Czy rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania?
Mam pytanie, czy zgodnie z prawem istnieje definicja, że "rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania"?
anonim cytuj
19-10-2021
To zalezy od kontekstu sytuacii i reguł panujacych w danym otoczeniu.
anonim cytuj
19-10-2021
Odsyłam do art. 180 kodeksu cywilnego - Właściciel może wyzbyć się własności rzeczy ruchomej przez to, że w tym zamiarze rzecz porzuci. Wiec wszystko zależy od kontekstu sytuacji ?
Nieruchomość leśna stanowi współwłasność kilkudziesięciu osób. Część osób jest właścicielami, a część posiadaczami samoistnymi tej nieruchomości. Każda z tych osób posiada określoną część ułamkową w całej nieruchomości. Zmarł jeden z posiadaczy samoistnych tej nieruchomości, pozostawiając kilku spadkobierców. Czy jest możliwość aby jeden ze spadkobierców zasiedział udziały pozostałych spadkobierców tego samoistnego posiadacza ? Wiedząc, że nie mo...
Witam.
W styczniu zmarła moja babcia.
Został dziadek, który ma Alzheimera. Nie jest ubezwłasnowolniony. Mieszka sam opiekujemy się nim razem z wujkiem (synem dziadków) na zmiane.
Jako ze mój tata zmarł w 2018 roku jestem spadkobierczynią po babci razem z wujkiem i dziadkiem.
Od dłuższego czasu próbuje z wujkiem umówić się do notariusza na poświadczenie dziedziczenia. Babcia zostawiła gotówkę na wspólnym koncie z dziadkiem.
Ja już wszy...
Hej wszystkim,
Dostałam propozycję pracy na minijob w Niemczech. Obecnie nie pracuje ponieważ jestem na świadczeniu na dziecko niepełnosprawne. W Polsce mam zakaz pracy, a wyjazd raz w tygodniu do pracy dużo podniesie mój budżet i mam osobę chętna do pomocy przy dziecku na ten jeden dzień. Ale jak jest prawnie? Nie chcę stracić świadczenia i narobić sobie problemów?
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc....
We wrześniu ojcu dzieci zostały zasądzone alimenty, we wrześniu mi zapłacił ale w październiku już nie, kilka dni później został zatrzymany i obecnie przebywa w areszcie śledczym, w październiku złożone zostały papiery do komornika. Czy w czasie jego pobytu w areszcie jest możliwa egzekucja czy otrzymam jakieś pieniądze?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: