Pytanie dotyczące urlopu rodzicielskiego po zmianach wchodzących 1 sierpnia 2022r.

Dzień dobry.
Obecnie przebywam na urlopie z tytułu urodzenia dziecka udzielonego na dotychczasowych zasadach tj. 20tyg. urlopu macierzyńskiego i 32 tyg. urlopu rodzicielskiego. Urlop ten kończy się dnia 7 sierpnia. Czy w tej sytuacji mogę złożyć wniosek o dodatkowe 9 tygodni? Niestety nie mogę doszukać się jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie.
anonim cytuj
25-07-2022
Nie możesz, bo
1. Prawo nie działa wstecz
2. Na razie to jest tylko projekt
3. Nie ma jeszcze żadnych przepisów
4. Z tego co wiadomo może coś od stycznia 2023 wejdzie.
5. Te 9 tygodni ma być dla drugiego rodzica, który nie korzystał z urlopu rodzicielskiego.

anonim cytuj
25-07-2022
Dziękuję za konkretną odpowiedź. Pozdrawiam

anonim cytuj
25-07-2022

Sugerowane Tematy

Wykreślenie z listy studentów a zapłata za czesne.
Dnia 11.10.2023 złożyłem rezygnację ze studiów, powodem była zła sytuacja materialna. Dziś dostałem decyzję po prawie dwóch tygodniach, iż owszem zostałem wykreślony z listy studentów, ale "decyzja nie jest równoznaczna z rozliczeniem finansowym z uczelnią. Do zapłaty pozostało czesne w wysokości 600 zł. Odsetki będą naliczane do dnia spłaty zaległości z czesnym. Wszelkich informacji na temat ewentualnych zaległości udziela Dział Płatności i...
Rozwiązanie umowy dożywocia.
Jakiś czas temu została zawarta umowa dożywocia pomiędzy X i Y. X jednak pragnąłby wyprowadzić się z darowanemu Y mieszkania i zamieszkać gdzie indziej. W związku z tym X i Y chcieliby dobrowolnie rozwiązać umowę dożywocia, tak aby sprzedać mieszkanie po rynkowej cenie, by X mógł kupić inne. Czy sądy mogą rozwiązać umowę w takim przypadku? Czy też można to zrobić tylko i wyłącznie w przypadku rażącego naruszenia postanowień przez jedną ze stron/p...
Alimenty wypłacane przez komornika
Witam, potrzebuję porady. Otrzymuję od 10 lat alimenty na syna wyplaca mi komornik, w wyroku sądu płatne do 10 każdego miesiąca. Od tych 10 lat nie dostałam nawet razu 10 tylko zawsze po 15 a ostatnia nawet po 22 .... Wiem, że firma która wyplaca do komornika placi do 10 czasami nawet wcześniej. Pan komornik na moje pytanie czemu tak późno dostaje twierdzi ,że firma z opóźnieniem placi ,czy mogę coś z tym zrobić?...
Rozwiązanie umowy za porozumieniem stron
Podpisałam rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron. Dziś dostałam propozycję zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy. Czy może być w tym jakiś haczyk prawny? Mam jeszcze 3 tygodnie zaległego urlopu. Czy zwolnienie zmoże być podpisane tylko na okres przed urlopem a potem będę zmuszona wybrać zaległy urlop czy raczej nie jest to praktykowane i jeśli już zwalniają od obowiązku świadczenia pracy to do końca okresu wypowiedzenia i wtedy urlo...

Wyszukiwarka