Czy rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania?
Mam pytanie, czy zgodnie z prawem istnieje definicja, że "rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania"?
anonim cytuj
19-10-2021
To zalezy od kontekstu sytuacii i reguł panujacych w danym otoczeniu.
anonim cytuj
19-10-2021
Odsyłam do art. 180 kodeksu cywilnego - Właściciel może wyzbyć się własności rzeczy ruchomej przez to, że w tym zamiarze rzecz porzuci. Wiec wszystko zależy od kontekstu sytuacji ?
20 lat temu otrzymałem od swojej matki darowiznę w postaci mieszkania. Obecnie matka nie ma w zasadzie żadnych aktywów. Moja siostra przez wiele lat nie utrzymywała z nami kontaktów, jednak teraz grozi, że będzie żądała zapłaty zachowku ode mnie (jako obdarowanego za życia). Czy jest jakaś opcja, aby uchylić się od zapłaty zachowku? Czy przepisanie tego mieszkania na mojego syna pomoże? Proszę o pomoc, w miarę możliwości z przytoczeniem podstawy ...
Mam pytanie odnośnie okresu wypowiedzenia.
Pracuję 2 lata u jednego pracodawcy, mam umowę na czas nieokreślony, lecz podpisałem ją w czerwcu.
Ile zatem wynosi okres wypowiedzenia? 2 Tygodnie czy miesiąc?
Drugie pytanie to czy można złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron będąc na urlopie wypoczynkowym?...
Dzień dobry! Miałem podpisać umowę o najem mieszkania. Wpłaciłem kaucje o wysokości 2000pln a po zapoznaniu się z dodatkowymi szczegółami podjął decyzje o rezygnacji z tego mieszkania. Nie akceptowałem i nie podpisywałem żadnych umów tylko wysłałem przelew z tytułem kaucja. W tej chwili właściciel mieszkania nie odbiera telefonu i nie odpisuje. Jak mam postępować?...
Witam. Chciałabym zapytac, czy mimo, iz minął termin 6. miesięcy od zrzeczenia sie spadku przeze mnie, a w imieniu dzieci ani nie nabylam ani się nie zrzeklam, moge zlozyc wniosek do sadu o nabycie spadku wlasnie przez dzieci? (oczywoscie są nastepne "w kolejności" do spadku)...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: