Witam, Mam pytanie.
Czy pracując na umowie zlecenie przysługuje chorobowe jeżeli pracodawca płaci do ZUS? Umowa, którą on podaje to tylko 1/8 etatu, natomiast wyrabiam 180h miesięcznie, więc pełny etat.
anonim cytuj
04-12-2020
Zalezy czy jest odprowadzana dobrowolna skladka chorobowa.
anonim cytuj
04-12-2020
Właśnie, nie dostałam żadnego dokumentu do podpisania oprócz umowy. Jedynie kiedy zapytałam o chorobowe, usłyszałam od szefa "nic Ci nie przysługuje".
anonim cytuj
04-12-2020
Jak nie są odprowadzane składki dobrowolne to nie należy się.
anonim cytuj
04-12-2020
Musisz sama się postarać o To aby odprowadzano ci składki ZUS powiedzieć że deklaruje odprowadzanie składek bądź sprawdzić na koncie obywatel gov najlepiej iść do księgowości bądź zadzwonić w celu uzyskania informacji bo jak nie ma się odprowadzanych to nie należy się
anonim cytuj
04-12-2020
Składka chorobowa jest dobrowolna ale warto ją opłacać, bo gdy zachorujesz masz zasiłek chorobowy. Jeśli jest odprowadzana za 1/8 etatu, to tak będzie naliczona, jak i inne składki na rentę i emeryturę. Tylko na zleceniu składka chorobowa jest dobrowolna. Na umowie o pracę jest obowiązkowo odprowadzana.
anonim cytuj
04-12-2020
Zasiłek jest obliczany "od podstawy" a więc w uproszczeniu od średniej kwoty wynagrodzenia za ostatnie 12 miesięcy, wymiar etatu nie ma tu znaczenia.
W maju zakupiłam online pobyt dla rodziców, zarezerwowałam termin, wniosłam pełną opłatę. 10 dni przed terminem pobytu mama rozchorowała się. Natychmiast poinformowałam o tym hotel. I zaczęły się przepychanki.
Pytanie: czy mam prawo żądać zwrotu pieniędzy? Choroba mamy jest udokumentowana....
Witam,
Oddałem urządzenie elektryczne na gwarancje , została uznana i podczas rozmowy telefonicznej dowiedziałem się,ze praktycznie wszystko zostało wymienione co jest w środku, „ze starych rzeczy została tylko obudowa” . Produkt kupiony w tym roku w marcu i podlega 2 letniej gwarancji. Po naprawie Pan z serwisu powiedział, ze na nowe części zostaje udzielona tylko 6 miesięczna gwarancja. Czy jest to uregulowane jakos prawnie ? Na wszystkich str...
Jestem teraz w 4 klasie liceum, mam zamiar iść na studia medyczne, ale obawiam się, że nie uda mi się w tym roku i będę chciała uczyć się przez rok do matury, aby potem na te studia rzeczywiście się dostać, czy w takim przypadku jeśli mój ojciec płaci alimenty to one przepadną tylko na ten rok nazwijmy to ,,gap year,, czy niezależnie już od tego czy dostane się rok później na studia to alimenty tracę na zawsze tak czy siak?...
Witam. W grudniu planuje podpisać umowę zlecenie. Praca na 24 dni. Jak wypisać te dokumenty, żeby nie stracić ubezpieczenia od męża? Mogę zrezygnować z dobrowolnego ubezpieczenia z mojej pracy?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: