Pytanie orientacyjne. Dwie prace każda na umowę zlecenie. Jedna płatne do ręki druga na konto. Co jeśli komornik zajmie konto. Jeśli te umowy to jedyne źródło utrzymania jak to będzie liczone? Jest miesiąc, że chce pracuje np. 20 dni, a miesiąc, że 15 dni - ja ustalam sama ile chce pracować. Jak to będzie brane pod uwagę przy zajęciu komorniczym? Dodam, że mam stawkę godzinową(w jednej pracy 15zl/h, druga 13zl/h). Co jeśli komornik zajmie wynagrodzenie I konto, a znalazłabym pracę na umowę o pracę?
anonim cytuj
04-12-2020
Jeżeli są dwie umowy zlecenie to zajęciu podlega całość. Nie można bowiem mówić że dana umowa to jedyne źródło dochodu.
anonim cytuj
04-12-2020
A jeśli powiedzmy jest jedną umowa zlecenie ale przelewy co miesiąc nie są w tej samej kwocie, poprostu ile chce dni to pracuje jak to wtedy będzie liczone?
anonim cytuj
04-12-2020
Jeżeli jedna to trzeba oświadczenie do komornika złożyć że to jedyne źródło dochodu i się stosuje odpowiednio przepisy dotyczące wynagrodzenia za pracę czyli minimalna wolna.
anonim cytuj
04-12-2020
A zasiłek pielęgnacyjny jako osoba niepełnosprawna też jest zabierany?
anonim cytuj
04-12-2020
Ale jeżeli w danym miesiącu wypracuje Pani ilość godzin która odpowiada np 1/2 etatu to kwota wolna ulega proporcjalnemu zmniejszeniu
anonim cytuj
04-12-2020
A jeszcze jedno pytanie czy jest szansa dogadania z komornikiem wcześniej niż zajęcie komornicze i ustalić kwotę wpłat i wtedy spokojnie pracować na tych umowach na zlecenie?
anonim cytuj
04-12-2020
Można zapromować spłatę w określonych kwotach jednak finalnie to zależy od zgody wierzyciela
Dzień dobry. Napiszę w skrócie. Syn we wrześniu będzie miał 3 latka. Jego ojciec zostawił Nas gdy mały miał 1.5 roku. Od tamtej pory odwiedza syna 2 -3 razy w miesiącu na 2-3 godziny w weekendy. Odkąd ojciec synka ma nowa dziewczynę są między nami spiny. Piszę za niego wiadomości do mnie udając że to tatuś. Wywołuje kłótnie. Ostatnio powiedziałam że nie będę odpisywała na jego wiadomości. Do sedna. Czy Sad może wydać pozwolenie aby ojciec zabiera...
Witam Serdecznie.
Bardzo proszę o radę.
Sprzedałem auto jako osoba prywatna na umowę również osobie prywatnej.
Po 7 tygodniach kupujący piszę że zawór egr nie działa prawidłowo i wyskakuje błąd. Przypomniałem kupującemu grzecznie , że powiedziałem mu o ingerencji w filtr DPF oraz zawór egr , ten jednak stwierdził, że DPF tak owszem jednak o zaworze nie było mowy. Jest słowo przeciwko słowie. Ma jakieś moje screeny z forum gdzie pisałem o ty...
przyjechałam właśnie do Polski z Niemiec . W Niemczech nie pobierałam niczego na dziecko gdyż nie posiadałam z synem nawet meldunku . Mój mąż pracuje w Niemczech ma gewerbe , mamy intercyzę i zaznaczam to nie jest Ojciec mojego syna, nie jest wpisany jako ojciec, złożyłam wniosek o 500 plus na dziecko miesiąc temu i dalej nic przyszła mi informacja z której nic nie rozumiem ponieważ wynika z niej że muszą sprawdzić czy mój mąż nie pobiera niczeg...
Moja mama zmarła, przed śmiercią napisała testament, w którym podzieliła mieszkanie na 1/3 dla mnie i po 1/3 dla dwójki kuzynów<siostry mojej mamy>
Czy moja córka, która urodziła się dwa miesiące po śmierci mamy może ubiegać się o zachowek od tych kuzynów jak ja żyje?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: