Czy rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania?

Mam pytanie, czy zgodnie z prawem istnieje definicja, że "rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania"?
anonim cytuj
19-10-2021
To zalezy od kontekstu sytuacii i reguł panujacych w danym otoczeniu.

anonim cytuj
19-10-2021
Odsyłam do art. 180 kodeksu cywilnego - Właściciel może wyzbyć się własności rzeczy ruchomej przez to, że w tym zamiarze rzecz porzuci. Wiec wszystko zależy od kontekstu sytuacji ?

anonim cytuj
19-10-2021

Sugerowane Tematy

Zrzeczenie się spadku przez niepełnoletnią
Cześć, mam dwie siostry, jedna nie pełnoletnia. Jakiś czas temu zmarł mój ojciec. auto podzielone jest między mnie, dwie siostry i matką na 1/4 własności. Uzgodniliśmy, że auto będzie używać pierwsza siostra. Chciała ono je przepisać na siebie, lub w niedalekiej przyszłości wymienić na nowsze. Jednak problemem jest to, że druga z sióstr jest poniżej 18roku życia i nie może się zrzec swojej części. 1.Czy można jeździć normalnie autem, które je...
Odszkodowanie za wypadek na rowerze.
Witam serdecznie mąż 4 sierpnia tego roku uległ wypadkowi komunikacyjnemu został potrącony jak jechał na ścieżce rowerowej przez samochód, pracował na czarno jedyny żywiciel rodziny, czy można się starać o jakąś rentę z ZUS lub ja o jakieś świadczenia na męża jeżeli przeżyje to co najmniej pół roku będzie trwać leczenie....
Podatek po sprzedaży działki.
Przed laty dziadek nieformalnie kupił działkę od sąsiada. Transakcja odbyła się bez udziału notariusza. Nabyłem spadek po ojcu, w którego skład weszła wspomniana nieruchomość. Okazało się, że własności działki ojciec nie nabył i dopiero ja na skutek zasiedzenia uzyskałem wspomniany tytuł prawny. Od rozprawy o zasiedzenie minęło 2 lata, a o spadek 14 lat. Czy zapłacę podatek po sprzedaży całości działki?...
Blokada bankowa.
Dzień dobry, W listopadzie przelałem żonie środki, aby założyła lokatę. Po kilku dniach mój bank (BNP Paribas) wysłał informację do banku żony (ING), że ten przelew jest podejrzany i aby został zwrócony. Oczywiście żona nie wyraziła zgody na zwrot, gdyż przelew był prawidłowy. Bank ING zablokował środki, a po około 3 miesiącach zgłosił sprawę do prokuratury, że podejrzewa, iż żona mnie okradła. Niedługo później zostaliśmy wezwani przez policję d...

Wyszukiwarka