Witam, Mam pytanie.
Czy pracując na umowie zlecenie przysługuje chorobowe jeżeli pracodawca płaci do ZUS? Umowa, którą on podaje to tylko 1/8 etatu, natomiast wyrabiam 180h miesięcznie, więc pełny etat.
anonim cytuj
04-12-2020
Zalezy czy jest odprowadzana dobrowolna skladka chorobowa.
anonim cytuj
04-12-2020
Właśnie, nie dostałam żadnego dokumentu do podpisania oprócz umowy. Jedynie kiedy zapytałam o chorobowe, usłyszałam od szefa "nic Ci nie przysługuje".
anonim cytuj
04-12-2020
Jak nie są odprowadzane składki dobrowolne to nie należy się.
anonim cytuj
04-12-2020
Musisz sama się postarać o To aby odprowadzano ci składki ZUS powiedzieć że deklaruje odprowadzanie składek bądź sprawdzić na koncie obywatel gov najlepiej iść do księgowości bądź zadzwonić w celu uzyskania informacji bo jak nie ma się odprowadzanych to nie należy się
anonim cytuj
04-12-2020
Składka chorobowa jest dobrowolna ale warto ją opłacać, bo gdy zachorujesz masz zasiłek chorobowy. Jeśli jest odprowadzana za 1/8 etatu, to tak będzie naliczona, jak i inne składki na rentę i emeryturę. Tylko na zleceniu składka chorobowa jest dobrowolna. Na umowie o pracę jest obowiązkowo odprowadzana.
anonim cytuj
04-12-2020
Zasiłek jest obliczany "od podstawy" a więc w uproszczeniu od średniej kwoty wynagrodzenia za ostatnie 12 miesięcy, wymiar etatu nie ma tu znaczenia.
Czy ktoś jest w stanie pomoc w sprawie wypowiedzenia umowy o prace na czas nieokreślony od strony pracodawcy?
Podobno powinno być uzasadnione dlaczego dana osoba została zwolniona. Na rozwiązaniu umowy jest tylko mowa o likwidacji stanowiska pracy. ( z czego druga osoba która zajmowała się tym samym, tylko miała inna nazwę stanowiska, została). Czy można żądać od pracodawcy uzasadnienia?
...
Dzień dobry,
Proszę o podpowiedź bo już się pogubiłem.
W umowie na czas określony jako najemca mam możliwość wypowiedzenia umowy
"Wynajmującemu przysługuje prawo do wypowiadania umowy najmu , jednak nie później niż na miesiąc naprzód w następujacych przypadkach:..."
Mam podstawę by wypowiedzieć umowę i moje pytanie jak liczyć ten termin. Chce wypowiedzieć umowę dnia 1 września czyli najemca musi się wyprowadzić do 30 października? C...
Wczoraj był 10 nie wpłynęła wypłata na nasze konta ( umowa o pracę ), kiedy napisaliśmy do pracodawcy ten powiedział, że wczoraj wykonał przelewy, dziś jest 11 i jeszcze nic nie dostaliśmy. Co możemy zrobić czy wolno nam nie przyjść do pracy ? Czy coś grozi pracodawcy ? Czy można porzucić taką pracę?...
Witam
Mam problem z deweloperem . Zakupiłam nowe mieszkanie na osiedlu, na którym po dwóch latach założyli szlaban.
Pilot otrzymali tylko Ci mieszkańcy co mają wykupione miejsca postojowe pod blokiem. Uniemożliwili mi tym wjazd pod mój bezpośrednio blok, gdzie nie chce korzystać z miejsc parkingowych Ale podjechać np pod klatkę z zakupami i małym dzieckiem. Miejsc do wykupienia już nie ma pod blokiem, deweloper zaproponował wykup miejsca dla ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: