Czy my jako firma musimy fakturę z vatem wystawić?

Witam Serdecznie .
Pytanie do ekspertów .
Jako firma sprzedajemy auto .
Klient jest z Ukrainy ,czy my jako firma musimy fakturę z vatem wystawić?
Czy w tym przypadku jest faktura 0 ?
anonim cytuj
18-10-2021
Tradycyjna faktura. Klient może na granicy iść z taką faktura do specjalnego okienka taxfree i tam dostanie zwrot podatku. Przynajmniej tak było jakiś czas temu.

anonim cytuj
18-10-2021
Jeśli firma jest podatnikiem VAT, to tak, musi wystawić fakturę z VAT niezależnie od tego, czy klient jest z Polski czy z innego kraju, w tym z Ukrainy.

W przypadku sprzedaży towarów na terenie Polski do kraju UE, faktura powinna zawierać stawkę VAT obowiązującą w Polsce. Klient z Ukrainy jest zobowiązany do rozliczenia VAT w swoim kraju zgodnie z tamtejszymi przepisami.

Jeśli klient jest podatnikiem VAT i posiada odpowiednie dokumenty potwierdzające jego status podatnika VAT, to firma może wystawić fakturę bez VAT (faktura 0%). W takim przypadku klient zobowiązany jest do samodzielnego rozliczenia VAT w swoim kraju.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne?
Hej! Przychodzę do was z pytaniem czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne? Czy trzeba mieć jakieś pozwolenie. Jak to wygląda z litery prawa? ...
czy ktoś wie na czym polega wyrejestrowanie działalności z mieszkania?
Słuchajcie, czy ktoś wie na czym polega wyrejestrowanie działalności z mieszkania, które zamierzam sprzedać. To gdzie ta działalność będzie miała adres? To jednoosobowa działalność. Sprzedaje mieszkanie i zamierzam kupić inne. Nie chce likwidować działalności bo to moja praca....
Przepisanie połowy domu po śmierci.
Dzień dobry, Chciałbym pokrótce opisać sytuację. Rodzice mieszkają w domu (dwa oddzielne wejścia). Połówka w której mieszkają rodzice jest przepisana na mamę. Druga połówka była przepisana na dziadków, którzy obecnie nie żyją. Za życia nie chcieli uregulować prawnie drugiej połówki (bez wnikania w szczegóły). Teraz druga połówka stoi pusta, moi rodzice zajmują się tą częścią. Po stronie dziadka jest jeszcze dwójka rodzeństwa, reszta nie żyje ale...
Czy muszę stawić się na odczytanie testamentu?
Zmarła moja babcia, wczoraj dostałam sms od siostry z którą od wielu lat nie utrzymuję kontaktów, dotyczący terminu i miejsca odczytania testamentu, z dopiskiem że moja obecność jest obowiązkowa, w internecie na szybko znalazłam informacje, że taka obecność nie jest obowiązkowa, ale wolę mieć pewność, tak więc jak to wygląda w kwestii prawnej? Czy grożą mi jakieś konsekwencje jeśli jednak nie pojawię się w tym terminie we wskazanej kancelarii n...

Wyszukiwarka