Czy zadatek jest zwrotny mimo rozwiązania/zerwania umowy?

Czy to prawda że jeżeli minie mniej niż 7 dni od podpisania umowy to zadatek jest zwrotny mimo rozwiązania/zerwania umowy przez klienta?
anonim cytuj
19-09-2022
Nie... Zadatek jest zwrotny tylko w sytuacjach opisanych ustawowo.

anonim cytuj
21-09-2022
Tylko jeśli sama umowa tak stanowi. W przeciwnym razie nie.

anonim cytuj
22-09-2022
Czy to prawda że jeżeli minie mniej niż 7 dni od podpisania umowy to zadatek jest zwrotny mimo rozwiązania/zerwania umowy przez klienta?

Nie ma takiego ogólnego przepisu w polskim prawie, który stanowiłby o automatycznym zwrocie zadatku w przypadku rozwiązania umowy w ciągu 7 dni. Prawo polskie określa zasady dotyczące zadatku w art. 394 i następnych Kodeksu Cywilnego.

Zgodnie z art. 394 § 1 Kodeksu Cywilnego, jeśli jedna ze stron odstąpi od umowy, strona ta traci zadatek na rzecz drugiej strony. Jeżeli to druga strona odstąpi od umowy, musi ona zwrócić jej wartość podwójnie.

Nie... Zadatek jest zwrotny tylko w sytuacjach opisanych ustawowo.

Dokładnie. Zgodnie z Kodeksem Cywilnym, zadatek może zostać przepadnięty lub podlegać zwrotowi w dwukrotności w zależności od sytuacji.

Tylko jeśli sama umowa tak stanowi. W przeciwnym razie nie.

Zgadza się, zawarte postanowienia w umowie mają pierwszeństwo i mogą stanowić o innych zasadach niż opisane w Kodeksie Cywilnym, o ile nie są one sprzeczne z przepisami prawa. Dlatego zawsze warto dokładnie przeczytać umowę przed jej podpisaniem.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy po upłynięciu jakiegoś czasu ewentualny spadek przepada?
Moja mama być może została ujęta w testamencie zmarłego krewnego. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć, aby przekonać się czy zapisano jej coś w spadku najlepiej udać się do dowolnego notariusza. Pytanie: ile czasu moja mama ma na zajęcie się tym? Czy po upłynięciu jakiegoś czasu ewentualny spadek przepada?...
Czy mam obowiązek informować pracodawcę na co choruję?
Dzień dobry. Czy będąc na zwolnieniu L4 czy mam obowiązek informować pracodawcę na co choruję? Informację dostał e-mail owo, że jestem na zwolnieniu i czy muszę od niego odbierać telefony? ( Obecnie jestem na wypowiedzeniu)...
wyrok za nieodrobienie godzin
Prawomocny wyrok 180 dni wiezienia, za nieodrobienie godzin. Osoba nie wiedziała, ze toczy sie postepowanie karne, zmieniała miejsce zamieszkanka 3 razy. Zatrzymanie na ulicy. Proszę mi powiedzieć, czy jest jakaś szansa na dozor elektroniczny? Czy jest szansa na zaskarżenie wyroku? Dodam jeszcze, ze jeden adwokat twierdzi, ze tak, drugi, ze nie ma sensu sie w to bawic. Co mozna zrobic?...
Darowizna działek rolnych
Mężczyzna dostał w darowiźnie działki rolne o powierzchni 2,5 ha. Chce przekazać je swoim dwóm synom w darowiźnie po 1,25 ha każdemu. Synowie nie są rolnikami, nie mają kwalifikacji rolniczych, pracują na UoP, mieszkają w innym mieście. Czy otrzymanie takich działek wiąże się dla nich z jakimiś konsekwencjami? Czy wtedy nabywają wtedy jakieś obowiązki? Czy będą jakieś problemy związane z ubezpieczeniem? Czy w przypadku straty pracy będą podlegać...

Wyszukiwarka