Rozwiązanie umowy zlecenie bez określonego okresu wypowiedzenia

Witam. Chciałabym rozwiązać umowę zlecenie ze skutkiem natychmiastowym z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej i zdrowotnej. Problem w tym, że w umowie nie określono okresu wypowiedzenia, godzin pracy, jedynie miejsce jej wykonywania oraz termin jej trwania. Czy grozi mi coś za rozwiązanie umowy w związku z powyższym tj. kary finansowa lub odszkodowanie dla pracodawcy? Do końca umowy zostało około 3 tygodni a została zawarta na okres 3 miesięcy. Do tego także dochodzi brak opieki nad córką w związku z wprowadzeniem systemu zmianowego w pracy a ponieważ jestem osobą samotnie wychowująca córkę, nie jestem w stanie zapewnić dziecku opieki na ten czas.
anonim cytuj
19-07-2022
Możesz wypowiedzieć umowę w każdym czasie, jeśli jednak wypowiesz ja bez ważnego powodu, a zleceniodawca dozna z tego powodu szkody, będziesz odpowiedzialna za jej naprawienie.

anonim cytuj
19-07-2022
Czy muszę przełożyć dla pracodawcy zaświadczenie od lekarza jeśli powodem jest sytuacja zdrowotna?

anonim cytuj
19-07-2022
Nie masz pracodawcy tylko zleceniodawcę.
Żaden przepis nie nakłada na ciebie obowiązku przedkładania zaświadczenia od lekarza w przypadku wypowiedzenia umowy zlecenie.

anonim cytuj
19-07-2022
Czy mogę powiadomić zleceniodawcę dzień wcześniej o rezygnacji SMSem? I a potem donieść pismo?

anonim cytuj
19-07-2022
A umowa coś na ten temat wspomina? Czy zupełnie nic?

anonim cytuj
19-07-2022
Nic takiego tam nie ma.

anonim cytuj
19-07-2022
Przepisy też właściwie nie obligują do zachowania formy pisemnej.

anonim cytuj
19-07-2022
Niby nie ale papierek to zawsze jakieś plecy. Wolę to zrobić w taki sposób. Chciałam tylko dać dziś znać żeby jutro nie było problemu z organizacją pracy.

anonim cytuj
19-07-2022

Sugerowane Tematy

Udzielenie zabezpieczenia z aktem urodzenia.
Zostanę babcią na koniec grudnia, córka 18 lat kończy w lipcu. Potrzebuję pomocy w napisaniu wniosku do sądu dotyczące udzielenia zabezpieczenia z aktem urodzenia dziecka poprzez powierzenie wierzącej pieczy nad dzieckiem wraz z władzą rodzicielską i rodziną zastępczą z uzasadnieniem. Bardzo proszę o pomoc i chociaż podpowiedź jak to napisać....
Ograniczenie praw rodzicielskich obojgu rodzicom.
Dzień dobry. W dniu dzisiejszym odbyła się sprawa sądowa o ograniczenie mi i ojcu dziecka praw rodzicielskich oraz nadanie kurateli sądowej i asystentury rodziny. Chciałabym wnieść do sądu o wydanie uzasadnienia oraz odwołać się od podjętej przez sąd decyzji. W jaki sposób powinnam przygotować pisma i czy muszę dodać do tych pism jakieś dodatkowe dokumenty (jeśli tak to jakie)?...
Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen ze sprawdzianu gdy uczeń był nieobecny
Szanowni Państwo, Mam pytania dotyczące zachowań nauczycieli w szkole. 1.Proszę o informację, czy nauczyciel w szkole ma prawo postawić uczniowi ocenę niedostateczną, za to że był nieobecny w szkole na sprawdzianie? Niezależnie od tego, czy jednego dnia nie było ucznia w szkole, czy przez dłuższy okres czasu. 2. Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen za próbne matury i za testy diagnostyczne?...
Ubezpieczenie PZU.
Dzień dobry, mam dodatkowe ubezpieczenie PZU grupowe, które opłacam w pracy. Jest tam zawarty wariant odszkodowania w wypadku śmierci bliskich. Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu śmierci teścia - zmarł w XI 2022 r., gdy jestem po rozwodzie z jego synem już od 15 lat? Z teściem utrzymywałam przyjazne kontakty....

Wyszukiwarka