Czy rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania?

Mam pytanie, czy zgodnie z prawem istnieje definicja, że "rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania"?
anonim cytuj
19-10-2021
To zalezy od kontekstu sytuacii i reguł panujacych w danym otoczeniu.

anonim cytuj
19-10-2021
Odsyłam do art. 180 kodeksu cywilnego - Właściciel może wyzbyć się własności rzeczy ruchomej przez to, że w tym zamiarze rzecz porzuci. Wiec wszystko zależy od kontekstu sytuacji ?

anonim cytuj
19-10-2021

Sugerowane Tematy

Błąd w akcie dziedziczenia.
Po śmierci mojego ojca doszło do podziału jego części majątku na moją mamę, mnie oraz moje rodzeństwo. Niestety po zarejestrowaniu aktu dziedziczenia przez Sąd okazuje się że dla mojej mamy i dla mnie wprowadzono w nim błędny adres zamieszkania. Wyszło to na jaw dopiero po 3 latach kiedy okazało się że ojciec odziedziczył część działki po swoim bracie i z racji że ojciec nie żyje z automatu dziedziczenie przeszło na nas - nakaz płatniczy(podatek...
#miejsce zamieszkania dziecka
#miejsce zamieszkania dziecka Witam, Wg wyroku sądu, miejsce zamieszkania mojego dziecka określone jest "w każdorazowym miejscu zamieszkania matki". Ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich, mieszka w innym mieście, nie mieliśmy ślubu, rozwodu etc. Teraz ja chce wraz z dzieckiem się wyprowadzić z bloku do domu, na wiec i z tego co wiem, by zmienić miejsce zamieszkania dziecka muszę mieć zgodę ojca. Inaczej jest to podstawa do...
Zrzeczenie się dziedziczenia.
Witam! Potrzebuje porady, a mianowicie Wychowuje się bez ojca, matka parę lat temu utraciła prawa rodzicielskie nade mną - ojciec również jest ich pozbawiony. Ja jestem pełnoletna. Nie wiem co z matką się dzieje i nie chce wiedzieć, ale jak to jest z dziedziczeniem spadku? Czy ja muszę sama napisać pismo do sądu odnośnie zrzeczenia się spadku czy dostanę pismo czy chce spadek czy odrzucam? Jak to wygląda w praktyce? Jedni mi mówią, żebym ...
Kto może odmówic składania zeznań?
Pan X ma sprawę w sądzie przeciwko Panu Y. Pan X wezwał na świadka swojego brata i jego żonę. Brat pana X nie chce zaznawać i ma prawo odmówić składania zeznań, bo jest to stopień pokrewieństwa. Pytanie czy żona brata, (bratowa pana X) może odmówić składania zeznań? Czy według prawa to jest rodzina dla Pana X i również ma prawo odmówić zeznań? Sytuacja jest dosyć dziwna, bo brat z żoną Pana X niezbyt mają ze sobą kontakt, nie znają sytuacji i...

Wyszukiwarka