Witam, Mam pytanie.
Czy pracując na umowie zlecenie przysługuje chorobowe jeżeli pracodawca płaci do ZUS? Umowa, którą on podaje to tylko 1/8 etatu, natomiast wyrabiam 180h miesięcznie, więc pełny etat.
anonim cytuj
04-12-2020
Zalezy czy jest odprowadzana dobrowolna skladka chorobowa.
anonim cytuj
04-12-2020
Właśnie, nie dostałam żadnego dokumentu do podpisania oprócz umowy. Jedynie kiedy zapytałam o chorobowe, usłyszałam od szefa "nic Ci nie przysługuje".
anonim cytuj
04-12-2020
Jak nie są odprowadzane składki dobrowolne to nie należy się.
anonim cytuj
04-12-2020
Musisz sama się postarać o To aby odprowadzano ci składki ZUS powiedzieć że deklaruje odprowadzanie składek bądź sprawdzić na koncie obywatel gov najlepiej iść do księgowości bądź zadzwonić w celu uzyskania informacji bo jak nie ma się odprowadzanych to nie należy się
anonim cytuj
04-12-2020
Składka chorobowa jest dobrowolna ale warto ją opłacać, bo gdy zachorujesz masz zasiłek chorobowy. Jeśli jest odprowadzana za 1/8 etatu, to tak będzie naliczona, jak i inne składki na rentę i emeryturę. Tylko na zleceniu składka chorobowa jest dobrowolna. Na umowie o pracę jest obowiązkowo odprowadzana.
anonim cytuj
04-12-2020
Zasiłek jest obliczany "od podstawy" a więc w uproszczeniu od średniej kwoty wynagrodzenia za ostatnie 12 miesięcy, wymiar etatu nie ma tu znaczenia.
Dzień dobry! Wczoraj poszłam do nowej pracy, 5h w restauracji. Dzień wcześniej byłam na 2h wdrożeniu, wcześniej już pracowałam w tym zawodzie. Właścicielka rozpisała mi grafik na następne dwa tygodnie. Dziś miałam przyjść na 17. O 16.20 dostałam telefon, że rozmawiała z współwłaścicielem i doszli do wniosku, że sobie nie poradzę.Że w weekendy jest dużo gorzej niż teraz, nie umiem robić kawy. Zaprzeczyłam, bo w poprzedniej pracy to robiłam. Moje ...
Dzień dobry wszystkim,
Teściowie po naszym ślubie przepisali dom mojemu mężowi notarialnie, ja nie zostałam uwzględniona
(Oby nigdy nic, ale różnie w życiu bywa)
Jeżeli ( nie daj Boże ) coś by się stało mojemu mężowi to czy ja mam jakieś prawa do tego domu ?...
Witam mieszkam w bloku, bezczelna sąsiadka dzień w dzień zostawia 2 psy w domu i ujadają ze nie da się wytrzymać od rana do nocy dzień w dzień. Żadne uwagi nie skutkują ma wszystkich mieszkańców w dupie. Co można zrobić z takimi delikwentami?...
Mam pytanie, czy można starać się podnieść alimenty 16 letniej córce z 800 zł na 1600. Dodam, że zaszły duże zmiany w życiu córki. Aparat ortodontyczny + wizyty po 300zł miesięcznie, bilet MPK, szkoła średnia- koszt książek, dodatkowo wielka inflacja, wzrost kosztów mieszkania i innych rzeczy. Odeszły tatusiowi alimenty na pełnoletnie dziecko. Dodam tylko, że ojciec nie ma kontaktu i ja sama w 100% zajmuje się córką. Sama już nie wyrabiam....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: