Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?

Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?
Lekarz przestał udzielać informacji o stanie zdrowia, leczeniu, nie odbiera telefonu, pielęgniarka niewiele mówi.
Odmówiono choćby krótkich odwiedzin na oiomie, w szpitalu.
Tata w momencie zabrania do szpitala był w stanie agonalnym, był pod opieką mamy która odmawiała pomocy lekarskiej, domowego wsparcia pielęgniarki. Był odwodniony, zaglodzony, nerki nie pracowały, z 4 litrami moczu w pęcherzu...
Czy jest podstawa prawna, która zakazuje kontaktu, informacji o stanie zdrowia z lekarzem, czy mnie jako córkę dotycza w/w zakazy ?
anonim cytuj
21-10-2021
Jeśli tata kogoś upoważnił do otrzymywania informacji o swoim stanie zdrowia to wtedy ta osoba może być informowana. Jeśli upoważnienia nigdy nie było to zgodnie z art. 31 ust. 6 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty jeżeli pacjent jest nieprzytomny lekarz udziela informacji osobie bliskiej, czyli np małżonka, dzieci.
Skoro jest taki problem to proszę pisemnie zwrócić się do dyrekcji szpitala dlaczego medycy nie chcą Pani poinformować o stanie zdrowia taty skoro ma Pani prawo do tej informacji.

anonim cytuj
21-10-2021
Jeśli tata kogoś upoważnił do otrzymywania informacji o swoim stanie zdrowia to wtedy ta osoba może być informowana. Jeśli upoważnienia nigdy nie było to zgodnie z art. 31 ust. 6 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty jeżeli pacjent jest nieprzytomny lekarz udziela informacji osobie bliskiej, czyli np małżonka, dzieci.
Skoro jest taki problem to proszę pisemnie zwrócić się do dyrekcji szpitala dlaczego medycy nie chcą Pani poinformować o stanie zdrowia taty skoro ma Pani prawo do tej informacji.

Jest problem.. bo lekarze stosują się do życzeń mamy, nie sądzę, aby tata podpisał papiery lub świadomie upoważnił do odwiedzin tylko z małżonkiem.
Pismo zostanie wystosowane. Dziękuję za pomoc.

anonim cytuj
21-10-2021
Jest problem.. bo lekarze stosują się do życzeń mamy, nie sądzę, aby tata podpisał papiery lub świadomie upoważnił do odwiedzin tylko z małżonkiem.
Pismo zostanie wystosowane. Dziękuję za pomoc.

tata nie musiał teraz wypisywać. Mógł to zrobić wcześniej. Przy wizytach w szpitalu dają do wypełnienia kwitek o tym kogo się upoważnia do informacji o stanie zdrowia i to cały czas jest w aktach . Trzeba sprawdzić to w szpitalu bądź sekretariacie szpitala .

anonim cytuj
21-10-2021

Sugerowane Tematy

czy współwłaściciel mieszkania może zdemontować piec bez mojej zgody?
Dobry wieczór . Proszę o poradę . Mam wspólne mieszkanie z partnerem w którym on bywa rzadko ( 1 lub 2 razy w tyg na noc ) . Mieszam w nim z dzieckiem 3 letnim , które chodzi nieopodal do przedszkola . Mamy ogrzewanie gazowe . Partner za każdym razem kiedy przyjeżdża do domu szantażuje mnie , że ściągnie piec i odłączy ogrzewanie . Ostatnio powiedział, że zrobi to w obecności policji . Bardzo proszę o informację czy ma takie prawo do odłączenia o...
Alimenty na rodzica.
Ojciec podał mnie o alimenty. On nie pracuje, wcześniej prawie całe życie na czarno. Alkoholik. Ja wynajmuje stancje sama z dziećmi. Pracuję, jednak też mam swoje zobowiązania np. kredyt i długi po byłym mężu, które płacę regularnie. Jaka jest szansa, że będę musiała mu płacić? Dodam, że nie mam z nim kontaktu....
Zaplata za źle wykonany remont.
Witam , Zleciłam firmie budowlanej wykończenie mieszkania, podpisaliśmy umowę i chłopaki zaczęli prace. Pobrali opłatę za I etap prac i dwie zaliczki, wszystko zapisane w umowie i podpisane. Teraz uważają, ze remont zakończyli a ja teraz widzę, ze wszystko jest do poprawy. Czy jeśli oni uważają, że remont zakończony musze im zapłacić teraz mimo , ze robota spartaczona? Czy mogę najpierw pisemnie żądać usunięcia wad z wyznaczonym terminem i dopie...
Zwrot auta od kupującego.
Sprawa wygląda tak - od ok. miesiąca próbowałem sprzedać swoje auto. Było kilka klientów oglądali i na tym się skończyło. Wczoraj pewna osoba przyjechała, oglądała auto razem z synem i wnuczkiem i zdecydowała się kupić auto. Powiedziałem im wszystko o aucie co wiedziałem-a między innymi, że auto ściąga trochę na prawo, że kopci oraz są błędy w komputerze widoczne na desce rozdzielczej. Kupujący się zgodził na te warunki i podpisał umowę-w niej mi...

Wyszukiwarka