Chciałabym odebrać dyplom syna ze szkoły jednak szkoła żąda ode mnie upoważnienia poświadczonego notarialnie

Syn zdał w szkole egzamin kwalifikacji wstępnej kierowcy (szkola branżowa) wyjechał za granicę do pracy. Chciałam odebrać dyplom że szkoły jednak żądają ode mnie upoważnienia poświadczonego notarialnie. Czy jest ku temu podstawa prawna? Syn skonczyl 18 lat w lutym 2022 r.
anonim cytuj
25-07-2022
Na stronie OKE znalazłam informację że zasady odbioru świadectwa nie dotyczą uczniów szkół branżowych no więc podlegają pod prawo oświatowe? A tam nie ma konieczności upoważnienia notarialnego tylko zwykle bardzo proszę o pomoc osobę która się orientuje w temacie.

anonim cytuj
25-07-2022
Nie ma takiej podstawy prawnej, bo jej po prostu nie ma. Art 99 kc tu obowiązuje: § 1. Jeżeli do ważności czynności prawnej potrzebna jest szczególna forma, pełnomocnictwo do dokonania tej czynności powinno być udzielone w tej samej formie.

anonim cytuj
25-07-2022
Nie ma takiej podstawy prawnej, bo jej po prostu nie ma. Art 99 kc tu obowiązuje: § 1. Jeżeli do ważności czynności prawnej potrzebna jest szczególna forma, pełnomocnictwo do dokonania tej czynności powinno być udzielone w tej samej formie.

Rozumiem, dyrekcja szkoły odmawia wydania dokumentu. Dlatego też pytam na jaki przepisam nam się powołać.

anonim cytuj
25-07-2022

art.99 KC? Dyrekcja szkoły sama sobie decyduje ? Jedna szkola uznaje ze trzeba inna że nie?

anonim cytuj
25-07-2022
Ja bym radziła napisać skargę do organu nadrzędnego, któremu podlega szkoła. Jest rozporządzenie, które reguluje wydawanie świadectw, również przez szkoły branżowe

anonim cytuj
25-07-2022

Sugerowane Tematy

Dłuższa nieobecność w pracy (ponad 30 dni). Czy potrzebny lekarz medycyny pracy?
Witam. Czy po dłuższej nieobecności w pracy (ponad 30 dni L4), trzeba iść na badania do lekarza medycyny pracy i mieć zgodę na pracę żeby pracodawca udzielił urlop wypoczynkowy, który wcześniej był zaplanowany z pracodawcą? Czy można takie badania zrobić po powrocie z urlopu? I drugie pytanie. Czy po powrocie do pracy po dłuższej nieobecności (ponad 30 dni-l4) nie mając badań od lekarza medycyny pracy, pracodawca może zwolnić? (Umowa na czas nie...
Zbieg egzekucji komorniczej
Witam. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu mojej sprawy egzekucji komorniczej. Nastąpił zbieg egzekucji komorniczej 3 komorników. W aplikacji banku widnieją 3 blokady na kwotę 600,2700 i 5000 zł. Komornik za sprawę karna 5k wystosował pismo do pracodawcy o zajęcie wynagrodzenia(cały etat),kwota wolna od zajęcia wynosiła ok.2600 i taką kwotę otrzymałem od pracodawcy,kwota 900 została przekazana komornikowi. W międzyczasie doszły 2 kolejne blokady na 600 ...
Czas pracy osoby niepełnosprawnej.
Dzień dobry, legitymuję się orzeczeniem o niepełnosprawności w stopniu lekkim. Lekarz medycyny pracy nie wyraził zgody na pracę w godzinach nadliczbowych i w porze nocnej. Z ustawy jasno wynika, że czas pracy w moim przypadku wynosi 8h na dobę, 40h tygodniowo. Natomiast nie wiem jak liczyć ten tygodniowy czas pracy - od poniedziałku do niedzieli? Po raz kolejny mam zaplanowane 6dni pracy pod rząd - od poniedziałku do soboty. Pracodawca może w ten...
Zasiedzenie dzierżawionej działki.
Posiadam działkę, którą dzierżawie już prawie 40 lat. Umowa dzierżawy została zawarta bez udziału gminy. Podatek początkowo płaciła osoba, od której dzierżawiły ale umarła 17 lat temu i od tego czasu ja opłacam podatek. Osoba od której dzierżawiłem pole nie posiadała dzieci, miała 2 siostry i jedna z tych sióstr posiada dzieci. Chciałem założyć sprawę o przeniesienie własności, czy mam taką możliwość. Czy mógłbym utracić tą działkę?...

Wyszukiwarka