Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?

Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?
Lekarz przestał udzielać informacji o stanie zdrowia, leczeniu, nie odbiera telefonu, pielęgniarka niewiele mówi.
Odmówiono choćby krótkich odwiedzin na oiomie, w szpitalu.
Tata w momencie zabrania do szpitala był w stanie agonalnym, był pod opieką mamy która odmawiała pomocy lekarskiej, domowego wsparcia pielęgniarki. Był odwodniony, zaglodzony, nerki nie pracowały, z 4 litrami moczu w pęcherzu...
Czy jest podstawa prawna, która zakazuje kontaktu, informacji o stanie zdrowia z lekarzem, czy mnie jako córkę dotycza w/w zakazy ?
anonim cytuj
21-10-2021
Jeśli tata kogoś upoważnił do otrzymywania informacji o swoim stanie zdrowia to wtedy ta osoba może być informowana. Jeśli upoważnienia nigdy nie było to zgodnie z art. 31 ust. 6 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty jeżeli pacjent jest nieprzytomny lekarz udziela informacji osobie bliskiej, czyli np małżonka, dzieci.
Skoro jest taki problem to proszę pisemnie zwrócić się do dyrekcji szpitala dlaczego medycy nie chcą Pani poinformować o stanie zdrowia taty skoro ma Pani prawo do tej informacji.

anonim cytuj
21-10-2021
Jeśli tata kogoś upoważnił do otrzymywania informacji o swoim stanie zdrowia to wtedy ta osoba może być informowana. Jeśli upoważnienia nigdy nie było to zgodnie z art. 31 ust. 6 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty jeżeli pacjent jest nieprzytomny lekarz udziela informacji osobie bliskiej, czyli np małżonka, dzieci.
Skoro jest taki problem to proszę pisemnie zwrócić się do dyrekcji szpitala dlaczego medycy nie chcą Pani poinformować o stanie zdrowia taty skoro ma Pani prawo do tej informacji.

Jest problem.. bo lekarze stosują się do życzeń mamy, nie sądzę, aby tata podpisał papiery lub świadomie upoważnił do odwiedzin tylko z małżonkiem.
Pismo zostanie wystosowane. Dziękuję za pomoc.

anonim cytuj
21-10-2021
Jest problem.. bo lekarze stosują się do życzeń mamy, nie sądzę, aby tata podpisał papiery lub świadomie upoważnił do odwiedzin tylko z małżonkiem.
Pismo zostanie wystosowane. Dziękuję za pomoc.

tata nie musiał teraz wypisywać. Mógł to zrobić wcześniej. Przy wizytach w szpitalu dają do wypełnienia kwitek o tym kogo się upoważnia do informacji o stanie zdrowia i to cały czas jest w aktach . Trzeba sprawdzić to w szpitalu bądź sekretariacie szpitala .

anonim cytuj
21-10-2021

Sugerowane Tematy

Dłużnik wykorzystał adres najmu.
Witajcie, dawny najemca mojego mieszkania okazał się dłużnikiem, na którego przychodzą listy od firm windykacyjnych itd. Podanie informacji u źródła w tych firmach nie działa. Chcę pozwać z KK dawnego najemcę, podpowiecie jakie paragrafy mogę wykorzystać? Doprowadzenie do naruszenia miru domowego, który postrzegam także jak czystość skrzynki pocztowej?...
Wypowiedzenie umowy użyczenia.
Mam problem z ex-dziewczynę i (jej) dzieckiem. Mieszkaliśmy razem w moim mieszkaniu przez 4miesiace, a teraz od 3 miesięcy próbuje w sposób łagodny pozbyć się jej, lecz jak widać to nie działa. Moje pytanie jest takie czy musi upłynąć jakiś okres czasu żeby pozbyć się współlokatorki (mojej ex) z domu: 1. wyrzucając jaj z niego i zmieniając zamki 2. bez pozwu sądowego (co nie idzie) 3. zamknąć dom na 4 spusty i wyjechać (albo udawać, że mnie ...
Koleżanka chcę skorzystać z bezpłatnego urlopu wychowawczego ale szefowa stawia dziwne warunki
Witam. Piszę w imieniu koleżanki. Zacznę od tego że pracowała w sklepie monopolowym 3 lata. Umowy miała różne zlecenia , na pół etatu. Od grudnia 2020 ma umowę na czas nieokreślony. W lutym poszła na zwolnienie ze względu na ciążę(szefowa wiedziała o ciąży, mimo to dała jej taką umowę). 3 sierpnia 2021 urodziła dziecko. 01.08.2022 kończy jej się macierzyński i chciała by skorzystać z bezpłatnego urlopu wychowawczego. I tu zaczyna się cyrk. Szef...
Czy można wyrobić paszport bez zgody drugiego rodzica?
Witam.. jestem mamą dwójki dzieci. Syn ma 19 lat, córka 13. W lipcu chcemy wyjechać na tydzień do Anglii do mojej kuzynki. Oboje nie mają paszportów ani nic bo po prostu nie wyjeżdżaliśmy nigdzie za granicę. Nie było nas stać. Jestem po rozwodzie od 11 lat. Ojciec nie ma ograniczonych praw. Jak to ogarnąć..tzn. paszporty, ewentualnie dowody??...

Wyszukiwarka