Nie mogę stawić się na rozprawę (postępowanie karne) w sądzie.
Mam pytanie, otóż jestem wezwana na rozprawę w charakterze świadka na 13 grudnia. Na 5 grudnia mam termin porodu, który może odbyć się w terminie, może zacząć się kilka dni później.
Nie widzi mi się chwilę po porodzie latać po sądach żeby zeznawać, nie wiem, w jakim będę stanie.
Co mogę zrobić? Jakie pismo wysłać do Sądu?
anonim cytuj
03-12-2021
moze Pani usprawiedliwic nieobecnosc ze wzgledow medycznych (opnia lekarza sądowego), moze Pani wnioskowac o przesluchanie w miejscu pobytu lub za pośrednictwem internetu (dokladniej w art. 177 kpk).
Witam, miałem kolizję drogową. Podczas wykonywania manewru wyprzedzania kolumny samochodów jeden z nich stwierdził, że również chce wyprzedzić. Pech chciał, że zrobił to w momencie gdy ja go wyprzedzałem i przetarliśmy się bokami. Gdy zjechaliśmy na parking, kierowca powiedział, że to jest moja wina bo wyprzedzałem na ciągłej a on rozpoczął manewr idealnie w momencie gdy pojawiła się przerywana linia.
Gwoli ścisłości manewr rozpocząłem zgodnie ...
Witam. Bardzo proszę o poradę prawną. Przewczoraj zakupiłem pewien przedmiot. Sprzedający miał go wysłać wczoraj. Niestety nie wysłał i napisał wiadomość, że uszkodził przedmiot podczas pakowania a pieniądze odda. Zgodziłem się. Wysłał numer przelewu i potwierdzenie zwrotu pieniędzy. Dzwoniłem do banku i żadnego takiego przelewu nie ma. Pieniędzy też nie otrzymałem. Oczywiście kontakt się urwał sprzedający nie odpowiada nie odbiera itd. Co w taki...
Witam,
Pożyczyłam znajomemu pieniądze, nie mam pisemnej umowy, była to kwota 1000 zł , zwrócił mi 400 zł i reszty nie chce oddać. Jako dowód mam tylko SMS do niego , gdzie potwierdza że jest mi winny te pieniądze. Co mogę teraz zrobić, czy mam szanse w sądzie, czy sama mogę napisać pozew. Mogę prosić o jakieś wskazówki....
Witam wszystkich. Mam taki dylemat. Pracuję na dziale produkcji w firmie, wykonuje prace lekką, nie obsługuje żadnej maszyny, tylko montaż. Jako, że praca wymaga odzieży ochronnej dostaję takową od pracodawcy. I tu moje pytanie. Obuwie pracodawcy ma standard s1p i jest bardzo niewygodne, pocą się stopy i bolą po paru godzinach, już nie mówiąc o zapachu. Chciałem kupić sobie obuwie o tej samej klasie ochronnej lub wyższej ale wygodne, dopasowane d...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: