Służebność drogi

Czy w przypadku wykupienia służebności drogi od sąsiada, ponowna opłata za służebność będzie pobrana od nowego właściela (jeśli sąsiad sprzeda działkę na której jest służebność)?
anonim cytuj
18-10-2021
Nie. Akt własności przenosi służebność, na podstawie wcześniejszego aktu notarialnego.

anonim cytuj
18-10-2021
Nie. Akt własności przenosi służebność, na podstawie wcześniejszego aktu notarialnego.

ok, słyszałam, że jeśli zapłacę obecnemu właścicielowi sąsiadującej działki za służebność, to jeśli on sprzeda tę działkę, nowy właściciel może również zażądać opłaty ode mnie, ale nie mogę znaleźć potwierdzenia.

anonim cytuj
18-10-2021
ok, słyszałam, że jeśli zapłacę obecnemu właścicielowi sąsiadującej działki za służebność, to jeśli on sprzeda tę działkę, nowy właściciel może również zażądać opłaty ode mnie, ale nie mogę znaleźć potwierdzenia.

Służebność zawsze wpisuj w akt notarialny, łącznie ze wzmianka, że w razie sprzedaży działki przez tego sąsiada, służebność jest przeniesiona na nowego wlasciciela, i nie ma on prawa blokowania przejazdu.
Notariusze wie jak to sprawdzić, aby nowy ktoś, nie miał się jak doczepić.

anonim cytuj
18-10-2021

Sugerowane Tematy

Zmiana danych osobowych.
Witam, narzeczona po urodzeniu została zostawiona przez biologiczną mamę, bo zabrali jej prawa. Po 2 tygodniach została wzięta do rodziny zastępczej gdzie zmieniono jej imię i nazwisko, w późniejszym terminie została zaadoptowana przez te same osoby co ją wzięły pod rodzinę zastępczą. Czy w tym momencie, gdy narzeczona ma już 22 lata będzie mogła powrócić do starego imienia i nazwiska, czy będzie z tym problem?...
Kara z UFG.
Witam. Ostatnio zawierałem nową polisę OC zdalnie. Oczywiście jak większość nie przeczytałem OWU. W warunkach był wpis że jeśli do następnego dnia nie zostanie zaksięgowana kwota za ubezpieczenie to umowa nie wchodzi w życie. Każdy potrafi sobie wyobrazić moje zdziwienie po przeczytaniu maila z ubezpieczalni że jest ono nie ważne i odsyłają mi pieniądze. A więc do sedna. Zostałem bez OC i na dzisiejszy dzień grozi mi maksymalna kara z UFG. Na pew...
Zostałam oszukana. Odkupiłam bon turystyczny. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest sens zgłaszać to na policję?
Witam, nieświadoma konsekwencji odkupiłam bon turystyczny od osoby, która zaoferowała mi sprzedaż po okazyjnej cenie. Niestety dałam się namówić... Zbyt spontanicznie podjęłam decyzję i przelałam pieniądze. Kiedy się zorientowałam , że tego bonu nie wykorzystam i to karalne napisałam do gościa o zwrot pieniędzy. Kontakt się urwał, okazało się, że to oszust, który wyłudził ode mnie pieniądze. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest se...
Kiedy trzeba zwrócić zasiłek chorobowy?
Cześć, byłem na 3 tygodniowym L4 (od psychiatry), które przedłużam. W trakcie l4 brałem udział w zajeciach sportowych i pracodawca uważa, że nie powinienem i będzie chciał abym oddał wypłacone L4 za ten okres tych 3 tygodni. Co jeżeli odmówie? Mam od psychiatry papier, że wskazane dla mnie są wszelkiego rodzaju aktywności oraz przebywanie w grupach ludzi. Czy sprawa trafia od razu do sądu czy będzie to załatwiane przez ZUS? Firma powyżej 20osó...

Wyszukiwarka