Czy rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania?
Mam pytanie, czy zgodnie z prawem istnieje definicja, że "rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania"?
anonim cytuj
19-10-2021
To zalezy od kontekstu sytuacii i reguł panujacych w danym otoczeniu.
anonim cytuj
19-10-2021
Odsyłam do art. 180 kodeksu cywilnego - Właściciel może wyzbyć się własności rzeczy ruchomej przez to, że w tym zamiarze rzecz porzuci. Wiec wszystko zależy od kontekstu sytuacji ?
Witajcie,
Mam proste pytanie, ale najpierw słowem wstępu; od 2 tygodni pracuję na umowie o prace na czas określony. W umowie zawarto zapis, że pracuje za 3600zł brutto (podano tam też wartość netto). Zostaję po pracy na 2h, przychodzę też w soboty na 6h. W jaki sposób obliczane jest wynagrodzenie za nadgodziny? Mam sobie kwotę netto podzielić przez 168h i doliczyć 50%, a potem pomnożyć przez liczbę nadgodzin? Czy jak to działa?...
Dzień dobry, w zeszłym roku kupiliśmy z mężem mieszkanie z rynku wtórnego. Od 2 miesięcy w mieszkaniu pojawiają się pluskwy. Udało nam się zaobserwować, że wchodzą oknem, więc przychodzą od któregoś z sąsiadów. Po tej 2 miesięcznej walce z tym robactwem, jesteśmy też pewni, że pluskwy już były w tym mieszkaniu przed naszym wprowadzeniem. Znaleźliśmy sporo śladów w różnych zakamarkach mieszkania. Na pewno nie są to świeże ślady, bo odkąd tutaj mie...
Witam czy jestem zobowiązana odprowadzić podatek jeśli siostra wyśle mi kwotę powyżej 20tys? Dokładnie chodzi o nasze zaległe alimenty, sprzed kilku lat plus odsetki. Ojciec wysłał jej całość do podzielenia na pół w tytule jest sygnatura sprawy i oznaczenie że to alimenty dla nas. Wychodzi na to że siostra musi mi wysłać prawie 30 tys. Czy może to zrobić po prostu na moje konto? Tak żebym ja nie musiała odprowadzać podatku. W tytule oczywiście na...
Witam. Może ktoś z państwa mi podpowie jak prawnie to wygląda. Mianowicie: wystawiłam ogłoszenie w celu sprzedaży auta. Znalazł się kupiec który chciał te auto oczywiście zakupić. Niestety facet był zagranicą, więc poprosił mnie o "rezerwacje" samochodu do czasu jego powrotu do Polski. W tym celu wysłał zaliczkę 500zl abym napewno nie podejmowała żadnych czynności ze sprzedażą auta, tym samym miałam pewność, że facet z pewnością je k...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: