraniową od kuriera, przed zapłatą?

anonim cytuj
24-11-2022
Nie. Najpierw trzeba zapłacić żeby kurier miał potwierdzenie że odebrałaś paczkę. Po odebraniu paczki możesz sporządzić protokół zwrotu i to tyle.

anonim cytuj
26-11-2022
To tak jakbyś otwarł paczkę chipsów w sklepie przed zakupem .. a jeśli coś nie pasi to oddajesz otwarte .. no nie. Chyba, że masz wykupiona opcję "sprawdzenie zawartości"

anonim cytuj
27-11-2022
To tak jakbyś otwarł paczkę chipsów w sklepie przed zakupem .. a jeśli coś nie pasi to oddajesz otwarte .. no nie. Chyba, że masz wykupiona opcję "sprawdzenie zawartości"

anonim cytuj
27-11-2022
Praktycznie każda firma przewozowa ma w regulaminie informację, że rozpakowanie przesyłki jest dopiero po potwierdzeniu odbioru i/lub jej opłaceniu. Tylko pocztex ma możliwość rozpakowania przed opłaceniem. Kurier ma w obowiązkach doręczyć przesyłkę i ewentualnie przyjąć płatność

anonim cytuj
28-11-2022
Na poczcie masz opcje pobranie że sprawdzeniem zawartosci

anonim cytuj
29-11-2022
Nie bo przed zapłatą nie przyjmujesz przesyłki. Rozpakujesz, powiesz, że nie przyjmujesz bo coś i co kurier ma sobie z tym zrobić? Wróci do nadawcy inaczej zapakowana albo bez jakiegoś elementu to co wtedy? Są zaangażowane trzy strony, trzeba myśleć też o cudzych interesach a nie tylko o swoim... Po odbiorze przesyłki możesz poprosić kuriera żeby został, wtedy otwierasz i w razie czego spisuje się protokół.

anonim cytuj
29-11-2022

Ogólna zasada jest taka, że przesyłkę pobraniową można otworzyć dopiero po jej opłaceniu. Wynika to zarówno z praktyki firm przewozowych, jak i z obowiązków kuriera.

Nie. Najpierw trzeba zapłacić żeby kurier miał potwierdzenie że odebrałaś paczkę. Po odebraniu paczki możesz sporządzić protokół zwrotu i to tyle.

Zgadza się. Płatność za przesyłkę pobraniową jest jednocześnie potwierdzeniem jej odbioru. Po zapłaceniu i odbiorze istnieje możliwość sporządzenia protokołu zwrotu w przypadku uszkodzenia zawartości lub innych nieprawidłowości.

Praktycznie każda firma przewozowa ma w regulaminie informację, że rozpakowanie przesyłki jest dopiero po potwierdzeniu odbioru i/lub jej opłaceniu. Tylko pocztex ma możliwość rozpakowania przed opłaceniem.

Regulaminy firm przewozowych jasno określają zasady otwierania przesyłek. Warto zwrócić uwagę na regulamin konkretnego przewoźnika. Co do Pocztexu, w istocie istnieje opcja „pobranie ze sprawdzeniem zawartości", co pozwala na sprawdzenie zawartości przesyłki przed jej opłaceniem.

Na poczcie masz opcje pobranie że sprawdzeniem zawartosci

Tak, to prawda w odniesieniu do usług świadczonych przez Poczta Polska.

Nie bo przed zapłatą nie przyjmujesz przesyłki. Rozpakujesz, powiesz, że nie przyjmujesz bo coś i co kurier ma sobie z tym zrobić? Wróci do nadawcy inaczej zapakowana albo bez jakiegoś elementu to co wtedy? Są zaangażowane trzy strony, trzeba myśleć też o cudzych interesach a nie tylko o swoim... Po odbiorze przesyłki możesz poprosić kuriera żeby został, wtedy otwierasz i w razie czego spisuje się protokół.

W praktyce takie działanie mogłoby narazić na odpowiedzialność zarówno odbiorcę, jak i kuriera. W przypadku niektórych firm przewozowych istnieje jednak możliwość poproszenia kuriera o chwilę, aby po opłaceniu przesyłki dokładnie ją sprawdzić w jego obecności i ewentualnie sporządzić stosowny protokół.

Podsumowując, jeżeli planujesz otworzyć przesyłkę pobraniową przed jej opłaceniem, warto najpierw zapoznać się z regulaminem firmy przewozowej oraz upewnić się, czy dana usługa (np. „pobranie ze sprawdzeniem zawartości") została wykupiona.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Nadpłata w spółdzielni, a wynajem mieszkania.
Wynajmuje mieszkanie w bloku, osobno płaciłam do spółdzielni faktury ze swojego konta bankowego i osobno do właściciela mieszkania. Przez okres 3 lat za który okazało się że powinny być mniej naliczane stawki w spółdzielni, okazało się że muszą to podliczyć i zwrócić pieniądze. Nasza spółdzielnia musi zwrócić pieniądze (3090zl.) Właściciel mieszkania otrzymał list że mają wyliczone ile zwrotu pieniędzy i podać numer konta. No i podał swój numer k...
odebranie wladzy rodzicielskiej ojcu
Jestem w trakcie sprawy o odebranie władzy rodzicielskiej ojcu mojego 2,5 letniego dziecka. Ojciec od 1,5 roku nie widuje, nie kontaktuje się z nim i nie płaci alimentów. Ponadto jest osobą agresywną, jeszcze gdy mieliśmy kontakt wyładowywał się na mnie, a z tego co mi wiadomo rodzina założyła mu niebieską kartę. Miał lekkomyślne podejście do życia, zastraszał mnie i wielokrotnie miał przez swoje zachowanie problemy z policją. W sprawie o aliment...
Zawieszenie postępowania.
W sprawie o zapłatę przeciwko spółce z o.o. sąd zawiesił mi postępowanie, bo wykreślono jedynego członka zarządu pozwanej spółki. W sumie bym się nie przejął, no bo można powołać kuratora itp. Ale sprawdziłem wniosek o wykreślenie, który złożyła ta spółka do KRS i dopatrzyłem się, że powołano nowego członka zarządu, którego nie ujęto we wniosku o wpis do rejestru przedsiębiorców. Czyli formalnie spółka ma zarząd, ale nie został on ujawniony w KRS...
Czy zachowek należy sie wnukom?
Otwarty został testament po śmierci X. X udzielił ustnego oświadczenia woli. W oświadczeniu zawarł informację, że majątek przekazuje obecnej żonie, a pozostałych spadkobierców ustawowych wydziedzicza z powodu braku kontaktu. Czy zachowek należy się wnukom X, które posiada z pierwszego małżeństwa?...

Wyszukiwarka