Czy mogę rozpakować przesyłkę pobraniową od kuriera, przed zapłatą?

anonim cytuj
24-11-2022
Nie. Najpierw trzeba zapłacić żeby kurier miał potwierdzenie że odebrałaś paczkę. Po odebraniu paczki możesz sporządzić protokół zwrotu i to tyle.

anonim cytuj
26-11-2022
To tak jakbyś otwarł paczkę chipsów w sklepie przed zakupem .. a jeśli coś nie pasi to oddajesz otwarte .. no nie. Chyba, że masz wykupiona opcję "sprawdzenie zawartości"

anonim cytuj
27-11-2022
To tak jakbyś otwarł paczkę chipsów w sklepie przed zakupem .. a jeśli coś nie pasi to oddajesz otwarte .. no nie. Chyba, że masz wykupiona opcję "sprawdzenie zawartości"

anonim cytuj
27-11-2022
Praktycznie każda firma przewozowa ma w regulaminie informację, że rozpakowanie przesyłki jest dopiero po potwierdzeniu odbioru i/lub jej opłaceniu. Tylko pocztex ma możliwość rozpakowania przed opłaceniem. Kurier ma w obowiązkach doręczyć przesyłkę i ewentualnie przyjąć płatność

anonim cytuj
28-11-2022
Na poczcie masz opcje pobranie że sprawdzeniem zawartosci

anonim cytuj
29-11-2022
Nie bo przed zapłatą nie przyjmujesz przesyłki. Rozpakujesz, powiesz, że nie przyjmujesz bo coś i co kurier ma sobie z tym zrobić? Wróci do nadawcy inaczej zapakowana albo bez jakiegoś elementu to co wtedy? Są zaangażowane trzy strony, trzeba myśleć też o cudzych interesach a nie tylko o swoim... Po odbiorze przesyłki możesz poprosić kuriera żeby został, wtedy otwierasz i w razie czego spisuje się protokół.

anonim cytuj
29-11-2022

Ogólna zasada jest taka, że przesyłkę pobraniową można otworzyć dopiero po jej opłaceniu. Wynika to zarówno z praktyki firm przewozowych, jak i z obowiązków kuriera.

Nie. Najpierw trzeba zapłacić żeby kurier miał potwierdzenie że odebrałaś paczkę. Po odebraniu paczki możesz sporządzić protokół zwrotu i to tyle.

Zgadza się. Płatność za przesyłkę pobraniową jest jednocześnie potwierdzeniem jej odbioru. Po zapłaceniu i odbiorze istnieje możliwość sporządzenia protokołu zwrotu w przypadku uszkodzenia zawartości lub innych nieprawidłowości.

Praktycznie każda firma przewozowa ma w regulaminie informację, że rozpakowanie przesyłki jest dopiero po potwierdzeniu odbioru i/lub jej opłaceniu. Tylko pocztex ma możliwość rozpakowania przed opłaceniem.

Regulaminy firm przewozowych jasno określają zasady otwierania przesyłek. Warto zwrócić uwagę na regulamin konkretnego przewoźnika. Co do Pocztexu, w istocie istnieje opcja „pobranie ze sprawdzeniem zawartości", co pozwala na sprawdzenie zawartości przesyłki przed jej opłaceniem.

Na poczcie masz opcje pobranie że sprawdzeniem zawartosci

Tak, to prawda w odniesieniu do usług świadczonych przez Poczta Polska.

Nie bo przed zapłatą nie przyjmujesz przesyłki. Rozpakujesz, powiesz, że nie przyjmujesz bo coś i co kurier ma sobie z tym zrobić? Wróci do nadawcy inaczej zapakowana albo bez jakiegoś elementu to co wtedy? Są zaangażowane trzy strony, trzeba myśleć też o cudzych interesach a nie tylko o swoim... Po odbiorze przesyłki możesz poprosić kuriera żeby został, wtedy otwierasz i w razie czego spisuje się protokół.

W praktyce takie działanie mogłoby narazić na odpowiedzialność zarówno odbiorcę, jak i kuriera. W przypadku niektórych firm przewozowych istnieje jednak możliwość poproszenia kuriera o chwilę, aby po opłaceniu przesyłki dokładnie ją sprawdzić w jego obecności i ewentualnie sporządzić stosowny protokół.

Podsumowując, jeżeli planujesz otworzyć przesyłkę pobraniową przed jej opłaceniem, warto najpierw zapoznać się z regulaminem firmy przewozowej oraz upewnić się, czy dana usługa (np. „pobranie ze sprawdzeniem zawartości") została wykupiona.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy najmu.
Witam ,chciałbym zapytać się o wypowiedzenie umowy przez najemcę tzn. mnie . Wprowadziłem się do tego mieszkania 4 lata temu ,umowa była podpisana na okres roku z miesięcznym wypowiedzeniem i po roku automatycznie przeszła na czas nieokreślony z miesiąca na miesiąc . Chciałbym teraz się wyprowadzić z mieszkania ze względu głownie na wynajmującego i jego zachowanie ,czynsz płace co miesiąc ,czasami płaciłem go z góry na dwa miesiące bo miałem nadw...
Jak wymeldować syna z mieszkania spółdzielczego?
Jak wymeldować syna z mieszkania spółdzielczego jeżeli wyjechał za granicę, aby już nie płacić za niego mediów....
Postojowe w pracy.
Witam. Żona dostała w czwartek dwa tygodnie temu telefonicznie informację od kierowniczki, że w piątek będzie wylewana posadzka na zakładzie i w ten dzień zakład będzie zamknięty. Żona była gotowa do pracy więc powinna dostać postojowe. Teraz każą pracownikom odrobić ten piątek w sobotę. Czy jest to zgodne z prawem?...
Ile przysługuje przerwy na 8h pracy przy komputerze?
Dzień dobry, interesuje mnie temat przerw w pracy (8 godzin przez ekranem komputera) - czy pracownikowi przysługuje wtedy jedynie 30 minut przerwy czy poza ustalonymi minutami należy mu się także 5 minut przerwy po każdej godzinie przed ekranem? W jaki sposób rozgranicza się pracowników zatrudnionych na podstawie UoP od tych na zleceniu?...

Wyszukiwarka