Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?

Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?
Lekarz przestał udzielać informacji o stanie zdrowia, leczeniu, nie odbiera telefonu, pielęgniarka niewiele mówi.
Odmówiono choćby krótkich odwiedzin na oiomie, w szpitalu.
Tata w momencie zabrania do szpitala był w stanie agonalnym, był pod opieką mamy która odmawiała pomocy lekarskiej, domowego wsparcia pielęgniarki. Był odwodniony, zaglodzony, nerki nie pracowały, z 4 litrami moczu w pęcherzu...
Czy jest podstawa prawna, która zakazuje kontaktu, informacji o stanie zdrowia z lekarzem, czy mnie jako córkę dotycza w/w zakazy ?
anonim cytuj
21-10-2021
Jeśli tata kogoś upoważnił do otrzymywania informacji o swoim stanie zdrowia to wtedy ta osoba może być informowana. Jeśli upoważnienia nigdy nie było to zgodnie z art. 31 ust. 6 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty jeżeli pacjent jest nieprzytomny lekarz udziela informacji osobie bliskiej, czyli np małżonka, dzieci.
Skoro jest taki problem to proszę pisemnie zwrócić się do dyrekcji szpitala dlaczego medycy nie chcą Pani poinformować o stanie zdrowia taty skoro ma Pani prawo do tej informacji.

anonim cytuj
21-10-2021
Jeśli tata kogoś upoważnił do otrzymywania informacji o swoim stanie zdrowia to wtedy ta osoba może być informowana. Jeśli upoważnienia nigdy nie było to zgodnie z art. 31 ust. 6 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty jeżeli pacjent jest nieprzytomny lekarz udziela informacji osobie bliskiej, czyli np małżonka, dzieci.
Skoro jest taki problem to proszę pisemnie zwrócić się do dyrekcji szpitala dlaczego medycy nie chcą Pani poinformować o stanie zdrowia taty skoro ma Pani prawo do tej informacji.

Jest problem.. bo lekarze stosują się do życzeń mamy, nie sądzę, aby tata podpisał papiery lub świadomie upoważnił do odwiedzin tylko z małżonkiem.
Pismo zostanie wystosowane. Dziękuję za pomoc.

anonim cytuj
21-10-2021
Jest problem.. bo lekarze stosują się do życzeń mamy, nie sądzę, aby tata podpisał papiery lub świadomie upoważnił do odwiedzin tylko z małżonkiem.
Pismo zostanie wystosowane. Dziękuję za pomoc.

tata nie musiał teraz wypisywać. Mógł to zrobić wcześniej. Przy wizytach w szpitalu dają do wypełnienia kwitek o tym kogo się upoważnia do informacji o stanie zdrowia i to cały czas jest w aktach . Trzeba sprawdzić to w szpitalu bądź sekretariacie szpitala .

anonim cytuj
21-10-2021

Sugerowane Tematy

Który sąd decyduje o wstrzymaniu kary ?
Witam mam pytanie, który sąd jest odpowiedzialny za wstrzymanie kary ? Mój obrońca składał wniosek o sde i wstrzymanie kary do sde do sądu I instancji, pomiary i kurator już był, oraz sąd I instancji zdecydował o wstrzymaniu wykonania kary, a dziś otrzymałem list z sądu okręgowego, że mój wniosek o wstrzymanie kary został odrzucony, dodam że do tego sądu nie był składany żaden wniosek....
Czy wyjeżdżając na wakacje z dzieckiem muszę podać matce dokładny adres pobytu
Kochani mam pytanie Czy wyjeżdżając na wakacje z dzieckiem muszę podać matce dokładny adres pobytu czy wystarczy nazwa miejscowości lub najbliższej okolicy. Mam pełne prawo Jesteśmy w trakcie rozwodu ok kilku lat Matka lub ktoś na jej zlecenie hakuje mi mail Szpieguje w necie, boję się że będę miał ogon cały czas za sobą, ma mnóstwo kasy i duże możliwości śledzenia mnie a ja chce z dzieckiem pobyć pouczyć się czegoś nowego tzn dziecko nauczy...
Odwołanie od decyzji ZUS
Witam. Mam problem z odwolaniem od decyzji zus. Wniosek o rentę częsciowo odrzucony przez ZUS. Zus stwierdza częściową niezdolność do pracy, a nie calkowita niezdolnosc. Po odwolaniu ponownie odrzucono calkowita niezdolnosc. Wniosek do sadu, ktory powolal biegłego ortopede. Ten przychylil sie do wniosku, ze renta jest niezbedna z tytułu całkowitej niezdolności. I tutaj zaskoczenie, sad nie roztrzyga, tylko powoluje lekarza medycyny pracy. L...
Brak wynagrodzenia za wykonaną pracę.
Mój znajomy podjął się wykończenia domu. Nie ma założonej działalności gospodarczej. Kobieta nie wypłaciła mu wynagrodzenia za wykonaną pracę, argumentując że dom nie jest gotowy do odbioru, nie wskazując listy usterek, argumentując to tym, że na poprawę i pracę wykończeniowe mające na celu zlikwidowanie usterek nie ma czasu. Chce wypłacić różnice zatrudniając rzeczoznawcę do wyceny usterek. Jest to duża kwota niestety za pracę na czarno. Co mo...

Wyszukiwarka