Czy rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania?
Mam pytanie, czy zgodnie z prawem istnieje definicja, że "rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania"?
anonim cytuj
19-10-2021
To zalezy od kontekstu sytuacii i reguł panujacych w danym otoczeniu.
anonim cytuj
19-10-2021
Odsyłam do art. 180 kodeksu cywilnego - Właściciel może wyzbyć się własności rzeczy ruchomej przez to, że w tym zamiarze rzecz porzuci. Wiec wszystko zależy od kontekstu sytuacji ?
Witam, mam pytanie odnośnie zwolnienia dyscyplinarnego. A mianowicie, jestem kierownikiem i moi pracownicy umyślnie nie wydawali klientom paragonu gdy oni odchodzili i ich nie chcieli po czym kasowali wszystko razem dla zwiększenia wyników ja tego nie robiłam ale wiedziałam o tej sytuacji. Zostałam ukarana brakiem premii oraz notatka służbową, incydent miał miejsce około 1.5 miesiąca temu, czy pracodawca może mnie w dalszym ciągu zwolnić dyscyp...
Było małżeństwo. Umową dożywocia zapisali wnuczce dom, pomijając swoje dzieci, które podpisały zrzeczenie u notariusza. Jedno z nich umiera. Czy po śmierci drugiego dzieci mają prawo do zachowku od wnuczki?...
Sklep wielkopowierzchniowy i należąca do sklepu ( jedna firma ) hurtownia spożywcza , pracownicy zatrudnieni na etatach sprzedawcy , magazynierów . Dotychczas , sklep jak i hurtownia obsługiwane były w kwestiach porządku , czystości w obu obiektach jak również w toaletach dla pracowników oraz klientów , a także szatniach i stołówkach przez zewnętrzną firmę sprzątającą.
Na dzień dzisiejszy z powodu braku firmy sprzątającej , pracodawca nakazuje c...