Czy rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania?

Mam pytanie, czy zgodnie z prawem istnieje definicja, że "rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania"?
anonim cytuj
19-10-2021
To zalezy od kontekstu sytuacii i reguł panujacych w danym otoczeniu.

anonim cytuj
19-10-2021
Odsyłam do art. 180 kodeksu cywilnego - Właściciel może wyzbyć się własności rzeczy ruchomej przez to, że w tym zamiarze rzecz porzuci. Wiec wszystko zależy od kontekstu sytuacji ?

anonim cytuj
19-10-2021

Sugerowane Tematy

Wypłata kwoty za szkodę całkowitą.
Problem z ubezpieczycielem. Byla stłuczka nie z mojej winy, spisane oświadczenie sprawca przyznał się do winy. Ubezpieczyciel na podstawie zdjęć wyslal propzycie kwoty, nie przyjęliśmy jej. Na podstawie większej ilości zdjęć stwierdzili szkodę całkowita. I tu zaczyna się problem, ponieważ zaczęli zmieniać ceny. Wysłali pierwsze pismo z kwota 6100. Nastepnie podesłali kolejne pismo z kwota 5000 ale zabierają auto. Tłumacza się że pierwsze pismo...
Freelancer na umowy o dzieło - pracujący czy bezrobotny?
Witam. Jestem freelancerem wykonującym usługi graficzne dla różnych firm bądź instytucji. Rozliczam się za pomocą umów o dzieło. Takich umów podpisuje np. 1-2 w miesiącu, czasem z przerwami między nimi. Pytanie tak jak w tytule. To, że nie można rejestrować się wtedy jako bezrobotny jest mi znane, gdyż to normalna praca zarobkowa - ale nie jest ciągła (umowy o dzieło często mają przerwy czasowe) Jak zatem można określić status takiej osoby gdy t...
Odstąpienie od umowy przedwstępnej.
Umowa przedwstępna była do 30.09.2023. Kupujący nieruchomość z rynku wtórnego załatwili wszystkie dokumenty potrzebne do finalizacji umowy. Pozostał tylko notariusz. Zbywca nieruchomości miał donieść dokument ze swojego banku, lecz ciągle się ociągał, twierdził, że będzie jutro, za tydzień. Jednym słowem zwodził. Zbywca odstąpił od umowy, gdyż twierdzi że umowa przedwstępna była do 30.09 i do umowy przyrzeczonej nie doszło. Jak tu wygląda spr...
Czy osoba karana może pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata?
Witam serdecznie. Przychodzę trochę z nieco nietypowym pytaniem, ale ważnym dla mnie. Jestem osobą karaną z art.286 KK (zaznaczę stałem się słupem). Czy mogę pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata? Czy już bez zamazania karalności nie mogę? Z góry dziękuje za pomoc....

Wyszukiwarka