Służebność drogi

Czy w przypadku wykupienia służebności drogi od sąsiada, ponowna opłata za służebność będzie pobrana od nowego właściela (jeśli sąsiad sprzeda działkę na której jest służebność)?
anonim cytuj
18-10-2021
Nie. Akt własności przenosi służebność, na podstawie wcześniejszego aktu notarialnego.

anonim cytuj
18-10-2021
Nie. Akt własności przenosi służebność, na podstawie wcześniejszego aktu notarialnego.

ok, słyszałam, że jeśli zapłacę obecnemu właścicielowi sąsiadującej działki za służebność, to jeśli on sprzeda tę działkę, nowy właściciel może również zażądać opłaty ode mnie, ale nie mogę znaleźć potwierdzenia.

anonim cytuj
18-10-2021
ok, słyszałam, że jeśli zapłacę obecnemu właścicielowi sąsiadującej działki za służebność, to jeśli on sprzeda tę działkę, nowy właściciel może również zażądać opłaty ode mnie, ale nie mogę znaleźć potwierdzenia.

Służebność zawsze wpisuj w akt notarialny, łącznie ze wzmianka, że w razie sprzedaży działki przez tego sąsiada, służebność jest przeniesiona na nowego wlasciciela, i nie ma on prawa blokowania przejazdu.
Notariusze wie jak to sprawdzić, aby nowy ktoś, nie miał się jak doczepić.

anonim cytuj
18-10-2021

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie.
Czy jest możliwe dochodzenie odszkodowania na drodze cywilnej w procesie karnym z art. 158p1kk. Co to jest obowiązek naprawienia szkody ? Kiedy pismo z powyższym powinno być złożone? Jak wycenić szkodę?...
Poinformowałam pracodawcę że podjęłam leczenie. Czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji?
Dzień dobry, drugi tydzień przebywam na oddziale dziennym w klinice psychiatrycznej. Poinformowałam pracodawcę o tym zanim podjęłam leczenie. W takiej sytuacji psychiatra wystawia zwolnienie wsteczne Po dwóch tygodniach uczęszczania na terapie. Moje pytanie brzmi czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji na mój temat i mojego zwolnienia? Nie informowałam jej o moim leczeniu bezpośrednio. Powiedziałam tylko dyrekcji i ko...
Syn pozostawił na parkingu samochód, który został ochlapany farbą elewacyjną
Dzień dobry. Syn pozostawił na parkingu samochód, który został ochlapany farbą elewacyjną. Właściciel czyszcząc owy samochód porysował lakier na samochodzie. To, że lakier został porysowany podczas czyszczenia, syn zauważył na drugi dzień po zmyciu czegoś co ten pan nałożył na samochód. Dał mu na odczepnego 200 zł. Ogólnie dane owego Pana syn ma, bo wezwał policję. Pan nie jest ugodowy co do naprawy porysowanej karoserii. Proszę o jakieś info ...
Umowa najmu czy użyczenia.
Dzień dobry. W związku z rejestracją działalności gospodarczej potrzebuje tytułu prawnego do nieruchomości, w której będzie wykonywana działalność. Od kilku lat mieszkam z chłopakiem. Dwa lata temu kupowaliśmy mieszkanie, ale wszystko jest na niego. Jak w najłatwiejszy sposób bez ponoszenia kosztów uzyskać tytuł prawny do nieruchomości? W przypadku podpisania umowy najmu nawet na jakąś małą kwotę, to i tak on będzie musiał rozliczać podatek, a wi...

Wyszukiwarka