Rozwiązanie umowy zlecenie bez określonego okresu wypowiedzenia
Witam. Chciałabym rozwiązać umowę zlecenie ze skutkiem natychmiastowym z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej i zdrowotnej. Problem w tym, że w umowie nie określono okresu wypowiedzenia, godzin pracy, jedynie miejsce jej wykonywania oraz termin jej trwania. Czy grozi mi coś za rozwiązanie umowy w związku z powyższym tj. kary finansowa lub odszkodowanie dla pracodawcy? Do końca umowy zostało około 3 tygodni a została zawarta na okres 3 miesięcy. Do tego także dochodzi brak opieki nad córką w związku z wprowadzeniem systemu zmianowego w pracy a ponieważ jestem osobą samotnie wychowująca córkę, nie jestem w stanie zapewnić dziecku opieki na ten czas.
Możesz wypowiedzieć umowę w każdym czasie, jeśli jednak wypowiesz ja bez ważnego powodu, a zleceniodawca dozna z tego powodu szkody, będziesz odpowiedzialna za jej naprawienie.
anonim cytuj
19-07-2022
Czy muszę przełożyć dla pracodawcy zaświadczenie od lekarza jeśli powodem jest sytuacja zdrowotna?
anonim cytuj
19-07-2022
Nie masz pracodawcy tylko zleceniodawcę.
Żaden przepis nie nakłada na ciebie obowiązku przedkładania zaświadczenia od lekarza w przypadku wypowiedzenia umowy zlecenie.
anonim cytuj
19-07-2022
Czy mogę powiadomić zleceniodawcę dzień wcześniej o rezygnacji SMSem? I a potem donieść pismo?
anonim cytuj
19-07-2022
A umowa coś na ten temat wspomina? Czy zupełnie nic?
anonim cytuj
19-07-2022
Nic takiego tam nie ma.
anonim cytuj
19-07-2022
Przepisy też właściwie nie obligują do zachowania formy pisemnej.
anonim cytuj
19-07-2022
Niby nie ale papierek to zawsze jakieś plecy. Wolę to zrobić w taki sposób. Chciałam tylko dać dziś znać żeby jutro nie było problemu z organizacją pracy.
Witam, dostałam pieniążki od taty jako darowiznę, złożyłam pita do us, chcę za te pieniądze kupić mieszkanie w którym będzie mieszkać mój tata. Teraz pytanie, mam siostrę która nie chce kontaktu z ojcem, czy gdyby mój ojciec zmarł ona może domagać się zachowku lub spadku z tych pieniędzy które otrzymałam jako darowiznę i kupiłam mieszkanie? Bardzo proszę o poradę....
Prawo mówi, że
§ Zasiedzenie jest wyjątkowym sposobem nabycia prawa własności nieruchomości lub rzeczy ruchomej przez osobę, która nimi faktycznie władała przez określony prawem czas, jednocześnie nie będąc ich właścicielem.
Do tego:
§ Wniosek w sprawie zasiedzenia nieruchomości może złożyć każdy zainteresowany, czyli osoba posiadająca interes prawny w nabyciu własności przez zasiedzenie. W postępowaniu może wziąć udział każda osoba, której pr...
Dzień dobry. Pracuję na umowie zlecenie, w której uwzględniony jest 2-miesięczny okres wypowiedzenia. Miesiąc temu otrzymałem takie wypowiedzenie i podpisałem je. Nie otrzymałem jednak kopii, a na dokumencie nie było podpisów szefostwa. Dzisiaj, czyli około miesiąc po podpisaniu dokumentu zostałem poinformowany, że rozstajemy się z końcem miesiąca. Wspominając o okresie wypowiedzenia i dokumencie który podpisałem otrzymałem informację że nie musi...
Mama kupiła auto i przyszło jej przed sądowne wezwanie do zapłaty, za polisę od poprzedniego właściciela. Mama dostała z dowodem rejestracyjnym numer polisy, że auto jest ubezpieczone, nic nie było mowy o tym, że trzeba zrobić jakąś wpłatę.
Mamie też nie przychodziło żadne ponaglenie z ubezpieczalni, tylko od razu przed sądowe wezwanie do zapłaty, co można dalej z tym robić? Ma to płacić mama czy poprzedni właściciel?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: