Czy rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania?
Mam pytanie, czy zgodnie z prawem istnieje definicja, że "rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania"?
anonim cytuj
19-10-2021
To zalezy od kontekstu sytuacii i reguł panujacych w danym otoczeniu.
anonim cytuj
19-10-2021
Odsyłam do art. 180 kodeksu cywilnego - Właściciel może wyzbyć się własności rzeczy ruchomej przez to, że w tym zamiarze rzecz porzuci. Wiec wszystko zależy od kontekstu sytuacji ?
Witam, mam następującą sytuację: jestem po rozwodzie parę lat, z małżeństwa mam dziecko. Posiadam prawa rodzicielskie. Przez te wszystkie lata nie udało mi się stworzyć z dzieckiem więzi na tyle silnej by można było mówić o ojcowaniu. Płacę alimenty, czasami się z nim widuje ale tak jak napisałem wyżej moją więź z dzieckiem jest nikła. Dziecko odczuwa to samo. Rozmawiałem na ten temat z byłą żoną i doszliśmy do porozumienia, że taka sytuacja nie ...
Dzień dobry. Czy będąc na zwolnieniu L4 czy mam obowiązek informować pracodawcę na co choruję? Informację dostał e-mail owo, że jestem na zwolnieniu i czy muszę od niego odbierać telefony? ( Obecnie jestem na wypowiedzeniu)...
Czy jest szansa na spotkania ojca z dzieckiem jeśli dziecko nie chce kontaktu z ojcem. Dziecko ma 15 lat więc ma już ograniczoną zdolność do czynności prawnych. Czy jeśli ojciec dziecka zlozy wniosek o kontakty z dzieckiem z tym dzieckiem ma szansę je uzyskać? Czy gdy dziecko nie chce spotkań z ojcem to sąd odmówi ojcu tych spotkań?
Jeśli to istotne to ojciec dziecka ma odebrane prawa rodzicielskiej....
Witam, gdy matka dziecka wziela ślub z nowym partnerem i ten partner przysposobił dzieckoi dal swoje nazwisko to czy ojciec biologiczny nadal ma obowiązek płacić alimenty? Ojciec biologiczny zrzekł się praw rodzicielskich i pozwolił zmienić swoje nazwisko na nazwisko matki idac na ugode matce dziecka ktora wyprowadzila sie na drugi koniec Polski by utrudnic kontakty. Matka dziecka nie chciała od ojca biologicznego alimentów gdyż w nowym związku p...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: