Czy my jako firma musimy fakturę z vatem wystawić?

Witam Serdecznie .
Pytanie do ekspertów .
Jako firma sprzedajemy auto .
Klient jest z Ukrainy ,czy my jako firma musimy fakturę z vatem wystawić?
Czy w tym przypadku jest faktura 0 ?
anonim cytuj
18-10-2021
Tradycyjna faktura. Klient może na granicy iść z taką faktura do specjalnego okienka taxfree i tam dostanie zwrot podatku. Przynajmniej tak było jakiś czas temu.

anonim cytuj
18-10-2021
Jeśli firma jest podatnikiem VAT, to tak, musi wystawić fakturę z VAT niezależnie od tego, czy klient jest z Polski czy z innego kraju, w tym z Ukrainy.

W przypadku sprzedaży towarów na terenie Polski do kraju UE, faktura powinna zawierać stawkę VAT obowiązującą w Polsce. Klient z Ukrainy jest zobowiązany do rozliczenia VAT w swoim kraju zgodnie z tamtejszymi przepisami.

Jeśli klient jest podatnikiem VAT i posiada odpowiednie dokumenty potwierdzające jego status podatnika VAT, to firma może wystawić fakturę bez VAT (faktura 0%). W takim przypadku klient zobowiązany jest do samodzielnego rozliczenia VAT w swoim kraju.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Uchylenie alimentów na dorosłe dziecko.
Witam, dostałem pozew z sądu o uchylenie alimentów przez ojca. Nie chce się kłócić ponieważ się nie uczę. Jak napisać odpowiedź do sądu, że nie chce żeby mi już płacił. Pismo zostało złożone przez niego w lutym. Na odpowiedź mam 2 tygodnie. Czy sąd może wydać wyrok z miesiącem luty ? I wtedy będę musiał zwracać te alimenty jak to wygląda ? I kto poniesie koszty za rozprawę?...
Podział majątku bez ślubu.
Mam następujący problem. Kupiłem z partnerką mieszkanie na wspólny kredyt. Wyremontowałem to mieszkanie ze swoich oszczędności i po 2 latach się rozstaliśmy. Oboje jesteśmy zgodni że mieszkanie chcemy przepisać na nią, a ona zwróci mi pieniądze które włożyłem w to mieszkanie. Z przepisaniem mieszkania na nią raczej nie będzie problemu. W jaki jednak sposób mogę uzyskać od niej na papierze potwierdzenie że jest mi winna pieniądze? Chciałbym aby m...
Kara pieniężna za zerwanie umowy abonenckiej.
Mój chłopak dostał karę nałożoną przez operatora komórkowego w kwocie prawie 4000 zł. Wcześniej przed rozwiązaniem umowy przed czasem był stacjonarnie w i został poinformowany, że tak jak jest w umowie kara może wynieść 1000 zł, więc chłopak przemyślał i przeniósł się telefonicznie. Przeczytaliśmy regulamin i jest tam napisane, że jeśli umowa została rozwiązana telefonicznie to o karze powinien zostać poinformowany telefonicznie, SMS-owo, mailow...
Wypowiedzenie umowy ugody
Witam, kilka miesięcy temu zawarłam umowę ugody ze swoim dłużnikiem, której przedmiotem jest ratalna spłata długu. Zgodnie z zapisami ww. umowy do czerwca 2025 r. mam uzyskać całą sumę. Jednakże, chciałabym wcześniej skierować sprawę do sądu i żądać całości wierzytelności. W umowie znajduje się zapis o możliwości odstąpienia od umowy na wypadek niewywiązywania się dłużnika z obowiązku terminowej spłaty. Czy tym samym jestem pozbawiona możliwości...

Wyszukiwarka