Pytanie odnośnie zachowku

Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zachowku.
Czy o zachowek występuje rodzeństwo wspólnie czy każde z osobna?
anonim cytuj
08-12-2020
Każde z osobna, ale mogą wystąpić z jednym pozwem w ramach współuczestnictwa materialnego.

anonim cytuj
08-12-2020

Sugerowane Tematy

Co można zrobić z nieuczciwymi najemcami?
Co można zrobić z nieuczciwymi najemcami? Zdali mieszkanie, przyznali się do małych uszkodzeń, dostał zwrot kaucji po czym jak zaczęłam się z bliska przyglądać to szkody są i to przewyższają kaucje (uszkodzona podłoga, podrapane ściany przez psa i wiele innych). On się nie poczuwa w ogóle do naprawy, zapromował śmieszna kwotę a raczej bez mojej wcześniejszej zgody postawił mnie przez faktem dokonanym, w wiadomościach mam wrażenie, że mnie stra...
Umowa przedwstępna z deweloperem 07.2024
Dzień dobry, Mały deweloper (sp. z o.o.) wymaga ode mnie podpisania umowy "rezerwacyjnej" na bliźniak z opłatą rezerwacyjną 12% nieruchomości. Jego tłumaczenie opiera się na tym, że musi ponieść ryzyko kupna działki i rozpoczęcia budowy i chce mieć pewność, że się nie wycofamy. Po uzyskaniu pozwolenia na budowę, podpiszemy umowę deweloperską i wpłaci te pieniądze na rachunek powierniczy. Trochę to śliskie ale facet sprawdzony u kilku o...
Przelew od rodzica 30k
Witam, Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok te...
Zawieszenie
Dzień dobry. Zostałem skazany przez sąd za 9 czynów. Każdy po kilka miesięcy. Sąd orzekł karę łączna za te czyny dwa lata. Po złożeniu kasacji do sądu najwyższego ten uchylił 8 z 9. Pozostało skazanie za jeden czyn, za który sąd skazał mnie na 8 msc. Czy mogę złożyć wniosek do sądu wykonawczego o zawieszenie wykonania, tym bardziej, że na początku w postepowaniu przygotowawczym odbyłem areszt w postaci 2 miesięcy pozbawienia wolności?...

Wyszukiwarka