Czy mogę rozpakować przesyłkę pobraniową od kuriera, przed zapłatą?

anonim cytuj
24-11-2022
Nie. Najpierw trzeba zapłacić żeby kurier miał potwierdzenie że odebrałaś paczkę. Po odebraniu paczki możesz sporządzić protokół zwrotu i to tyle.

anonim cytuj
26-11-2022
To tak jakbyś otwarł paczkę chipsów w sklepie przed zakupem .. a jeśli coś nie pasi to oddajesz otwarte .. no nie. Chyba, że masz wykupiona opcję "sprawdzenie zawartości"

anonim cytuj
27-11-2022
To tak jakbyś otwarł paczkę chipsów w sklepie przed zakupem .. a jeśli coś nie pasi to oddajesz otwarte .. no nie. Chyba, że masz wykupiona opcję "sprawdzenie zawartości"

anonim cytuj
27-11-2022
Praktycznie każda firma przewozowa ma w regulaminie informację, że rozpakowanie przesyłki jest dopiero po potwierdzeniu odbioru i/lub jej opłaceniu. Tylko pocztex ma możliwość rozpakowania przed opłaceniem. Kurier ma w obowiązkach doręczyć przesyłkę i ewentualnie przyjąć płatność

anonim cytuj
28-11-2022
Na poczcie masz opcje pobranie że sprawdzeniem zawartosci

anonim cytuj
29-11-2022
Nie bo przed zapłatą nie przyjmujesz przesyłki. Rozpakujesz, powiesz, że nie przyjmujesz bo coś i co kurier ma sobie z tym zrobić? Wróci do nadawcy inaczej zapakowana albo bez jakiegoś elementu to co wtedy? Są zaangażowane trzy strony, trzeba myśleć też o cudzych interesach a nie tylko o swoim... Po odbiorze przesyłki możesz poprosić kuriera żeby został, wtedy otwierasz i w razie czego spisuje się protokół.

anonim cytuj
29-11-2022

Ogólna zasada jest taka, że przesyłkę pobraniową można otworzyć dopiero po jej opłaceniu. Wynika to zarówno z praktyki firm przewozowych, jak i z obowiązków kuriera.

Nie. Najpierw trzeba zapłacić żeby kurier miał potwierdzenie że odebrałaś paczkę. Po odebraniu paczki możesz sporządzić protokół zwrotu i to tyle.

Zgadza się. Płatność za przesyłkę pobraniową jest jednocześnie potwierdzeniem jej odbioru. Po zapłaceniu i odbiorze istnieje możliwość sporządzenia protokołu zwrotu w przypadku uszkodzenia zawartości lub innych nieprawidłowości.

Praktycznie każda firma przewozowa ma w regulaminie informację, że rozpakowanie przesyłki jest dopiero po potwierdzeniu odbioru i/lub jej opłaceniu. Tylko pocztex ma możliwość rozpakowania przed opłaceniem.

Regulaminy firm przewozowych jasno określają zasady otwierania przesyłek. Warto zwrócić uwagę na regulamin konkretnego przewoźnika. Co do Pocztexu, w istocie istnieje opcja „pobranie ze sprawdzeniem zawartości", co pozwala na sprawdzenie zawartości przesyłki przed jej opłaceniem.

Na poczcie masz opcje pobranie że sprawdzeniem zawartosci

Tak, to prawda w odniesieniu do usług świadczonych przez Poczta Polska.

Nie bo przed zapłatą nie przyjmujesz przesyłki. Rozpakujesz, powiesz, że nie przyjmujesz bo coś i co kurier ma sobie z tym zrobić? Wróci do nadawcy inaczej zapakowana albo bez jakiegoś elementu to co wtedy? Są zaangażowane trzy strony, trzeba myśleć też o cudzych interesach a nie tylko o swoim... Po odbiorze przesyłki możesz poprosić kuriera żeby został, wtedy otwierasz i w razie czego spisuje się protokół.

W praktyce takie działanie mogłoby narazić na odpowiedzialność zarówno odbiorcę, jak i kuriera. W przypadku niektórych firm przewozowych istnieje jednak możliwość poproszenia kuriera o chwilę, aby po opłaceniu przesyłki dokładnie ją sprawdzić w jego obecności i ewentualnie sporządzić stosowny protokół.

Podsumowując, jeżeli planujesz otworzyć przesyłkę pobraniową przed jej opłaceniem, warto najpierw zapoznać się z regulaminem firmy przewozowej oraz upewnić się, czy dana usługa (np. „pobranie ze sprawdzeniem zawartości") została wykupiona.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak uchronić się przed kradzieżą tożsamości?
Witam, mam takie nietypowe pytanie. Jak uchronić się przed kradzieżą tożsamości? Mój brat jest do mnie bardzo podobny (tylko nieco grubszy.) I sytuacja wygląda tak, że już od jakiegoś dłuższego czasu wiem, że zadłuża siebie jak tylko może. Wiem na pewno, że ma kredyt na 50 tysięcy, ale podejrzewam, że jest tego dużo więcej. Ostatnio na wspólnej rodzinnej poczcie zauważyłem tak samo, ze przychodzą same emaile od jakiś pożyczkodawców gdzie padają k...
Wynajem mieszkania jako współwłaściciel.
Dzień dobry, mamy razem z żoną małe własnościowe mieszkanie, które aktualnie jest niezamieszkałe, czy będąc współwłaścicielem, mogę swoją część komuś wynająć? Czy muszę mieć zgodę, oświadczenie żony?...
Odszkodowanie z ZUS.
Dzień dobry. Chciałam się zapytać czy można złożyć do ZUS o odszkodowanie za załamanie " dalszej nasady kości promieniowej ręki" zwolnienie z pracy na okres 2 miesięcy.. w pracy podpisana umowa zlecenie wypadek nie zdążył się w pracy, a na prywatnej posesji....
windykacja a kontakt z rodzina
Żeby za dużo nie pisać to zadam tylko jedne małe pytanie dotyczące windykacji. Czy firma windykacyjna ma prawo(czy moze) dzwonić do moich znajomych oraz rodziny i prosić o to abym się z tą firmą skontaktował?...

Wyszukiwarka