Witam, Mam pytanie.
Czy pracując na umowie zlecenie przysługuje chorobowe jeżeli pracodawca płaci do ZUS? Umowa, którą on podaje to tylko 1/8 etatu, natomiast wyrabiam 180h miesięcznie, więc pełny etat.
anonim cytuj
04-12-2020
Zalezy czy jest odprowadzana dobrowolna skladka chorobowa.
anonim cytuj
04-12-2020
Właśnie, nie dostałam żadnego dokumentu do podpisania oprócz umowy. Jedynie kiedy zapytałam o chorobowe, usłyszałam od szefa "nic Ci nie przysługuje".
anonim cytuj
04-12-2020
Jak nie są odprowadzane składki dobrowolne to nie należy się.
anonim cytuj
04-12-2020
Musisz sama się postarać o To aby odprowadzano ci składki ZUS powiedzieć że deklaruje odprowadzanie składek bądź sprawdzić na koncie obywatel gov najlepiej iść do księgowości bądź zadzwonić w celu uzyskania informacji bo jak nie ma się odprowadzanych to nie należy się
anonim cytuj
04-12-2020
Składka chorobowa jest dobrowolna ale warto ją opłacać, bo gdy zachorujesz masz zasiłek chorobowy. Jeśli jest odprowadzana za 1/8 etatu, to tak będzie naliczona, jak i inne składki na rentę i emeryturę. Tylko na zleceniu składka chorobowa jest dobrowolna. Na umowie o pracę jest obowiązkowo odprowadzana.
anonim cytuj
04-12-2020
Zasiłek jest obliczany "od podstawy" a więc w uproszczeniu od średniej kwoty wynagrodzenia za ostatnie 12 miesięcy, wymiar etatu nie ma tu znaczenia.
Witam, jakis czas temu poruszalem temat apropo zwolnienia opiekuńczego i nie do konca sprawa się wyjaśniła.. Otóż partnerka (nie żona) przebywa w szpitalu mamy w domu male dziecko, jako ze nie ma możliwości zeby ktos inny zajmowal sie dzieckiem, ja siedze w domu. Chcialem w szpitalu zeby lekarz dal zwolnienie na opieke nad dzieckiem, lecz ten dal zaswiadczenie o pobycie partnerki w szpitalu i skierował do lekarza pierwszego kontaktu, po wizycie w...
Dzień dobry.
Jaki jest najlepszy sposób zrezygnowania z umowy o pracę na czas określony, po przepracowaniu 4 miesięcy u danego pracodawcy? Powód jest taki, iż szefostwo wykorzystując mój kierunek studiów, non stop mówi mi, że nic nie osiągnę. Wydaje mi się, że to już czysty mobbing. Najpierw krzyczą, a później udają, że nie było tematu....
Witam. Obecnie jestem zatrudniona w następujący sposób: pierwsza umowa była na 3 miesiące, druga na rok, a tu nagle, znów na 3 miesiące ( bo niby manager się zmienił), bez zmiany stanowiska pracy. Z tego co rozumiem, wedle kodeksu pracy, pracodawca nie może cofnąć się do tyłu dając mi znów umowę na okres próbny, gdzie wszyscy inni pracownicy dostali po 3 miesiącach pernamentnie kontrakty, nawet ci najsłabsi. Proszę o poradę co zrobić w tej sytuac...
Witam proszę o poradę. Mąż w pracy złamał palca w prawej ręce obecnie jest na chorobowym do 15.10. 2021 jednak wizytę u ortopedy ma dopiero 30.12.2021. Prosze o odpowiedź czy nie będzie problemów z uzyskaniem odszkodowania z dodatkowego ubezpieczenia PZU. Czy lepiej udać się szybciej do ortopedy prywatnie? Dziękuję...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: