Rozwiązanie umowy zlecenie bez określonego okresu wypowiedzenia

Witam. Chciałabym rozwiązać umowę zlecenie ze skutkiem natychmiastowym z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej i zdrowotnej. Problem w tym, że w umowie nie określono okresu wypowiedzenia, godzin pracy, jedynie miejsce jej wykonywania oraz termin jej trwania. Czy grozi mi coś za rozwiązanie umowy w związku z powyższym tj. kary finansowa lub odszkodowanie dla pracodawcy? Do końca umowy zostało około 3 tygodni a została zawarta na okres 3 miesięcy. Do tego także dochodzi brak opieki nad córką w związku z wprowadzeniem systemu zmianowego w pracy a ponieważ jestem osobą samotnie wychowująca córkę, nie jestem w stanie zapewnić dziecku opieki na ten czas.
anonim cytuj
19-07-2022
Możesz wypowiedzieć umowę w każdym czasie, jeśli jednak wypowiesz ja bez ważnego powodu, a zleceniodawca dozna z tego powodu szkody, będziesz odpowiedzialna za jej naprawienie.

anonim cytuj
19-07-2022
Czy muszę przełożyć dla pracodawcy zaświadczenie od lekarza jeśli powodem jest sytuacja zdrowotna?

anonim cytuj
19-07-2022
Nie masz pracodawcy tylko zleceniodawcę.
Żaden przepis nie nakłada na ciebie obowiązku przedkładania zaświadczenia od lekarza w przypadku wypowiedzenia umowy zlecenie.

anonim cytuj
19-07-2022
Czy mogę powiadomić zleceniodawcę dzień wcześniej o rezygnacji SMSem? I a potem donieść pismo?

anonim cytuj
19-07-2022
A umowa coś na ten temat wspomina? Czy zupełnie nic?

anonim cytuj
19-07-2022
Nic takiego tam nie ma.

anonim cytuj
19-07-2022
Przepisy też właściwie nie obligują do zachowania formy pisemnej.

anonim cytuj
19-07-2022
Niby nie ale papierek to zawsze jakieś plecy. Wolę to zrobić w taki sposób. Chciałam tylko dać dziś znać żeby jutro nie było problemu z organizacją pracy.

anonim cytuj
19-07-2022

Sugerowane Tematy

Jak odzyskać swoje rzeczy od byłej dziewczyny?
Rozstałem się niedawno z dziewczyną ale u niej w mieszkaniu rodziców zostało dużo moich rzeczy. Mówiłem jej że chcę te rzeczy odebrać ale ona twierdzi że mi ich nie odda dlatego że ja jej te rzeczy dałem. Mam paragony dowody zakupu na każdą z tych rzeczy. Planuję dziś pojechać do niej i spróbować odzyskać te rzeczy. Co zrobić jeśli nie będzie chciała mi otworzyć drzwi? Czy mogę z tym iść na policję i zgłosić podejrzenie popełnienia przestępstwa z...
zamknięta uczelnia / zwrot kosztów
Dzień dobry. Studiowałam jeden rok na prywatnej uczelni medycznej, w czerwcu poinformowano nas, że uczelnia się zamyka. Szukam innych uczelni i wszędzie otrzymuję informację, że z powodu dużej różnicy programowej mogę zostać przyjęta ale znowu na pierwszy semestr. Czy mogę założyć sprawę uczelni o zwrot kosztów?...
Upadłość konsumencka.
Witam. Od jakiegoś czasu jestem dość sporo zadłużony. Przez pewien czas miałem pewne problemy w życiu przez co odsetki urosły do tego stopnia, że nie jestem w stanie spłacić wszystkiego. Przez trudną sytuację materialną byłem zmuszony wrócić do rodziców. Od pewnego czasu czytam i zastanawiam się nad ogłoszeniem upadłości konsumenckiej. Mam jednak kilka pytań: 1.Czy syndyk może zająć nieruchomość i ruchomości moich rodziców, z których korzystam n...
Gdzie się zgłosić gdy pracodawca nie wypłaca wynagrodzenia?
Witam, pracodawca nie wypłacił mi całości wynagrodzenia ( za mało 1 500zł) i w świadectwie pracy wpisał mi że korzystałem z urlopu bezpłatnego 3 dni, a nie korzystałem. Czy jest sens składać pozew przeciwko niemu? I jaki jest mniej więcej koszt napisania takiego pozwu?...

Wyszukiwarka