Czy zadatek jest zwrotny mimo rozwiązania/zerwania umowy?

Czy to prawda że jeżeli minie mniej niż 7 dni od podpisania umowy to zadatek jest zwrotny mimo rozwiązania/zerwania umowy przez klienta?
anonim cytuj
19-09-2022
Nie... Zadatek jest zwrotny tylko w sytuacjach opisanych ustawowo.

anonim cytuj
21-09-2022
Tylko jeśli sama umowa tak stanowi. W przeciwnym razie nie.

anonim cytuj
22-09-2022
Czy to prawda że jeżeli minie mniej niż 7 dni od podpisania umowy to zadatek jest zwrotny mimo rozwiązania/zerwania umowy przez klienta?

Nie ma takiego ogólnego przepisu w polskim prawie, który stanowiłby o automatycznym zwrocie zadatku w przypadku rozwiązania umowy w ciągu 7 dni. Prawo polskie określa zasady dotyczące zadatku w art. 394 i następnych Kodeksu Cywilnego.

Zgodnie z art. 394 § 1 Kodeksu Cywilnego, jeśli jedna ze stron odstąpi od umowy, strona ta traci zadatek na rzecz drugiej strony. Jeżeli to druga strona odstąpi od umowy, musi ona zwrócić jej wartość podwójnie.

Nie... Zadatek jest zwrotny tylko w sytuacjach opisanych ustawowo.

Dokładnie. Zgodnie z Kodeksem Cywilnym, zadatek może zostać przepadnięty lub podlegać zwrotowi w dwukrotności w zależności od sytuacji.

Tylko jeśli sama umowa tak stanowi. W przeciwnym razie nie.

Zgadza się, zawarte postanowienia w umowie mają pierwszeństwo i mogą stanowić o innych zasadach niż opisane w Kodeksie Cywilnym, o ile nie są one sprzeczne z przepisami prawa. Dlatego zawsze warto dokładnie przeczytać umowę przed jej podpisaniem.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Premia
Witam. W moim zakładzie pracy wypłacane są premiera projektowe na zakończenie projektu. Czy przebywając na dłuższym l4 w czasie kiedy projekt się skończy należy mi się premia ? ( zaznaczę ze pracowałam przy danym projekcie ponieważ one trwają przeważnie około 2 lat)...
przejście do drugiej firmy
Witam, jak to jest z pracownikiem w sytuacji gdy zbliża mu się 33 miesiące stażu pracy, powinien dostać umowę o pracę na czas nieokreślony jednak aktualny pracodawca chce aby przeszedł do drugiej firmy (obie firmy tworza spółkę cywilna) żeby tego uniknąć? Ten okres 33 miesiece zaczyna się od nowa, czy jednak przejmuje się pracownika z dobrodziejstwa inwentarza jakim jest dany staż pracy?...
Czy jest możliwość zawnioskowania o większą ilość telefonów dla osób osadzonych oraz na dzieci jedno widzenie więcej?
Witam. Kobieta z którą żyje w konkubinacie została osadzona w ZK. Zanim poznałem swoją konkubinę byłem w związku małżeńskim gdzie mam córkę która ma 3 lata. Do dnia dzisiejszego nie mam rozwodu ani ja ani matka mojej córki nie złożyliśmy pozwu o rozwód. Moja córka bardzo jest przywiązana do mojej obecnej partnerki która niestety przebywa obecnie w zakładzie karnym. W związku z tym iż bohaterka postu ma do odsiedzenia 3 lata i została zakwalifikow...
Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam?
Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam, czyli adwokata? Jaka jest szansa? Czy to ciężko odzyskać? Ciemna jestem w tych sprawach....

Wyszukiwarka