Szef nie chcę wypłacić wynagrodzenia

Szef nie chce mi wypłacić ostatniego wynagrodzenia (zakończyłam pracę w tej firmie 30.11).
Jakie mogę podjąć kroki prawne by wymusić na nim wypłatę wynagrodzenia?
anonim cytuj
03-12-2020
Sąd pracy.

anonim cytuj
03-12-2020
ps. do kiedy miała Pani termin wypłat ?

anonim cytuj
03-12-2020
W umowie nie było takiego zapisu, ale szef mi wprost powiedział że mi nie wypłaci.

anonim cytuj
03-12-2020
Zapytałam dlatego że jak jest termin do 10go to może być jeszcze nie wypłacone.
Rozumiem że to była umowa o pracę ?

anonim cytuj
03-12-2020
Tak umowa, pytam wcześniej jak się mam przygotować bo już wiem że mi nie zostanie wypłacona. Oczywiście będę czekać do 10-go i potrzebuje wiedzieć co potem mam robić.

anonim cytuj
03-12-2020
No to potem sąd pracy i tyle.

anonim cytuj
03-12-2020
A nie można jakimś pismem go postraszyć? Bo w sądzie to będzie to jednak długo trwalo

anonim cytuj
03-12-2020
Zawsze można wysłać pismo typu wezwanie bo jak nie to skieruje do sądu.
czyli kierować się stylem wezwania i na końcu dopisać ze w razie braku zapłaty sprawa zostanie skierowana do sądu.
Zasada prowadzenia sporów odnośnie tego typu spraw nie widzi potrzeby wystosowania takiego pisma ale z drugiej strony nie ma zakazu żeby ich "uświadomić" (żeby nie było to nie będzie groźba ani szantaż ani nic takiego)

anonim cytuj
03-12-2020
A ile takie sprawy trwają w sądzie?

anonim cytuj
03-12-2020
Zależy to od wielu czynników i nie jestem w stanie wskazać konkretnej odpowiedzi

anonim cytuj
03-12-2020
Dziękuję za wszystkie informacje.

anonim cytuj
03-12-2020

Sugerowane Tematy

L4 po ustaniu zatrudnienia
Czy pracownik, który rozwiązuje umowę na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia, w czasie którego przebywa na zwolnieni lekarskim ma prawo kontynuować L4 po rozwiązaniu umowy? Do kogo lekarz wysyła wówczas zwolnienie oraz jakie dokumenty dostarczamy do ZUS? Jakie pracownik a jakie buły pracodawca? ...
Podział majątku, spłata na raty.
Dzień dobry. Z byłym mężem jesteśmy po rozwodzie kilka lat. Mamy dom w którym on mieszka, w końcu chce mnie dobrowolnie spłacić, ale po 1000zl miesięcznie. Za nim on mnie spłaci nieruchomość będzie warta więcej a pieniądze, które odłożę np. ze spłaty będą warte mniej. Nie wiem jak to ogarnąć.. był ktoś w podobnej sytuacji?...
dozór elektroniczny
Witam Państwa Ciotka ma syna co ma mieć dozór elektroniczny. Syn z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności. Wczoraj oznajmił jej że mają przyjechać i mu to założyć. Mieszkanie należy do wujka i on nie zgadza się by syn w tym mieszkaniu odbywał dozór. Kilkakrotnie wujek był atakowany nożem przez syna. Co ma ciotka teraz robić? ...
Jak można udokumentować lata pracy, okresy składkowe i nieskładkowe dla pracodawcy, gdy nie posiada się świadectw pracy?
Jak można udokumentować lata pracy, okresy składkowe i nieskładkowe dla pracodawcy, gdy nie posiada się świadectw pracy? Zakłady już nie istnieją. Czy można uzyskać jakiś dokument np z ZUS czy innej instytucji?...

Wyszukiwarka