Czy zadatek jest zwrotny mimo rozwiązania/zerwania umowy?

Czy to prawda że jeżeli minie mniej niż 7 dni od podpisania umowy to zadatek jest zwrotny mimo rozwiązania/zerwania umowy przez klienta?
anonim cytuj
19-09-2022
Nie... Zadatek jest zwrotny tylko w sytuacjach opisanych ustawowo.

anonim cytuj
21-09-2022
Tylko jeśli sama umowa tak stanowi. W przeciwnym razie nie.

anonim cytuj
22-09-2022
Czy to prawda że jeżeli minie mniej niż 7 dni od podpisania umowy to zadatek jest zwrotny mimo rozwiązania/zerwania umowy przez klienta?

Nie ma takiego ogólnego przepisu w polskim prawie, który stanowiłby o automatycznym zwrocie zadatku w przypadku rozwiązania umowy w ciągu 7 dni. Prawo polskie określa zasady dotyczące zadatku w art. 394 i następnych Kodeksu Cywilnego.

Zgodnie z art. 394 § 1 Kodeksu Cywilnego, jeśli jedna ze stron odstąpi od umowy, strona ta traci zadatek na rzecz drugiej strony. Jeżeli to druga strona odstąpi od umowy, musi ona zwrócić jej wartość podwójnie.

Nie... Zadatek jest zwrotny tylko w sytuacjach opisanych ustawowo.

Dokładnie. Zgodnie z Kodeksem Cywilnym, zadatek może zostać przepadnięty lub podlegać zwrotowi w dwukrotności w zależności od sytuacji.

Tylko jeśli sama umowa tak stanowi. W przeciwnym razie nie.

Zgadza się, zawarte postanowienia w umowie mają pierwszeństwo i mogą stanowić o innych zasadach niż opisane w Kodeksie Cywilnym, o ile nie są one sprzeczne z przepisami prawa. Dlatego zawsze warto dokładnie przeczytać umowę przed jej podpisaniem.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy potrzebuje zgody ojca dziecka na wyjazd z dzieckiem za granicę?
Witam, planuje wyjazd z 4 letnim dzieckiem do USA na 3 miesiące. Z jego ojcem mamy sądownie ustalone kontakty i alimenty. On osobiście z kontaktów się nie wywiązuje, jedynie dziadkowie opiekują się nim w wyznaczone dni. Nie widziałam go, ani nie mam z nim kontaktu od kilku miesięcy. Widnieje w akcie urodzenia dziecka, nie ma też ograniczonych, ani odebranych praw rodzicielskich. Chciałabym się dowiedzieć, czy potrzebuje jego zgody na wyjazd? Jak...
Pozew przeciw byłemu pracodawcy
Wystosowałem pozew przeciw byłemu pracodawcy o zapłatę zaległego wynagrodzenia. Otrzymałem pismo z kancelarii adwokackiej reprezentującej owego pracodawcę, w którym pozwana (pełnomocnik pracodawcy) uznaje moje roszczenia oraz proponuje UGODĘ (wypłatę zaleglego wynagrodzenia bez odszkodowania w terminie do 2 miesięcy). Czy warto przystać na tę ugodę, jeśli pracodawca od wielu miesięcy obiecuje wypłacenie zaległości nie realizując tych obietn...
Błąd sprzedawcy. była zła cena podana i anulował zamówienie, czy może tak zrobić? co w takiej sytuacji?
Dzień dobry, bardzo proszę o poradę. Mój brat z przyszłą bratową chcieli zamówić zaproszenia ślubne. weszli na stronę internetową która ich interesowała i wybrali sobie zaproszenia . Na stronie głównej zaproszenie kosztowało 14 zł, ale po tym jak kliknęło się w dane zaproszenie pokazała się cena około 7 zł lub 7 zł z groszami. Moja bratowa postanowiła zamówić, ponieważ była to duża różnica cenowa i doszła do wniosku, że może jest jakaś Promoc...
Firma wzięła samochód w leasing
Firma wzieła w leasing samochód dla jednego ze swoich pracowników. Podpisali miedzy sobą umowę wynajmu z pozniejszym wykupem, w której dany pracownik zobowiązany jest do wszelkich opłat, przeglądów itd. Po jakimś czasie, przed końcem leasingu firma się rozpada, co dzieje się z tym leasingiem? Czy umowa podpisana z pracownikiem nadal obowiązuje? Czy jest jakaś możliwość przepisania go na tego pracownika? Jak to wygląda ze strony prawnej?...

Wyszukiwarka