Służebność drogi

Czy w przypadku wykupienia służebności drogi od sąsiada, ponowna opłata za służebność będzie pobrana od nowego właściela (jeśli sąsiad sprzeda działkę na której jest służebność)?
anonim cytuj
18-10-2021
Nie. Akt własności przenosi służebność, na podstawie wcześniejszego aktu notarialnego.

anonim cytuj
18-10-2021
Nie. Akt własności przenosi służebność, na podstawie wcześniejszego aktu notarialnego.

ok, słyszałam, że jeśli zapłacę obecnemu właścicielowi sąsiadującej działki za służebność, to jeśli on sprzeda tę działkę, nowy właściciel może również zażądać opłaty ode mnie, ale nie mogę znaleźć potwierdzenia.

anonim cytuj
18-10-2021
ok, słyszałam, że jeśli zapłacę obecnemu właścicielowi sąsiadującej działki za służebność, to jeśli on sprzeda tę działkę, nowy właściciel może również zażądać opłaty ode mnie, ale nie mogę znaleźć potwierdzenia.

Służebność zawsze wpisuj w akt notarialny, łącznie ze wzmianka, że w razie sprzedaży działki przez tego sąsiada, służebność jest przeniesiona na nowego wlasciciela, i nie ma on prawa blokowania przejazdu.
Notariusze wie jak to sprawdzić, aby nowy ktoś, nie miał się jak doczepić.

anonim cytuj
18-10-2021

Sugerowane Tematy

Najem okazjonalny
Witam serdecznie, piszę tutaj poniewaz moze juz ktos mial podobne doswiadczenia i może mi poradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji. Od ponad czterech lat wynajmuje mieszkania na umowie najmu okazjonalnego. Do tej pory mialem juz trzech lokatorów. Przy dwóch pierwszych nie bylo problemow. Mieszkanie zostało pozostawiane w stanie do posprzątania, lekkiego odświeżenia i mogłem wynająć je dalej. Przy ostatniej kobiecie odebrałem mieszkanie w moc...
Prawa klienta do reklamacji.
Witam, prowadzę serwis komputerowy, klient przyniósł na wymianę baterii swój laptop ponieważ szybko się rozładowywała. Bateria została szybko wymieniona, przetestowana, ładowała się i działo wszystko. Po dwóch dniach klient do mnie pisze że laptop umarł w czasie pracy, odebrałem od sprzęt i rzeczywiście nie uruchamiał się, uszkodził się chip na płycie głównej, z powodu braku sprzętu do takiej naprawy oddałem sprzęt do serwisu który takie wymiany ...
Odrzucona płatność w sklepie.
W jednym ze sklepów spożywczych pokazano mi zdjęcie z kamery (możliwe że to byłam ja tak na 70%). Że miesiąc temu gdy kupowałam, płatność została odrzucona a ja odeszłam. Pani odwoływała się do mojego sumienia że mam jej zapłacić. W sklepie byli ludzie ja w szoku i się tylko pytałam jak to możliwe że ona nie zareagowała w sklepie jak odrzuciło transakcje. Tłumaczyła się że dużo ludzi było itp. że strachu i wstydu trochę ( była ze mną córka) zapła...
Czy w obecnej sytuacji mogę bezpiecznie kupić samochód od Ukraińca / albo uchodzcy ?
Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie? Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty? Jest to normalna transakcja, ogłoszenie znalazłam na fb, samochód za 10 tyś....

Wyszukiwarka