Witam! Jakiś czas temu zostałam oszukana. Pan przedstawiając się za kogoś kim nie był wyłudził ode mnie towar za który nie zamierzał zapłacić. Faktura na przelew. Odbyło się dochodzenia i sprawa karna. Pan został złapany i ustalono jego prawdziwą tożsamość.
Mam od Sądu wyrok z klauzulą wykonalności. Oczywiście Sąd zobligował Pana do zwrotu pieniędzy i poniesionych przeze mnie kosztów. I co ja dalej z tym pismem powinnam zrobić. Zgłosić się do komornika czy co? Jestem więcej niż pewna, że Pan dobrowolnie tego nie zapłaci.
Jakie są następne kroki w takim przypadku? Jeśli tak to w jaki sposób? Czy są do tego jakieś odpowiednie pisma? Nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić.
anonim cytuj
29-01-2021
Tak, zgłosić się z klauzulą do komornika
anonim cytuj
29-01-2021
A jak to najlepiej załatwić? Mogę wysłać jakieś pismo czy muszę znaleźć kancelarię komorniczą i się do niej udać?
anonim cytuj
29-01-2021
Może Pani dzwonić i pisać, może Pani iść
anonim cytuj
29-01-2021
Rozumiem, że wybieram kancelarię komornicza z mojego Sądu Rejonowego? Nie bardzo wiem jak to się wszystko odbywa
anonim cytuj
29-01-2021
Dowolną z tego rewiru. Należy szukać w googlach
anonim cytuj
29-01-2021
Z mojego rewiru czy z rewiru dłużnika? Ja nie wiem gdzie on mieszka wiem tylko gdzie się urodził bo tyle jest w wyroku.
anonim cytuj
29-01-2021
Komornik najlepiej z miasta tego oszusta
anonim cytuj
29-01-2021
Należy złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji najlepiej do komornika właściwego dla ostatniego miejsca zamieszkania dłużnika wraz z oryginałem tytułu wykonawczego. We wniosku należy wskazać ostatni adres zamieszkania dłużnika w innym wypadku komornik i tak Panią o niego wezwie. Może proszę złożyć wniosek do sądu o wgląd do akt sprawy u wtedy ustalić adres dłużnika, który powinien wynikać z akt.
anonim cytuj
29-01-2021
Jeśli posiadasz prawomocny wyrok z klauzulą wykonalności, jest to tytuł wykonawczy w rozumieniu art. 776 Kodeksu postępowania cywilnego, uprawniający do wszczęcia egzekucji komorniczej.
Zgodnie z art. 796 § 1 k.p.c., w celu wszczęcia egzekucji należy złożyć pisemny wniosek do komornika sądowego. Do wniosku dołącz oryginał tytułu wykonawczego (czyli wyrok z nadaną klauzulą wykonalności). Wniosek powinien zawierać:
– dane wierzyciela i dłużnika (w tym PESEL, jeżeli znany),
– adres dłużnika (ostatni znany – nawet jeśli nieaktualny),
– świadczenie podlegające egzekucji (kwota główna, odsetki, koszty),
– wskazanie sposobów egzekucji (np. z rachunku bankowego, wynagrodzenia, ruchomości, nieruchomości, ZUS),
– ewentualnie dane majątkowe dłużnika, jeśli są Ci znane.
Komornika wybierasz co do zasady według właściwości ogólnej – tj. przy sądzie rejonowym miejsca zamieszkania dłużnika (art. 10 ustawy o komornikach sądowych). Jeżeli adres nie jest znany, możesz złożyć wniosek o jego ustalenie w trybie art. 801² k.p.c. albo zlecić komornikowi poszukiwanie majątku na podstawie art. 797¹ § 1 k.p.c. (opłata 100 zł).
Nie ma obowiązku osobistego stawiennictwa – wniosek i dokumenty możesz przesłać pocztą lub ePUAP-em, o ile dana kancelaria to obsługuje. Wzory wniosków są dostępne na stronach komorników sądowych.
Czy jeśli moją siostra otrzymała darowizną cały majątek rodziców z domem włącznie, ale rodzice mieli tam dożywotnią służebność, a ja opłacałam większość opłat związanych z domem jak i leki jak i żywność to czy oprócz zachowku mogę skutecznie wezwać siostrę do zwrotu tych nakładów? Dokładałam się do remontu domu gdy piec wybuchł oraz do zmiany dachu. Czy mogę wezwać siostrę do zwrotu poniesionych kosztów za opłaty za dom kiedy mieszali tam rodzi...
Witam, jesteśmy przed rozwodem i posiadamy działkę na sprzedaż. Działka kupiona czerwiec 2019 roku. Czy jeśli teraz byśmy chcieli ją sprzedać, zapłacimy podatek? Ile procent? Bo jeśli sprzedalibyśmy ją za rok to podatek byłby zniesiony tak?...
Witam przejęłam spadek po zmarłym bracie, który nie miał żony ani dzieci ,rodzice nasi nie żyją, jest nas 3 rodzeństwa. Otrzymałam najmniejsza część spadku w testamencie spisanym u notariusza, czy mogę ubiegać się o zachowek? Jak ustalić wartość od czego zacząć?...
Mieszkam z mężem oraz dziećmi w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania za długi jego siostry. Jak to teraz prawnie wygląda bo mieli przepisać na męża?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: