Czy my jako firma musimy fakturę z vatem wystawić?

Witam Serdecznie .
Pytanie do ekspertów .
Jako firma sprzedajemy auto .
Klient jest z Ukrainy ,czy my jako firma musimy fakturę z vatem wystawić?
Czy w tym przypadku jest faktura 0 ?
anonim cytuj
18-10-2021
Tradycyjna faktura. Klient może na granicy iść z taką faktura do specjalnego okienka taxfree i tam dostanie zwrot podatku. Przynajmniej tak było jakiś czas temu.

anonim cytuj
18-10-2021
Jeśli firma jest podatnikiem VAT, to tak, musi wystawić fakturę z VAT niezależnie od tego, czy klient jest z Polski czy z innego kraju, w tym z Ukrainy.

W przypadku sprzedaży towarów na terenie Polski do kraju UE, faktura powinna zawierać stawkę VAT obowiązującą w Polsce. Klient z Ukrainy jest zobowiązany do rozliczenia VAT w swoim kraju zgodnie z tamtejszymi przepisami.

Jeśli klient jest podatnikiem VAT i posiada odpowiednie dokumenty potwierdzające jego status podatnika VAT, to firma może wystawić fakturę bez VAT (faktura 0%). W takim przypadku klient zobowiązany jest do samodzielnego rozliczenia VAT w swoim kraju.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Jak dowiedzieć się czy mam ograniczone bądź zabrane prawa do dzieci?
Jestem od 19.09 w szpitalu psychiatrycznym, po próbie samobójczej. Moimi dziećmi zajmuję się moja siostra, która będzie dla nich rodziną zastępczą. Czy mam prawo dowiedzieć się czy jakaś rozprawa była? Jak dowiedzieć się czy mam ograniczone bądź zabrane prawa do dzieci? Nikt nie chce udzielić mi żadnych informacji....
Z jakiego powodu można ubezwłasnowolnić?
Ojciec zagroził babci że zabierze jej dowód osobisty i poda babcie 90 lat do sądu o ubezwłasnowolnienie żeby brać jej pieniążki z emerytury. Schowałam babci dowód u mnie w domu żeby go nie dostał . Zagroził mi ojciec że poda mnie na policję o przywłaszczenie dowodu osobistego babci. Czy coś mi grozi ? Ja chcę dla babci jak najlepiej....
Nakaz nadrabiania godzin (praktyki zawodowe)
Mądre głowy proszę o pomoc. Sprawa wygląda następująco ,mój syn uczeń 2 klasy szkoły branżowej lat 17.Ma praktyki zawodowe przez całe wakacje do tego co drugą sobotę i niedzielę ma być w pracy .Nie zostało, ustalone też większe wynagrodzenie czyli kwota za powyższą pracę w granicach 330 zł za miesiąc. Czy to zgodne z przepisami?? Jego przełożony twierdzi ,że to dlatego iż w roku szkolnym był nieobecny w pracy 10 dni i musi nadrobić te godziny....
Ustalenie kontaktów dziadków z dzieckiem
Rok temu zmarł ojciec dziecka. Przez ten czas nie blokowałam ani nie utrudniałam kontaktów rodziców męża z synem. Byłam wyrozumiała przez ten czas, mając na uwadze sytuację, w której się znaleźliśmy. Natomiast Zaczynają pojawiać się zgrzyty jeśli chodzi o spotkania, wymuszanie kilkudniowych nocowań, na co ja się nie chce zgodzić, ciągły płacz dziadków przy dziecku co nie poprawia zupełnie sytuacji. Po kilku ostatnich spotkaniach dziecko jest zden...

Wyszukiwarka