Dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów. Czy jest możliwość cofnięcia go?

Witam. Jeżeli znajomy ma dożywotni sądowy zakaz prowadzenia pojazdów. Czy jest możliwość cofnięcia tego zakazu ?
anonim cytuj
04-09-2022
Jest, pod warunkiem że był wykonywany co najmniej przez 15 lat.

anonim cytuj
04-09-2022
Czyli musi upłynąć 15 lat, szybciej nie można wnioskować o to?

anonim cytuj
04-09-2022
Jak wyżej.

anonim cytuj
05-09-2022
Jeżeli znajomy ma dożywotni sądowy zakaz prowadzenia pojazdów. Czy jest możliwość cofnięcia tego zakazu ?

Tak, istnieje możliwość cofnięcia dożywotniego sądowego zakazu prowadzenia pojazdów, lecz pod pewnymi warunkami. W polskim systemie prawnym, osoba, której orzeczono dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów, może starać się o zniesienie tego zakazu po upływie 15 lat od momentu, kiedy zakaz ten zaczął być wykonywany.

Czyli musi upłynąć 15 lat, szybciej nie można wnioskować o to?

Tak, musi upłynąć 15 lat od momentu rozpoczęcia wykonywania zakazu. Dopiero po tym czasie jest możliwość złożenia wniosku o zniesienie tego zakazu.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Zachowek od testamentu.
Babcia spisała przed śmiercią u notariusza testament. Miała 3 córki. Dwie z nich żyją, jedna z nich zmarła w 2020 roku (moja mama). Babcia zmarła w zeszłym roku. W testamencie ujęte są tylko dwie córki, które żyją i dziedziczą spadek każda po połowie. Moja mama ma dwoje dzieci. Czy mogę w związku z tym ubiegać się o zachowek? Rodzina twierdzi, że absolutnie nie, bo mama przecież nie żyje....
Czy należy mi się dzień wolny za święto w sobotę?
Witam, czy pracownik przebywający za zwolnieniu od 4 do 12 stycznia ma prawo do dnia wolnego za 6 stycznia? Znalazłam takie odpowiedzi: "Dodatkowy dzień wolny nie przysługuje jednak osobom, które są w tym dniu na zwolnieniu chorobowym, zasiłku macierzyńskim czy urlopie bezpłatnym." " Jeśli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim, które obejmuje okresem swojego trwania również święto przypadające w sobotę, to nie traci on praw...
Ziemia w spadku z wieloma dziedziczącymi.
Witam, mam pytanie, znalazłem się w sytuacji w której mam do czynienia z działką, która ma wielu dziedziczących w różnych stosunkach udziałów i potrzebuje dostać informację na temat tego co w przypadku gdy jeden z spadkobierców nie żyje. Czy jego udziały dzielone są wśród pozostałych spadkobierców czy po zmarłej osobie dziedziczą jej dzieci? Jak to jest. Z góry dziękuje za odpowiedź....
Uszkodzenie wypożyczonego pojazdu.
Proszę o pomoc, wypożyczyłem skuter wodny, którym podczas użytkowania wjechałem na mieliznę. Elementy silnika i napędowe zassały kamieni i mułu i skuter nie chciał odpalić. Wpłynięcie na mieliznę oczywiście nie było celowe, z uwagi na niski stan jeziora nie wiedziałem że jest tam tak płytko. Nie mam patentu na korzystanie z tego typu pojazdów. Po całym zajściu spisaliśmy oświadczenie, że pokryję koszty naprawy. Proszę o informację czy wypożycza...

Wyszukiwarka