Czy mogę rozpakować przesyłkę pobraniową od kuriera, przed zapłatą?

anonim cytuj
24-11-2022
Nie. Najpierw trzeba zapłacić żeby kurier miał potwierdzenie że odebrałaś paczkę. Po odebraniu paczki możesz sporządzić protokół zwrotu i to tyle.

anonim cytuj
26-11-2022
To tak jakbyś otwarł paczkę chipsów w sklepie przed zakupem .. a jeśli coś nie pasi to oddajesz otwarte .. no nie. Chyba, że masz wykupiona opcję "sprawdzenie zawartości"

anonim cytuj
27-11-2022
To tak jakbyś otwarł paczkę chipsów w sklepie przed zakupem .. a jeśli coś nie pasi to oddajesz otwarte .. no nie. Chyba, że masz wykupiona opcję "sprawdzenie zawartości"

anonim cytuj
27-11-2022
Praktycznie każda firma przewozowa ma w regulaminie informację, że rozpakowanie przesyłki jest dopiero po potwierdzeniu odbioru i/lub jej opłaceniu. Tylko pocztex ma możliwość rozpakowania przed opłaceniem. Kurier ma w obowiązkach doręczyć przesyłkę i ewentualnie przyjąć płatność

anonim cytuj
28-11-2022
Na poczcie masz opcje pobranie że sprawdzeniem zawartosci

anonim cytuj
29-11-2022
Nie bo przed zapłatą nie przyjmujesz przesyłki. Rozpakujesz, powiesz, że nie przyjmujesz bo coś i co kurier ma sobie z tym zrobić? Wróci do nadawcy inaczej zapakowana albo bez jakiegoś elementu to co wtedy? Są zaangażowane trzy strony, trzeba myśleć też o cudzych interesach a nie tylko o swoim... Po odbiorze przesyłki możesz poprosić kuriera żeby został, wtedy otwierasz i w razie czego spisuje się protokół.

anonim cytuj
29-11-2022

Ogólna zasada jest taka, że przesyłkę pobraniową można otworzyć dopiero po jej opłaceniu. Wynika to zarówno z praktyki firm przewozowych, jak i z obowiązków kuriera.

Nie. Najpierw trzeba zapłacić żeby kurier miał potwierdzenie że odebrałaś paczkę. Po odebraniu paczki możesz sporządzić protokół zwrotu i to tyle.

Zgadza się. Płatność za przesyłkę pobraniową jest jednocześnie potwierdzeniem jej odbioru. Po zapłaceniu i odbiorze istnieje możliwość sporządzenia protokołu zwrotu w przypadku uszkodzenia zawartości lub innych nieprawidłowości.

Praktycznie każda firma przewozowa ma w regulaminie informację, że rozpakowanie przesyłki jest dopiero po potwierdzeniu odbioru i/lub jej opłaceniu. Tylko pocztex ma możliwość rozpakowania przed opłaceniem.

Regulaminy firm przewozowych jasno określają zasady otwierania przesyłek. Warto zwrócić uwagę na regulamin konkretnego przewoźnika. Co do Pocztexu, w istocie istnieje opcja „pobranie ze sprawdzeniem zawartości", co pozwala na sprawdzenie zawartości przesyłki przed jej opłaceniem.

Na poczcie masz opcje pobranie że sprawdzeniem zawartosci

Tak, to prawda w odniesieniu do usług świadczonych przez Poczta Polska.

Nie bo przed zapłatą nie przyjmujesz przesyłki. Rozpakujesz, powiesz, że nie przyjmujesz bo coś i co kurier ma sobie z tym zrobić? Wróci do nadawcy inaczej zapakowana albo bez jakiegoś elementu to co wtedy? Są zaangażowane trzy strony, trzeba myśleć też o cudzych interesach a nie tylko o swoim... Po odbiorze przesyłki możesz poprosić kuriera żeby został, wtedy otwierasz i w razie czego spisuje się protokół.

W praktyce takie działanie mogłoby narazić na odpowiedzialność zarówno odbiorcę, jak i kuriera. W przypadku niektórych firm przewozowych istnieje jednak możliwość poproszenia kuriera o chwilę, aby po opłaceniu przesyłki dokładnie ją sprawdzić w jego obecności i ewentualnie sporządzić stosowny protokół.

Podsumowując, jeżeli planujesz otworzyć przesyłkę pobraniową przed jej opłaceniem, warto najpierw zapoznać się z regulaminem firmy przewozowej oraz upewnić się, czy dana usługa (np. „pobranie ze sprawdzeniem zawartości") została wykupiona.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

agresywny pies jaka podstawa prawna?
Na jakie artykuły prawne się powołać przy zgłoszeniu na policji agresywnego zachowania psa . Właściciel wychodzi z psami ,,dog,, i spuszcza je za smyczy. Psy są agresywne i atakują inne zwierzaki.(pogryzły mojego kundla który byl na smyczy) Właściciel nie reaguje na uwagi....
Rozdzielność majątkowa.
Mam pytanie o rozdzielność majątkową. Razem z mężem mamy wspólnotę majątkową, ale przeżywamy obecnie kryzys i nie wiem co będzie dalej. Chciałabym się zorientować jak to wygląda od strony prawnej jeśli jednak byśmy zostali razem ale mąż chciałby rozdzielności majątkowej. Czy może mnie do tego zmusić? Między nami jest bardzo duża różnica zarobków. On 45 tys. Miesięcznie a ja 4500 netto. Kupiliśmy w tamtym roku dom. Teraz chciałby mnie pozbawić do ...
Niezapłacony czynsz, wypowiedzenie najmu.
Witam, od 2 miesięcy zalegam z czynszem w prywatnej kamienicy dostałem pisemne wypowiedzenie najmu bez uprzedniego pisma o uregulowanie płatności w ciągu miesiąca i odłączono mi gaz czy tak można?...
Kiedy następuje wykonanie decyzji administracyjnej?
Dzień dobry, mam bardzo trudny przypadek w pracy i nie znam odpowiedzi. Proszę o pomoc W skrócie: 1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł. 2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna. 3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika. 4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł. Moje pytanie: ...

Wyszukiwarka