Szef nie chce mi wypłacić ostatniego wynagrodzenia (zakończyłam pracę w tej firmie 30.11).
Jakie mogę podjąć kroki prawne by wymusić na nim wypłatę wynagrodzenia?
anonim cytuj
03-12-2020
Sąd pracy.
anonim cytuj
03-12-2020
ps. do kiedy miała Pani termin wypłat ?
anonim cytuj
03-12-2020
W umowie nie było takiego zapisu, ale szef mi wprost powiedział że mi nie wypłaci.
anonim cytuj
03-12-2020
Zapytałam dlatego że jak jest termin do 10go to może być jeszcze nie wypłacone.
Rozumiem że to była umowa o pracę ?
anonim cytuj
03-12-2020
Tak umowa, pytam wcześniej jak się mam przygotować bo już wiem że mi nie zostanie wypłacona. Oczywiście będę czekać do 10-go i potrzebuje wiedzieć co potem mam robić.
anonim cytuj
03-12-2020
No to potem sąd pracy i tyle.
anonim cytuj
03-12-2020
A nie można jakimś pismem go postraszyć? Bo w sądzie to będzie to jednak długo trwalo
anonim cytuj
03-12-2020
Zawsze można wysłać pismo typu wezwanie bo jak nie to skieruje do sądu.
czyli kierować się stylem wezwania i na końcu dopisać ze w razie braku zapłaty sprawa zostanie skierowana do sądu.
Zasada prowadzenia sporów odnośnie tego typu spraw nie widzi potrzeby wystosowania takiego pisma ale z drugiej strony nie ma zakazu żeby ich "uświadomić" (żeby nie było to nie będzie groźba ani szantaż ani nic takiego)
anonim cytuj
03-12-2020
A ile takie sprawy trwają w sądzie?
anonim cytuj
03-12-2020
Zależy to od wielu czynników i nie jestem w stanie wskazać konkretnej odpowiedzi
Dzień dobry,mam problem może ktoś wie jak to rozegrać ,kupiłem na allegro panel prysznicowy z hydromasażem niestety okazało się i tak twierdzi sprzedawca że hydromasaż to opcja która działa tak jak pozwala ciśnienie wody w instalacji a zatem to nie żaden hydromasaż tylko boczny natrysk ( z definicji hydromasaż jest to masaż wodny relaksujący mięśnie pod dużym ciśnieniem co w tym wypadku jest niemożliwe ) zgłosiłem sprzedawcy że zostałem wprowadzo...
Kilkanaście lat temu otrzymałam od ojca darowiznę bez testamentu. Ojciec nie żyje już około 15 lat. Chciałabym się dowiedzieć czy moje rodzeństwo może teraz wnioskować o zachowek po tak długim czasie? Chce zaznaczyć ze nie było testamentu, darowiznę otrzymałam za życia ojca. Sporo w internecie piszą o 5 latach przedawnienia ale od testamentu, a nic odnośnie darowizny bez testamentu - jak w tym przypadku wygląda przedawnienie?...
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie okresu wypowiedzenia. Wg ustawy obowiązuje mnie miesięczny okres, na umowie mam zapis że mam 3 miesięczne wypowiedzenie. Co jest ważniejsze? Umowa na czas nieokreślony i pracuje 7,5 miesiąca...
Dzień dobry. Jestem teraz na urlopie macierzyńskim, syn będzie miał rok pod koniec maja. Jestem zatrudniona w przedszkolu. Nie planuje wychodzić do pracy, ponieważ nie mogę oddać syna tak wcześnie do żłobka, za mały jest. Jak muszę postąpić dalej? Mogę na spokojnie przyjść i zwolnić się z pracy? Czy muszę coś odpracować za to, co teraz dostaje wypłatę? I kiedy muszę zrezygnować z pracy, czyli na przykład na następny dzień po roku syna? Dziękuję....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: