Pytanie orientacyjne. Dwie prace każda na umowę zlecenie. Jedna płatne do ręki druga na konto. Co jeśli komornik zajmie konto. Jeśli te umowy to jedyne źródło utrzymania jak to będzie liczone? Jest miesiąc, że chce pracuje np. 20 dni, a miesiąc, że 15 dni - ja ustalam sama ile chce pracować. Jak to będzie brane pod uwagę przy zajęciu komorniczym? Dodam, że mam stawkę godzinową(w jednej pracy 15zl/h, druga 13zl/h). Co jeśli komornik zajmie wynagrodzenie I konto, a znalazłabym pracę na umowę o pracę?
anonim cytuj
04-12-2020
Jeżeli są dwie umowy zlecenie to zajęciu podlega całość. Nie można bowiem mówić że dana umowa to jedyne źródło dochodu.
anonim cytuj
04-12-2020
A jeśli powiedzmy jest jedną umowa zlecenie ale przelewy co miesiąc nie są w tej samej kwocie, poprostu ile chce dni to pracuje jak to wtedy będzie liczone?
anonim cytuj
04-12-2020
Jeżeli jedna to trzeba oświadczenie do komornika złożyć że to jedyne źródło dochodu i się stosuje odpowiednio przepisy dotyczące wynagrodzenia za pracę czyli minimalna wolna.
anonim cytuj
04-12-2020
A zasiłek pielęgnacyjny jako osoba niepełnosprawna też jest zabierany?
anonim cytuj
04-12-2020
Ale jeżeli w danym miesiącu wypracuje Pani ilość godzin która odpowiada np 1/2 etatu to kwota wolna ulega proporcjalnemu zmniejszeniu
anonim cytuj
04-12-2020
A jeszcze jedno pytanie czy jest szansa dogadania z komornikiem wcześniej niż zajęcie komornicze i ustalić kwotę wpłat i wtedy spokojnie pracować na tych umowach na zlecenie?
anonim cytuj
04-12-2020
Można zapromować spłatę w określonych kwotach jednak finalnie to zależy od zgody wierzyciela
Witam.
Około 3tyg temu pewien "fachowiec" rozpoczął u nas prace nad remontem łazienki. Już drugiego dnia nie stawił się w pracy, jeszcze nie wiedzieliśmy dlaczego-nie uprzedził. Po dwóch dniach dostał zapłacone za pierwszy etap prac i znów się nie pojawił, w między czasie odkryliśmy, że spędził u nas cała noc ze swoim współpracownikiem pijąc alkohol i niewykonując pracy (mamy dowody jako wiadomości z tym Panem, monterów mebli kuchennyc...
Hej, ktoś mógłby mi pomóc. Jestem na L4 od psychiatry od 2msc. Obecne L4 kończy się 24.07 chciałam zapisać się do lekarza w ostatnim tygodniu trwania L4 ale lekarz nie poinformowałam ze jest wtedy na urlopie. Czy jeśli umowie się na wizytę 15.07 lekarz może przedłużyć L4 z 10 dniowym wyprzedzeniem? Czy może ewentualnie wypisać l4 które będą na siebie nachodzić? ...
Potrzebuje pomocy dotyczącej zasiedzenie nieruchomości rolnej. Moja teściowa ponad 25 lat użytkuje pole po zmarłej ciotce. Płaciła ona podatek przez ponad 22 lata. Natomiast przez 3 ostatnie według nowych przepisów nie musiała tego robić bo był on znikomy (słaba klasa ziemi). Posiada większość nakazów podatków. Teraz zastanawia się czy nie uregulować tego prawnie. Wiemy, że trzeba złożyć do sądu wniosek o zasiedlenie. Ale co dalej? Czy są jakieś ...
Witam, jakieś 2 lata temu zmieniłem adres zameldowania. Dziś się zorientowałem, że w dowodzie rejestracyjnym auta widnieje stary adres. Nie wiedziałem o tym, że trzeba to zgłosić w ciągu 30 dni. Co teraz? Auto zamierzam sprzedać w przeciągu kilku miesięcy. Nie będzie z tym problemu w takim wypadku?
Czy muszę to teraz jeszcze gdzieś zgłaszać? Na nowym dowodzie osobistym nie ma miejsca zamieszkania/zameldowania.
Jeśli tak, to gdzie się udać z w...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: