Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?

Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?
Lekarz przestał udzielać informacji o stanie zdrowia, leczeniu, nie odbiera telefonu, pielęgniarka niewiele mówi.
Odmówiono choćby krótkich odwiedzin na oiomie, w szpitalu.
Tata w momencie zabrania do szpitala był w stanie agonalnym, był pod opieką mamy która odmawiała pomocy lekarskiej, domowego wsparcia pielęgniarki. Był odwodniony, zaglodzony, nerki nie pracowały, z 4 litrami moczu w pęcherzu...
Czy jest podstawa prawna, która zakazuje kontaktu, informacji o stanie zdrowia z lekarzem, czy mnie jako córkę dotycza w/w zakazy ?
anonim cytuj
21-10-2021
Jeśli tata kogoś upoważnił do otrzymywania informacji o swoim stanie zdrowia to wtedy ta osoba może być informowana. Jeśli upoważnienia nigdy nie było to zgodnie z art. 31 ust. 6 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty jeżeli pacjent jest nieprzytomny lekarz udziela informacji osobie bliskiej, czyli np małżonka, dzieci.
Skoro jest taki problem to proszę pisemnie zwrócić się do dyrekcji szpitala dlaczego medycy nie chcą Pani poinformować o stanie zdrowia taty skoro ma Pani prawo do tej informacji.

anonim cytuj
21-10-2021
Jeśli tata kogoś upoważnił do otrzymywania informacji o swoim stanie zdrowia to wtedy ta osoba może być informowana. Jeśli upoważnienia nigdy nie było to zgodnie z art. 31 ust. 6 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty jeżeli pacjent jest nieprzytomny lekarz udziela informacji osobie bliskiej, czyli np małżonka, dzieci.
Skoro jest taki problem to proszę pisemnie zwrócić się do dyrekcji szpitala dlaczego medycy nie chcą Pani poinformować o stanie zdrowia taty skoro ma Pani prawo do tej informacji.

Jest problem.. bo lekarze stosują się do życzeń mamy, nie sądzę, aby tata podpisał papiery lub świadomie upoważnił do odwiedzin tylko z małżonkiem.
Pismo zostanie wystosowane. Dziękuję za pomoc.

anonim cytuj
21-10-2021
Jest problem.. bo lekarze stosują się do życzeń mamy, nie sądzę, aby tata podpisał papiery lub świadomie upoważnił do odwiedzin tylko z małżonkiem.
Pismo zostanie wystosowane. Dziękuję za pomoc.

tata nie musiał teraz wypisywać. Mógł to zrobić wcześniej. Przy wizytach w szpitalu dają do wypełnienia kwitek o tym kogo się upoważnia do informacji o stanie zdrowia i to cały czas jest w aktach . Trzeba sprawdzić to w szpitalu bądź sekretariacie szpitala .

anonim cytuj
21-10-2021

Sugerowane Tematy

Niezgodność liczby pomieszczeń w KW ze stanem faktycznym.
Cześć, W najbliższych dniach będę podpisywał akt notarialny zakupu mieszkania. Notariusz sporządził projekt aktu, gdzie w opisie nieruchomości posłużył się liczbą pomieszczeń wskazanych w KW. W rzeczywistości, liczba pomieszczeń jest inna - sprzedający robił remont mieszkania, zmieniał układ pomieszczeń, wydzielono także nowe pomieszczenia. Mam w związku z tym pytanie - czy ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie w kontekście aktu notarialnego? Cz...
Akt poświadczenia dziedziczenia.
20 grudnia 2023 r. zmarła moja mama. 6 dni przed śmiercią skończyła 65 lat tj. 14.12. Ojciec nie żyje, jestem jedynym dzieckiem. Chciałabym odzyskać jej składki z OFE. Mama nikogo nie uposażyła. W ZUSIE kazali mi załatwić poświadczenie dziedziczenia. Mama poza tym nie zostawiła żadnego spadku. Czy wystarczy to załatwić u notariusza? Jakie to są koszty? Czy mogę od razu zrzec się tego na rzecz mojej córki czyli wnuczki mamy? Czy robi różnic...
Nieuzasadniony wpis w KW.
Na mojej współwłasnej nieruchomości za zaległości dokonał wpisu wierzyciel. Zaległość została uregulowana w lutym ubiegłego roku, w marcu złożyłem wniosek do sądu o wykreślenie hipoteki przymusowej, załączyłem zgodę wierzyciela, upłynął sobie prawie jeden rok, w marcu bieżącego roku sąd oddalił mój wniosek o wykreślenie hipoteki przymusowej ponieważ wierzyciel błędnie wpisał na zgodzie kwotę zaległości. Do dnia dzisiejszego hipoteka przymusowa ...
Pozwanie i odszkodowanie od szpitala
Witam. Zastanwiam się jaką mam szanse na pozwanie szpitala. Rok czasu chodziłam do ginekologa prywatnie (starania o 2 dziecko). Po roku zostałam skierowana przez nią na badanie hsg (jest to badanie drożności jajowodów, jeśli zrosty są małe to wstrzyknięty kontrast jest w stanie je "rozerwać", przetkać). Na wypisie mam napisane, że oba jajowody drożne (bo wedle ginekolog, która to robiła i do której chodziłam prywatnie udało się j...

Wyszukiwarka