Czy rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania?
Mam pytanie, czy zgodnie z prawem istnieje definicja, że "rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania"?
anonim cytuj
19-10-2021
To zalezy od kontekstu sytuacii i reguł panujacych w danym otoczeniu.
anonim cytuj
19-10-2021
Odsyłam do art. 180 kodeksu cywilnego - Właściciel może wyzbyć się własności rzeczy ruchomej przez to, że w tym zamiarze rzecz porzuci. Wiec wszystko zależy od kontekstu sytuacji ?
Mieszkanie spółdzielcze, własnościowe. W akcie własności wpisani: matka i ojciec. Matka nie żyje. Czy żeby móc w przyszłości dziedziczyć to mieszkanie, muszę zostać wpisany w akt własności?
Pozdrawiam...
Dzień dobry,
mam dodatkowe ubezpieczenie PZU grupowe, które opłacam w pracy. Jest tam zawarty wariant odszkodowania w wypadku śmierci bliskich.
Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu śmierci teścia - zmarł w XI 2022 r., gdy jestem po rozwodzie z jego synem już od 15 lat? Z teściem utrzymywałam przyjazne kontakty....
Hej
Jestem w ciąży w 13 tygodniu ciąży ...
Dziś Mój szef zwolnił mnie z pracy i podpisałam wypowiedzenie..
Nie wiem co robić w tej sytuacji? Jak wygląda to prawnie?...
Mama po udarze 10 lat otrzymuje tylko zasiłek pielęgnacyjne z gopsu 300 zł. Nie pracowała na umowę o pracę. Tata najniższa krajowa. Czy gdzieś można zgłosić się o pomoc lub uzyskać jakieś inne świadczenie?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: