Pytanie orientacyjne. Dwie prace każda na umowę zlecenie. Jedna płatne do ręki druga na konto. Co jeśli komornik zajmie konto. Jeśli te umowy to jedyne źródło utrzymania jak to będzie liczone? Jest miesiąc, że chce pracuje np. 20 dni, a miesiąc, że 15 dni - ja ustalam sama ile chce pracować. Jak to będzie brane pod uwagę przy zajęciu komorniczym? Dodam, że mam stawkę godzinową(w jednej pracy 15zl/h, druga 13zl/h). Co jeśli komornik zajmie wynagrodzenie I konto, a znalazłabym pracę na umowę o pracę?
anonim cytuj
04-12-2020
Jeżeli są dwie umowy zlecenie to zajęciu podlega całość. Nie można bowiem mówić że dana umowa to jedyne źródło dochodu.
anonim cytuj
04-12-2020
A jeśli powiedzmy jest jedną umowa zlecenie ale przelewy co miesiąc nie są w tej samej kwocie, poprostu ile chce dni to pracuje jak to wtedy będzie liczone?
anonim cytuj
04-12-2020
Jeżeli jedna to trzeba oświadczenie do komornika złożyć że to jedyne źródło dochodu i się stosuje odpowiednio przepisy dotyczące wynagrodzenia za pracę czyli minimalna wolna.
anonim cytuj
04-12-2020
A zasiłek pielęgnacyjny jako osoba niepełnosprawna też jest zabierany?
anonim cytuj
04-12-2020
Ale jeżeli w danym miesiącu wypracuje Pani ilość godzin która odpowiada np 1/2 etatu to kwota wolna ulega proporcjalnemu zmniejszeniu
anonim cytuj
04-12-2020
A jeszcze jedno pytanie czy jest szansa dogadania z komornikiem wcześniej niż zajęcie komornicze i ustalić kwotę wpłat i wtedy spokojnie pracować na tych umowach na zlecenie?
anonim cytuj
04-12-2020
Można zapromować spłatę w określonych kwotach jednak finalnie to zależy od zgody wierzyciela
Dobry wieczór, bardzo proszę o pomoc. Niestety nigdzie nie umiem znaleźć odpowiedzi. Mieszkam z narzeczonym i teściami. Jest to dom dwurodzinny z klatką schodową i dwoma osobnymi mieszkaniami (parter i piętro) jednak adres jest jeden, nie prowadzimy wspólnie gospodarstwa domowego. Teściowa jest chora na covid (pozytywny wynik) została zgłoszona do sanepidu na izolację, mój partner został skierowany na kwarantanne, gdyż był przy mamie w trakcie j...
Dowiedziałem się, że mój dłużnik zmarł. Ostatnia egzekucja komornicza była bezskuteczna ok. 2 lata temu. Oprócz mnie miał jeszcze długi u innych osób.
Dłużnik miał intercyzę z żoną i nie był ściągalny.
Miał dwoje dzieci pełnoletnich.
Nie wiem czy zostawił testament, czy dzieci były świadome długów ojca.
Czy mogę coś w tej sprawie nadal zrobić aby odzyskać swoje pieniądze?...
Ostatnio podpisałam umowę w charakterze hostessy.
Podczas eventu zostały zrobione zdjęcia jako dowód pracy. Wszystko ładnie, pięknie. a po wysłaniu odpowiedź na zdjęcia: super.
Gdy przyszło do wypłaty - nie dość, że wynagrodzenie przyszło z około 2-tygodniowym opóźnieniem, to dodatkowo potrącili mi -30% - za podobno ,,pognieciony" strój na zdjęciach. (paczkę ze strojem dostałam pocztą, które jak było widać były już otwierane - były niechlu...
Dzień dobry, mam pytanie 02.10 ustało zatrudnienie u pracodawcy (umowa na zastępstwo). 04.10 zostało mi wystawione zwolnienie l4 na okres 2 tygodni. Mam pytanie bo gdzieś wyczytałam. Czy po ustaniu zatrudnienia żeby l4 było wypłacone musi trwać min. 30 dni?
Czyli gdyby lekarz nie przedłużył l4 to nie dostane pieniędzy za te 2 tygodnie?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: