Czy my jako firma musimy fakturę z vatem wystawić?

Witam Serdecznie .
Pytanie do ekspertów .
Jako firma sprzedajemy auto .
Klient jest z Ukrainy ,czy my jako firma musimy fakturę z vatem wystawić?
Czy w tym przypadku jest faktura 0 ?
anonim cytuj
18-10-2021
Tradycyjna faktura. Klient może na granicy iść z taką faktura do specjalnego okienka taxfree i tam dostanie zwrot podatku. Przynajmniej tak było jakiś czas temu.

anonim cytuj
18-10-2021
Jeśli firma jest podatnikiem VAT, to tak, musi wystawić fakturę z VAT niezależnie od tego, czy klient jest z Polski czy z innego kraju, w tym z Ukrainy.

W przypadku sprzedaży towarów na terenie Polski do kraju UE, faktura powinna zawierać stawkę VAT obowiązującą w Polsce. Klient z Ukrainy jest zobowiązany do rozliczenia VAT w swoim kraju zgodnie z tamtejszymi przepisami.

Jeśli klient jest podatnikiem VAT i posiada odpowiednie dokumenty potwierdzające jego status podatnika VAT, to firma może wystawić fakturę bez VAT (faktura 0%). W takim przypadku klient zobowiązany jest do samodzielnego rozliczenia VAT w swoim kraju.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów.
Potrzebuje porady, otóż miałam sprawę w sądzie, w 2019 córka wtedy nie miała roku. Teraz ma w tym roku 5 lat czy mogę iść po podwyżkę. Mam zasadzone alimenty w wysokości 450 zł. Córka jeszcze w tym roku idzie do przedszkola. Kolejna sprawa mój były nie płaci na córkę od roku alimentów. Czy w ogóle jest sens iść do sądu jeśli nie płaci teraz alimentów?...
Odbiór nadgodzin.
Czy jeśli firma nakazuje pracownikowi odbiór nadgodzin to te dodatkowe godziny , które musi dodać do odbieranych ( i przepracowanych rzeczywiście przez pracownika) może nakazać wybrać w innym terminie tzn . np. do końca okresu rozliczeniowego tj . w innym miesiącu ? Przykład : pracownik w styczniu miał w sumie 8 godzin przepracowanych nadgodzin - pracodawca nakazuje mu odebrać te 8 godzin 29 stycznia . Pracownik wybiera cały dzień ( 8 godzinny ...
Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam?
Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam, czyli adwokata? Jaka jest szansa? Czy to ciężko odzyskać? Ciemna jestem w tych sprawach....
Wymuszony bezpłatny urlop przez pracodawce.
Zatrudniłem się poprzez urząd pracy. Pracuje prawie rok w tej firmie. Jak wiadomo pracodawca dostaje pieniądze za pracownika z up ale musi spełnić pewne warunki takie jak: Umowa na rok. Od dwóch miesięcy pracodawca daje mi wolne co kilka dni (bezpłatny urlop). W tym miesiącu przez to dostałem poniżej krajowej a mam na utrzymaniu rodzinę. Oczywiście z nowym rokiem pracę zmieniam. Pytanie co w takiej sytuacji? Czy mogę to gdzieś zgłosić? Często ...

Wyszukiwarka