Czy rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania?
Mam pytanie, czy zgodnie z prawem istnieje definicja, że "rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania"?
anonim cytuj
19-10-2021
To zalezy od kontekstu sytuacii i reguł panujacych w danym otoczeniu.
anonim cytuj
19-10-2021
Odsyłam do art. 180 kodeksu cywilnego - Właściciel może wyzbyć się własności rzeczy ruchomej przez to, że w tym zamiarze rzecz porzuci. Wiec wszystko zależy od kontekstu sytuacji ?
Witam,
Proszę o podpowiedź:
Wg grafiku raz w miesiącu pracownik ma pracującą sobotę ( 02. 07 w tym przypadku)za którą odbiera dzień wolny. Czy w sytuacji kiedy na przypadająca mu sobotę wypada zwolnienie lekarskie, pracodawca może nakazać mu przyjście do pracy w inną sobotę ( 09.07)?...
Witam, piszę tutaj z zapytaniem o mieszkanie, które wynajmujemy z chłopakiem.
Nasza sprawa wygląda tak:
-rok temu dostaliśmy mieszkanie w średnim stanie (stare sprzęty agd, ściany w słabym stanie, zasikane przez zwierzęta kanapy itp.)
-zgłaszaliśmy sprawę do pośrednika, bo z właścicielem nie było kontaktu o wymianę kanapy, bo najzwyczajniej w świecie śmierdziała, ale mimo kilku próśb nikt nic nie zrobił. Problemem była także spłuczka, którą wy...
Na jaki artykuł kodeksu pracy mogę się powołać jeżeli wypowiedzenie umowy o pracę jest wadliwe? Chodzi tu o brak podpisu kwalifikowanego na wypowiedzeniu przesłanym drogą mailową....