Czy rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania?

Mam pytanie, czy zgodnie z prawem istnieje definicja, że "rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania"?
anonim cytuj
19-10-2021
To zalezy od kontekstu sytuacii i reguł panujacych w danym otoczeniu.

anonim cytuj
19-10-2021
Odsyłam do art. 180 kodeksu cywilnego - Właściciel może wyzbyć się własności rzeczy ruchomej przez to, że w tym zamiarze rzecz porzuci. Wiec wszystko zależy od kontekstu sytuacji ?

anonim cytuj
19-10-2021

Sugerowane Tematy

Czy można wnioskowac o zmienjszenie alimentów?
Dzień dobry. Znajomy ma ogromny problem.. Kilka lat temu podczas sprawy rozwodowej, zostały zasadzone alimenty adekwatne do jego zarobkow(pracował za granicą). Od kilku miesięcy wrócił do Polski, z czego zarobki znacznie się zmniejszyły,dlatego też nie stać go na płacenie takiej kwoty. Pytanie brzmi czy ma jakąś realną szansę na wygraną?...
Rozwód
Witam. Rozprawa rozwodowa 18 listopada, mąż nie odbierał awiza z wezwaniem na sprawę. Komornik sądowy próbował dostarczyć ale również mu się nie udało. Mąż mieszka u mnie, czy w takim wypadku sprawa może się nie odbyć? Mogę jakoś go nakłonić do odebrania? On oczywiście wie o terminie sprawy ale robi po złości....
Zgoda na odrzucenie spadku przez małoletniego
Co napisać w uzasadnieniu o zgodę na odrzucenie spadku przez małoletniego? Dziadek zmarł ale nie mieliśmy z nim kontaktu. Miał bardzo dużo długów ale nie mamy na to dowodów....
rozwiązanie umowy przedstępnej
Witam. Wynajęłam mieszkanie niepełnoletniego syna do dnia 30.09.2021 r. za zgodą Sądu. Syn w mojej obecności ( ja umowę pisałam, jeśli to ważne) podpisał przedwstępną umowę najmu od dnia1.10.2021 r do dnia 31.07.2022r, umowa najmu miała być podpisana 6.10.2021 r. - wtedy syna będzie pełnoletni. Dzisiaj powiedział lokatorom, że mają 3 dni na wyprowadzkę. Jakie konsekwencje mogą go czekać? Co lokatorzy mają/ mogą zrobić z nie dotrzymaniem umowy? ...

Wyszukiwarka