Czy rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania?

Mam pytanie, czy zgodnie z prawem istnieje definicja, że "rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania"?
anonim cytuj
19-10-2021
To zalezy od kontekstu sytuacii i reguł panujacych w danym otoczeniu.

anonim cytuj
19-10-2021
Odsyłam do art. 180 kodeksu cywilnego - Właściciel może wyzbyć się własności rzeczy ruchomej przez to, że w tym zamiarze rzecz porzuci. Wiec wszystko zależy od kontekstu sytuacji ?

anonim cytuj
19-10-2021

Sugerowane Tematy

Czy mam obowiązek dawać córce komórkę żeby rozmawiała z ojcem?
Witam. Ojciec córki ma kontakty ustalone sądownie. Wyjechał zagranice. Przyjeżdża raz na pol roku. Żąda ode mnie że wtedy kiedy ma ustalone kontakty ma mieć kontakt z dzieckiem przez telefon. Czy ja mam obowiązek dawać córce komórkę żeby z nim rozmawiała? Grozi mi że pójdzie do sądu, żeby mnie ukarali bo utrudniam mu kontakty. Corka ma 7 lat....
Urlop.
Mam pytanie mianowicie w pracy wymyślili sobie że jeśli jedna osoba w danym tygodniu wzięła chociaż jeden dzień urlopu to kolejna już nie może w ogóle, no chyba że wypisze opiekę na dziecko a jeśli jej nie ma to nie ma prawa wziąć dnia wolnego. Czy firma może takie zmiany wprowadzić ? Ja pierwszy raz się z czymś takim spotykam....
Czy urlop musi być w umowie o pracę?
Czy pracodawca może ustalić zasady, że na umowie o pracę nie należy mi się płatny urlop ani chorobowe ? Tyle ile godzin sobie przepracuje, tyle zarobię....
Świadczenia z tytułu ubezpieczenia wypadkowego na umowie zlecenie
Witam, Jestem zatrudniony na podstawie umowy zlecenia, jest to moja jedyna praca. Dnia 4. grudnia podczas pracy schodząc ze stopnia skręciłem/zwichnąłem staw skokowy. Nie opłacam dobrowolnej składki chorobowej, natomiast na "paskach" do umowy wyszczególnione mam składki na ubezpieczenia: emerytalne, rentowe, społeczne, zdrowotne. W związku z powyższym mam następujące wątpliwości: 1. Czy obejmuje mnie ubezpieczenie wypadkowe i c...

Wyszukiwarka