Czy przysługuje mi chorobowe (umowa zlecenie)

Witam, Mam pytanie.
Czy pracując na umowie zlecenie przysługuje chorobowe jeżeli pracodawca płaci do ZUS? Umowa, którą on podaje to tylko 1/8 etatu, natomiast wyrabiam 180h miesięcznie, więc pełny etat.
anonim cytuj
04-12-2020
Zalezy czy jest odprowadzana dobrowolna skladka chorobowa.

anonim cytuj
04-12-2020
Właśnie, nie dostałam żadnego dokumentu do podpisania oprócz umowy. Jedynie kiedy zapytałam o chorobowe, usłyszałam od szefa "nic Ci nie przysługuje".

anonim cytuj
04-12-2020
Jak nie są odprowadzane składki dobrowolne to nie należy się.

anonim cytuj
04-12-2020
Musisz sama się postarać o To aby odprowadzano ci składki ZUS powiedzieć że deklaruje odprowadzanie składek bądź sprawdzić na koncie obywatel gov najlepiej iść do księgowości bądź zadzwonić w celu uzyskania informacji bo jak nie ma się odprowadzanych to nie należy się

anonim cytuj
04-12-2020
Składka chorobowa jest dobrowolna ale warto ją opłacać, bo gdy zachorujesz masz zasiłek chorobowy. Jeśli jest odprowadzana za 1/8 etatu, to tak będzie naliczona, jak i inne składki na rentę i emeryturę. Tylko na zleceniu składka chorobowa jest dobrowolna. Na umowie o pracę jest obowiązkowo odprowadzana.

anonim cytuj
04-12-2020
Zasiłek jest obliczany "od podstawy" a więc w uproszczeniu od średniej kwoty wynagrodzenia za ostatnie 12 miesięcy, wymiar etatu nie ma tu znaczenia.

anonim cytuj
04-12-2020
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

anonim cytuj
04-12-2020

Sugerowane Tematy

Kupno nieruchomości z zadłużoną hipoteką.
Dostałam pozytywną decyzję z banku Millenium odnośnie kredytu, przed uruchomieniem transzy bank wymaga niniejszego (sprzedający ma hipotekę na nieruchomości): Dostarczenie potwierdzenia złożenia we właściwym sądzie wieczystoksięgowym wniosku o wykreślenie z działu IV księgi wieczystej nieruchomości aktualnie występującej tam hipoteki wraz z dowodem wykreślenia stosownej opłaty sądowej z tytułu tego wniosku i zgoda wierzyciela na wykreślenie hip...
Jak zmusić do zapłaty zachowku?
Co zrobić jak nie chce rodzina ojca zapłacić zachowku?...
kupno psa przez olx
Witam mam problem proszę o szybką odpowiedź W sobotę wzięłam psa od pani która wystawiła ogłoszenie na olx że odda go pojechalam z tatą odebrałam z Niemiec mieszkam niedaleko granicy a DZISIAJ pani dzwoni i mówi że po południu będzie po psa bo jej dziecko płacze i nie przemyślał tej decyzji i teraz tak. JA MAM KSIĄŻECZKĘ ZDROWIA PSA ONA MA PASZPORT I TE DANE OD CZIPA. TE RZECZY ZOSTAŁY U NIEJ BO MIAŁA TO PRZEPISAĆ NA MNIE I WYSŁAĆ POCZTĄ będzie d...
Pożyczka dla kolegi.
Kolega ma nam do oddania pieniądze kwota 13 tys. cały czas czekamy aż będzie oddawał ale wymiguje się tym że nie ma i moje pytanie jest takie czy można nagrywać naszą rozmowę gdzie rozmawiamy o tym i postraszyć go np. sądem bo nie mam pojęcia jak to zrobić i czy mogę coś działać....

Wyszukiwarka