Rozwiązanie umowy zlecenie bez określonego okresu wypowiedzenia

Witam. Chciałabym rozwiązać umowę zlecenie ze skutkiem natychmiastowym z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej i zdrowotnej. Problem w tym, że w umowie nie określono okresu wypowiedzenia, godzin pracy, jedynie miejsce jej wykonywania oraz termin jej trwania. Czy grozi mi coś za rozwiązanie umowy w związku z powyższym tj. kary finansowa lub odszkodowanie dla pracodawcy? Do końca umowy zostało około 3 tygodni a została zawarta na okres 3 miesięcy. Do tego także dochodzi brak opieki nad córką w związku z wprowadzeniem systemu zmianowego w pracy a ponieważ jestem osobą samotnie wychowująca córkę, nie jestem w stanie zapewnić dziecku opieki na ten czas.
anonim cytuj
19-07-2022
Możesz wypowiedzieć umowę w każdym czasie, jeśli jednak wypowiesz ja bez ważnego powodu, a zleceniodawca dozna z tego powodu szkody, będziesz odpowiedzialna za jej naprawienie.

anonim cytuj
19-07-2022
Czy muszę przełożyć dla pracodawcy zaświadczenie od lekarza jeśli powodem jest sytuacja zdrowotna?

anonim cytuj
19-07-2022
Nie masz pracodawcy tylko zleceniodawcę.
Żaden przepis nie nakłada na ciebie obowiązku przedkładania zaświadczenia od lekarza w przypadku wypowiedzenia umowy zlecenie.

anonim cytuj
19-07-2022
Czy mogę powiadomić zleceniodawcę dzień wcześniej o rezygnacji SMSem? I a potem donieść pismo?

anonim cytuj
19-07-2022
A umowa coś na ten temat wspomina? Czy zupełnie nic?

anonim cytuj
19-07-2022
Nic takiego tam nie ma.

anonim cytuj
19-07-2022
Przepisy też właściwie nie obligują do zachowania formy pisemnej.

anonim cytuj
19-07-2022
Niby nie ale papierek to zawsze jakieś plecy. Wolę to zrobić w taki sposób. Chciałam tylko dać dziś znać żeby jutro nie było problemu z organizacją pracy.

anonim cytuj
19-07-2022

Sugerowane Tematy

Zwolnienie na zasiłku rehabilitacyjnym.
Moja mama wykorzystała maksymalny okres zwolnienia chorobowego 182 dni po czym przeszła na 6 miesięczny okres zasiłku rehabilitacyjnego. Po 3 miesiącach zasiłku rehabilitacyjnego zgodnie z kodeksem mama została zwolniona bez okresu wypowiedzenia. Jest to pracodawca zatrudniający do 20 pracowników, mama tydzień przed zwolnieniem osiągnęła wiek emerytalny. Czy biorąc pod uwagę, że mama została zwolniona przez pracodawcę do 20 pracowników nie należ...
L4
Dzień dobry. Czy pracodawca może zmienić harmonogram pracy pracownikowi po zwolnieniu lekarskim?. Zmiana została naniesiona w trakcie L4. Proszę o pomoc ...
wypadek ze skutkiem śmiertelnym/odszkodowanie
Witam serdecznie.Mam pytanie odnośnie odszkodowania rodzinie z powodu wypadku drogowego matki,która niestety z tego powodu zmarła po przebywaniu 1,5 msca w szpitalu. Czyli wypadek drogowy ze skutkiem śmiertelnym.Dziś odbyła się druga sprawa w sądzie i zapadł wyrok zawieszenia sprawy na rok. Sprawczyni wypadku poczuła się do winy. Czy rodzina może ubiegać się o odszkodowanie z polisy osoby winnej,która jest osobą oskarżoną na tym etapie ?.Przepras...
Zniesienie alimentacji.
Mąż ma córkę, która w tym roku skończyła szkołę średnią, zdała maturę i zablokowała ojca wszędzie gdzie się dało, żeby nie wiedział gdzie mieszka, co robi czy pracuje czy studiuje. Mąż złożył w lipcu wniosek o zniesienie alimentów lub obniżeniem ze względu na naszą sytuację rodzinną. Obecnie płaci co miesiąc bez żadnych opóźnień. Jak była potrzeba to dostawała więcej na swoje konto. Sąd próbuje dostarczyć jej wniosek lecz za każdym razem wraca zw...

Wyszukiwarka