Szef nie chcę wypłacić wynagrodzenia

Szef nie chce mi wypłacić ostatniego wynagrodzenia (zakończyłam pracę w tej firmie 30.11).
Jakie mogę podjąć kroki prawne by wymusić na nim wypłatę wynagrodzenia?
anonim cytuj
03-12-2020
Sąd pracy.

anonim cytuj
03-12-2020
ps. do kiedy miała Pani termin wypłat ?

anonim cytuj
03-12-2020
W umowie nie było takiego zapisu, ale szef mi wprost powiedział że mi nie wypłaci.

anonim cytuj
03-12-2020
Zapytałam dlatego że jak jest termin do 10go to może być jeszcze nie wypłacone.
Rozumiem że to była umowa o pracę ?

anonim cytuj
03-12-2020
Tak umowa, pytam wcześniej jak się mam przygotować bo już wiem że mi nie zostanie wypłacona. Oczywiście będę czekać do 10-go i potrzebuje wiedzieć co potem mam robić.

anonim cytuj
03-12-2020
No to potem sąd pracy i tyle.

anonim cytuj
03-12-2020
A nie można jakimś pismem go postraszyć? Bo w sądzie to będzie to jednak długo trwalo

anonim cytuj
03-12-2020
Zawsze można wysłać pismo typu wezwanie bo jak nie to skieruje do sądu.
czyli kierować się stylem wezwania i na końcu dopisać ze w razie braku zapłaty sprawa zostanie skierowana do sądu.
Zasada prowadzenia sporów odnośnie tego typu spraw nie widzi potrzeby wystosowania takiego pisma ale z drugiej strony nie ma zakazu żeby ich "uświadomić" (żeby nie było to nie będzie groźba ani szantaż ani nic takiego)

anonim cytuj
03-12-2020
A ile takie sprawy trwają w sądzie?

anonim cytuj
03-12-2020
Zależy to od wielu czynników i nie jestem w stanie wskazać konkretnej odpowiedzi

anonim cytuj
03-12-2020
Dziękuję za wszystkie informacje.

anonim cytuj
03-12-2020

Sugerowane Tematy

Związek partnerski a kredyt hipoteczny.
Cześć! Związek partnerski a kredyt hipoteczny. Mój partner ma kredyt hipoteczny na mieszkanie w którym razem mieszkamy. Czy aby dodać mnie jako drugą osobę do kredytu (chce mieć równe prawo własności do mieszkania) trzeba go refinansować (co wiąże się z całą nową procedurą kredytową, której w obecnych czasach możemy nie przejść) czy jest jakaś inna prawna opcja? Z góry dziękuję za pomoc...
Sprawa o zapłatę umownych odsetek.
Witam wszystkich. Proszę o poradę w sprawie: odsetki zapisane umownie i niezapłacone pomimo wezwania. Jaki byłby koszt założenia sprawy z zastępstwem procesowym? Kwota niezapłaconych odsetek około 3800 zł. Czy w takim układzie że mam umowę i konkretne zapisy jestem w praktyce wygrany? Czy koszty adwokata pokryje dłużnik po przegranym procesie. Ile może trwać sprawa w sądzie?...
Jak wyegzekwować od byłego partnera zasiłek rodzinny, który pobiera za granicą?
Witam chciałam zapytać co mogę zrobić , jak wyegzekwować od byłego partnera pieniążki, które pobiera za granicą (zasiłek rodzinny ) na nasze wspólne dziecko . Od jakiegoś czasu nie wysyła tego zasiłku na nieletnią . Pozew o alimenty złożony wraz z zabezpieczeniem , sąd wydał postanowienie o płaceniu zabezpieczenia do czasu rozprawy ....
pismo do sądu
Dzień dobry. Czy odpowiedź na pismo z sądu (w powództwie cywilnym w sprawie wezwania do wyjaśnienia okoliczności faktycznych) musi być według określonego wzoru czy może to być "zwykły" list oficjalny zawierający te wyjaśnienia?...

Wyszukiwarka