Witam! Jakiś czas temu zostałam oszukana. Pan przedstawiając się za kogoś kim nie był wyłudził ode mnie towar za który nie zamierzał zapłacić. Faktura na przelew. Odbyło się dochodzenia i sprawa karna. Pan został złapany i ustalono jego prawdziwą tożsamość.
Mam od Sądu wyrok z klauzulą wykonalności. Oczywiście Sąd zobligował Pana do zwrotu pieniędzy i poniesionych przeze mnie kosztów. I co ja dalej z tym pismem powinnam zrobić. Zgłosić się do komornika czy co? Jestem więcej niż pewna, że Pan dobrowolnie tego nie zapłaci.
Jakie są następne kroki w takim przypadku? Jeśli tak to w jaki sposób? Czy są do tego jakieś odpowiednie pisma? Nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić.
anonim cytuj
29-01-2021
Tak, zgłosić się z klauzulą do komornika
anonim cytuj
29-01-2021
A jak to najlepiej załatwić? Mogę wysłać jakieś pismo czy muszę znaleźć kancelarię komorniczą i się do niej udać?
anonim cytuj
29-01-2021
Może Pani dzwonić i pisać, może Pani iść
anonim cytuj
29-01-2021
Rozumiem, że wybieram kancelarię komornicza z mojego Sądu Rejonowego? Nie bardzo wiem jak to się wszystko odbywa
anonim cytuj
29-01-2021
Dowolną z tego rewiru. Należy szukać w googlach
anonim cytuj
29-01-2021
Z mojego rewiru czy z rewiru dłużnika? Ja nie wiem gdzie on mieszka wiem tylko gdzie się urodził bo tyle jest w wyroku.
anonim cytuj
29-01-2021
Komornik najlepiej z miasta tego oszusta
anonim cytuj
29-01-2021
Należy złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji najlepiej do komornika właściwego dla ostatniego miejsca zamieszkania dłużnika wraz z oryginałem tytułu wykonawczego. We wniosku należy wskazać ostatni adres zamieszkania dłużnika w innym wypadku komornik i tak Panią o niego wezwie. Może proszę złożyć wniosek do sądu o wgląd do akt sprawy u wtedy ustalić adres dłużnika, który powinien wynikać z akt.
anonim cytuj
29-01-2021
Jeśli posiadasz prawomocny wyrok z klauzulą wykonalności, jest to tytuł wykonawczy w rozumieniu art. 776 Kodeksu postępowania cywilnego, uprawniający do wszczęcia egzekucji komorniczej.
Zgodnie z art. 796 § 1 k.p.c., w celu wszczęcia egzekucji należy złożyć pisemny wniosek do komornika sądowego. Do wniosku dołącz oryginał tytułu wykonawczego (czyli wyrok z nadaną klauzulą wykonalności). Wniosek powinien zawierać:
– dane wierzyciela i dłużnika (w tym PESEL, jeżeli znany),
– adres dłużnika (ostatni znany – nawet jeśli nieaktualny),
– świadczenie podlegające egzekucji (kwota główna, odsetki, koszty),
– wskazanie sposobów egzekucji (np. z rachunku bankowego, wynagrodzenia, ruchomości, nieruchomości, ZUS),
– ewentualnie dane majątkowe dłużnika, jeśli są Ci znane.
Komornika wybierasz co do zasady według właściwości ogólnej – tj. przy sądzie rejonowym miejsca zamieszkania dłużnika (art. 10 ustawy o komornikach sądowych). Jeżeli adres nie jest znany, możesz złożyć wniosek o jego ustalenie w trybie art. 801² k.p.c. albo zlecić komornikowi poszukiwanie majątku na podstawie art. 797¹ § 1 k.p.c. (opłata 100 zł).
Nie ma obowiązku osobistego stawiennictwa – wniosek i dokumenty możesz przesłać pocztą lub ePUAP-em, o ile dana kancelaria to obsługuje. Wzory wniosków są dostępne na stronach komorników sądowych.
Dzień dobry,
Moja sytuacja wygląda następująco mieszkam w miejscu bardzo słabo skomunikowanym z resztą świata i przez długie czasy oczekiwania na przesiadki między autobusami moja podróż do pracy trwała by około 2h w jedną stronę mimo tego że nie jest to nawet 50km drogi, lecz Pani w urzędzie pracy stwierdziła, że jako czas dojazdu do pracy liczy się tylko czas spędzony w autobusie, nie liczy się czas czekania na przesiadki itp., co skreśla moją...
Witam.
1.czy można prosić dzielnicowego żeby był podczas zabierania swoich rzeczy z domu?
(18 -latka wyrzucona z domu boi się sama odebrać swoje rzeczy )
Uczy się została bez grosza i dachu.(18 lat skończyła w czerwcu)
Czy może starać się o alimenty co ma zrobić od czego zacząć?...
Witam, sąd zarządził areszt tymczasowy za niezapłacenie grzywny. Osadzony przebywa już w areszcie, jest możliwość zapłacenia grzywny i wypuszczenie go?...