Rozwiązanie umowy zlecenie bez określonego okresu wypowiedzenia
Witam. Chciałabym rozwiązać umowę zlecenie ze skutkiem natychmiastowym z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej i zdrowotnej. Problem w tym, że w umowie nie określono okresu wypowiedzenia, godzin pracy, jedynie miejsce jej wykonywania oraz termin jej trwania. Czy grozi mi coś za rozwiązanie umowy w związku z powyższym tj. kary finansowa lub odszkodowanie dla pracodawcy? Do końca umowy zostało około 3 tygodni a została zawarta na okres 3 miesięcy. Do tego także dochodzi brak opieki nad córką w związku z wprowadzeniem systemu zmianowego w pracy a ponieważ jestem osobą samotnie wychowująca córkę, nie jestem w stanie zapewnić dziecku opieki na ten czas.
Możesz wypowiedzieć umowę w każdym czasie, jeśli jednak wypowiesz ja bez ważnego powodu, a zleceniodawca dozna z tego powodu szkody, będziesz odpowiedzialna za jej naprawienie.
anonim cytuj
19-07-2022
Czy muszę przełożyć dla pracodawcy zaświadczenie od lekarza jeśli powodem jest sytuacja zdrowotna?
anonim cytuj
19-07-2022
Nie masz pracodawcy tylko zleceniodawcę.
Żaden przepis nie nakłada na ciebie obowiązku przedkładania zaświadczenia od lekarza w przypadku wypowiedzenia umowy zlecenie.
anonim cytuj
19-07-2022
Czy mogę powiadomić zleceniodawcę dzień wcześniej o rezygnacji SMSem? I a potem donieść pismo?
anonim cytuj
19-07-2022
A umowa coś na ten temat wspomina? Czy zupełnie nic?
anonim cytuj
19-07-2022
Nic takiego tam nie ma.
anonim cytuj
19-07-2022
Przepisy też właściwie nie obligują do zachowania formy pisemnej.
anonim cytuj
19-07-2022
Niby nie ale papierek to zawsze jakieś plecy. Wolę to zrobić w taki sposób. Chciałam tylko dać dziś znać żeby jutro nie było problemu z organizacją pracy.
Sytuacja jest taka:
Mąż się zadłużył, chce wziąć pożyczkę żeby mu pomóc (ze względu na dzieci ). I teraz chodzi mi o to czy jest taka możliwość zabezpieczenia się prawie np. przez notariusza, żeby spisać jakieś pismo , że w przypadku gdy zechce separacji bądź rozwodu on będzie spłacał pożyczkę którą wzięłam ja, aby mu pomoc. Czy nie ma na to szans? (rozważam na ten moment separacje, ale chce pomóc spłacić żebyśmy z dziećmi mieli spokój)....
Witam serdecznie. Ciezko chory znajomy przebywa za granica i pobiera zasilek chorobowy. Ubezpieczalnia wymaga podania przebiegu historii pracy z Polski. I tu zaczyna sie problem. Znajomy nie jezdzi do Polski, gdyz nikogo tam nie ma i stan zdrowia mu juz nie pozwala. Umyslowo tez nie do konca jest sprawny i tak np potrafi wymienic rozne zaklady karne , w ktorych odbywal kare i jednoczesnie pracowal, kilka firm, w ktorych rowniez pracowal, ale juz...
Znajomy jakiś czas nie płacił alimentów. Alimenty z FA, komornik.
Teraz chce zacząć normalnie płacić alimenty, wysłał przekazem pocztowym na adres byłej żony. Ale ona go nie odebrała i napisała, że nie będzie odbierała, żeby kontaktował się z komornikiem i przez niego wysyłał pieniądze (żeby pierwsze spłacić dług).
Czy to świadczy na jej niekorzyść? Jak znajomy ma dalej płacić aby było ok?...
Witam, w marcu tego roku urodziłam synka, z ojcem dziecka nie jesteśmy razem od połowy ciąży i nie możemy się dogadać co do alimentów. Ojciec dziecka pracuje w Niemczech z tym że w pracy jest dwa tygodnie a później zjeżdża na dwa tygodnie do Polski i chce mi płacić 500 zł miesięcznie plus około 300 zł które będzie dostawał z Niemiec. Chciałam się dowiedzieć czy to rzeczywiście jest odpowiednia kwota czy mogę liczyć na więcej....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: