Czy zadatek jest zwrotny mimo rozwiązania/zerwania umowy?

Czy to prawda że jeżeli minie mniej niż 7 dni od podpisania umowy to zadatek jest zwrotny mimo rozwiązania/zerwania umowy przez klienta?
anonim cytuj
19-09-2022
Nie... Zadatek jest zwrotny tylko w sytuacjach opisanych ustawowo.

anonim cytuj
21-09-2022
Tylko jeśli sama umowa tak stanowi. W przeciwnym razie nie.

anonim cytuj
22-09-2022
Czy to prawda że jeżeli minie mniej niż 7 dni od podpisania umowy to zadatek jest zwrotny mimo rozwiązania/zerwania umowy przez klienta?

Nie ma takiego ogólnego przepisu w polskim prawie, który stanowiłby o automatycznym zwrocie zadatku w przypadku rozwiązania umowy w ciągu 7 dni. Prawo polskie określa zasady dotyczące zadatku w art. 394 i następnych Kodeksu Cywilnego.

Zgodnie z art. 394 § 1 Kodeksu Cywilnego, jeśli jedna ze stron odstąpi od umowy, strona ta traci zadatek na rzecz drugiej strony. Jeżeli to druga strona odstąpi od umowy, musi ona zwrócić jej wartość podwójnie.

Nie... Zadatek jest zwrotny tylko w sytuacjach opisanych ustawowo.

Dokładnie. Zgodnie z Kodeksem Cywilnym, zadatek może zostać przepadnięty lub podlegać zwrotowi w dwukrotności w zależności od sytuacji.

Tylko jeśli sama umowa tak stanowi. W przeciwnym razie nie.

Zgadza się, zawarte postanowienia w umowie mają pierwszeństwo i mogą stanowić o innych zasadach niż opisane w Kodeksie Cywilnym, o ile nie są one sprzeczne z przepisami prawa. Dlatego zawsze warto dokładnie przeczytać umowę przed jej podpisaniem.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Kto dziedziczy długu po żonie?
Chciałbym z moja kobietą wziąć ślub, lecz ona ma kredytu 2 miliony zł. Moje pytanie brzmi, czy jak po ślubie by coś jej się stało i by zmarła to ja zostanę z jej długami czy dzieci? Dzieci mają nazwiska ojców jak to wygląda w świetle prawa?...
Osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie.
Proszę o poradę, sprawa spadkowa po ojcu, zostawił testament holograficzny wskazał spadkobierców, drugą żonę ich wspólnego syna i jej córkę z pierwszego małżeństwa, mnie jako córkę pominął, ale do rzeczy ,sąd wskazuje ze osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie i była kuzynką spadkodawcy (de facto nie jest bo to córka żony z innego małżeństwa więc żadna rodzina) dalej sąd wskazuje na mnie jako spadkobiorcę ustawowego ...
Mąż ma akt własności działki, na którym działka ma rozmiar 2500 m kw. Okazało się, że ma ona 2000 m kw. Co można z tym zrobić?
Dzień dobry, mąż ma akt własności działki, na którym działka ma rozmiar 2500 m kw. I tak płaciliśmy i płacili jego rodzice. W roku 2012 geodeta wymierzył działkę i okazało się, że ma ona 2000 mkw. Działka kończy się stawem należącym do gminy, który został wykopany ok. 1990 r. Staw jest poszerzeniem rzeczki, która przepływa przez miejscowość. Niestety z różnych względów można się tym zająć dopiero teraz. Jeśli oczywiście można. Czy ktoś z Pań...
prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość.
Sprzedawca nie zwrócił pieniędzy w ciągu ustawowych 14 dni od daty odebrania przesyłki. Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Chodzi o prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość....

Wyszukiwarka