Pytanie orientacyjne. Dwie prace każda na umowę zlecenie. Jedna płatne do ręki druga na konto. Co jeśli komornik zajmie konto. Jeśli te umowy to jedyne źródło utrzymania jak to będzie liczone? Jest miesiąc, że chce pracuje np. 20 dni, a miesiąc, że 15 dni - ja ustalam sama ile chce pracować. Jak to będzie brane pod uwagę przy zajęciu komorniczym? Dodam, że mam stawkę godzinową(w jednej pracy 15zl/h, druga 13zl/h). Co jeśli komornik zajmie wynagrodzenie I konto, a znalazłabym pracę na umowę o pracę?
anonim cytuj
04-12-2020
Jeżeli są dwie umowy zlecenie to zajęciu podlega całość. Nie można bowiem mówić że dana umowa to jedyne źródło dochodu.
anonim cytuj
04-12-2020
A jeśli powiedzmy jest jedną umowa zlecenie ale przelewy co miesiąc nie są w tej samej kwocie, poprostu ile chce dni to pracuje jak to wtedy będzie liczone?
anonim cytuj
04-12-2020
Jeżeli jedna to trzeba oświadczenie do komornika złożyć że to jedyne źródło dochodu i się stosuje odpowiednio przepisy dotyczące wynagrodzenia za pracę czyli minimalna wolna.
anonim cytuj
04-12-2020
A zasiłek pielęgnacyjny jako osoba niepełnosprawna też jest zabierany?
anonim cytuj
04-12-2020
Ale jeżeli w danym miesiącu wypracuje Pani ilość godzin która odpowiada np 1/2 etatu to kwota wolna ulega proporcjalnemu zmniejszeniu
anonim cytuj
04-12-2020
A jeszcze jedno pytanie czy jest szansa dogadania z komornikiem wcześniej niż zajęcie komornicze i ustalić kwotę wpłat i wtedy spokojnie pracować na tych umowach na zlecenie?
anonim cytuj
04-12-2020
Można zapromować spłatę w określonych kwotach jednak finalnie to zależy od zgody wierzyciela
Witam, wraz z zona zakupiliśmy u handlarza auto za 30 tysięcy, po przejechaniu 700km (normalna jazda) wysypała się turbina, czy można to podpiąć pod wadę ukryta? Handlarz w rozmowie telefonicznej się bulwersował i się rozłączył, co robić dalej?...
Dzień dobry! Prowadzę mały żłobek. Zatrudniam dwóch opiekunów i sama również pełnię funkcję opiekuna. Jeden pracownik na umowie na czas nieokreślony poszedł na długie L4 (będzie minimum 2,5m-ca), więc aby zapewnić prawidłową opiekę dzieciom byłam zmuszona zatrudnić dodatkowego pracownika. Ze względu na brak informacji na temat terminu planowanego powrotu nie jest to umowa na zastępstwo, a na czas określony. Wiem, że pracownik przebywający na l4 s...
Odziedziczyłam po tacie mieszkanie. W mieszkaniu jest stary obraz - znalazłam podobny w internecie sprzedawany za ok 1000 zl. Odkąd pamiętam czyli od ok 40 lat obraz był w naszym mieszkaniu. Teraz po śmierci taty dalsza rodzina mnie dosłownie osacza ze to ich obraz i chce żebym im go oddała. straszy mnie sądem. Dla mnie obraz ma wartość sentymentalna gdyż zawsze był w domu a poza tym to pamiątka teraz. Ja nic nie wiem na temat pochodzenia tego ob...
Dzień dobry,
Ponad 2 lata temu odbyła się sprawa spadkowa po jednym z członków rodziny, który zostawił testament. W testamencie wskazał trzech spadkobierców. Jeden z nich nie dożył śmierci spadkodawcy. Zgodnie z przyrostem jego część spadku powinna przejść na dwóch pozostałych spadkobierców testamentowych. Mimo to sąd wydał błędne postanownie wskazując, zgodnie z testamentem, że nie żyjąca już osoba nabywa część spadku. Uczestnicy postępowania ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: