Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?

Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?
Lekarz przestał udzielać informacji o stanie zdrowia, leczeniu, nie odbiera telefonu, pielęgniarka niewiele mówi.
Odmówiono choćby krótkich odwiedzin na oiomie, w szpitalu.
Tata w momencie zabrania do szpitala był w stanie agonalnym, był pod opieką mamy która odmawiała pomocy lekarskiej, domowego wsparcia pielęgniarki. Był odwodniony, zaglodzony, nerki nie pracowały, z 4 litrami moczu w pęcherzu...
Czy jest podstawa prawna, która zakazuje kontaktu, informacji o stanie zdrowia z lekarzem, czy mnie jako córkę dotycza w/w zakazy ?
anonim cytuj
21-10-2021
Jeśli tata kogoś upoważnił do otrzymywania informacji o swoim stanie zdrowia to wtedy ta osoba może być informowana. Jeśli upoważnienia nigdy nie było to zgodnie z art. 31 ust. 6 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty jeżeli pacjent jest nieprzytomny lekarz udziela informacji osobie bliskiej, czyli np małżonka, dzieci.
Skoro jest taki problem to proszę pisemnie zwrócić się do dyrekcji szpitala dlaczego medycy nie chcą Pani poinformować o stanie zdrowia taty skoro ma Pani prawo do tej informacji.

anonim cytuj
21-10-2021
Jeśli tata kogoś upoważnił do otrzymywania informacji o swoim stanie zdrowia to wtedy ta osoba może być informowana. Jeśli upoważnienia nigdy nie było to zgodnie z art. 31 ust. 6 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty jeżeli pacjent jest nieprzytomny lekarz udziela informacji osobie bliskiej, czyli np małżonka, dzieci.
Skoro jest taki problem to proszę pisemnie zwrócić się do dyrekcji szpitala dlaczego medycy nie chcą Pani poinformować o stanie zdrowia taty skoro ma Pani prawo do tej informacji.

Jest problem.. bo lekarze stosują się do życzeń mamy, nie sądzę, aby tata podpisał papiery lub świadomie upoważnił do odwiedzin tylko z małżonkiem.
Pismo zostanie wystosowane. Dziękuję za pomoc.

anonim cytuj
21-10-2021
Jest problem.. bo lekarze stosują się do życzeń mamy, nie sądzę, aby tata podpisał papiery lub świadomie upoważnił do odwiedzin tylko z małżonkiem.
Pismo zostanie wystosowane. Dziękuję za pomoc.

tata nie musiał teraz wypisywać. Mógł to zrobić wcześniej. Przy wizytach w szpitalu dają do wypełnienia kwitek o tym kogo się upoważnia do informacji o stanie zdrowia i to cały czas jest w aktach . Trzeba sprawdzić to w szpitalu bądź sekretariacie szpitala .

anonim cytuj
21-10-2021

Sugerowane Tematy

Zwrot kosztów szkolenia.
Podpisałem umowę lojalnościową na szkolenie w którym pracodawca zawarł paragraf mówiący o zwrocie kosztów poniesionych przez pracodawcę w przypadku między innymi nie zdania egzaminu. Ponadto jest paragraf o brzmieniu: Wysokość podlegających zwrotowi kosztów podnoszenia kwalifikacji ulega zmniejszeniu proporcjonalnie do okresu przepracowanego od dnia zdania egzaminu. Czy to nie stoi w sprzeczności z Art. 103 paragraf 5. KP ? Naprawdę mogę być z...
Reklamacja produktu.
Witam, 24.08.2023 - kupiłem nowy akumulator do kampera 30.09.2023 - oddałem go do sklepu na gwarancji, bo się rozładowywał bardzo szybko. Pracownik sklepu powiedział, że musi on go wysłać do producenta i zazwyczaj trwa to tydzień (tutaj wykonałem kilka telefonów prosząc o informacje i pracownik mówił zawsze, że producent tak długo zwleka) 11.10.2023 - pracownik sklepu napisał SMSa, że nagle potrzebuje zdjęcie karty gwarancyjnej i paragonu. W ...
Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. O czym powinnam pamiętać?
Dzień dobry, Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. Mieszkać mają w nim trzy studentki. Czy umowę podpisuję z wszystkimi trzema dziewczynami, czy z rodzicami ? Czy jest to uregulowane jakoś prawnie? O czym powinnam pamiętać przy wynajmie, aby jak najbardziej zabezpieczyć swój interes jako właściciela mieszkania. Wiem, że istnieje takie coś jak najem okazjonalny, aby taką umowę zawrzeć to kto powinien iść ze mną do notariusza?...
Umowa użyczenia.
Bardzo proszę o poradę w kwestii wynajmu mieszkania. 1) Wynajmuję bratu mieszkanie. Po jego stronie są wszystkie opłaty (czynsz, woda, prąd).Nie mam z tego żadnych korzyści materialnych. Czy muszę taką sytuację zgłosić do US? 2) Czy mój brat będąc zameldowany w mieszkaniu ,które mu wynajmuję na podstawie ustnej umowy ,nie posiada do niego żadnego tytułu prawnego może występować o dodatek mieszkaniowy?...

Wyszukiwarka