Służebność drogi

Czy w przypadku wykupienia służebności drogi od sąsiada, ponowna opłata za służebność będzie pobrana od nowego właściela (jeśli sąsiad sprzeda działkę na której jest służebność)?
anonim cytuj
18-10-2021
Nie. Akt własności przenosi służebność, na podstawie wcześniejszego aktu notarialnego.

anonim cytuj
18-10-2021
Nie. Akt własności przenosi służebność, na podstawie wcześniejszego aktu notarialnego.

ok, słyszałam, że jeśli zapłacę obecnemu właścicielowi sąsiadującej działki za służebność, to jeśli on sprzeda tę działkę, nowy właściciel może również zażądać opłaty ode mnie, ale nie mogę znaleźć potwierdzenia.

anonim cytuj
18-10-2021
ok, słyszałam, że jeśli zapłacę obecnemu właścicielowi sąsiadującej działki za służebność, to jeśli on sprzeda tę działkę, nowy właściciel może również zażądać opłaty ode mnie, ale nie mogę znaleźć potwierdzenia.

Służebność zawsze wpisuj w akt notarialny, łącznie ze wzmianka, że w razie sprzedaży działki przez tego sąsiada, służebność jest przeniesiona na nowego wlasciciela, i nie ma on prawa blokowania przejazdu.
Notariusze wie jak to sprawdzić, aby nowy ktoś, nie miał się jak doczepić.

anonim cytuj
18-10-2021

Sugerowane Tematy

Alimenty od ojca.
Dzień dobry chciałabym się dowiedzieć czy istnieje szansa na to bym po 19 latach zaczęła dostawać alimenty od ojca? Mam 19 lat moja siostra prawie 17 obydwie się uczymy jeszcze w technikum i planujemy później pójść na studia. Z ojcem nie mamy wcale kontaktu zdradził i zostawił naszą mamę jak była w ciąży z siostrą. Od tej pory mieszkamy z babcią. Alimenty są osadzone w wysokości 300 zł płatne do ręki których nigdy nawet nie zapłacił . Mama nie ch...
Firma a Plan zagospodarowania przestrzennego
Witam. Chce otworzyć firmę, wynająć działkę, i postawić tam duży namiot przemysłowy, w którym będę spawał, ciął i malował drewno i wykonywał inne tego typu prace. Chce produkować nowoczesne meble. Jakie są wymagania jeśli chodzi o wykonywanie tego typu działalności na działce? Słyszałem ze jeśli plan zagospodarowania przestrzennego nie pozwala na nic poza mieszkaniem, to nie da się tam prowadzić tego typu działalności. Jak mam ustalić gdzie mogę ...
Rozwód a mieszkanie męża.
Przed ślubem mąż odziedziczył mieszkanie, w którym potem mieszkaliśmy przesz 3 lata. Już po ślubie, zanim minęło 5 lat, postanowiliśmy to mieszkanie sprzedać i kupić większe. Mąż jako właściciel dopełnił wszystkich formalności, kupił za te pieniądze większe mieszkanie, też jako jedyny właściciel bo tak mówi prawo skarbowe. Kredyt na remont nowego mieszkania wzięliśmy razem. Teraz chcemy wziąć rozwód i powstało pytanie: czy należy mi się połowa za...
zorganizowanie autobusu szkolnego
Witam Mam pytanie mój znajomy ssm wychowuje dziecko, które chodzi do szkoły podstawowej. Siedziba tej szkoły znajduje się e innej miejscowości niż mój znajomy. Ogolnie do tej szkoły dojezdza ponad 20 dzieci. Wójt się odrzucił pismo napisane przez rodziców dotyczące autobusu szkolnego. Gdzie rodzice mają się udać by wkoncu wójt zorganizował autobus szkolny....

Wyszukiwarka