Pytanie odnośnie zachowku

Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zachowku.
Czy o zachowek występuje rodzeństwo wspólnie czy każde z osobna?
anonim cytuj
08-12-2020
Każde z osobna, ale mogą wystąpić z jednym pozwem w ramach współuczestnictwa materialnego.

anonim cytuj
08-12-2020

Sugerowane Tematy

ZUS żąda oddania renty po mężu.
Witam mam pewien problem mój mąż od stycznia starał się o rentę sprawa była w toku 8 października mąż zmarł,9 października przyszło na konto z ZUS niecałe tysiąc złotych po kilku dniach przyszły kolejne pieniądze ok. 17 tysięcy myślę że to spłata od stycznia bo na obecną chwilę nie przyszła żadna decyzja, teraz ZUS żąda oddania całej kwoty. Czy muszę zwrócić całą kwotę co z pieniędzmi od stycznia do 8 października gdy mąż żył....
Czy mogę przepisać dom na jedno z dzieci?
Mam dom na wsi, który był wspólnie z mężem. Mąż zmarł i teraz bym chciała to uregulować i przepisać na jedno z dzieci które jest, ze mną ,jak to wygląda prawnie, zaznaczam że pozostałe dzieci się mną nie interesują i w niczym nie pomagają, czy jest taka możliwość że można przepisać tylko na jedno z dzieci....
Likwidacja stanowiska pracy.
Zostałem zwolniony z pracy po 16 latach z uwagi na "znaczne pogorszenie warunków ekonomicznych powodujących konieczność likwidacji stanowiska pracy". Zapytałem pracodawcę, czy w związku z tym przysługuje mi odprawa. Zostałem poinformowany, że nie i że obowiązuje mnie 3-miesięczyny okres wypowiedzenia, za który otrzymam wynagrodzenie i nie zostałem zwolniony ze świadczenia pracy w tym okresie. Dodatkowo, jeżeli to ma jakieś znaczenie, ...
Ukończenie szkoły, zakończenie renty, umowa zlecenie
Witam, Opiszę sytuację. W lipcu ukończyłam szkołę i zakończyła mi się renta. Pracowałam na umowę zlecenie. Nikt nie poinformował mnie o przymusie dostarczenia zaświadczenia o ukończeniu studiów i zakończeniu renty. Dziś otrzymałam telefon że z mojej winy została naliczona nieodpłatna, składki i muszę oddać 582 zł pracodawcy za lipiec i sierpień i naliczą jeszcze za wrzesień i październik. Czy coś takiego jest legalne ? Co mogę zrobić w takiej sy...

Wyszukiwarka