Służebność drogi

Czy w przypadku wykupienia służebności drogi od sąsiada, ponowna opłata za służebność będzie pobrana od nowego właściela (jeśli sąsiad sprzeda działkę na której jest służebność)?
anonim cytuj
18-10-2021
Nie. Akt własności przenosi służebność, na podstawie wcześniejszego aktu notarialnego.

anonim cytuj
18-10-2021
Nie. Akt własności przenosi służebność, na podstawie wcześniejszego aktu notarialnego.

ok, słyszałam, że jeśli zapłacę obecnemu właścicielowi sąsiadującej działki za służebność, to jeśli on sprzeda tę działkę, nowy właściciel może również zażądać opłaty ode mnie, ale nie mogę znaleźć potwierdzenia.

anonim cytuj
18-10-2021
ok, słyszałam, że jeśli zapłacę obecnemu właścicielowi sąsiadującej działki za służebność, to jeśli on sprzeda tę działkę, nowy właściciel może również zażądać opłaty ode mnie, ale nie mogę znaleźć potwierdzenia.

Służebność zawsze wpisuj w akt notarialny, łącznie ze wzmianka, że w razie sprzedaży działki przez tego sąsiada, służebność jest przeniesiona na nowego wlasciciela, i nie ma on prawa blokowania przejazdu.
Notariusze wie jak to sprawdzić, aby nowy ktoś, nie miał się jak doczepić.

anonim cytuj
18-10-2021

Sugerowane Tematy

Zobowiązania alimentacyjne.
Mój Syn kilka lat temu po pęknięciu tętniaka mózgu, został osobą niepełnosprawną. Posiada orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu znacznym i orzeczenie o niezdolności do samodzielnej egzystencji. Ma orzeczoną z tej przyczyny upadłość konsumencką ponieważ nie był w stanie ze względu na chorobę spłacać zaciągniętych zobowiązań powstałych w czasie trwania w związku z partnerką która pozostawiła go w chorobie. Syn obecnie mieszka z nami i jest pod ...
Sąsiad używa mojego adresu.
Szukam pomocy z takimi problemem. Niedawno kupiliśmy dom z rynku wtórnego. Przed zakupem bank i notariusz sprawdzali nieruchomość, mieliśmy wgląd w księgę, mapkę itp., z których jednoznacznie wynikało, że nasz adres to dajmy na to Biedronki 1. Po przeprowadzce okazało się, że sąsiedzi którzy mają dom na rogu ulicy Biedronki i Lidla używają naszego adresu. Nawet wg google maps ich dom to Lidla 30, a nasz Biedronki 1 ale oni sobie napisali na domu...
Podatek od nieruchomości
Witam, odziedziczyłam po zmarłym bracie mieszkanie, sprawa spadkowa była w zeszłym roku w marcu, nie zgłosiłam do urzędu gminy zmiany właściciela ( głupota i całkowite zaćmienie umysłu) i cały czas opłacałam podatek na brata. Nie ma żadnych zaległości. Byłam już w urzędzie dostałam druki IN-1 i IN-3 do wypełnienia, nic nie załatwiłam bo pani która się tym zajmuje jest na zwolnieniu lekarskim i chyba nikt jej nie zastępuje. Nie bardzo wiem jak z...
Anulowanie umowy zlecenia i brak wynagrodzenia.
Dzień dobry, Bardzo proszę o pomoc w takiej sprawie: wykonywałem pracę dla pewnej firmy (czynności związane z archiwizacją i dokumentacją), z którą podpisałem w styczniu 2022 roku umowę zlecenia. Umowa została zawarta na 6 miesięcy. 26 kwietnia otrzymałem informację, że z przyczyn finansowych i gospodarczych umowa została anulowana. W związku z tym nie dostanę żadnego wynagrodzenia. Wykonana została przeze mnie zlecona praca, nie skończona jeszc...

Wyszukiwarka