Czy zadatek jest zwrotny mimo rozwiązania/zerwania umowy?

Czy to prawda że jeżeli minie mniej niż 7 dni od podpisania umowy to zadatek jest zwrotny mimo rozwiązania/zerwania umowy przez klienta?
anonim cytuj
19-09-2022
Nie... Zadatek jest zwrotny tylko w sytuacjach opisanych ustawowo.

anonim cytuj
21-09-2022
Tylko jeśli sama umowa tak stanowi. W przeciwnym razie nie.

anonim cytuj
22-09-2022
Czy to prawda że jeżeli minie mniej niż 7 dni od podpisania umowy to zadatek jest zwrotny mimo rozwiązania/zerwania umowy przez klienta?

Nie ma takiego ogólnego przepisu w polskim prawie, który stanowiłby o automatycznym zwrocie zadatku w przypadku rozwiązania umowy w ciągu 7 dni. Prawo polskie określa zasady dotyczące zadatku w art. 394 i następnych Kodeksu Cywilnego.

Zgodnie z art. 394 § 1 Kodeksu Cywilnego, jeśli jedna ze stron odstąpi od umowy, strona ta traci zadatek na rzecz drugiej strony. Jeżeli to druga strona odstąpi od umowy, musi ona zwrócić jej wartość podwójnie.

Nie... Zadatek jest zwrotny tylko w sytuacjach opisanych ustawowo.

Dokładnie. Zgodnie z Kodeksem Cywilnym, zadatek może zostać przepadnięty lub podlegać zwrotowi w dwukrotności w zależności od sytuacji.

Tylko jeśli sama umowa tak stanowi. W przeciwnym razie nie.

Zgadza się, zawarte postanowienia w umowie mają pierwszeństwo i mogą stanowić o innych zasadach niż opisane w Kodeksie Cywilnym, o ile nie są one sprzeczne z przepisami prawa. Dlatego zawsze warto dokładnie przeczytać umowę przed jej podpisaniem.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Zadatek a zerwanie umowy.
Teściowie podpisali bardzo nie korzystną dla siebie umowę sprzedaży mieszkania. Podpisali umowę przedwstępną w biurze nieruchomości i w umowie jest informacja o zadatku 10000zł. Chcą zrezygnować z transakcji co wiążę się oczywiście z podwójną zapłatą zadatku. I teraz mam 2 pytania. Czy jest jakaś szansa na to, żeby tylko oddać kupującym ich 10000zł ? Drugie pytanie natomiast mam takie iż Pani z biura domaga się po zerwaniu umowy przedwstępne...
Problem z apartamentem wynajętym na wakacje
Dzień dobry, piszę z zapytaniem. Wynajęliśmy apartament na wakacje, bardzo ważnym elementem był basen dlatego, że jedzie z nami sporo dzieci. W ogłoszeniu była informacja ''darmowy dostęp do strefy SPA (basen, siłownia i sauna)'' Pobyt został opłacony natomiast po przyjeździe okazało się, że kto pierwszy ten lepszy.. Na basen mogło wejść max 20 osób z całego apartamentowca.. Cena apartamentu była wiele wyższa niż ceny innych apartamentów, ale...
sprzedaż samochodu wprowadzonego do firmy
Witam, 19.11.2015 wprowadziłam pół samochodu do firmy, odprowadziłam pół podatku. W marcu br. samochód został rozbity. Chciałabym go sprzedać. Po jakim czasie od wprowadzenia samochodu do firmy moge go sprzedać bez odprowadzenia kolejnego podatku? Słyszałam, że po dwóch latach, księgowa wspominała coś o pięciu latach. Jak to z tym jest ?...
Wyegzekwowanie płatności za wykonaną usługę.
Wykonałem pewną usługę zdalnie, usługa według mnie została wykonana prawie 3 miesiące temu, klient dla którego usługę wykonałem w naszej rozmowie telefonicznej mówi to samo. Problemem natomiast jest to, że przez te 3 miesiące nie mogę doprosić się o dane do faktury. Tutaj też ciekawostka, której wcześniej nie sprawdziłem, mianowicie klient zawiesił z początkiem poprzedniego roku działalność gospodarczą natomiast świadczył usługi związane z zawi...

Wyszukiwarka