Czy rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania?

Mam pytanie, czy zgodnie z prawem istnieje definicja, że "rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania"?
anonim cytuj
19-10-2021
To zalezy od kontekstu sytuacii i reguł panujacych w danym otoczeniu.

anonim cytuj
19-10-2021
Odsyłam do art. 180 kodeksu cywilnego - Właściciel może wyzbyć się własności rzeczy ruchomej przez to, że w tym zamiarze rzecz porzuci. Wiec wszystko zależy od kontekstu sytuacji ?

anonim cytuj
19-10-2021

Sugerowane Tematy

Zatrzymane prawo jazdy.
Witam. W dniu wczorajszym zostały mi zatrzymane prawo jazdy z powodu przekroczenia prędkości w terenie zabudowanym przez wideo rejestrator z alfy romeo. Na nagraniu moja średnia prędkość to 102,5km/h jednak jechałem autem wyposażonym w ogranicznik prędkości do 90 km/h oraz gps. Na wydruku z gps moja prędkość podczas zatrzymania to 90 km/h , nie przyjąłem mandatu jednak policjanci nie spisali ze mną żadnego protokołu odmowy mandatu i powiedzieli ż...
Darowizna w formie nieruchomości.
Moja babcia będzie przekazywała mi oraz mojemu ojcu mieszkanie w formie darowizny. Ojciec posiadał jeszcze brata (a ten syna, wraz z rodziną), jednak po jego śmierci, zostaliśmy tylko my z ojcem jako osoby, które ewentualnie mogą dziedziczyć spadek (oraz wspomniany syn zmarłego brata z rodziną). Wraz z ojcem wpłaciliśmy pieniądze na wykup mieszkania przez babcię, ta zobowiązała się przepisać je na nas w równej połowie. W tej sytuacji zastanawia...
Czy kierownik ma prawo wymagać od pracowników dodatkowego czasu pracy?
Pracuje w dużej korporacji gdzie obowiązują karty do odbijania czasu pracy oraz zmiana stroju na odzież roboczą (jestem pracownikiem umysłowym praca przy komputerze ale zasada zmiany ubrania obowiązuje wszystkich pracowników). W uop mam zapis: 8-16 (łącznie 8h), natomiast kierownictwo działu wymaga bym najpóźniej odbijał się kartą 7:55 a wybijał 16:05 argumentując, ze mam być przy komputerze 8-16, a ten dodatkowy czas jest wymagany na zmianę ubra...
Rozdzielność majątkowa a komornik.
W chwili obecnej moi rodzice nie mają rozdzielności majątkowej. Natomiast okazuje się, że moja matka ma spore długi. Nie jest w stanie ich spłacić. Jednak jest jako żona współwłaścicielem wszystkiego, co rodzice dostali pod dziadkach ze strony ojca. Konkretnie domu i ziemi. Czy sporządzenie intercyzy w tej chwili uchroni przed zajęciem komorniczym ? Jest inny sposób na zabezpieczenie majątku ?...

Wyszukiwarka