Szef nie chcę wypłacić wynagrodzenia

Szef nie chce mi wypłacić ostatniego wynagrodzenia (zakończyłam pracę w tej firmie 30.11).
Jakie mogę podjąć kroki prawne by wymusić na nim wypłatę wynagrodzenia?
anonim cytuj
03-12-2020
Sąd pracy.

anonim cytuj
03-12-2020
ps. do kiedy miała Pani termin wypłat ?

anonim cytuj
03-12-2020
W umowie nie było takiego zapisu, ale szef mi wprost powiedział że mi nie wypłaci.

anonim cytuj
03-12-2020
Zapytałam dlatego że jak jest termin do 10go to może być jeszcze nie wypłacone.
Rozumiem że to była umowa o pracę ?

anonim cytuj
03-12-2020
Tak umowa, pytam wcześniej jak się mam przygotować bo już wiem że mi nie zostanie wypłacona. Oczywiście będę czekać do 10-go i potrzebuje wiedzieć co potem mam robić.

anonim cytuj
03-12-2020
No to potem sąd pracy i tyle.

anonim cytuj
03-12-2020
A nie można jakimś pismem go postraszyć? Bo w sądzie to będzie to jednak długo trwalo

anonim cytuj
03-12-2020
Zawsze można wysłać pismo typu wezwanie bo jak nie to skieruje do sądu.
czyli kierować się stylem wezwania i na końcu dopisać ze w razie braku zapłaty sprawa zostanie skierowana do sądu.
Zasada prowadzenia sporów odnośnie tego typu spraw nie widzi potrzeby wystosowania takiego pisma ale z drugiej strony nie ma zakazu żeby ich "uświadomić" (żeby nie było to nie będzie groźba ani szantaż ani nic takiego)

anonim cytuj
03-12-2020
A ile takie sprawy trwają w sądzie?

anonim cytuj
03-12-2020
Zależy to od wielu czynników i nie jestem w stanie wskazać konkretnej odpowiedzi

anonim cytuj
03-12-2020
Dziękuję za wszystkie informacje.

anonim cytuj
03-12-2020

Sugerowane Tematy

Sprzedawca błędnie opisał sprzedawany produkt.
Dzień dobry,mam problem może ktoś wie jak to rozegrać ,kupiłem na allegro panel prysznicowy z hydromasażem niestety okazało się i tak twierdzi sprzedawca że hydromasaż to opcja która działa tak jak pozwala ciśnienie wody w instalacji a zatem to nie żaden hydromasaż tylko boczny natrysk ( z definicji hydromasaż jest to masaż wodny relaksujący mięśnie pod dużym ciśnieniem co w tym wypadku jest niemożliwe ) zgłosiłem sprzedawcy że zostałem wprowadzo...
Zachowek od darowizny.
Kilkanaście lat temu otrzymałam od ojca darowiznę bez testamentu. Ojciec nie żyje już około 15 lat. Chciałabym się dowiedzieć czy moje rodzeństwo może teraz wnioskować o zachowek po tak długim czasie? Chce zaznaczyć ze nie było testamentu, darowiznę otrzymałam za życia ojca. Sporo w internecie piszą o 5 latach przedawnienia ale od testamentu, a nic odnośnie darowizny bez testamentu - jak w tym przypadku wygląda przedawnienie?...
okres wypowiedzenia z umowy czy kodeksu?
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie okresu wypowiedzenia. Wg ustawy obowiązuje mnie miesięczny okres, na umowie mam zapis że mam 3 miesięczne wypowiedzenie. Co jest ważniejsze? Umowa na czas nieokreślony i pracuje 7,5 miesiąca...
Urlop wychowawczy.
Dzień dobry. Jestem teraz na urlopie macierzyńskim, syn będzie miał rok pod koniec maja. Jestem zatrudniona w przedszkolu. Nie planuje wychodzić do pracy, ponieważ nie mogę oddać syna tak wcześnie do żłobka, za mały jest. Jak muszę postąpić dalej? Mogę na spokojnie przyjść i zwolnić się z pracy? Czy muszę coś odpracować za to, co teraz dostaje wypłatę? I kiedy muszę zrezygnować z pracy, czyli na przykład na następny dzień po roku syna? Dziękuję....

Wyszukiwarka