Szef nie chce mi wypłacić ostatniego wynagrodzenia (zakończyłam pracę w tej firmie 30.11).
Jakie mogę podjąć kroki prawne by wymusić na nim wypłatę wynagrodzenia?
anonim cytuj
03-12-2020
Sąd pracy.
anonim cytuj
03-12-2020
ps. do kiedy miała Pani termin wypłat ?
anonim cytuj
03-12-2020
W umowie nie było takiego zapisu, ale szef mi wprost powiedział że mi nie wypłaci.
anonim cytuj
03-12-2020
Zapytałam dlatego że jak jest termin do 10go to może być jeszcze nie wypłacone.
Rozumiem że to była umowa o pracę ?
anonim cytuj
03-12-2020
Tak umowa, pytam wcześniej jak się mam przygotować bo już wiem że mi nie zostanie wypłacona. Oczywiście będę czekać do 10-go i potrzebuje wiedzieć co potem mam robić.
anonim cytuj
03-12-2020
No to potem sąd pracy i tyle.
anonim cytuj
03-12-2020
A nie można jakimś pismem go postraszyć? Bo w sądzie to będzie to jednak długo trwalo
anonim cytuj
03-12-2020
Zawsze można wysłać pismo typu wezwanie bo jak nie to skieruje do sądu.
czyli kierować się stylem wezwania i na końcu dopisać ze w razie braku zapłaty sprawa zostanie skierowana do sądu.
Zasada prowadzenia sporów odnośnie tego typu spraw nie widzi potrzeby wystosowania takiego pisma ale z drugiej strony nie ma zakazu żeby ich "uświadomić" (żeby nie było to nie będzie groźba ani szantaż ani nic takiego)
anonim cytuj
03-12-2020
A ile takie sprawy trwają w sądzie?
anonim cytuj
03-12-2020
Zależy to od wielu czynników i nie jestem w stanie wskazać konkretnej odpowiedzi
Chciałbym przeprowadzić eksmisje lokatora z mieszkania własnościowego. Umowa była spisana lecz zaginął oryginał umowy, posiadam tylko wersje elektroniczną lecz nie podpisaną przez wynajmującego, umowa została wypowiedziana potwierdzenie dostarczenia wypowiedzenia posiadam. Wysyłałem także wezwanie o opuszczenie lokalu ale dalej to nie skutkuje.
Czy przy składaniu wniosku do sądu musze dostarczyć umowę ?...
Hej, jestem zatrudniony na umowie zlecenie, w zleceniu mam zapisane 3 tygodnie wypowiedzenia. Czy na zleceniu jest to jakoś prawnie uzasadnione?
Dostałem dziś dużo lepsza oferte pracy z tym ze praca jest od zaraz.
Czy mogę zerwać ta umowę bez zachowania tego okresu czy grozi mi za to jakaś kara?
Spróbuje się jutro dogadać z pracodawca ale pytam żeby w razie czego żeby wiedzieć co dalej....
Witam. Na początku roku zdecydowałem się na ogłoszenie upadłości. Po ogłoszeniu upadłości zmieniłem pracę o wiele lepiej płatną. Zarabiam teraz w granicach 9-9,5k. Ile moze mi zabrać syndyk z wynagrodzenia??...
Mam pytanie chodzi o umowę zlecenie (praca na akord) od 9.11 byłam nieobecna w pracy z powodu zamknięcia szkoły, o czym ustnie informowałam wcześniej moich koordynatorów i w pierwszym dniu nieobecności także poinformowałam o tym sms, w dniu wczorajszym złożyłam wniosek o dodatkowy zasiłek opiekuńczy.
Pani z kadr zadzwoniła dziś że mi się on nie należy, wytłumaczyłam jej że też tak myślałam ale że sprawdziłam te informacje i mi przysługuje (chor...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: