Czy rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania?
Mam pytanie, czy zgodnie z prawem istnieje definicja, że "rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania"?
anonim cytuj
19-10-2021
To zalezy od kontekstu sytuacii i reguł panujacych w danym otoczeniu.
anonim cytuj
19-10-2021
Odsyłam do art. 180 kodeksu cywilnego - Właściciel może wyzbyć się własności rzeczy ruchomej przez to, że w tym zamiarze rzecz porzuci. Wiec wszystko zależy od kontekstu sytuacji ?
Po śmierci mojego ojca doszło do podziału jego części majątku na moją mamę, mnie oraz moje rodzeństwo. Niestety po zarejestrowaniu aktu dziedziczenia przez Sąd okazuje się że dla mojej mamy i dla mnie wprowadzono w nim błędny adres zamieszkania.
Wyszło to na jaw dopiero po 3 latach kiedy okazało się że ojciec odziedziczył część działki po swoim bracie i z racji że ojciec nie żyje z automatu dziedziczenie przeszło na nas - nakaz płatniczy(podatek...
#miejsce zamieszkania dziecka
Witam,
Wg wyroku sądu, miejsce zamieszkania mojego dziecka określone jest "w każdorazowym miejscu zamieszkania matki".
Ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich, mieszka w innym mieście, nie mieliśmy ślubu, rozwodu etc.
Teraz ja chce wraz z dzieckiem się wyprowadzić z bloku do domu, na wiec i z tego co wiem, by zmienić miejsce zamieszkania dziecka muszę mieć zgodę ojca. Inaczej jest to podstawa do...
Witam! Potrzebuje porady, a mianowicie
Wychowuje się bez ojca, matka parę lat temu utraciła prawa rodzicielskie nade mną - ojciec również jest ich pozbawiony. Ja jestem pełnoletna.
Nie wiem co z matką się dzieje i nie chce wiedzieć, ale jak to jest z dziedziczeniem spadku?
Czy ja muszę sama napisać pismo do sądu odnośnie zrzeczenia się spadku czy dostanę pismo czy chce spadek czy odrzucam?
Jak to wygląda w praktyce?
Jedni mi mówią, żebym ...
Pan X ma sprawę w sądzie przeciwko Panu Y.
Pan X wezwał na świadka swojego brata i jego żonę. Brat pana X nie chce zaznawać i ma prawo odmówić składania zeznań, bo jest to stopień pokrewieństwa.
Pytanie czy żona brata, (bratowa pana X) może odmówić składania zeznań? Czy według prawa to jest rodzina dla Pana X i również ma prawo odmówić zeznań? Sytuacja jest dosyć dziwna, bo brat z żoną Pana X niezbyt mają ze sobą kontakt, nie znają sytuacji i...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: